Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ΔΕ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΧΕΡΑΚΙ ΤΟΥ....

ELISAVET

Recommended Posts

Έχω ένα γιο 14,5 μηνών. Από τότε που περπάτησε φυσικά άλλαξαν τα πάντα. Από τότε κάθετι καινούριο για να το μάθει απαιτεί πολύ κόπο και πολύ επανάληψη από μέρους μου.

Το τελευταίο μας "πρόβλημα" είναι ότι δεν μου δίνει το χέρι του όταν περπατάει.Έτσι και τον αφήσω κάτω αρχίζει να τριγυρνάει, χωίς να γυρίσει καθόλου να με κοιτάξει. Ήθελα να ήξερα δε νιώθει φόβο;;;

όταν προσπαθώ να πιάσω το χεράκι του να περπατήσουμε μαζί, με σμπρώχνει, φωνάζει, κλαίει.....

Τί να κάνω για να του το μάθω;;;

Διαφημίσεις

Μίλησέ του και δώσε του να καταλάβει ότι είναι πολύ επικίνδυνο και πρέπει να τον κρατάς απ' το χέρι. Όταν μου το έκανε εμένα, του είπα ότι αν δεν θέλεις να μου δώσεις το χεράκι δεν θα πάμε βόλτα και θα γυρίσουμε στο σπίτι. Ε μόλις του το είπα κανα δυο φορές πέτυχε.

Πρέπει να τον κάνεις να καταλάβει ότι δεν θα πας πουθενά μαζί του αν δεν σε κρατάει απ' το χέρι. Να είσαι απόλυτη σ' αυτό. Καλή επιτυχία.

Φάσεις περνάνε κορίτσι μου. Φόβο νιώθει, απλά είναι υπερκινητικό. Εμένα πλησιάζει 2 και τώρα άρχισε λίγο να συνεννοείται μαζί μου και ηρέμησε. Αφού μέχρι πριν καλοκαιριάσει από την κουκούλα τον κρατούσαμε και τώρα ως δια μαγείας και από το χέρι μας πιάνει και σαν γατί μας τρίβεται για χαδάκια. Παλιότερα μέχρι του λέγαμε "θα σε αφήσω εδώ και θα φύγω" κι αυτός χαμογελούσε και μας έγραφε συνεχίζοντας το πρόγραμμα εξερεύνησης...

Think Different

Και τί να κάνω;;;Δε θέλω και να τον τραβάω από το χέρι..... αλλά φοβάμαι από την άλλη.Δεν ξέρω ποια είναι η πιο σωστή προσέγγιση σε αυτή τη φάση.

Διαφημίσεις

Μα θα το καταλάβει;;;Αυτό που με προβληματίζει είνα ότι δε νιώθει φόβο να είναι μακρυά μου όταν είμαστε έξω....

Συνήθως σ' αυτή την ηλικία τους αρέσει τόσο πολύ να περπατούν και να εξερευνούν, που αγνοούν τον φόβο. Το τι χιλιόμετρα είχαμε κάνει τρέχοντας γιατί του άρεσε, άσε να μην σου πω καλύτερα :-D.Όσο μεγαλώνει όμως θα αλλάξει (σ' αυτό το θέμα εννοώ, γιατί θα σου βγάλει άλλα "κουσούρια"). Υπομονή, κάθε ηλικία έχει τη δική της φάση :D

Και τί να κάνω;;;Δε θέλω και να τον τραβάω από το χέρι..... αλλά φοβάμαι από την άλλη.Δεν ξέρω ποια είναι η πιο σωστή προσέγγιση σε αυτή τη φάση.

Να του πεις ότι δεν πάμε στις κούνιες αν δεν μου δώσεις το χεράκι σου. Σε εμένα τουλάχιστον είχε πιάσει.

Μα θα το καταλάβει;;;Αυτό που με προβληματίζει είνα ότι δε νιώθει φόβο να είναι μακρυά μου όταν είμαστε έξω....

Όχι σε αυτή την ηλικία δεν έχουν ακόμη την αίσθηση του φόβου.Είναι ένα αίσθημα που έρχεται πολύ αργότερα ( ο δικός μου είναι 5,5 και δεν έχει ανεπτυγμένο ακόμη αυτό το συναίσθημα και όπως παρατηρώ πολλά αγόρια στην ηλικία του )

Όταν είναι να πάτε βόλτα του λες αν δε μου δώσεις το χεράκι δεν πάμε βόλτα ή του τον ρωτάς θα με πιάσεις το χεράκι ή να πάρουμε μαζί μας το καρότσι ? Φυσικά και δεν περιμένουμε απάντηση αλλά θα σου δείξει τι θέλει

rQGhp3.png

Μακάρι να το καταλάβει, γιατί εκείνη την ώρα κλαίει και φωνάζει και δεν ακούει τίποτα, με αποτέλεσμα να τον αρπάζω και να τον βάζω στο καρότσι. Αφού καθίσει και ηρεμήσει του το εξηγώ, τον κατεβάζω και επαναλαμβάνεται το ίδιο.....

Όταν είναι να πάτε βόλτα του λες αν δε μου δώσεις το χεράκι δεν πάμε βόλτα ή του τον ρωτάς θα με πιάσεις το χεράκι ή να πάρουμε μαζί μας το καρότσι ? Φυσικά και δεν περιμένουμε απάντηση αλλά θα σου δείξει τι θέλει

Συνήθως ξεκινάμε με το καρότσι και στην πορεία επιχειρώ να τον κατεβάσω.λες να είναι καλυτερα να μην παίρνω το καρότσι;

Διαφημίσεις

εγω παλι θα ελεγα να τον αφησεις μονο του.

με διακριτικη παρουσια πισω του να τον αφησεις να ανεξαρτητοποιηθει. το να τον "εκβιαζεις" αν δεν σου δωσει το χερι δεν παμε πουθενα" προσωπικα δεν μου αρεσει. εγω παρακολουθω τον δικο μου, που αργησε κιολας να περπατησει. μολις βρισκει άπλα αρχιζει και παει παει παει γυρναει πισω μας ριχνει και κανα χαμογελο και συνεχιζει. ειμαστε τοσο κοντα του ωστε να προλαβουμε οτιδηποτε αλλα και τοσο μακρια του για να νιωθει ανεξαρτητο.

θα ερθει η ωρα που θα πιασει και το χερι σου. οταν κουραστει πχ ή οταν του λειψεις.... τωρα ομως ειναι στη φαση της εξερευνησης και πιστευω οτι πρεπει να την σεβαστεις

Ερασιτέχνες έχτισαν την Κιβωτό. Επαγγελματίες έχτισαν τον Τιτανικό!

εγω παλι θα ελεγα να τον αφησεις μονο του.

με διακριτικη παρουσια πισω του να τον αφησεις να ανεξαρτητοποιηθει. το να τον "εκβιαζεις" αν δεν σου δωσει το χερι δεν παμε πουθενα" προσωπικα δεν μου αρεσει. ειναι στη φαση της εξερευνησης και πιστευω οτι πρεπει να την σεβαστεις

Μισό.. σαφέστατα και συμφωνώ, αλλά θεώρησα ότι η elisavet μας ρωτάει για χώρους όπου δεν γίνεται να μην τον έχει από το χέρι...π.χ. σε πεζοδρόμιο που ανα πάσα στιγμή μπορεί να βγει στο δρόμο...

rQGhp3.png

εγώ έχω εφαρμόσει ακριβώς αυτό που πρότεινε η dalia κ έπιασε...

όταν βγαίναμε από το αυτοκίνητο τη ρωτούσα, χέρι μανούλας ή καροτσάκι; κ επέλεγε...

αν μου άφηνε το χέρι κ ήταν επικίνδυνο της έλεγα ότι αν δεν μου πιάσεις το χεράκι ή θα πρέπει να πάρουμε το καρότσι μας, ή θα σε πάρω αγκαλιά ή θα γυρίσουμε σπίτι...επειδή η μανούλα φοβάται μήπως χτυπήσεις...

ε αυτό το σύστημα, μετά από κανά μήνα δούλεψε...

τώρα από μόνη της όταν παρκαρουμε μου λέει, χέρι μανούλας ή καροτσάκι(καλά αυτό εχει να το πει πολύ καιρό)..

κάποια στιγμή που κλαιγόταν γοερά...να μου αφήσει το χέρι στη μέση του δρόμου κ να μην εχει κ καρότσι κ φώναζε μονη μου, μονη μου!! την πήρα χωρίς να πω πολλά..και την γύρισα πίσω...

δεν της άρεσε αυτό..αλλά δεν το πολυσυζήτησα εκείνη την ώρα, το απόγευμα εκείνης της ημέρας το επανέφερα κ της είπα τα ίδια κ τα ίδια..πολλεεεεεες φορές...

μετά άρχισε να ηρεμεί...είδε ότι δεν ήταν προς διαπραγμάτευση το θέμα...

κ όπως μου είπε μια φίλη σήμερα...από 8 μηνών τα μικρά μας αλλάζουν τη συμπεριφορά τους όπως μπορούν για να πετύχουν αυτό που θέλουν...

Κι εμένα 15 μηνών είναι κ οπως ειπαν κ παραπάνω το μόνο που θέλει είναι να είναι ανεξάρτητη κ να εξερευνει τα πάντα!!!!!:P Στην αρχή ούτε κι εμένα ήθελε να δίνει το χεράκι κ της έλεγα "όταν βγαίνουμε έξω πάντα χεράκι" χωρίς πίεση γιατι αντιδρούσε ασχημα!!!* Τωρα το δίνει αν κ όχι πάντα φυσικά κ οπου μπορώ την αφήνω μόνη της...

Αγχωνόμουν όμως για το τι θα γίνει αν θέλει να περπατησει κι επιμένει χωρίς χεράκι κάπου που είναι επικύνδινα..κι έτσι αγόρασα ένα λουράκι που την κραταω από πίσω!!! Κ όσες φορές το έχει βάλει σε γενικές γραμμές της αρέσει (της ζητάω βέβαια κ το χεράκι:wink:). Βέβαια το χρησιμοποιούμε σπάνια αλλά το έχω μαζί μου για τέτοιες περιπτώσεις!!!

*( επειδη η μικρουλα μου αν της αρνηθεις κατι πέφτει στο πάτωμα κ χτυπιέται:rolleyes:)

Yugup3.png

κατερινούλα, χωρίς παρεξήγηση, αυτό το λουράκι που αναφέρεις..επειδή το έχω δει...ένιωσα πάρα πολύ απαίσια, να το πω ευγενικά, όταν βλέπω ένα παιδάκι δεμένο με κάτι τέτοιο...

μου θυμίζει σκυλάκι...να το πω ευγενικά πάλι...

όλα τα μικρά πέφτουν κ χτυπιούνται όταν θέλουν κάτι...σιγά σιγά προσπαθείς να "μεταμορφώσεις" τη συμπεριφορά τους... δεν το δένεις...γνώμη μου έτσι...; μην παρεξηγηθείς σε παρακαλώ...με καλή διάθεση το λέω, μήπως κ δεν το είχες σκεφτεί ότι είναι κάτι άσχημο πιο πριν..

Διαφημίσεις

Ναι ναι!!! Κι εγώ αυτό πίστευα κ δεν σε παρεξηγώ καθόλου:D!!! Οταν είδα όμως στο δρόμο ένα παιδάκι να το φοράει κ να είναι χαρουμενο γιατι ήταν "ανεξαρτητο" ρώτησα τους γονείς του κι άλλαξα γνώμη!! Κοιτα ακόμη κ τώρα που το έχω μην νομίζεις οτι το χρησιμοποιώ παρά σε σπάνιες περιπτωσεις όπως ανέφερα ( έχω πάρα πολύ ζωηρο παιδάκι:lol:)!!! Θέλω να αναπτύξει το χαρακτηρα της κ ξέρω πως δεν είναι ευχάριστο να είσαι δεμένος όμως σε κατι πολυ δυσκολες στιγμές βοηθάει πίστεψε με!!! (δεν ξεχνιέται από αυτο που θέλει με τίποτα!!)

Yugup3.png

Μου έχουν τύχει περιπτώσεις να κοπανιέται στο καρότσι, να μην θέλει αγκαλιά κ να θέλει να περπατησει μόνη της χωρις χεράκι κάπου πολύ επικυνδινα με πολυκοσμια κ να χτυπιέται στο πεζοδρομιο επειδη της κρατάω το χέρι!!!

Μέχρι τα 2 που αρχίζουν να καταλαβαίνουν τις συνέπειες των πράξεων τους πρέπει με ωραίο τρόπο να τα προφυλασουμε:-) (γνωμη μου πάντα έτσι?? )

Yugup3.png

κατερινούλα, χωρίς παρεξήγηση, αυτό το λουράκι που αναφέρεις..επειδή το έχω δει...ένιωσα πάρα πολύ απαίσια, να το πω ευγενικά, όταν βλέπω ένα παιδάκι δεμένο με κάτι τέτοιο...

μου θυμίζει σκυλάκι...να το πω ευγενικά πάλι...

όλα τα μικρά πέφτουν κ χτυπιούνται όταν θέλουν κάτι...σιγά σιγά προσπαθείς να "μεταμορφώσεις" τη συμπεριφορά τους... δεν το δένεις...γνώμη μου έτσι...; μην παρεξηγηθείς σε παρακαλώ...με καλή διάθεση το λέω, μήπως κ δεν το είχες σκεφτεί ότι είναι κάτι άσχημο πιο πριν..

το παραπάνω θα σου έλεγα και εγώ:D

( έχω πάρα πολύ ζωηρο παιδάκι:lol:)!!! !)

τα περισσότερα παιδάκια είναι πολύ ζωηρά;)

Μέχρι τα 2 που αρχίζουν να καταλαβαίνουν τις συνέπειες των πράξεων τους πρέπει με ωραίο τρόπο να τα προφυλασουμε:-) (γνωμη μου πάντα έτσι?? )

Καλά τα 2 μην το δένει κιόλας ότι ως δια μαγείας θα γίνουν όλα σούπερ...

Η κάθε ηλικία έχει τις δυσκολίες τις.

rQGhp3.png

Απλά διάβασα πως από τα 2 μπορείς πχ να πεις "αν δεν μου δωσεις το χερακι επειδη είναι επικύνδινα θα παμε πίσω" κ σιγα σιγα να το καταλαβει.. ενω μέχρι τα 2 δεν μπορει να ανταποκριθεί σε αυτο!!

Yugup3.png

Γενικά σαν άνθρωπος είμαι πολύ υπέρ της ελευθερίας κ την έχω την μικρή πολυ ελέυθερη σε βαθμό που οι γύρω μου με μαλώνουν!! Όμως ώρες ώρες γίνεται πολύ επικύνδινη, τότε τι να κάνω την κακιά αμα δεν κατλαβαίνει??Προσπαθω οσο πιο ήπια να της μάθω το σωστο!!!:wink: κ τελικα μετα από λίγα λεπτά όταν δεν αισθάνεται την πίεση μου δίνει κ το χεράκι!!:-D

Yugup3.png

Απλά διάβασα πως από τα 2 μπορείς πχ να πεις "αν δεν μου δωσεις το χερακι επειδη είναι επικύνδινα θα παμε πίσω" κ σιγα σιγα να το καταλαβει.. ενω μέχρι τα 2 δεν μπορει να ανταποκριθεί σε αυτο!!

οκ απλά αν δεν συμβεί αυτό να είσαι προετοιμασμένη, γι'αυτό σου το λέω.;)

rQGhp3.png

Κι εμενα ο γιος μου δεν ηθελε να δινει το χερακι του με τιποτα. Στους 18 μηνες μια μερα οταν περπατουσαμε στο πεζοδρομιο δεν το εδινε κι αν τον επιανα εκλαιγε και κτυπιοταν κατω.Εγω του ειπα οτι εαν δεν το δωσεις θα φυγει η μαμα και θα γυρισει πισω.Εκανα πως φευγω κι αμεσως σηκωθηκε και μου εδωσε το χερι του. Βοηθησε το οτι καθε φορα που εβλεπα ενα αλλο παιδακι να πιανει την μαμα απο το χερι του το επισημανα. Επισης τον αφηνω να περπαταει μονος του αρκετα συχνα οταν δεν ειναι επικινδυνο αλλα μετα του λεω εδω πρεπει να δωσεις το χερακι.Κι αμεσως το δινει.

Μισό.. σαφέστατα και συμφωνώ, αλλά θεώρησα ότι η elisavet μας ρωτάει για χώρους όπου δεν γίνεται να μην τον έχει από το χέρι...π.χ. σε πεζοδρόμιο που ανα πάσα στιγμή μπορεί να βγει στο δρόμο...

Φυσικά για τέτοιες πρτιπτώσεις μιλάω.Δε θέλω να είμαι και παρανοική, ούτε να κρατιέται συνέχεια από τη φούστα μου.

Πάντως άσχετα με το λουράκι:-), απότι βλέπω απο την δικιά μου αν επιμένεις κ το ζητας με γλυκό τρόπο κ επιβραβεύεις την ανταποκριση το δινουν το χεράκι. Οταν το απαιτεις τότε εχεις τα αντίθετα αποτελέσματα!!! Τότε τσαντιζονται κ το χάνεις το παιχνιδι!!!

Yugup3.png