Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Χρήσιμες Οδηγίες για την τέλεση Βάπτισης

Recommended Posts

Ἕλληνες Ὀρθόδοξοι γονεῖς, προκειμένου νά βαπτίσουν τό παιδί τους, πρέπει νά ἐνεργήσουν ὡς ἑξῆς:

1. Γενικά

α) Σέ ὅποιον Ναό καί ἄν τελέσουν τό Μυστήριο, πρέπει ὁπωσδήποτε νά προκαθορίσουν ἐγκαίρως, τήν ἡμέρα καί ὥρα τέλεσής του μέ τόν Ἐφημέριο.

β) Πρίν τήν ὥρα τῆς Βάπτισης ἤ νωρίτερα νά προσκομίσουν στόν Ἐφημέριο, τήν Ληξιαρχική Πράξη γέννησης τοῦ παιδιοῦ, ἡ ὁποία ἔχει ἐκδοθεῖ ἀπό τό Δῆμο, στόν ὁποῖο ἔχει δηλωθεῖ ἡ γέννησή του.

γ) Ἐάν ἐπιθυμοῦν νά τελέσουν τό Μυστήριο ὄχι στό Ναό τῆς Ἐνορίας τους, ( πράγμα τό ὁποῖο ποιμαντικῶς δέν ἐνδείκνυται), ἀλλά σέ ἄλλη Ἐνορία, τότε πρέπει νά ζητήσουν ἀπό τόν Ἐφημέριο τῆς Ἐνορίας τους νά μεταβιβάσει τήν Ληξιαρχική Πράξη γέννησης τοῦ παιδιοῦ, στό Ναό ὅπου θά τελεσθεῖ τό Μυστήριο. Συνιστᾶται νά τελεῖται τό Μυστήριο στό Ναό τῆς Ἐνορίας κατοικίας τοῦ νηπίου, ἀφοῦ ἐκεῖ θά συνεχίσει νά ἔχει τήν Ἐκκλησιαστική ἀναφορά και συναναστροφή του.

δ) Ὁ Ἱερέας πού τέλεσε τό Μυστήριο ἐκδίδει Δήλωση Βαπτίσεως.

ε) Ἡ Δήλωση Βαπτίσεως κατατίθεται, ἐντός μηνός στό Ληξιαρχεῖο τοῦ Δήμου, ὅπου εἶναι ἐγγεγραμμένη ἡ γέννηση τοῦ παιδιοῦ.

στ) Ἀνάδοχος τοῦ παιδιοῦ δέν μπορεῖ νά γίνει ἀλλόδοξος ἤ ἀλλόθρησκος, ἀλλά καί Ὀρθόδοξος, ὁ ὁποῖος ἔχει τελέσει μόνο πολιτικό Γάμο.

ζ) Τέκνα προερχόμενα ἀπό γονεῖς πού ἔχουν τελέσει μόνο πολιτικό γάμο, βαπτίζονται ἐφόσον ὁ Ἀνάδοχος ἐγγυᾶται τήν κατήχηση τοῦ νεοφωτίστου.

2. Εἰδικές περιπτώσεις

α) Σέ περίπτωση πού μέ δικαστική Ἀπόφαση, τήν ἐπιμέλεια τοῦ παιδιοῦ ἔχει ὁ ἕνας γονεύς ἤ Κηδεμόνας γιά τήν τέλεση τοῦ Μυστηρίου καί τήν Ὀνοματοδοσία ἀπαιτεῖται Ὑπεύθυνη Δήλωση τοῦ ἑτέρου γονέα ὅτι συμφωνεῖ ἤ σέ κατάσταση Κηδεμονίας, ἀμφοτέρων τῶν γονέων, ὅτι συμφωνοῦν.

β) Σέ περίπτωση διαφωνίας τῶν γονέων, γιά τό Βάπτισμα ἤ τήν Ὀνοματοδοσία μπορεῖ αὐτά νά γίνουν κατόπιν Δικαστικῆς Ἀποφάσεως.

Προσοχή! Δικαστική ἀπόφαση, ἡ ὁποία ἀναθέτει μόνο τήν ἐπιμέλεια τοῦ τέκνου, προσωρινή ἤ μή, στόν ἕνα ἐκ τῶν δύο γονέων, δέν καλύπτει τόν Ἐφημέριο γιά τήν τέλεση Βαπτίσεως.

γ) Γιά κάθε περίπτωση, πρίν τό βάπτισμα ἀνηλίκου, οἱ γονεῖς, μέ ἐπίδειξη τῆς ἀστυνομικῆς ταυτότητός τους, γιά τήν συμφωνία τῶν στοιχείων τους μέ τήν Ληξιαρχική πράξη, ὑπογράφουν ἐνώπιον τοῦ Ἐφημερίου γιά τό θρήσκευμα καί τό ὄνομα τοῦ νηπίου.

Σέ περίπτωση ἀπουσίας ἑνός γονέως, ὁ ἐφημέριος μπορεῖ νά τελέσει τό Μυστήριο τοῦ Βαπτίσματος, ὅταν ὁ ἕτερος γονεύς προσκομίσει θεωρημένο ἀντίγραφο εἴτε τῆς ληξιαρχικῆς πράξεως θανάτου εἴτε τῆς σχετικῆς δικαστικῆς ἀπόφασης, βάσει τῶν ὁποίων ὁ ἀπουσιάζων γονεύς κηρύττεται ρητῶς ἄφαντος ἤ ἔκπτωτος ἀπό τή γονική μέριμνα.

δ) Σέ περίπτωση ἀπουσίας τοῦ ἑνός γονέως λόγῳ εὐλόγου κωλύμματος (ἀσθενείας, ἀποδημίας κλπ.), τότε ὁ Ἐφημέριος μπορεῖ νά προχωρήσει στήν τέλεση τοῦ Βαπτίσματος, ἐφ'ὅσον ἐκ μέρους τοῦ ἀπόντος γονέως ὑποβληθεῖ εἴτε βεβαίωση ἐνώπιον συμβολαιογράφου εἴτε ὑπεύθυνη δήλωση μέ τό γνήσιο τῆς ὑπογραφῆς θεωρημένο, ὅτι συγκατατίθεται γιά τήν βάπτιση τοῦ τέκνου κατά τό Ὀρθόδοξο δόγμα καί μέ τό συγκεκριμένο ὄνομα.

στ) Σέ περίπτωση διάστασης ἤ διαζυγίου ἤ ὅταν ἡ μητέρα τοῦ ἀνήλικου τέκνου ἐπικαλεῖται ὅτι πατέρας τοῦ τέκνου εἶναι ἄλλος ἀπό τόν ἀναγραφόμενο στήν Ληξιαρχική πράξη γεννήσεως, ὁ Ἐφημέριος 1) ὀφείλει νά ἀναζητήσει τόν πατέρα, τό ὄνομα τοῦ ὁποίου ἀναγράφεται στήν ληξιαρχική πράξη καί νά λάβει τήν συγκατάθεσή του γραπτῶς 2) ἀν ἔχει προσβληθεῖ ἡ πατρότητα ἤ ἔχει ἀναγνωρισθεῖ τό τέκνον ἑκούσια, ὁ Ἐφημέριος μπορεῖ νά δεχθεῖ ὡς πατέρα τόν προσδιοριζόμενον ὑπό τοῦ Ληξιαρχείου, διά νεωτέρας σημειώσεως καί διορθώσεως ἐπί τῆς ληξιαρχικῆς πράξης γεννήσεως.

ζ) Σέ περίπτωση ἄγαμης μητέρας, ἐπειδή αὐτή ἀσκεῖ μόνη της τή γονική μέριμνα, ὁ Ἐφημέριος μπορεῖ νά τελέσει τήν Βάπτιση καί νά δώσει ὄνομα, ἐφ'ὅσον ἡ ἄγαμη μητέρα συμπληρώσει Ὑπεύθυνη Δήλωση τοῦ Ν.1599/86, μέ θεωρημένο τό γνήσιο τῆς ὑπογραφῆς της, στήν ὁποία θά δηλώνει ὑπευθύνως ὅτι ἀσκεῖ ἀποκλειστικῶς τή γονική μέριμνα ἐπί τοῦ ἀνήλικου τέκνου της, ὅτι δέν ὑφίσταται δικαστική ἀπόφαση, ἡ ὁποία νά ἀπονέμει δικαίωμα ἀσκήσεως γονικῆς μέριμνας καί στόν πατέρα τοῦ ἀνήλικου τέκνου καί, τέλος, ὅτι ἐπιθυμεῖ τό ἀνήλικο τέκνο της νά βαπτισθεῖ κατά τό Ὀρθόδοξο δόγμα καί νά λάβει συγκεκριμένο ὄνομα.

η) Ἡ ἀναγραφή στό βιβλίο Βαπτίσεων ἑνός Ὀνόματος, ἡ ἐκφώνηση ὅμως δύο ὀνομάτων, κατά τήν Κατήχηση καί τήν τριπλῆ Κατάδυση δέν ἐπιτρέπεται, ἐνέχει δέ τόν κίνδυνο ὁ Ἐφημέριος νά διωχθεῖ ποινικῶς.

Διαφημίσεις

• Replies 52
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 2 months later...

γ) Ἐάν ἐπιθυμοῦν νά τελέσουν τό Μυστήριο ὄχι στό Ναό τῆς Ἐνορίας τους, ( πράγμα τό ὁποῖο ποιμαντικῶς δέν ἐνδείκνυται), ἀλλά σέ ἄλλη Ἐνορία, τότε πρέπει νά ζητήσουν ἀπό τόν Ἐφημέριο τῆς Ἐνορίας τους νά μεταβιβάσει τήν Ληξιαρχική Πράξη γέννησης τοῦ παιδιοῦ, στό Ναό ὅπου θά τελεσθεῖ τό Μυστήριο. Συνιστᾶται νά τελεῖται τό Μυστήριο στό Ναό τῆς Ἐνορίας κατοικίας τοῦ νηπίου, ἀφοῦ ἐκεῖ θά συνεχίσει νά ἔχει τήν Ἐκκλησιαστική ἀναφορά και συναναστροφή του.

βρε mimika μου τι εννοεις εδω? δηλαδη την ληξιαρχικη παρξη γεννησης δεν την δινει ο γονιος κατευθειαν στον ιερεα που θα τελεσει την βαπτιση?

αλλα την δινει στην ενορια του και μετα ο εφημεριος την μεταβιβαζει στον αλλο εφημεριο? λιγο μπερδεμενο μου φαινεται...πες μου γιατι ενδιαφερομαι να κανω την βαπτιση του γιου μου σε διαφορετικη ενορια της δικης μας αλλα στην ιδια πολη...

tqj2p3.png vvtJp3.png

Κι εμεις αλλου θα βαφτισουμε και ο εφημεριος ειπε οτι σε αυτον θα δωσουμε την ληξιαρχικη πραξη........

Αυτα ειναι κολπα που κανουν μερικοι παπαδες για να σε αναγκασουν να τους σκας λεφτα οπως και στο γαμο, ως αποζημιωση που δεν θα τους τα σκασεις στη βαφτιση.........

Δεν θα ανακατεψεις την ενορια σου καθολου...θα συνεννοηθεις απευθειας με τον παπα που θες να σου βαφτισει το μωρο.....

“Itʼs difficult to get someone to understand something when his salary depends upon his not understanding it.”

Al Gore - An Inconvenient Truth

Διαφημίσεις

Εμεις δεν εχουμε ενορια, μενουμε μονιμα εξωτερικο, εστειλα τη ληξιαρχικη πραξη γεννησης μεταφρασμενη στον παπα και αυτο ηταν.

Don't let fears hold you back from living everyday to your fullest!

• 8 months later...

κοριτσια θελω να ρωτησω εαν γνωριζετε κατι.

γεννησα σε αλλη πολη απο αυτη που θα βαφτισω την κορη μου.

δηλ ειναι γραμμενη αλλου.υπαρχει προβλημα?

εχω κλεισει εκκλησια αλλα δεν το ειπα στον παπα.

πρεπει να βαφτιζονται τα μωρα στην ενορια τους?

γινεται οπως κ στον γαμο?

τι χαρτια πρεπει να εχω?

Για τα χαρτια δεν μπορώ να σε βοηθήσω αλλά σίγουρα δεν εχεις πρόβλημα να βαφτίσεις την κορη σου όπου θες. Μια φίλη μου και τα δυο παιδιά της τα βάφτισε σε νησιά ενώ έχουν γεννηθεί στην Πάτρα :D

Διαφημίσεις

εγώ που βάφτισα σε άλλη ενορία... η εκκλησία μου πήρε 60 ευρώ! όπως και στο γάμο! έπρεπε να έχω λέει αυτο το χαρτί για να πάω σε άλλη εκκλησια και είναι με νόμο από τη Μητρόπολη! :evil:

.....και που λες ο Πινόκιο... τάνει μαμάααααααααααααα!!!! :lol:

Εξαρτάται από την εκκλησία στην οποία θα κάνεις τη βάφτιση.

Μπορεί να σου ζητήσουν χαρτί από την ενορία σου (για το οποίο πληρώνεις κάτι, εμένα μου είχε στοιχίσει 5 ευρώ), αλλά μπορεί και να μη σου ζητήσουν τίποτε.

αυτό ίσχυε παλιά και εξυπηρετούσε για τους εκλογικούς καταλόγους. τώρα που οι εκλογικοί κατάλογοι δεν συντάσσονται με βάση τα στοιχεία των ενοριών αυτά δεν ισχύουν.

Great minds discuss ideas, average minds discuss events, small minds discuss people.

• 1 month later...

Διαφημίσεις

Εμάς μας ζήτησαν μόνο τη ληξιαρχική πράξη γέννησης. Αν επιλέξετε άλλη εκκλησία θα πρέπει να πάτε πρώτα στην ενορία σας και να κάνετε μεταβίβαση.... πληρώνεις και κάτι... μας ζήτησαν 30 ευρω.

Εμείς που θα κάνουμε την βάφτιση σε άλλη ενορία από αυτή που ανήκουμε εκτός από την ληξιαρχική πράξη γεννήσεως μας ζήτησαν και χαρτί από την ενορία μας. Πήγαμε να το πάρουμε και από ευγένεια ρωτήσαμε τον παππά τι οφείλουμε. Μας ζήτησε 30 ευρώ!!!! Θεώρησα ότι το ποσό είναι υπερβολικό για μια υπογραφή που έβαλε. Άλλοι δουλεύουν πόσες ώρες για να τα βγάλουν! Του έδωσα λιγότερα και ξίνισε τα μούτρα του....