Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Απορία!!!Πως μετράμε την διάρκεια θηλασμου;

Recommended Posts

Γειά σας!

Είμαι νέο μέλος στο forum και νέα μανούλα!!:P:pΓέννησα πριν 36 μέρες.Απο την αρχή ήθελα να θηλάσω αποκλειστικά αλλά δεν τρώει πολύ,περίπου 5-8 λεπτά (σπάνια να φτάσουμε στα 10).Έχω όμως μία απορία,πως μετράμε το πόση ώρα θηλάζει;εγώ υπολογίζω το πόση ώρα καταλαβαίνω οτι καταπινει,γιατί μπορεί να μείνει στο στήθος κανα 20λεπτο αλλά δεν πίνει συνέχεια.Σταματάει να πάρει ανάσα ή τον παίρνει ο ύπνος ή απλά πιπιλάει.Δεν ξέρω αν χορτένει γιατί μπορεί να θέλει να ξαναφάει σε μία ώρα!:-(Ευτυχώς παίρνει βάρος και αυτό με καθησυχάζει κάπως..:-)

Απλά θέλω να ξέρω πως υπολογίζουμε την ώρα που τρώει, γιατί εχω αγχωθεί λίγο μ'αυτό το θέμα!:mad:

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ 09/06/2011:p

an1cJQh0g410000NDMwMTJkYnw5MDIyOTVkYXxUbyBhbnRyYWtpIG1vdSBlaW5haQ.gif

Διαφημίσεις

Γειά σας!

Είμαι νέο μέλος στο forum και νέα μανούλα!!:P:pΓέννησα πριν 36 μέρες.Απο την αρχή ήθελα να θηλάσω αποκλειστικά αλλά δεν τρώει πολύ,περίπου 5-8 λεπτά (σπάνια να φτάσουμε στα 10).Έχω όμως μία απορία,πως μετράμε το πόση ώρα θηλάζει;εγώ υπολογίζω το πόση ώρα καταλαβαίνω οτι καταπινει,γιατί μπορεί να μείνει στο στήθος κανα 20λεπτο αλλά δεν πίνει συνέχεια.Σταματάει να πάρει ανάσα ή τον παίρνει ο ύπνος ή απλά πιπιλάει.Δεν ξέρω αν χορτένει γιατί μπορεί να θέλει να ξαναφάει σε μία ώρα!:-(Ευτυχώς παίρνει βάρος και αυτό με καθησυχάζει κάπως..:-)

Απλά θέλω να ξέρω πως υπολογίζουμε την ώρα που τρώει, γιατί εχω αγχωθεί λίγο μ'αυτό το θέμα!:mad:

Να σου ζήσει το μωρό σου, κατ' αρχήν!

Η ερώτησή σου σε βγάζει λίγο από το σκοπό σου θα έλεγα... Το πόση ώρα θηλάζει ένα μωρό ουσιαστικά δεν έχει και πολλή σημασία. Εκείνο που ενδιαφέρει είναι να το ακούμε να καταπίνει, άρα να κάνει καλές θηλαστικές κινήσεις και να μετράμε πάνες (το 24ωρο, 6-7 βρεγμένες πάνες για την ηλικία που είστε και 3-4 φορές κακά αν και για τα κακά υπάρχουν εξαιρέσεις).

Το να θέλει να ξαναφάει σε μία ώρα δεν λέει απαραίτητα κάτι για την παραγωγή σου. Είναι φυσιολογικό για μωρό που θηλάζει και μάλιστα αυτής της ηλικίας.

Την ώρα που πιπιλάει το μωρό το στήθος, μπορεί να παίρνει και κάποια ποσότητα γάλακτος. Μπορεί να πρόκειται για σταγόνες, συνήθως όμως είναι από το γάλα που βγάζει το στήθος προς το τέλος του θηλάσμού, δηλαδή το γάλα που έχει περισσότερα λιπαρά άρα και περισσότερες θερμίδες. Επομένως, ακόμα και το πιπίλισμα του 10λέπτου που εσύ δεν το μετράς, δίνει στο μωρό θερμίδες.

Εξάλλου το γεγονός ότι το μωρό σου θηλάζει τόσο συχνά, άρα και το στήθος σου είναι πιο "άδειο" σημαίνει ότι το μωρό παίρνει περισσότερο λιπαρό γάλα άρα αρκετές θερμίδες.

Αν θέλεις δώσε μετρήσεις βάρους με ημερομηνίες για να σου πούμε με μεγαλύτερη σιγουριά πώς πάτε.

Σ'ευχαριστώ πολύ EvaMD!!

Ο μικρός μου γεννήθηκε 09/06/11 με βάρος 3430 και ύψος 49εκ.

Οταν ήταν 12ημερών νοσηλεύθηκε για 10μέρες στο νοσοκομείο γιατί έπαθε ουρολοίμωξη.Στις 08/07 ήταν 4100 και 53εκ. και χθες ήταν 4250.

Από πάνες άλλο τίποτα,κάνει πολύ συχνά κακάκια σχεδόν σε κάθε γεύμα.

Ξέχασα να πω οτι μόνο όταν είναι ξυπνο θέλει κάθε μία ώρα να θηλάσει.Κοιμάται το μεσημέρι περίπου 4 ώρες και το βράδυ περίπου 5 ωρες συνεχόμενα,ξυπνάει τρώει λίγο και ξανακοιμάται για άλλες 2,5.Αλλά όλη την υπόλοιπη μέρα δεν κοιμάται σχεδόν καθόλου ή μπορεί να τον πάρει ο ύπνος για 10 λεπτά και πάλι.

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ 09/06/2011:p

an1cJQh0g410000NDMwMTJkYnw5MDIyOTVkYXxUbyBhbnRyYWtpIG1vdSBlaW5haQ.gif

Σ'ευχαριστώ πολύ EvaMD!!

Ο μικρός μου γεννήθηκε 09/06/11 με βάρος 3430 και ύψος 49εκ.

Οταν ήταν 12ημερών νοσηλεύθηκε για 10μέρες στο νοσοκομείο γιατί έπαθε ουρολοίμωξη.Στις 08/07 ήταν 4100 και 53εκ. και χθες ήταν 4250.

Από πάνες άλλο τίποτα,κάνει πολύ συχνά κακάκια σχεδόν σε κάθε γεύμα.

Ξέχασα να πω οτι μόνο όταν είναι ξυπνο θέλει κάθε μία ώρα να θηλάσει.Κοιμάται το μεσημέρι περίπου 4 ώρες και το βράδυ περίπου 5 ωρες συνεχόμενα,ξυπνάει τρώει λίγο και ξανακοιμάται για άλλες 2,5.Αλλά όλη την υπόλοιπη μέρα δεν κοιμάται σχεδόν καθόλου ή μπορεί να τον πάρει ο ύπνος για 10 λεπτά και πάλι.

Για τη μέτρηση της 8/7 δεν μπορώ να σου πω κάτι λόγω του ότι μεσολάβησε η νοσηλεία: είναι λογικό να μην πήρε βάρος ή πιθανότατα να έχασε.

Από 8/7 έως 14/7 (6 μέρες) το μωρό πήρε 150 γραμμάρια, δηλαδή παίρνει 25 γραμμάρια την ημέρα. Είστε σούπερ!

Οι ώρες που κοιμάται (περίπου 12) είναι τόσες (και μαζεμένες) που είναι λογικό τις υπόλοιπες να τρώει πολύ συχνά. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς!

Νομίζω ότι πάτε πολύ καλά. Δεν βλέπω λόγο ανησυχίας...

Eπειδή πάλι μου έκανε εμετό ο μπέμπης, φοβάμαι οτι φταίω εγώ. Πήγα να τον δω την ώρα που κοιμόταν και είδα μια λίμνη εμετού δίπλα του. Κυριολεκτικά πάγωσα από το φόβο μου. Μα να μην τον ακούσω;

Έχω την αίσθηση πως επειδή είναι λαίμαργος τρώει παραπάνω απ΄οτι χωράει το στομάχι του.

Είναι 14 ημερών. Πώς μπορώ να μετρώ την ποσότητα του γάλατος; Εγώ τον αφήνω να θηλάζει όσο θέλει. Μήπως να τον αφήνω λιγότερο στο στήθος; Κανά 5 λεπτο από το κάθε στήθος είναι αρκετό;

qc40p3.png

Nv8Rp3.png]

Διαφημίσεις

εμενα η παιδιατρος μο ειπε ότι το 90% τησ ποσοτητασ του γαλακτοσ το παιρνει τα 4 πρωτα λεπτα κ ετσι να την αφηνω 10 λεπτα στο καθε στηθοσ.βεβαια εγω αν δω οτι το στηθοσ μου ειναι πρησμένο την αφηνω όσο θελει( περιπου 20-30 λεπτα) στον ένα μαστο κ πολλεσ φορεσ δεν την βάζω καθόλου στον άλλο.

tamar ρευεται ο μπεμπησ σου? εγω καμια φορα αν νιωσω οτι έφαγε πολύ για να μην κάνει γουλιεσ την κραταω κανενα τεταρτο ορθια να χωνεψει λιγο κ μετα την βαζω στο στρωμα.Επίσης εχω βαλει μια πικε κατω απο το στρωμα ωστε να εχει μια πολυ μικρη κλιση το κρεβατάκι της.

Eπειδή πάλι μου έκανε εμετό ο μπέμπης, φοβάμαι οτι φταίω εγώ. Πήγα να τον δω την ώρα που κοιμόταν και είδα μια λίμνη εμετού δίπλα του. Κυριολεκτικά πάγωσα από το φόβο μου. Μα να μην τον ακούσω;

Έχω την αίσθηση πως επειδή είναι λαίμαργος τρώει παραπάνω απ΄οτι χωράει το στομάχι του.

Είναι 14 ημερών. Πώς μπορώ να μετρώ την ποσότητα του γάλατος; Εγώ τον αφήνω να θηλάζει όσο θέλει. Μήπως να τον αφήνω λιγότερο στο στήθος; Κανά 5 λεπτο από το κάθε στήθος είναι αρκετό;

μηπως εχει ΓΟΠ το παιδακι σου?το μητρικο γαλα ειναι πολυ ελαφρυ για να προκαλει συχνα εμετους οπως αναφερεις.

γνωμη μου ειναι μετα απο καθε γευμα να τον κρατας σε ορθια σταση για μιση ωρα περιπου.καντο και ισως δεις διαφορα

εμενα η παιδιατρος μο ειπε ότι το 90% τησ ποσοτητασ του γαλακτοσ το παιρνει τα 4 πρωτα λεπτα κ ετσι να την αφηνω 10 λεπτα στο καθε στηθοσ.βεβαια εγω αν δω οτι το στηθοσ μου ειναι πρησμένο την αφηνω όσο θελει( περιπου 20-30 λεπτα) στον ένα μαστο κ πολλεσ φορεσ δεν την βάζω καθόλου στον άλλο.

tamar ρευεται ο μπεμπησ σου? εγω καμια φορα αν νιωσω οτι έφαγε πολύ για να μην κάνει γουλιεσ την κραταω κανενα τεταρτο ορθια να χωνεψει λιγο κ μετα την βαζω στο στρωμα.Επίσης εχω βαλει μια πικε κατω απο το στρωμα ωστε να εχει μια πολυ μικρη κλιση το κρεβατάκι της.

τα 4 πρωτα λεπτα του θηλασμου,το μωρο πινει το ελαφρυ γαλα με λιγα λιπαρα.μετα τα πρωτα 3-4 λεπτα ερχεται το κανονικο γαλα με τα σωστα λιπαρα. αν τον θηλαζεις καθε φορα μονο απο το ενα στηθος ισως απορρυθμισεις την παραγωγη σου και επιπλεον τα 20-30 λεπτα δεν ειναι στανταρ.ενα μωρο μπορει να θηλασει 10 λεπτα και να εχει χορτασει.μπορει να θηλασει ομως και μιση ωρα την επομενη φορα

εγω καμια φορα αν νιωσω οτι έφαγε πολύ για να μην κάνει γουλιεσ την κραταω κανενα τεταρτο ορθια να χωνεψει λιγο κ μετα την βαζω στο στρωμα.Επίσης εχω βαλει μια πικε κατω απο το στρωμα ωστε να εχει μια πολυ μικρη κλιση το κρεβατάκι της.

οσα αναφερεις οτι κανεις ειναι πολυ σωστα!!!

οσα λεει η παιδιατρος ειναι πραγματα που δεν ισχυουν τουλαχιστον για πολυ μικρα μωρα.. το μωρο απλα μεγαλωνοντας τελειωνει πολυ πιο γρηγορα το φαι του καθως θηλαζει πιο αποτελεσματικα σε πιο λιγο χρονο που μπορει να ειναι και 4 λεπτα..εαν το μωρο ομως ειναι μικρο μπορει να θελει και μια ωρα..

βαζουμε λοιπον το μωρο να θηλασει απο το ενα στηθος και οταν σταματησει του προσφερουμε και το αλλο..εφοσον πειναει θα συνεχισει τον θηλασμο και στο αλλο στηθος..

83hKp3.png

Πέρα από όσα σου είπαν ήδη οι κοπέλες για πιθανή ΓΟΠ, όταν λες "πάλι" και "λίμνη" τι ακριβώς εννοείς; Όταν τον βλέπεις να κάνει εμετό, είναι σαν ρουκέτα;

Είναι διαφορετικό να βγάζει το μωρό γουλιές και διαφορετικό να κάνει εμετό. Οι γουλιές είναι κάτι φυσιολογικό και ήπιο. Ο εμετός, ειδικά αν γίνεται συχνά μέσα στη μέρα και σε ποσότητα μπορεί να είναι κάτι πιο σοβαρό: από πιθανή αλλεργία (πολύ πιο συνηθισμένο απ' όσο νομίζουμε)μέχρι κάτι οργανικό (σπάνιο). Είναι λάθος κατά την άποψή μου να το αποδίδουμε σε λαιμαργία και να μην το ψάχνουμε περισσότερο.

Ακόμα και η ΓΟΠ, που σε μεγάλο βαθμό είναι φυσιολογική στα μωρά, πρέπει να αντιμετωπίζεται με κάποιες τεχνικές προκειμένου να μην ερεθίζεται ο οισοφάγος του μωρού και το μωρό να παίρνει καλό βάρος.

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ και ειδικά επειδή το μωρό σου έκανε εμετό στον ύπνο του, είναι σημαντικό (α) να το έχεις κοντά σου (β) να μην το ξαπλώνεις αμέσως μετά το θηλασμό (γ) να έχεις ανασηκωμένο το στρώμα του και (δ) να το ξαπλώνεις στο πλάι στηρίζοντάς το με σφηνάκια.

Δεν θέλω να σε πανικοβάλω: ο εμετός είναι κάτι που συναντάται συχνά και συνήθως η αιτία ξεπερνιέται όπως το μωρό μεγαλώνει. Απλά καλό είναι να μην το υποτιμούμε ως θέμα.

Εννοείται ότι το να θηλάζεις περιορίζοντας το μωρό σε χρόνο είναι λάθος, όποια κι αν είναι η αιτία του εμετού. Αν πρόκειται για ΓΟΠ, μπορείς να σταματήσεις το μωρό μετά από λίγο να το κρατήσεις να ρευτεί (χωρίς πολλά κουνήματα) και μετά να το αφήσεις να συνεχίσει (θηλάζοντας σε όσο το δυνατόν πιο όρθια θέση).