Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Αμοιβή νταντάς βάσει νόμου

Recommended Posts

Καλησπέρα,

Γνωρίζει κανείς πως πρέπει να αμοίβονται οι νταντάδες βάσει νόμου, ποιές είναι οι υποχρεώσεις του εργοδότη για ασφάλιση και αν ισχύει συγκεκριμένο ωράριο (π.χ. πενθήμερη 8ωρη απασχόληση, 1 ώρα υπερεργασίας και οι επιπλέον υπερωρία, κτλ).

Ευχαριστώ!

jsHSp3.png gJDDp3.png

Διαφημίσεις

Bαση νομου ...δεν υπαρχει... πολλες φορες ποικιλει αναλογα την περιοχη .

Νομιζω η ασφαλιση ειναι περιπου 150 ευρω . Οι ωρες εχουν να κανουν αναλογα με τις αναγκες του εργοδοτη (γονεα) .

Συνηθως οταν απασχολουνται ολο το μηνα (5μερο) πληρωνονται με το μηνα και τα σκ η οποιαδηποτε αλλη αναγκη προκυψει παει με την ωρα.

Δεν νομιζω οτι βοηθησα και πολυ ε?

Λέω 'βάσει νόμου' γιατί η κοπέλα με την οποία εδώ και 2 μήνες συνεργαζόμουν, εφόσον πλέον παντρεύτηκε και έγινε νόμιμη στην Ελλάδα, άρχισε να μου λέει οτι πήγε σε Λογιστή και της είπε οτι δικαιούται διάφορα. Δεν νομίζω βέβαια οτι το έκανε αυτό, γιατί μου έλεγε κάτι μπαρούφες :rolleyes:, αλλά εν πάση περιπτώσει, ήθελα να ξέρω αν όντως υπάρχει κάποιο νομικό πλαίσιο σχετικά με την απασχόληση και αμοιβή νταντάδων. Τηρείται ή όχι, ας γνωρίζω τουλάχιστον τι ισχύει.

jsHSp3.png gJDDp3.png

και εμένα θα με ενδιέφερε πάρα πολύ να το μάθω αυτό. Αν δηλαδή προσλάβεις νταντά, πως την ασφαλίζεις, τι την πληρώνεις, τη άδεια δικαιούται κτλ. Που να απευθυνθεί κανείς?

Από το http://www.superntantades.gr/parents/legal/

Νομικές υποχρεώσεις

Η νταντά είναι εργαζόμενος και εσείς ως εργοδότης της έχετε ορισμένες νομικές υποχρεώσεις. Για παράδειγμα:

? Έχετε υποχρέωση να πληρώνετε φόρους και ασφάλιση. Συχνά ορισμένοι μπαίνουν στον πειρασμό να πληρώσουν μετρητά(μαύρα χρήματα), αλλά αυτό είναι παράνομο και στερεί από τον εργαζόμενο το δικαίωμα σε ασφάλιση και ένσημα συνταξιοδότησης.

Είστε υποχρεωμένος/η να πληρώνετε επίδομα ασθενείας, επίδομα μητρότητας και επίδομα διακοπών. Εάν επιθυμείτε να σας ακολουθεί η νταντά στις διακοπές σας, σημειώστε ότι αυτό δεν προσμετράτε στην ετήσια άδεια της νταντάς και θα πρέπει να πληρωθεί κανονικά.

Για πληροφορίες σχετικα με τους μισθούς εργαζομένων μερικής απασχόλησης:

http://www.kepea.gr/aarticle.php?id=210

Για πληροφορίες σχτικά με τη διαδικασία και το κόστος ασφάλισης εργαζομένων με ΙΚΑ:

http://www.ika.gr/gr/infopages/asf/insurance/charge.cfm?

Για πληροφορίες σχετικά με το κόστος ασφάλισης ελέυθερων επαγγελματιών:

http://www.tebe.gr/eisfores/pinakes/pinakas7.htm

Πολλές χρήσιμες πληροφορίες θα βρείτε και στον Οδηγό Εργασιακών Δικαιωμάτων:

http://www.kepea.gr/article.php?cat=16

Υποθέτω (γιατί δεν έχω χρόνο να τα διαβάσω όλα) ότι θα έχει τις πλροφορίες που θες.

Διαφημίσεις

Eγω καταλαβα οτι αναφερεται στο μισθο που παιρνει...κι εκει πανω δεν υπαρχει κατωτατο η ανωτερο οριο δλδ μπορει να ειναι απο 400-1000 (αναλογα που και αναλογα τι προσφερει

Eγω καταλαβα οτι αναφερεται στο μισθο που παιρνει...κι εκει πανω δεν υπαρχει κατωτατο η ανωτερο οριο δλδ μπορει να ειναι απο 400-1000 (αναλογα που και αναλογα τι προσφερει

Υπάρχει η κατώτερη αμοιβή που είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να καταβάλει.

Αν, τώρα, εργάζεται με μερική απασχόληση, η αμοιβή αυτή διαφοροποιείται, αλλά δεν γνωρίζω πώς.

Επίσης, ο εργοδότης καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές, επιδόματα οικογένειας και άδειας, δίνει άδειες κανονικές και αναρρωτικές κλπ κλπ

Από όσο γνωρίζω ένα εργαζόμενος ασφαλισμένος με πλήρες ωράριο στοιχίζει στον εργοδότη του περίπου 70-100 ευρώ τη μέρα.

(Μιλάω συνολικά, όχι πόσα παίρνιε στο χέρι)

100 ευρώ την ημέρα χ 22 εργάσιμες = 2,200 ευρώ το μήνα.

Αν υπάρχει τέτοια απαίτηση τότε αυτόματα καταργείται η ανάγκη για νταντά στις περισσότερες οικογένειες!

jsHSp3.png gJDDp3.png

Νομίζω πως δεν υπάρχει στάνταρ νόμιμος μισθός, έτυχε μια φορά μια μαμά να θέλει να με ασφαλίσει και είχα ρωτήσει έναν λογιστή και μου είχε πει ότι τα ένσημα άμα γίνει πρόσληψη σαν βρεφονηπιοκόμος (εφόσον έχει το πτυχίο) είναι 450 ευρώ το μηνά συν δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων και επίδομα άδειας. Και επειδή έβγαινε αρκετά το ποσό μας συμβούλεψε να γίνει πρόσληψη σαν οικιακή βοηθός όπου τα ένσημα είναι 150 ευρώ το μήνα και φυσικά δώρο Χριστουγέννων -Πάσχα και επίδομα άδειας. Είναι σαν να έχεις "μαγαζί" και να πληρώνεις υπάλληλο.

Διαφημίσεις

Έχω μπερδευτεί! Αν μου κόβει δελτίο παροχής υπηρεσιών τότε δεν ασφαλίζεται στο ΤΕΒΕ? Άρα δεν είναι υπάλληλος για να την ασφαλίσω στο ΙΚΑ και να δικαιούται επιδόματα αδείας, ασθενείας, κτλ. Μήπως να έκανα ένα τηλεφώνημα στην Επιθεώρηση Εργασίας?

jsHSp3.png gJDDp3.png

ρώτα την Επιθεώρηση Εργασίας, γιατί και η νταντά κάπως θα πρέπει να φαίνεται ότι έχει εισοδήματα, να πληρώνει τον αντίστοιχο φόρο κλπ. Επίσης και εσύ θα πρέπει να αποδεικνύεται κάπως ότι πληρώνεις τον μισθό της. Γιαυτό σκέφτηκα το δελτίο παροχής υπηρεσιών. Δεν γνωρίζω περισσότερα όμως.

Κοίταξε και τα δυο δεν μπορούν να γίνουν. Ή θα είναι ασφαλισμένη στο ΤΕΒΕ (πράγμα που συμφέρει την μητέρα αλλά όχι την κοπέλα) και θα σου κόβει απόδειξη παροχής υπηρεσιών ή θα είναι ασφαλισμένη στο ικα από εσένα. Και από την στιγμή που είναι ασφαλισμένη στο ικα κάνει και φορολογική δήλωση κανονικά.

Τώρα γιατί δεν συμφέρει την κοπέλα να είναι ασφαλισμένη στο ΤΕΒΕ; Γιατί κάθε 2 μήνες θα πρέπει να πληρώνει ένα ποσό στο ΤΕΒΕ περίπου 400 ευρώ το δίμηνο πράγμα το οποίο σημαίνει ότι άμα πληρώνεται 600 ευρώ το μήνα, στην ουσία της μένουν πολύ λίγα χρήματα για να συντηρηθεί. Οι κοπέλες που κόβουν απόδειξη (σπάνια) συνήθως έχουν πολλά παιδιά και δουλεύουν και φυσικά χρεώνουν με το αζημίωτο (κάπως πρέπει να τα βγάλουν πέρα). Γι αυτό και προτιμάνε την ασφάλιση στο ΙΚΑ

Εύχομαι να σας κάλυψα

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...