Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Πρωτοποριακό επίτευγμαεπιτρέπει σε τελείως τυφλούς να διακρίνουν σχήματα


Recommended Posts

Γερμανοί επιστήμονες πέτυχαν ένα σημαντικό επίτευγμα, καθώς ανέπτυξαν ένα «τσιπάκι» που εμφυτεύεται στον αμφιβληστροειδή του ματιού και επιτρέπει σε τελείως τυφλούς να διακρίνουν σχήματα και αντικείμενα γύρω τους. Η νέα τεχνολογία-θεραπεία μπορεί να γίνει ρουτίνα για μερικά είδη τύφλωσης σε περίπου πέντε χρόνια. Η καινοτομική και πολλά υποσχόμενη συσκευή, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό βιολογίας «Proceedings of Royal Society B» της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας, αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Έμπερχαρτ Τσρένερ, πρόεδρο του Οφθαλμολογικού Νοσοκομείου του πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν και διευθυντή της εταιρίας Retinal Implant AG, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, το BBC και τη βρετανική «Ιντιπέντεντ».

Οφθαλμίατροι χαρακτήρισαν εντυπωσιακό το επίτευγμα και, όπως είπαν, μπορεί να αλλάξει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι υποφέρουν από μια κληρονομική γενετική εκφυλιστική νόσο, τη μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια (retinitis pigmentosa) που προκαλεί τύφλωση και η οποία πλήττει περίπου έναν στους 4.000 ανθρώπους διεθνώς.

Μέχρι τώρα υπήρχαν μόνο εμφυτεύματα που τοποθετούνταν πάνω -και όχι κάτω- από τον αμφιβληστροειδή και απαιτούσαν παράλληλα από τον πάσχοντα να φορά μια εξωτερική κάμερα και μια μονάδα επεξεργασίας, δημιουργώντας ένα είδος τεχνητού (βιονικού) ματιού.

Όπως είπε ο γερμανός ερευνητής, η συσκευή επιτρέπει στους πάσχοντες να διαθέτουν αρκετή όραση για να αυτοεξυπηρετούνται στην καθημερινή ζωή τους, καθώς μπορούν πλέον να εντοπίζουν αντικείμενα σε ένα τραπέζι μπροστά τους, καθώς και να περπατούν μέσα στο δωμάτιο μόνοι τους χωρίς να σκοντάφτουν σε εμπόδια.

Οι πρώτες δοκιμές ήσαν ενθαρρυντικές, καθώς τρεις τυφλοί (δύο άνδρες και μια γυναίκα) ξαναβρήκαν σε ένα βαθμό το φως τους. Σε μερικούς πάντως πάσχοντες (έγιναν συνολικά εμφυτεύσεις σε 11 άτομα) δεν σημειώθηκε βελτίωση της όρασής τους, καθώς η περίπτωσή τους κρίθηκε πολύ προχωρημένη.

πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

http://www.polispress.gr/?p=29797

Σιγουρα ο γυαλος ειναι στραβος.. δεν εξηγειτε αλλοιως!!

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...