Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Ο παιδίατρος λέει να ελαττώσω τον θηλασμό.

Recommended Posts

Καλημέρα κορίτσια,

έχω ένα αγοράκι 17 μηνών που θηλάζει ακόμα. Κάνει συχνούς βραδυνούς θηλασμούς (3) και πρωινούς άλλους 4-5. Ο παιδίατρος λέει να το ελαττώσω στο πρωί-βράδυ και να μην δίνω ενδιάμεσα για να μπορεί να τρέφεται με τροφές και να μην του λείπουν βιταμίνες στο μέλλον. Επίσης μου είπε να τον αφήσω να κλαίει το βράδυ και να μη του δίνω αλλά αυτό μου φαίνεται ακατόρθωτο. Δε μπορώ να αφήσω το μωρό να κλαίει. Εσείς τι λέτε?

Διαφημίσεις

Καλημέρα κορίτσια,

έχω ένα αγοράκι 17 μηνών που θηλάζει ακόμα. Κάνει συχνούς βραδυνούς θηλασμούς (3) και πρωινούς άλλους 4-5. Ο παιδίατρος λέει να το ελαττώσω στο πρωί-βράδυ και να μην δίνω ενδιάμεσα για να μπορεί να τρέφεται με τροφές και να μην του λείπουν βιταμίνες στο μέλλον. Επίσης μου είπε να τον αφήσω να κλαίει το βράδυ και να μη του δίνω αλλά αυτό μου φαίνεται ακατόρθωτο. Δε μπορώ να αφήσω το μωρό να κλαίει. Εσείς τι λέτε?

Γιατί υπάρχει θέμα με την ανάπτυξη το μωρό δείχνει να έχει κάποιο θέμα??? δεν τρώει έτσι και αλλιώς??

Για το πρώτο σου ερώτημα, πιστεύω ότι το πώς θα πράξεις εξαρτάται από πολλούς παραγοντες. Εξαρτάται και από το πόσο τρώει το παιδί από τις στερεές τροφές, από το πόσο θηλάζει ημερησίως(μπορεί να θέλει να θηλάζει γιατί του αρέσει το μητρικό γάλα ή να θέλει να ξεδιψάσει μ'αυτό).

Για το δεύτερο σου ερώτημα, δεν χρειάζεται να αφήσεις το παιδάκι σου να κλαίει. Αν θέλεις να κόψεις τους βραδινούς θηλασμούς, μπορείς να το πάρεις αγκαλίτσα να του μιλάς γλυκά ή να του τραγουδάς ή να το κάνεις καμία βόλτα πάλι αγκαλίτσα. Εάν παίρνει πιπίλα είναι και η πιπίλα μια λύση. Εάν πίνει νερό ή τσάι, μπορείς να δοκιμάσεις να έχεις ένα μπιμπερό δίπλα σου και να δίνεις. Δεν χρειάζεται πάντως να το αφήνεις να κλαίει. Μπορεί να κλάψει για ελάχιστα λεπτά στην αγκαλιά σου, αλλά τουλάχιστον οι εναλλακτικές που θα το προσφέρεις, θα το παρηγορήσουν.

Μετά το 6μηνο αποκλειστικού θηλασμού, είχα αρχίσει να το εφαρμόζω, και έπιασε. Μόνο την πρώτη φορά έκλαψε λίγο πιο επίμονα,(για περίπου 4-5 λεπτά) αλλά επειδή τον είχα αγκαλίτσα και τον χάιδευα, παρηγορήθηκε και έτσι σιγά σιγά προσαρμόστηκε και έκοψε τα βραδινά ξυπνήματα.

Ίσως να κλάψει λίγο και τώρα μέσα στη νύχτα,κάποιες φορές αλλά με χάιδεμα στην πλάτη και λίγο πιπίλα, ξεχνιέται.

Μπορείς να το δοκιμάσεις, μπορεί να έχεις καλά αποτελέσματα!:wink:

n3kPp3.png

zewgp3.png

Εσείς τι λέτε?

απλά ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ παιδίατρο άμεσα ή να της κόψεις τις πολλές λεπτομέρειες!!!!!!

Στην τελική έρχεται σπίτι σου και ελέγχει τι τρώει το μωρό ή πόσο θηλάζει???

Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΙΟ ΧΑΡΙΣΜΑ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ.

Για ποιό λόγο σου πρότεινε ο παιδίατρος να μειώσεις τους θηλασμούς? Αν εσύ έχεις κουραστεί και το θέλεις καταλαβαίνω, αλλιώς δεν υπάρχει λόγος ν'αλλάξεις κάτι. Το παιδί μπορεί να θηλάζει όσο θέλει και όποτε θέλει εφόσον είσαι εντάξει μ'αυτό. Με το να μειώσεις τους θηλασμούς δε σημαίνει οτι το παιδί θα φάει παραπάνω. Ίσα ίσα που αφήνωντας το να θηλάσει όσο θέλει, ξέρεις οτι εκπληρώνονται οι ανάγκες του και οι διατροφικές, και οι ψυχολογικές.

Το να αφήνουμε ένα μωρό να κλαίει τη νύχτα ανεξάρτητα απ'την ηλικία του, το βρίσκω σκληρό και απαράδεκτο, και στα όρια της κακοποίησης.

Διαφημίσεις

Για ποιό λόγο σου πρότεινε ο παιδίατρος να μειώσεις τους θηλασμούς? Αν εσύ έχεις κουραστεί και το θέλεις καταλαβαίνω, αλλιώς δεν υπάρχει λόγος ν'αλλάξεις κάτι. Το παιδί μπορεί να θηλάζει όσο θέλει και όποτε θέλει εφόσον είσαι εντάξει μ'αυτό. Με το να μειώσεις τους θηλασμούς δε σημαίνει οτι το παιδί θα φάει παραπάνω. Ίσα ίσα που αφήνωντας το να θηλάσει όσο θέλει, ξέρεις οτι εκπληρώνονται οι ανάγκες του και οι διατροφικές, και οι ψυχολογικές.

Το να αφήνουμε ένα μωρό να κλαίει τη νύχτα ανεξάρτητα απ'την ηλικία του, το βρίσκω σκληρό και απαράδεκτο, και στα όρια της κακοποίησης.

Δεν κουράστηκα εγώ αφού είμαι στον αυτόματο πιλότο με τον θηλασμό. Συνήθισα και δε με πειράζει απλά λέει ότι δεν παίρνει τις βιταμίνες που χρειάζεται από τα τρόφιμα γιατί θηλάζει τόσο πολύ. Το βράδυ δεν παίζει να τον αφήσω να κλαίει και ας λέει αυτός. Δεν το έκανα ποτέ και ούτε πρόκειται. Και για το cosleeping μου είχε πει να το κόψω και να τον πάω στο δωμάτιο του αλλά δεν τον άκουσα. Από τη στιγμή που με βολεύει κάτι δεν το κόβω και ας μου λένε οι άλλοι τα δικά τους.

Τον ρώτησα άμα είναι να κάνουμε μια εξέταση αίματος για να διαπιστώσουμε αν του λείπουν βιταμινες και μου απάντησε ότι τζάμπα θα το τρυπήσουμε το παιδί. Στο μέλλον όμως θα φανούν οι ελλείψεις του¨σε βιταμίνες.

άρα δηλ κατά τη γνώμη του ευτυχώς που υπάρχουν οι φαρμακοβιομηχανίες γιατί ο άνθρωπος τόσα εκατομμύρια χρόνια επιβιώνει και εξελίσσεται από καθαρή τύχη!!!!!!

http://www.kellymom.com/nutrition/vitamins/vitamins.html

να ρωτήσω και πάλι το παιδί έχει κάποια θέμα??? φαίνεται να του λείπει κάτι, έχετε κάποιες ενδείξεις?????

τι πάει να πει θα φανεί........

Στο μέλλον όμως θα φανούν οι ελλείψεις του¨σε βιταμίνες.

xaxa...μεγαλύτερη μπούρδα δεν έχω ξανακούσει....

και αποθηλασε επιτελους!

Πολύ απλά αν δεν θες να μειώσεις τους θηλασμούς (εγώ στην ηλικία αυτή τους μείωσα αρκετά γιατί 1. το ήθελα εγώ, 2. ο γιος μου έτρωγε πάρα πολλές θρεπτικές τροφές και δεν του χρειαζότανε τόσο το γάλα) φρόντισε να εμπλουτίσεις τη δική σου διατροφή ώστε να παίρνει το μωράκι "έμμεσα" ποικιλία θρεπτικών συστατικών.

ΥΓ. Δεν σε ξέχασα, απλά πρέπει να βρω χρόνο να απαντήσω στην πολυσύνθετη ερώτησή σου :wink:

“The only thing we have to fear is fear itself” Franklin D. Roosevelt

Πολύ απλά αν δεν θες να μειώσεις τους θηλασμούς (εγώ στην ηλικία αυτή τους μείωσα αρκετά γιατί 1. το ήθελα εγώ, 2. ο γιος μου έτρωγε πάρα πολλές θρεπτικές τροφές και δεν του χρειαζότανε τόσο το γάλα) φρόντισε να εμπλουτίσεις τη δική σου διατροφή ώστε να παίρνει το μωράκι "έμμεσα" ποικιλία θρεπτικών συστατικών.

ΥΓ. Δεν σε ξέχασα, απλά πρέπει να βρω χρόνο να απαντήσω στην πολυσύνθετη ερώτησή σου :wink:

να σου ζήσει το μικρούλι.............:D off topic

Διαφημίσεις

Παιδιά, μην αρπάζεστε, ο παιδίατρος δεν της είπε να σταματήσει το θηλασμό, απλώς της πρότεινε να τον μειώσει. Δεν είναι λογικό οτι σε αυτή την ηλικία πρέπει να έχει ποικιλία στις τροφές, και να μην καλύπτει τις θερμίδες του μόνο με γάλα, ακόμα και αν αυτό είναι μητρικό?

Δηλαδή αν αυτό το παιδί θηλάζει 5 φορές τη μέρα και 3-4 τη νύχτα, θα φάει την ποσότητα που πρέπει απο τα υπόλοιπα όπως το ψάρι, το κρέας, τα φρούτα, τα λαχανικά? Προσωπικά δεν το πιστεύω.

Αριστος ο θηλασμός, αλλά πρέπει να κρατάμε και λίγο τις ισορροπίες, αυτή είναι η δική μου γνώμη.

Φυσικά δε θα συμφωνήσω με το γιατρό να αφήνεις το μωρό το βράδυ να κλαίει και να μη το θηλάζεις. Αυτό κόβεται σταδιακά. Αλλώστε νομίζω οτι στην ηλικία των 17 μηνών περισσότερο απο συνήθεια θηλάζει ο μικρός το βράδυ παρά απο πείνα.

Παιδιά, μην αρπάζεστε, ο παιδίατρος δεν της είπε να σταματήσει το θηλασμό, απλώς της πρότεινε να τον μειώσει.

πολλές μαμάδες δεν μπορούν να διατηρήσουν τη γαλουχία με μόνο 2 θηλασμούς τη μέρα

Δεν είναι λογικό οτι σε αυτή την ηλικία πρέπει να έχει ποικιλία στις τροφές, και να μην καλύπτει τις θερμίδες του μόνο με γάλα, ακόμα και αν αυτό είναι μητρικό?

Το μητρικό γάλα είναι άριστη τροφή. Επιπλέον κανείς δεν είπε ότι δεν πρέπει να έχει ποικιλία στην τροφή. Ας θηλάζει όσο θέλει, και ας τρώει όσο θέλει.

Δηλαδή αν αυτό το παιδί θηλάζει 5 φορές τη μέρα και 3-4 τη νύχτα, θα φάει την ποσότητα που πρέπει απο τα υπόλοιπα όπως το ψάρι, το κρέας, τα φρούτα, τα λαχανικά? Προσωπικά δεν το πιστεύω.

Πίστεψέ το. Η κόρη μου θηλάζει τουλάχιστον 8-10 φορές το 24ωρο, τσακίζει φρουτόκρεμα, φαϊ και δημητριακά, και γενικότερα όποτε της δώσω κάτι από το πιάτο μου, ή φρούτα όταν τρώω το τρώει κι αυτό.

Αριστος ο θηλασμός, αλλά πρέπει να κρατάμε και λίγο τις ισορροπίες, αυτή είναι η δική μου γνώμη.

Φυσικά να κρατάμε ισορροπίες. Τις κρατάει το παιδί, θηλάζοντας όσο θέλει και τρώγοντας όσο θέλει, ανάλογα με τις ανάγκες του. Αν το παιδί έχει ανάγκη από ασβέστιο, ας θηλάσει, γιατί να το στερήσουμε;

Φυσικά δε θα συμφωνήσω με το γιατρό να αφήνεις το μωρό το βράδυ να κλαίει και να μη το θηλάζεις. Αυτό κόβεται σταδιακά. Αλλώστε νομίζω οτι στην ηλικία των 17 μηνών περισσότερο απο συνήθεια θηλάζει ο μικρός το βράδυ παρά απο πείνα.

μπορεί να έχει συναισθηματική ανάγκη να θηλάσει, δεν είναι η πείνα η μόνη ανάγκη των μωρών

jv42p3.png

DfUyp2.png

Συμφωνώ απόλυτα με την Παλαντίν. Η ένοια του self wean είναι το μωρό να αποφασίσει μόνο του πότε θα μειώσει τους θηλασμούς, γιατί αυτό ξέρει πόσο γάλα έχει ανάγκη, και κατά πόσο είναι έτοιμος ο οργανισμός του να δεχτεί την κάθε τροφή.

Για τους νυχτερινούς θηλασμούς, δεν είναι σίγουρο οτι δεν θηλάζει από πείνα. Η κόρη μου έκανε πολύ μικρά συχνά γεύματα μέχρι μεγάλη ηλικία (2.5 χρονών, ε όχι και τόσο μεγάλη :lol:). Δεν ήμουν σίγουρη αν θήλαζε από πείνα το βράδυ, ή από δόντια που πονούσαν, ή από οτιδήποτε άλλο, αλλά δε με πείραζε απλά εκπλήρωνα την ανάγκη της.

Τώρα αν η μαμά έχει κουραστεί και θέλει να μειώσει τους θηλασμούς πρωινούς ή νυχτερινούς, αυτο είναι άλλο θέμα. Όμως αφού όπως λες δεν σ'έχει κουράσει, δεν υπάρχει λόγος να μειώσεις το θηλασμό. Και να πεις στο γιατρό κάτι που θα έπρεπε να ξέρει ήδη, οτι το μητρικό γάλα είναι ολοκληρωμένη τροφή, και δεν υπάρχει τροφή πιό πλούσια σε βιταμίνες απ'το μητρικό γάλα.

Και να πεις στο γιατρό κάτι που θα έπρεπε να ξέρει ήδη, οτι το μητρικό γάλα είναι ολοκληρωμένη τροφή, και δεν υπάρχει τροφή πιό πλούσια σε βιταμίνες απ'το μητρικό γάλα.

πες τα χρυσόστομη!!

(μέχρι πότε θήλαζες??)

ακόμη απ'οτι βλέπω!!

και αποθηλασε επιτελους!

Διαφημίσεις

Δε γραφω για να συμφωνησω η να διαφωνησω με κατι...μιας και δεν εχω εμπειρια και αποψη επι του θεματος.Απλα προσπαθω να μαθω μιας και ειμαι εγκυος.

Εχω διαβασει αρκετες φορες εδω μεσα αναφορικα με το θηλασμο αυτο το περιβοητο "Το παιδι ξερει καλυτερα ".και ρωταω .Αν δλδ το παιδι μου δε θελει να θηλαζει και δεν πινει με τπτ γαλα..τι θα πρεπει να πω "Α οκ το παιδι ξερει καλυτερα...μην το πιεσω να θηλασει αφου δε θελει"?

Δλδ οταν το παιδι θηλαζει πολυ "Ξερει τι κανει" ενω αν δε θηλαζει "Δεν ξερει".

Μπορει να ακουγονται χαζα αυτα που ρωταω αλλα πραγματικα το εχω απορια.

Δε γραφω για να συμφωνησω η να διαφωνησω με κατι...μιας και δεν εχω εμπειρια και αποψη επι του θεματος.Απλα προσπαθω να μαθω μιας και ειμαι εγκυος.

Εχω διαβασει αρκετες φορες εδω μεσα αναφορικα με το θηλασμο αυτο το περιβοητο "Το παιδι ξερει καλυτερα ".και ρωταω .Αν δλδ το παιδι μου δε θελει να θηλαζει και δεν πινει με τπτ γαλα..τι θα πρεπει να πω "Α οκ το παιδι ξερει καλυτερα...μην το πιεσω να θηλασει αφου δε θελει"?

Δεν υπάρχει περίπτωση το μωρό να μη θέλει να θηλάσει, γιατί είναι ο μόνος τρόπος επιβίωσης του βρέφους. Οπότε αν συμβεί κάτι τέτοιο, σημαίνει οτι υπάρχει κάποιο πρόβλημα και το μωρό δε θέλει η δε μπορεί να θηλάσει. Αυτό μπορεί να είναι σύγχιση θηλών, οδοντοφυία για παράδειγμα ή απεργία θηλασμού που συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις για διάφορους λόγους.

Αν ένα μεγαλύτερο παιδάκι μετά το χρόνο ας πούμε δε δείχνει πολύ ενδιαφέρον για το θηλασμός, μπορεί να συμβαίνει επειδή έχει πολλά καινούρια ερεθίσματα, και ξεχνάει να ζητήσει να θηλάσει. Οπότε προσφέρουμε και συνήθως δέχεται. Αν μεγαλώνοντας σιγά σιγά μειώνει μόνο του τα γεύματα, και δε θέλει να θηλάσει, τότε το αφήνουμε να θηλάσει όσο θέλει. Εννοείται οτι δεν το πιέζουμε, άλλωστε είναι αδύνατον ένα παιδί να θηλάσει με το ζόρι.

culte: ναι, θηλάζουμε ακόμα. Και η μεγάλη, και ο μικρός! ;)

δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι εννοείς.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει τρόπος να αναγκάσεις ένα μωρό να θηλάσει αν δεν θέλει. Αν ένα μωρό είναι ολιγόφαγο, το δεχόμαστε. Ανησυχούμε λίγο φυσικά, γιατί έτσι είναι οι μαμάδες, πάντα ανησυχούμε για κάτι, προσφέρουμε στήθος συχνά, αλλά δεν είναι σωστό να πιέζουμε το μωρό.

Εξαίρεση είναι όταν το μωρό είναι νεογέννητο και ληθαργικό αν έχει πχ ίκτερο, τότε θέλει να κοιμάται όλη μέρα, προφανώς τότε το ξυπνάμε! Επίσης αν υπάρχει κάποιος άλλος παθολογικός λόγος που εμποδίζει το μωρό να φάει, δεν το αφήνουμε να πάθει αφυδάτωση προφανώς! Το ερευνάμε λίγο το θέμα.

jv42p3.png

DfUyp2.png

Δεν υπάρχει μωρό που δεν θέλει να θηλάζει .........υπάρχουν μωρά που δεν μπορούν να θηλάσουν για τον οποιοδήποτε λόγο. Δεν υπάρχει τρόπος να πιέσεις ενα μωρό να θηλάσει μπορείς μόνο να το βοηθήσεις να ξεπεράσει το πρόβλημα που το εμποδίζει να τραφεί..........

Σ'ευχαριστω πολυ.Δεν ξερω γιατι με εχει αγχωσει ετσι απο τωρα το ζητημα του θηλασμου.Μαλλον επειδη ειμαι παντελως ασχετη με το ολο θεμα.

Καμία μας δεν ήταν σχετική πολύ απλά γιατί δεν έχεις εκπαιδευτεί σε αυτό δεν το βλέπεις δεν το βιώνεις..........είναι λογικό. Με το καλό το μπεμπούλι σου και κάθε πράγμα στην ώρα του..... με το βιβλίο αυτό θα ξέρεις βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρεις για να ξεκινήσετε καλά τα υπόλοιπα βλέποντας και κάνοντας.......:D