Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Διακρατική συμφωνία για την προστασία του οικοτόπου των Πρεσπών.


kiknaki

Recommended Posts

ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ.

 

"Σάρκα και οστά" σ' ένα όραμα που "μετρά" ήδη δέκα χρόνια ζωής, τη δημιουργία ενός Διασυνοριακού Πάρκου στον μοναδικό οικότοπο της περιοχής των Πρεσπών, έδωσαν την Τρίτη, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ελλάδας, Τίνα Μπιρμπίλη, της Αλβανίας, Φατμίρ Μεντίου και της ΠΓΔΜ, Νετζάτι Γιακούπι και ο αρμόδιος Επίτροπος για το περιβάλλον, Σταύρος Δήμας (εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή), με την υπογραφή της πρώτης διασυνοριακής συμφωνίας προστασίας οικοτόπου, στα Βαλκάνια.

 

Σκοπός της συμφωνίας είναι η ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ολοκληρωμένη προστασία του οικοσυστήματος και της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής του Πάρκου Πρεσπών, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης λεκάνης απορροής, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

 

Η συμφωνία περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, αλλά και ευκαιρίες για το φυσικό περιβάλλον και τις ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή των Πρεσπών και θεσπίζει μόνιμες δομές συνεργασίας.

 

Μεταξύ των βασικών υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή, είναι η διαχείριση, με σώφρονα τρόπο, της ποιότητας και της ποσότητας των νερών των Πρεσπών, αποδίδοντας ιδιαίτερη προσοχή στη στάθμη και των δύο λιμνών, η πρόληψη και μείωση της ρύπανσης των νερών των δύο λιμνών, η διατήρηση της βιοποικιλότητας, μέσω της προστασίας, ιδιαίτερα των ενδημικών, σπάνιων ειδών της χλωρίδας και της πανίδας, καθώς και η αποκατάσταση και διαχείριση των ευαίσθητων οικοτόπων.

 

Στόχος, επίσης, είναι η προστασία του εδάφους από τη διάβρωση, την υποβάθμιση, τις μολύνσεις και τη ρύπανση, η διασφάλιση, προώθηση και έλεγχος της σώφρονας χρήσης των φυσικών πόρων και της αειφόρου ανάπτυξης των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, η αποτροπή και έλεγχος των οικονομικών δραστηριοτήτων που προκαλούν ή μπορούν να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στην περιοχή του Πάρκου των Πρεσπών.

 

Η συμφωνία προβλέπει -μεταξύ άλλων- την κατάρτιση κοινών σχεδίων και προγραμμάτων για την προστασία και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής και την υιοθέτηση σειράς μέτρων που θα διασφαλίζουν την εφαρμογή -στο μέγιστο δυνατό βαθμό- αειφόρου γεωργίας, κτηνοτροφίας χαμηλής έντασης, τη διαχείριση των οικιακών και γεωργικών απορριμμάτων, με σύγχρονες και περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους και τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των οδικών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων και άλλων κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών.

 

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11900&subid=2&pubid=9976819

Δώσ' μου τα χέρια σου να κρατήσω τη ζωή μου.Τάσος Λειβαδίτης.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...