Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ΜΠΟΡΕΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΜΟΥ ΝΑ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙ ΑΝ ΔΗΛΩΣΕΙ ΑΓΝΟΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΜΟΥ?


Recommended Posts

Καλημέρα!

Είμαι 2 μηνών έγκυος και αφού σιγουρεύτηκα για την κατάσταση, χθες πήρα την απόφαση να το ανακοινώσω στον εργοδότη μου. Δυστυχώς η αντίδραση δεν ήταν η αναμενόμενη.Είπαμε να συζητήσουμε για το πως μπορούμε να οργανώσουμε τη δουλειά και αυτό που μου πρότεινε ήταν να μπω στον ΟΑΕΔ και όταν γεννήσω με το καλό να με ξαναπάρει. Φυσικά το αρνήθηκα αλλά ένας συνάδελφός μου, με ενημέρωσε ότι μπορεί να με διώξει αν δηλώσει ότι είχε άγνοια της εγκυμοσύνης μου. Ισχύει κάτι τέτοιο?Τι πρέπει να κάνω? Να φέρω γνωμάτευση από ΙΚΑ? Και αν αρνηθεί πάλι να την υπογράψει?

ib7Tp2.png
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Πρωτη φορα το ακουω και δε νομιζω να στεκει γιατι πολυ απλα δεν μπορει να αποδειξει οτι ειχε αγνοια της εγκυμοσυνης...ψιλομπαρουφα μου κανει.Αν ηταν ετσι θα το εκαναν ολοι οι εργοδοτες.

Link to comment
Share on other sites

Και γω με αυτή τη σιγουριά πήγαινα. Εύχομαι να μην ισχύει κάτι τέτοιο γιατί γενικά είναι από τους πολύ σκληρούς εργοδότες και τον έχω για όλα ικανό. Το τελευταίο πράγμα που περίμενα να ακούσω σαν λυση, ήταν το να με σταματήσει.

ib7Tp2.png
Link to comment
Share on other sites

καλημέρα Αννιτακι1!! Καταρχήν συγχαρητήρια για την εγκυμοσύνη σου!!! Να σου πάνε όλα καλά και με έναν πόνο!! Όσον αφορά τον εργοδότη σου, απ'οσο ξέρω παλιά ο εργοδότης είχε το δικαίωμα να πει οτι 'κύριοι δεν γνώριζα για την εγκυμοσύνη γι'αυτό και την απέλυσα'. Πρόσφατα όμως (νομίζω πέρυσι) και μετά την δικαίωση μιας εργαζομένης που ενώ είχε υπογράψει την απόλυση της έμαθε λίγες μέρες μετα οτι είναι έγκυος (ο εργοδότης βέβαια υποστήριζε οτι η απόλυση ήταν νόμιμη γιατί δεν γνώριζε για την εγκυμοσύνη), ο νόμος λέει οτι ακόμα και αν η εργαζόμενη δεν έχει δηλώσει την εγκυμοσύνη της στον εργοδότη, αυτός δεν μπορεί να την απολύσει. Συνεπώς, σου προτείνω να μιλήσεις καλύτερα με την επιθεώρηση εργασίας που λογικά θα σου πουν να δώσεις και κάποιου είδους βεβαίωση (από γιατρό) οτι είσαι έγκυος ώστε να είσαι 100% καλυμμένη οτι ο εργοδότης σου ενημερώθηκε (θέλει δε θέλει!!).

:cool:

Life is too short to be boring!!!

:wink:

Link to comment
Share on other sites

δεν ξερω αν αλλαξε κατι στην νομοθεσια αλλά αν ισχυει οτι ισχυε δεν μπορει να κανει τιποτα.

 

δεν θα υπογραψεις απολυση και θα πας επιθεωρηση εργασιας με γνωματευση και υπερηχο και δεν μπορει να κανει τιποτα.

 

εμενα που ηθελαν να με διωξουν και τους προλαβα με την εγκυμοσυνη μου ζητησαν γνωματευση και υπερηχο στον τριτο μηνα. τους πηγα κι εγω εναν που ειχαμε ζουμαρει στο τσουτσουνι του γιου μου για να δουν που τους ειχα γραμμενους :twisted::twisted::twisted:

 

μετα βεβαια μου εκαναν διαφορα σπασιματα για να φυγω μονη μου αλλα δεν μασησα

Ερασιτέχνες έχτισαν την Κιβωτό. Επαγγελματίες έχτισαν τον Τιτανικό!

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Νομίζω πώς όχι, έχω την εντύπωση ότι υπάρχει πάγια νομολογία ότι η απόλυση εγκύου είναι άκυρη ακόμα και αν ο εργοδότης είχε άγνοια της εγκυμοσύνης. Θα ψάξω και θα σου πω μετά.

Link to comment
Share on other sites

Μακάρι βρε κορίτσια! Θα μιλήσω βέβαια και με την επιθεώρηση εργασίας. Έπρεπε να το ψάξω καλύτερα προτού του το ανακοινώσω. Αλλά επειδή είμαι αρκετά χρόνια στην επιχείρηση και αφορά οικογενειακή επιχείρηση με 3 όλους και όλους υπαλλήλους, δεν περίμενα να σκεφτεί κάτι τέτοιο. Χώρια του ότι γενικά η δουλειά πάει καλά και δεν έχει ιδιαίτερο οικονομικό πρόβλημα.

ib7Tp2.png
Link to comment
Share on other sites

καλημέρα Αννιτακι1!! Καταρχήν συγχαρητήρια για την εγκυμοσύνη σου!!! Να σου πάνε όλα καλά και με έναν πόνο!! Όσον αφορά τον εργοδότη σου, απ'οσο ξέρω παλιά ο εργοδότης είχε το δικαίωμα να πει οτι 'κύριοι δεν γνώριζα για την εγκυμοσύνη γι'αυτό και την απέλυσα'. Πρόσφατα όμως (νομίζω πέρυσι) και μετά την δικαίωση μιας εργαζομένης που ενώ είχε υπογράψει την απόλυση της έμαθε λίγες μέρες μετα οτι είναι έγκυος (ο εργοδότης βέβαια υποστήριζε οτι η απόλυση ήταν νόμιμη γιατί δεν γνώριζε για την εγκυμοσύνη), ο νόμος λέει οτι ακόμα και αν η εργαζόμενη δεν έχει δηλώσει την εγκυμοσύνη της στον εργοδότη, αυτός δεν μπορεί να την απολύσει. Συνεπώς, σου προτείνω να μιλήσεις καλύτερα με την επιθεώρηση εργασίας που λογικά θα σου πουν να δώσεις και κάποιου είδους βεβαίωση (από γιατρό) οτι είσαι έγκυος ώστε να είσαι 100% καλυμμένη οτι ο εργοδότης σου ενημερώθηκε (θέλει δε θέλει!!).

ευχαριστώ πολύ για τις ευχές Ελενάκι25!

ib7Tp2.png
Link to comment
Share on other sites

ANNITAKI το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να μην υπογράψεις την απόλυση αλλά και όποιο άλλο χαρτί σου δώσει που να είναι σχετικό με απόλυση ή αποζημίωση.

Από τη στιγμή που το είπες στον εργοδότη σου δεν μπορεί να σε απολύσει αλλά πήγαινε και έναν υπέρηχο με μια βεβαίωση γιατρού (καλύτερα από δημόσιο νοσοκομείο).

Εμένα με απέλυσε τον περασμένο Φεβρουάριο, έμαθα για την εγκυμοσύνη μου 10 μέρες μετά, κατέθεσα εναντίον του εργοδότη αγωγή για να πάρει πίσω την απόλυση αλλά για άλλους λόγους εκτός της εγκυμοσύνης.(δεν ήθελα να λένε ότι το εκμεταλεύτηκα).

Τελικά ακύρωσε την απόλυση και με πήρε πίσω για δουλειά τον Ιούλιο και μάλιστα ήξερε ότι τελικά η εγκυμοσύνη δεν πήγε καλά.

Μην το βάλεις κάτω αλλά πάλεψε το. Δεν μπορεί να σε υποχρεώσει σε απόλυση. Πήγαινε βεβαίωση από γιατρό όμως και γρήγορα.

7vfJp2.png
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Αννιτάκι μην ανησυχείς, το συζήτησα με το HR της εταιρείας που δουλεύω κ μου είπαν ότι κάτι τέτοιο είναι εντελώς παράνομο κ πίστεψε με στην εταιρεία που εργάζομαι ξέρουν καλά την νομοθεσία.

Όπως κ νά χεί πήγαινε στο κέντρο μητέρας κ παιδιού στο ΙΚΑ (κλείσε ραντεβού μέσω του τηλ 184) για να φαίνεται ότι σε παρακολουθεί γιατρός κ για να σου παραχθούν, σε περίπτωση που σου χρειαστούν, οποιεσδήποτε βεβαιώσεις.

2F0Rp3.png
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και από εμένα. Εύχομαι να πάνε όλα καλά και με έναν πόνο!

 

Δεν μπορεί να σε διώξει με ΤΙΠΟΤΑ. Από την στίγμη που είσαι ήδη έγγυος και αποδεικνύεται από υπέρηχο και βεβαίωση γυναικολόγου, δεν έχει σημασία αν τον έχεις ενημερώσει ή όχι. Η απόλυση είναι άκυρη. Μην δεχτείς να υπογράψεις καταγγελίες κτλ.

Δεν μπορείς να απολυθείς μέχρι και 18 μήνες από την γέννηση του παιδιού.

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα

Μην αγχωνεσαι..Οπως ειπαν και τα κοριτσαι για να ισχυει μια απολυση πρεπει να υπογραψεις πρωτα απο ολα.

ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙΣ!!ΤΕΛΟΣ!!

Κανε υπομονη και οτι και να σου κανουν μην παραιτηθεις, θα χασεις ενα σωρο λεφτα απο Ικα -Οαεδ.Το πολυ πολυ αν σου σπανε τα νευρα και δεν αντεχεις αλλο(γιατι η καλη ψυχολογικη κατασταση ειναι πολυ σημαντικη σε μια εγκυμοσυνη) ξεκινας τις αναρρωτικες.Στην εγκυμοσυνη τις δινουν για πλακα!!Λες οτι πονας και τελος.Την πηρες.Δεν ρισκαρει κανεις γιατρος να μη σου δωσει (ετσι μου χε πει τοτε εμενα ο γιατρος μου)

Αυτα .Καλη επιτυχια και καλη και ηρεμη εγκυμοσυνη να εχεις.

QJZup3.png

 

bxuCp3.png

Link to comment
Share on other sites

εμενα που ηθελαν να με διωξουν και τους προλαβα με την εγκυμοσυνη μου ζητησαν γνωματευση και υπερηχο στον τριτο μηνα.

 

xaxaxaxaa !!! Το ίδιο και σε μένα ! Λίγο πριν με φωνάξουν για να μου πουν πως με απολύουν , πρόλαβα και τους είπα πως ειμαι έγκυος .

Φυσικά και ζήτησαν βεβαίωση από γιατρό και υπέρηχο .

Έβγαλα κι εγώ μια φωτοτυπία της φωτοτυπίας και τους τον πήγα.

Και μάλιστα όταν το έδωσα στον υπεύθυνο του ζήτησα να μου πει αν ειναι αγόρι ή κορίτσι - ήμουνα 2 μηνών τοτε - Ε ! μιας και μου ζήτησες τον υπέρηχο του λέω..φαντάζομαι θα ξέρεις και να μου τον εξηγήσεις !!!

Link to comment
Share on other sites

Aννιτάκι, αφού τον ενημέρωσες, πώς έχει άγνοια της εγκυμοσύνης; Αυτό που λέει ο συνάδελφός σου, δεν ισχύει. Αλλά για να μην μπερδέυεσαι, και επειδή οι νόμοι αλλάζουν συχνα, καλύτερα να ρωτήσεις την επιθεώρηση.

Εγώ απ' όσο ξέρω ισχύει αυτό που σου είπαν όλες οι κοπέλες. Ακόμη και να μην έχεις ενημερώσει, δεν μπορεί να σε απολύσει.

Δες και αυτό.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=275282

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Λοιπόν κορίτσια μίλησα μόλις τώρα με επιθεώρηση εργασίας και μου είπαν ότι δεν χρειάζεται να κάνω τίποτα, δεν χρειάζεται καμία βεβαίωση. με προστατεύει ο νόμος. Χι, χι, χι!!!!!

ib7Tp2.png
Link to comment
Share on other sites

Ανιτάκι καλημέρα,

Αυτό που λες ίσχυε σαν όρος πολύ παλιά και για υποθέσεις που θα μπορούσαν να φτάσουν και στα δικαστήρια, πως μπορεί τώρα κάποιος να αποδείξει ενημερώσεις ή όχι κτλ, τρέχα γύρευε – δεν νομίζω να μπόρεσε τελικά να το χρησιμοποιήσει κάποιος εργοδότης. Τρελαίνονται στα δικαστήρια για τέτοιες υποθέσεις – όποιος εργοδότης θα το τολμούσε θα έφευγε γδαρμένος.

Ευτυχώς ακόμη υπάρχει ΑΠΟΛΥΤΗ προστασία στο θέμα – στην δική μου περίπτωση, 3 μήνες αφότου ήρθα στην εταιρία (πολυεθνική) έμεινα έγκυος και 1 μήνα αργότερα πήρα επαπειλούμενη για 1,5 μήνα γιατί ήμουν πολύ χάλια από την εγκυμοσύνη. Όταν λοιπόν κλείνοντας τον 3ο περίπου γύρισα, ο αλλοεθνής general manager με φώναξε για να με απολύσει λέγοντας μου ότι όλα ήταν υπέροχα ανάμεσα μας, αλλά εγώ σηκώθηκα και έφυγα… και αυτοί έπρεπε να προχωρήσουν χωρίς εμένα! Μου ήρθε να βάλω τα γέλια μπροστά του… και θα το έκανα αν αυτά που μου έλεγε δεν ήταν τόσο φρικτά, ήθελα αλήθεια να τον ρωτήσω τι κάνουν στην χώρα του (είναι ισπανός) απολύουν τις έγκυες και δεν δικαιολογούν καμία απουσία τους από την δουλειά λόγω ανικανότητάς τους να εργαστούν? Τέλος πάντων, μόλις ενημερώθηκε για το ελληνικό δίκαιο το κατάπιε, και όλα καλά.

Αν σε απειλήσουν πάντως και είσαι από Θεσ-νίκη πες μου να σου δώσω 1-2 ονόματα από δικηγόρους που ειδικεύονται στο εργατικό δίκαιο, κομουνιστές ως το κόκκαλο και ως αυτού γνωστοί killer άδικων εργοδοτών – το όνομα τους και μόνο θα έκοβε την φόρα σε οποιονδήποτε θα ήθελε να τολμήσει κάτι τέτοιο. Θα του κόστιζε μια τέτοια απόλυση μισθούς ετών…

Να θυμάσαι ότι δεν μπορεί να σε αναγκάσει και για αλλαγές σε ωράρια κτλ – αυτά όμως δεν τα γνωρίζω καλά, ρώτα την επιθεώρηση, αν παραδείγματος χάρη σου ζητήσει να υπογράψεις αλλαγές στους όρους της σύμβασης για μείωση ωραρίων κτλ, να είσαι διαβασμένη. Και σίγουρα με τον νέο νόμο του Αυγούστου 2011 δεν μπορεί να σε απολύσει για 18 μήνες μετά τον τοκετό.

Δυστυχώς τώρα, μιας και μιλάμε για νέους νόμους, μειώθηκε πολύ το επίδομα τοκετού από το ΙΚΑ, και όπως έμαθα πριν από λίγο, χωρίς να το έχω διασταυρώσει ακόμη, αυξήθηκαν πολύ οι τιμές γέννας φυσιολογικού τοκετού αλλά και καισαρικής τομής ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ!!! Όποιος ξέρει λεπτομέρειες ας μας πει, εγώ το έμαθα σήμερα από φίλη που έχει γυναικολόγο διευθυντή κλινικής στο Παπαγεωργίου – υποθέτω ότι κάτι ξέρει.

 

s-age.png

 

 

Link to comment
Share on other sites

Συγχαρητήρια κοριτσάκι μου για την εγκυμοσύνη σου όλα να σου πάνε υπέροχα σου εύχομαι!

Όπως λένε και τα κορίτσια πιο επάνω δεν μπορεί να σου κάνει τίποτα! Πες του αν θέλει να σε απολύσει να περιμένει 2 χρόνια όπως λέει ο νόμος ... και δεν χρειάζεται να του πας τίποτα ούτε χαρτί γιατρού ούτε τίποτα ... εγώ που έτρεχα με την δουλειά μου και ήμουν απλήρωτη από τον προηγούμενο Νοέμβριο έτυχα σε εργατική διαφορά μέσα στο γραφείο προϊσταμένης στην επιθεώρηση εργασίας όπου ένας ιδιοκτήτης καφετέριας είχε μια κοπελιά φοιτήτρια στην κουζίνα και αυτή έμεινε έγκυος και την έδιωξε και έλεγε μπροστά στην προϊσταμένη ... "Εγώ για αυτό παίρνω φοιτήτριες για να μην έχω τέτοια τρεξίματα και αυτή πάει και γκαστρόνετε μικρό κορίτσι?" Η προϊσταμένη είχε γίνει φούξια από τα νεύρα της ! Πίρε την κοπέλα πίσω και έφαγε και πρόστιμο διαστημικό....

Όλα αυτά τον Ιούνιο που πέρασε...

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα!

Είμαι 2 μηνών έγκυος και αφού σιγουρεύτηκα για την κατάσταση, χθες πήρα την απόφαση να το ανακοινώσω στον εργοδότη μου. Δυστυχώς η αντίδραση δεν ήταν η αναμενόμενη.Είπαμε να συζητήσουμε για το πως μπορούμε να οργανώσουμε τη δουλειά και αυτό που μου πρότεινε ήταν να μπω στον ΟΑΕΔ και όταν γεννήσω με το καλό να με ξαναπάρει. Φυσικά το αρνήθηκα αλλά ένας συνάδελφός μου, με ενημέρωσε ότι μπορεί να με διώξει αν δηλώσει ότι είχε άγνοια της εγκυμοσύνης μου. Ισχύει κάτι τέτοιο?Τι πρέπει να κάνω? Να φέρω γνωμάτευση από ΙΚΑ? Και αν αρνηθεί πάλι να την υπογράψει?

 

ΟΧΙ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ Κι αν μου δώσεις λίγο χρόνο θα σου παραθέσω και τον σχετικό νόμο.

Link to comment
Share on other sites

αχ, τι καλά!!μου έφυγε μεγάλο βάρος. Από χθες το απόγευμα που μου είπε ο συνάδελφός μου ότι πρέπει να αποδείξω την εγκυμοσύνη μου, κάθομαι σε αναμμένα κάρβουνα. Σίγουρα θα έχει ξεκινήσει και ο εργοδότης μου να ψάχνει τρόπο να με σταματήσει. Αλλά μάλλον θα φάει ήττα. Τώρα ιδίως που σιγουρεύτηκα ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα, την επόμενη φορά που θα με καλέσει στο γραφείο του θα πάω με αέρα και όχι σαν την πρώτη φορά , με σκυμμένο το κεφάλι.

'Εφη σαλονικιά , θα σε έχω στα υπόψιν μου αν χρειαστεί να φτάσουμε δικαστικά , αν και μετα από όλη την ενημέρωση, δεν νομίζω να θέλει να κάνει κάτι τέτοιο.

ib7Tp2.png
Link to comment
Share on other sites

ούτε εγώ Ανίτα, ο παλιός μου εργοδότης έδιωξε έγκυο για άλλους λόγους, όχι λογω εγκυμοσύνης, έχοντας νομικό δικαίωμα και να την κυνηγήσει και να δικαιωθεί, και προς δεκαετίας της έδωσε 30 χιλιάρικα περίπου για να φύγει οικιοθελώς με δική της παραίτηση και χωρίς φασαρία - πρέπει να είναι ηλίθιος ένας εργοδότης για να διώξει έγκυο... απλά ποντάρει στην προσωπική σου αντίδραση και σε δοκιμάζει - μήν του χαρίσεις τίποτα.

 

s-age.png

 

 

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...