Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Τέλος στην ανωνυμία των bloggers με νέα απόφαση του Αρείου Πάγου


Recommended Posts

Το «πράσινο φως» για την άρση της ανωνυμίας των bloggers όταν αναρτούν υβριστικά, δυσφημιστικά, απειλητικά ή εκβιαστικά δημοσιεύματα ή φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας άναψε ο Άρειος Πάγος.

 

Το τέλος της ανωνυμίας των bloggers που είχε βάλει το 2009 ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεώργιος Σανιδάς και επικύρωσε εν συνεχεία ο σημερινός εισαγγελέας, Ιωάννης Τέντες επαναλαμβάνει με νέα γνωμοδότησή του ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αθανάσιος Κατσιρώδης.

 

Το ζήτημα ανακινήθηκε μετά από νέο ερώτημα του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ο κ. Κατσιρώδης υιοθετεί τις αποφάσεις των κ.κ. Σανιδά και Τέντε.

 

Ο κ. Σανιδάς στη γνωμοδότησή του (9/2009) ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι τα blogs στο Ιnternet δεν καταλαμβάνονται από το συνταγματικό απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης και επικοινωνίας, που κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 του Συντάγματος, ενώ ούτε για την άρση του απορρήτου πρέπει να έχει προηγηθεί άδεια της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου (ΑΔΑΕ) ή οποιασδήποτε άλλης Αρχής.

 

Με τη γνωμοδότηση Σανιδά, αίρεται το απόρρητο των στοιχείων όσων μέσα από τα blogs αναρτούν υβριστικά, απειλητικά ή εκβιαστικά δημοσιεύματα ή φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας ή διαπράττουν εν γένει εγκλήματα. Επίσης, το απόρρητο των επικοινωνιών δεν καλύπτει την επικοινωνία μέσω Ιnternet, αλλά ούτε και τα άλλα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας, όπως είναι ονοματεπώνυμο συνδρομητή, αριθμοί τηλεφώνων, χρόνος και τόπος κλήσεως κ.λπ.

 

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Σανιδά, οι εισαγγελικές, ανακριτικές και προανακριτικές αρχές και πολύ περισσότερο τα Δικαστικά Συμβούλια και τα δικαστήρια, δικαιούνται να ζητούν από τους παρόχους των υπηρεσιών επικοινωνίας μέσω του Ιnternet τα «ηλεκτρονικά ίχνη» μιας εγκληματικής πράξεως, όπως είναι η ημέρα-χρονολογία και τα στοιχεία του προσώπου στο οποίο αντιστοιχεί το «ηλεκτρονικό ίχνος». Μάλιστα, οι εταιρείες υποχρεούνται να παραδίδουν τα στοιχεία χωρίς να προηγείται άδεια της ΑΔΑΕ.

 

Σημείωνε ακόμη ότι η ΑΔΑΕ και οποιαδήποτε άλλη Ανεξάρτητη Αρχή «ούτε νομιμοποιείται ούτε δικαιούται να ελέγξει με οποιονδήποτε τρόπο, αμέσως ή εμμέσως, το εάν η περί άρσεως ή μη του απορρήτου απόφαση των οργάνων της Δικαιοσύνης είναι σύννομη ή όχι». Μόνα αρμόδια να το κρίνουν αυτό είναι τα ίδια τα όργανα της Δικαιοσύνης, κατέληγε η πρώτη αυτή γνωμοδότηση του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

 

Η γνωμοδότηση Σανιδά είχε προκαλέσει, τότε, την αντίδραση της ΑΔΑΕ (η οποία απέστειλε και ερώτημα στον Ι. Τέντε), όπως και την αντίδραση του τότε προέδρου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Χρ. Γεραρή.

 

Όμως στη γνωμοδότησή του, ο κ. Τέντες επανέλαβε τις θέσεις του προκατόχου του. Υπογράμμιζε μεταξύ των άλλων ότι για την επικοινωνία μέσω Internet «δεν συντρέχει δικαιολογητικός λόγος προστασίας του απορρήτου» στις περιπτώσεις που αναρτούν υβριστικά, απειλητικά ή εκβιαστικά δημοσιεύματα.

 

Στην τρίτη κατά σειρά γνωμοδότηση, ο κ. Κατσιρώδης, τονίζει ότι οι δύο γνωμοδοτήσεις του κ. Σανιδά και του κ. Τέντε καταλήγουν συμπερασματικά ότι «οι αρμόδιες δικαστικές αρχές (εισαγγελικές, προανακριτικές, ανακριτικές κ.τ.λ.) μπορούν να ζητούν από τους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών να τους γνωρίσουν τα στοιχεία εντοπισμού των προσώπων που τελούν διάφορα εγκλήματα (εκβίαση, δυσφήμηση, απειλή, εξύβριση κ.τ.λ.) με κακόβουλες κλήσεις ή μηνύματα ή μέσω Διαδικτύου, χωρίς να τηρούν την προβλεπόμενη διαδικασία άρσεως του απορρήτου».

 

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=80569&catid=3

[B][SIZE="3"]Τα δικαιώματά μας συκοφαντήθηκαν ως προνόμια [/SIZE][/B](κλεμμένο το'χω, δεν είναι δική μου σοφία)
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


ναι το διάβαζα κ εγώ αυτό το πρωί..και σκεφτόμουν ότι πάλι τελευταίος κ καταιδρωμένος ο Α.Πάγος...:):)

 

ούτως ή άλλως ακόμα κ σε περιπτώσεις μη απειλής μπορείς από το ip address κάποιου να προσδιορίσεις τον πάροχο του ιντερνετ κ από εκεί την διεύθυνση του blogger...

πόσο μάλλον σε περιπτώσεις απειλής, εκβίασης κλπ κλπ...

 

απλά το νομιμοποιούν όλο αυτό...χωρίς να ήταν κάν παράνομο...;

 

κάπου το'χασα..:oops::oops::oops::oops:

 

εκτός αν δεν το κατάλαβα ορθώς:)

Link to comment
Share on other sites

αν καταλαβα καλα ηταν κ στο χερι της αδαε τοσο καιρο το να ''συμφωνηθει'' κατι τετοιο?!

 

πολυ καλα κανουν τοτε!

λογικα... οτι σπερνεις, θεριζεις.

εγω.... το προωθησα οσο μπορουσα!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων μέσω του διαδικτύου, ετοιμάζεται να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση. Η βασική του αιχμή θα είναι η ταυτοποίηση των στοιχείων των δημιουργών διαχειριστών των μπλογκ και η άρση του απορρήτου.

Ειδικά η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, για περισσότερα εγκλήματα από ότι σήμερα, θα είναι το κομβικό σημείο του νέου νόμου, όπως σημείωσε την Τρίτη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Παπαϊωάννου.

Ο υπουργός μάλιστα δήλωσε, μιλώντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ότι "το Διαδίκτυο πρέπει να πάψει να φιλοξενεί κουκουλοφόρους", χωρίς όμως να αμφισβητείται η ελευθερία του λόγου και της γνώμης.

Είπε ότι θα περιμένει τώρα τις προτάσεις της νέας νομοθετικής επιτροπής, που θα συγκροτηθεί υπό την προεδρία του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Α. Ράντου.

Ο Άρειος Πάγος έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ της άποψης πως το απόρρητο των επικοινωνιών δεν ισχύει για τις διαδυκτιακές αναρτήσεις. Αντίθετα, οι αρχές και πρέπει και μπορούν να ζητούν τα στοιχεία χρηστών οι οποίοι κατηγορούνται για αξιόποινες πράξεις, χωρίς άδεια από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών.

 

http://news247.gr/ellada/politiki/arsh_aporrhtoy_twn_diaxeiristwn_gia_perissoteres_periptwseis.1315510.html

 

http://news247.gr/health/Media-Internet/etoimh_h_epitroph_gia_ta_mplogk.1319704.html

[B][SIZE="3"]Τα δικαιώματά μας συκοφαντήθηκαν ως προνόμια [/SIZE][/B](κλεμμένο το'χω, δεν είναι δική μου σοφία)
Link to comment
Share on other sites

 

ούτως ή άλλως ακόμα κ σε περιπτώσεις μη απειλής μπορείς από το ip address κάποιου να προσδιορίσεις τον πάροχο του ιντερνετ κ από εκεί την διεύθυνση του blogger...

πόσο μάλλον σε περιπτώσεις απειλής, εκβίασης κλπ κλπ...

Εαν ομως η ip ανηκει σε internet cafe απο οπου και συνηθως γινονται οι "βρωμοδουλειες" , δε μπορουν να βρουν κανεναν

 

 

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...