Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Γροιλανδία:Λιώνουν οι παράκτιοι παγετώνες

kiknaki

Recommended Posts

Γροιλανδία: οι παράκτιοι παγετώνες αρχίζουν και λιώνουν

greenland-ice-loss.jpg

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, οι παράκτιοι παγετώνες που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας αρχίζουν και λιώνουν, εξαιτίας των θαλάσσιων θερμών ρευμάτων που ρέουν μέσω των φιόρδ, αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου AFP.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν συνεχιστεί η τήξη των παγετώνων στη Γροιλανδία και λιώσουν ολοκληρωτικά, η στάθμη των θαλασσών θα μπορούσε να ανέβει μέχρι και 7 μέτρα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν οι περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Σύμφωνα με τις έρευνες, το επίπεδο της στάθμης των θαλασσών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄60 αυξανόταν κατά 1,8 μιλιμέτρ ετησίως, ενώ αργότερα παρατηρήθηκε αύξηση 3 μιλιμέτρ ετησίως.

Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι η τήξη των παγετώνων οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Ωστόσο πιστεύουν ότι η ταχύτητα, η οποία μετακινούνται οι παγετώνες προς τη θάλασσα, δεν οφείλεται μόνο στην κλιματική αλλαγή.

Μια ομάδα επιστημόνων από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole της Μασαχουσέτης, μέτρησε τη θερμοκρασία των υδάτων στο φιόρδ του Shermilik, το οποίο συνδέει το παγετώνα Helheim, στην ανατολική Γροιλανδία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν την ύπαρξη θαλάσσιου ρεύματος στο φιόρδ με θερμοκρασία 3 με 4 βαθμών Κελσίου, αρκετά θερμό για να προκαλέσει τη διάβρωση των παγετώνων και να επιταχύνει την πορεία τους προς τη θάλασσα.

Τα όργανα που τοποθετήθηκαν για 8 μήνες στο φιόρδ, έδειξαν ότι οι άνεμοι που επικρατούσαν στην περιοχή, συνέβαλαν σημαντικά στην εισροή των θερμών θαλάσσιων υδάτων.

http://www.econews.gr/2010/02/18/greenland-ice-loss/

Δώσ' μου τα χέρια σου να κρατήσω τη ζωή μου.Τάσος Λειβαδίτης.

Διαφημίσεις

εχω συγγενεις στην νορβηγια και με την εξαρση του ιου που ειχαμε καποια στιγμη ακουστηκε οτι εγινε μεταλαξη εκει πηρα τηλ.και μου ειπαν οτι ποιο πολυ ανησυχει ο κοσμος εκει για το λιωσιμο των παγων παρα για τους ιους,ειναι μια σοβαρη πραγματικοτητα

my 3 little stars are my reason to be2946785n7mfu4of95.gif

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...