Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Φορολογία για χρήματα που δεν εισπράττονται

Recommended Posts

Εχω τον εξής προβληματισμό για τη φορολογία. Ο πατέρας μου δε ζει πια και άρα η μητέρα μου δικαιούται το 75% της σύνταξής του. Όμως επειδή παίρνει κι εκείνη σύνταξη (δημοσίου), τελικά εισπράττει το 25% αυτού του ποσού. Καλά μέχρι εδώ.

Ήρθε όμως ενα ενημερωτικό για τη σύνταξη από το οποίο φαίνεται ότι η τελική σύνταξη φορολογείται σα να εισπράττεται το 75% της σύνταξης του πατέρα μου!

Πήρε τηλέφωνο η μητέρα μου σχετικά και της είπαν ότι έτσι είναι ο νόμος. Είναι δυνατόν να φορολογεί το κράτος χρήματα τα οποία δε δίνει ποτέ;;;

Διαφημίσεις

Ήρθε δηλαδή ενημερωτικό για τη φορολογική της δήλωση και ενώ παίρνει π.χ. 50 + 25 ευρώ το μήνα φαίνεται ότι παίρνει 50 + 75 ευρώ το μήνα;

Αναφέρεται δηλαδή ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ παραπάνω από αυτό που πραγματικά παίρνει;

.....δε νομίζω τάκη....

Δε θυμάμαι ακριβώς τι χαρτί είναι, πάντως φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο φορολογικός συντελεστής ήταν 6% αντί για 3% που έπρεπε για το συγκεκριμένο ποσό. Και 6% βγαίνει μόνο αν υπολογιστεί στη συνολική σύνταξη όλο το ποσό (το 75% δηλαδή) της σύνταξης του πατέρα μου. Πράγμα το οποίο επιβεβαιώθηκε και τηλεφωνικά :?. Τρέχα γύρευε. Είναι νομοθεσία σοβαρή τωρα αυτή;

Θα γράψω περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα όταν δω το χαρτί από κοντά.

Λίγο μπερδεμένα τα λες τα πράγματα...

Φορολογικοί συντελεστές 3 ή 6% δεν υπάρχουν από όσο γνωρίζω.

Στα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες συντάξεις ξεκινάμε από 0% για το αφορολόγητο (φέτος ήταν 12000) και πάμε κατευθείαν στο 25% (αυτό ίσχυε φέτος) για πάνω από τα 12.000. Και από εκεί και πάνω ανεβαίνει πάλι κλιμακωτά.

Μήπως κάτι δεν κατάλαβες περί φορολογίας και αυτά τα ποσοστά που λες είναι κρατήσεις για κάποιον άλλο λόγο; (π.χ. ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; )

.....δε νομίζω τάκη....

Διαφημίσεις

Λοιπόν, για να ξεκαθαρίσω τα λεγόμενα γιατί πριν δεν είχα όλες τις πληροφοριες.

Πρόκειται για παρακράτηση Εισφοράς Αλληλεγύης Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ.) και αφορά σε μηνιαία παρακράτηση από 3% έως 10% του ποσού της σύνταξης κλιμακωτά.

Γράφει στο ενημερωτικό το εξής: "σε περίπτωση που στη σύνταξη συντρέχουν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι, για τον προσδιορισμό του ποσοστού λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό της σύνταξης που έχει μεταβιβαστεί". Το θέμα είναι ότι στη θεωρία (υποθέτω) μεταβιβάζεται το 75% της σύνταξης του συζύγου, αλλά στην πράξη το συνολικο ποσό είναι λιγότερο. Και όμως το ποσοστό παρακράτησης μπαίνει στην κλίμακα υπολογίζοντας το θεωρητικό 75%, ενώ θα έπρεπε να αντιστοιχεί στο πραγματικό ποσό.

Ο νεός νόμος είναι: άρθρο 11, 3865/2010 (ΦΕΚ 120Α'/21-7-2010). Αν έχει κανείς παραπάνω πληροφορίες ας διαφωτίσει!

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...