Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ΟΠΑΔ, Ιδιωτική ασφάλεια και άρνηση καταβολής επιδόματος τοκετού

Recommended Posts

Δεν ξέρω αν υπάρχει αντίστοιχο θέμα...αλλά αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα. Είμαι ασφαλισμένη στον ΟΠΑΔ και παράλληλα έχω ιδιωτική ασφάλεια που κάλυψε σχεδόν εξολοκλήρου τα έξοδα τοκετού..με εξαίρεση 600 ευρώ που τα επιβαρύνθηκα εγώ. Πήγα στον ΟΠΑΔ να καταθέσω τα δικαιολογητικά για την καταβολή επιδόματος και μου είπαν ότι δεν το δικαιούμαι...αφού η ασφάλεια κάλυψε τα έξοδα! Η ασφάλεια όμως πληρώνεται από εμένα ...άρα δλδ κάλυψα μόνη μου τα έξοδα τοκετού! Επιπλέον πρόκειται για επίδομα ....υπάρχει αντίστοιχη νομοθεσία που να απαγορεύει την καταβολή επιδόματος εφόσον έχεις ιδιωτική ασφάλεια; ή υπάρχει κάποια ασφαλισμένη στον ΟΠΑΔ που να έχει αντιμετωπίσει αντίστοιχη κατάσταση;

Διαφημίσεις

Εγω γεννησα πριν 8,5 χρονια και πριν 10,5 χρονια ..ειχα ιδιωτικη ασφαλεια + το δημοσιο.. Με πληρωσε κανονικα το δημοσιο. Βεβαια θυμαμαι τοτε οτι την κανονικη αποδειξη την ηθελε το δημοσιο ενω το ιδιωτικο πηρε φωτοτυπια.

Παντως να το ψαξεις... γιατι πολλες φορες ειναι ανενημερωτοι και λενε οτι θελουν

πρέπει να πάρεις την πρωτότυπη απόδειξη από την ασφαλιστική σου και να την πας πρώτα στο ΟΠΑΔ μαζί με ό,τι άλλο σου ζητήσουν (τιμολόγιο κ.λ.π....)

μην περιμένεις να πάρεις πίσω περισσότερα από τα έξοδα του τοκετού..... και η ασφαλιστική θα σου αρνηθεί....

λογικά όμως είναι ΕΠΙΔΟΜΑ και άρα άσχετο των εξόδων σου.... για ρώτα ξανά...

εκανα μια γρηγορη αναζητηση και βρηκα αυτο:

(απο το σαιτ του ΟΠΑΔ)

Έντυπα για τον Πολίτη

Δικαιολογητικά για Επίδομα Φυσιολογικού Τοκετού

(βάσει του Π.Δ.665/62 & συμπληρωμένο με μεταγενέστερες διατάξεις)

Κατεβάστε τη λίστα με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (pdf ή doc) από εδώ Doc_PDF.PNG Doc_DOC.PNG

• Βιβλιάριο της συζύγου.
  • Ληξιαρχική πράξη γεννήσεως τέκνου (Αναζητείται αυτεπάγγελτα από την Υπηρεσία).
  • Βεβαίωση φυσιολογικού Τοκετού.
  • Τιμολόγιο εξοφλητικό.
  • Εάν υπάρχει ιδιωτική ασφάλεια, τότε ο δικαιούχος προσκομίζει βεβαίωση (πρωτότυπη) ασφαλιστικής & το τιμολόγιο του μαιευτηρίου επικυρωμένο από την ασφαλιστική.
  • Υπεύθυνη δήλωση του άρθρ. 8, παρ. 4 Ν. 1599/1986 ότι η ασφαλισμένη δεν δικαιούται επίδομα τοκετού από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό ή υπηρεσία του Δημοσίου.

ελπιζω να βοηθαει.

Το πρόβλημα είναι με τις αποδείξεις....η ασφαλιστική έχει τις πρωτότυπες και δεν τις δίνει...έδωσε όμως αντίγραφα των πρωτοτύπων επικυρωμένα από το μαιευτήριο και την ασφαλιστική...αλλά ο ΟΠΑΔ θέλει τις πρωτότυπες..Αν κατάλαβα καλα...αυτό γράφουν και στο σαιτ τους...αλλάόταν πήγα να κάνω αίτηση μου ζήτησαν τις πρωτότυπες!

Διαφημίσεις

• 1 month later...

Τελικά στην δεύτερη επίσκεψη...και ενώ είχα ετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα...η υπάλληλος δέχτηκε τα δικαιολογητικά χωρίς να προβάλλει καμία αντίδραση. Τελικά μάλλον ήταν θέμα υπαλλήλου....