Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Recommended Posts

Ειναι περιπου ενας μηνας που ο γιος μας θελει καθε μερα σχεδον και απο 1 καινουριο παιχνιδι(καλομαθε στις γιορτες)

οταν λοιπον περνουσαμε απο βιτρινες με παιχνιδια ζητουσε και απο κατι,στο σουπερ μαρκετ το ιδιο στο καταστημα με τα d.v.d.το ιδιο κ.λ.π.

οταν η απαντηση μου στην επιθυμια του αυτη, ηταν οτι δεν ειναι η γιορτη του ουτε εχει γενεθλια,κ.λ.π μου ελεγε αθωα οτι απλα του αρεσουν πολυ τα δωρα!!!!

Ετσι η απαντηση μου ηταν οτι τα χρηματα μας δεν ειναι τοοοοσο πολλα και οτι πρεπει να τα χρησιμοποιουμε για να αγοραζουμε και αλλα πραγματα, οπως φαγητο,ρουχα κ.α.Τοτε ο Αλεξανδρος μου απαντησε οτι πρεπει να παμε στην τραπεζα να παρουμε περισσοτερα χρηματα :shock:

Εκει λοιπον καταλαβα οτι το παιδι μου δεν εχει φυσικα ιδεα περι χρηματων,δουλειας κ.λ.π.

Αποφασισαμε λοιπον με τον Λευτερη να τουπαρουμε εναν κουμπαρα για να καταλαβει τουλαχιστον, την αξια των χρηματων και οτι θελει χρονο για να γινουν αρκετα ωστε να αγορασεις καποια πραγματα.

διαλεξε μονος του εναν κουμπαρα με δεντροσπιτο,και ολη την παρεα του γουινι :D και καθε μερα του δινουμε απο 1ε.

Η χαρα του ειναι τεραστια καθε φορα που βαζει το ευρω του στον κουμπαρα και εχει βαλει στοχο να παρει την μεγαλη πιστα του μακουιν μολις μαζεψει αρκετα :D

Ολα καλα μεχρι εδω ,ομως δεν ειμαι σιγουρη οτι καναμε καλα που βαλαμε σε ενα μικρο παιδακι το αγχος των χρηματων ,και το λεω αυτο γιατι πριν λιγες ημερες ,με ρωτησε αν ειναι ακριβο ενα παιχνιδι. Του απαντησα οτι για να το αγορασει θελει τα διπλα απο αυτα που εχει ο κουμπαρας του.Ετρεξε λοιπον σε εναν κυριο που αγοραζε αυτο το παιχνιδι και του ειπ¨΄Συγγμωνη κυριε,αυτο που αγοραζετε ειναι πολυ ακριβο¨"Δεν ξερω γιατι μα ενιωσα ασχημα.Εκεινη την στιγμη παραλιγο να του αγορασω ΚΑΙ αυτο και ολα τα παιχνιδια που του αρεσαν

Τι λετε καναμε λαθος με τον κουμπαρα?

Διαφημίσεις

Η Μαρία Στ. σίγουρα θα μας πει καλύτερα, αλλά δεν πρέπει τα παιδιά μας να εκτιμούν και αναγνωρίζουν κάπως την αξία του χρήματος;

Eγώ με την Αλκμήνη αν και Β΄Δημοτικου και γνωρίζοντας καλά το ευρώ πολλές φορές με φέρνει σε δύσκολη θέση σε μαγαζιά. Πχ. προχθές πήγαμε σε ένα βιβλιοπωλειο να αγοράσει κάτι χαρτόνια και με μία απάθεια και χωρίς καν να με ρωτήσει μου λεει ευχαριστώ θα πάρω και αυτό. Της απαντω ότι δεν έχω χρήματα μαζί μου και τελικώς με φέρνει στη δύσκολη θέση να πάει τα πράγματα που είχε διαλέξει στο ταμείο και να πω στη κοπέλα να τα κρατήσει στο ταμείο και ότι δεν θα τα αγοράσουμε!

Δεν ξέρω βρε Νινέτα μου τι να πω! Και γω έχω κουμπαρά και στα τρία παιδιά και τα χρήματα που μαζεύουν τα καταθέτω στο ταχ.ταμιευτήριο!

Νινεττα αυτο ακριβως εκανα και εγω.

Οτι εβλεπε η κορη μου μαμα θα μου το παρεις??

Τις ειπα και εγω οτι τα χρηματα για να τα βγαλουμε ειναι

πολυ δυσκολο και δεν μπορουμε να τα περνουμε ολα, αυτη

βεβαια στην κοσμαρα της.

Ετσι προχτες μου ζητησε ενα σπιτακι το οποιο στοιχιζει 100 ευρω

και πηγα και της πηρα κουμπαρα και της ειπα οτι οταν τα μαζεψεις

τοτε θα το παρεις μονη σου !!!

Το καημενο για να μαζεψει 100 ευρω πρεπει να περασει πολυ καιρος

αλλα δεν πειραζει ετσι υπαρχει μια περιπτωση να καταλαβει. :wink:

Διαφημίσεις

Δεν ξέρω βρε Νινέτα μου τι να πω! Και γω έχω κουμπαρά και στα τρία παιδιά και τα χρήματα που μαζεύουν τα καταθέτω στο ταχ.ταμιευτήριο!

και αυτό πολύ καλό.

έτσι δεν θα συνδυάζουν μόνο τα χρήματα με το ξόδεμά τους,

αλλά σαν μια πηγή ασφάλειας και σίγουριάς για αργότερα.

ένα σημαντικό κομμάτι είναι περισσότερο η έννοια της αποταμίευσης,

παρά η έννοια του ξοδέματος.

οπότε,

επικεντρώνετε στο ότι πριν ξοδέψουμε κάτι,

πρέπει να έχουμε μαζέψει χρήματα, τόσα ώστε να υπάρχει κάτι να περισσεύει όταν αγοράσουμε κάτι.

το να ξοδέψεις είναι εύκολο,

το να αποταμιεύσεις και να φυλάξεις για αργότερα είναι το δύσκολο, αλλά αυτό που θα έχει μεγαλύτερη αξία.

βρίσκω το ένα ευρώ κάθε μέρα, λίγο πολύ.

θα το έκανα μια φορά την εβδομάδα....

όταν γίνεται κάθε μέρα, υπάρχει κίνδυνος να είναι στο επίκεντρο της ημέρας το "κέρδος", - σε δέκα μέρες δέκα ευρώ, είναι ίσως πολλά.

θέλεις να μάθεις την έννοια της αποταμίευσης, και η αποταμίευση γίνεται αργά και σταθερά, δεν γίνεται τόσο "εύκολα".

βασικό είναι επίσης να συμμετέχει στις δουλειές του σπιτιού - και τότε να κερδίζει το χαρτζηλίκι του.

και όταν είναι να αγοράσει κάτι με αυτό, να είναι, μια σοκολάτα ή ένα παιχνίδάκι,

παρά ήδη ένα μεγάλο παιχνίδι.

τα μεγάλα παιχνίδια μπορείς να πείς είναι για όταν γιορτάζουμε μια σημαντική γιορτή, πχ γενέθλια, χριστούγεννα κτλ.

αλλα νομίζω ότι έχει σχέση και με το περιβάλλον, και την οικονομική κατάσταση της κάθε οικογένειας...

παιδιά που μεγαλώνουν σε περιβάλλον με πολλά παιχνίδια, και άπειρα δώρα, δεν έχω δεί ότι έχουν κακομάθει -

στις περιπτώσεις που οι γονείς δεν δωροδοκούσαν τα παιδιά με παιχνίδια, και η σχέση ήταν κανονική - .

πάντως όσα παιχνίδια και να έχει ένα παιδί, διαρκώς θα θέλει και άλλα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο - γιατί, το εμπόριο έχει τόσα πολλά.

νομίζω, πάρε του ένα δώρο, (Νινέττα) αυτό που του άρεσε, όποιο σε παίρνει οικονομικά, στα καλά καθούμενα, επειδή ήταν καλός μαθητής πχ, έκανε μαθήματα, σε βοηθάει κτλ. όταν έχεις τα χρήματα,

χωρίς να είναι απο δική του αποταμίευση.

την δική του αποταμίευση, ξεχώρισέ την απο αυτά που δηλώνει οτι θέλει.

αποταμίευση = φασούλι το φασούλι = όχι ένα ευρώ την ημέρα, αλλά πχ, 50 λεπτά την ημέρα έστω, ή ένα ευρώ την εβδομάδα.

(επικέντρωσε ότι γίνεται για να μπορουμε να πάρουμε κάτι που χρειαζόμαστε αργότερα, και χρησιμοποίησέ το όταν πχ είναι να αγοράσετε μια τσάντα, και θέλει μια πιο ωραία ή πιο ακριβή, και τότε του λές με τα χρήματα που αποταμίευσες μπορούμε να αγοράσουμε αυτήν που σου αρέσει)

δώρα = σε γιορτές γενέθλια, ή εξαιρετικές περιπτώσεις κάποιες φορές μεμονωμένα.

όπως είπα όμως, εξαρτάται και απο την οικονομική κατάσταση.

είναι σημαντικό σιγά σιγά να τα συζητάτε για να καταλάβουν γιατί πχ άλλα παιδιά μπορεί να έχουν περισσότερα παιχνίδια... δεν είναι εύκολο...

μου έχει τύχει να μου πεί παιδί πολύ ευκατάστατων γονέων, για ένα άλλο παιδί, του οποιου οι γονείς ήταν ακόμα πιο ευκατάστατοι, ότι "είναι πλουσιος!! μπορεί να έχει ΟΤΙ θέλει!"

εγώ δεν έδωσα απολύτως καμία σημασία...προχώρησα στην επόμενη δραστηριότητα, γιατί τι να πείς - !?

ότι και να βλέπει ένα παιδί, πάντα θα υπάρχει και το περισσότερο και το μεγαλύτερο.

το θέμα είναι να μάθουν να εκτιμούν αυτό που έχουν. να μην αισθάνονται μειονεκτικά δηλαδή - αυτό έχει αποκλειστικά να κάνει με την αυτοεκτίμηση,

και όχι φυσικά με τα υλικά αγαθά που έχουν, όπως θα είδατε με το παραπάνω σχόλιο.

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ... 

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

Όντως Νιννέτα είναι πολύ σημαντικό να διαχωρίσεις αυτά τα δύο.

Και μένα τα παιδιά μου (5 και 7 ετών) όπως όλα τα παιδιά πιστεύω ζητάνε συνέχεια.

Το κόλπο που εφαρμόζω εγώ είναι ο στόχος.

Αν μου ζητήσουν κάτι (που τις περισσότερες φορές το ξεχνάνε την επομένη) τους λέω " αν το θέλεις πρέπει να το κερδίσεις. Είναι εύκολο"

Αν για παράδειγμα μπορείς να πλένεις τα δόντια σου για μια εβδομάδα μόνος σου χωρίς να μαλλώνουμε κάθε πρωί, τότε θα το πάρουμε.

Προσοχή όμως, δεν πρέπει να αθετήσεις το λόγο σου.

Εμείς έχουμε καταφέρει με αυτό το τρόπο πολλά.

Όσο για την αποταμίευση, απλά για να μάθουν τι σημαίνει, βάζουμε 3 ευρώ την εβδομάδα στο κουμπαρά με στόχο να πάμε του χρόνου στη Γιουροντίσνευ. Στην ηλικία αυτή δεν γνωρίζουν έτσι κι αλλιώς την αξία του χρήματος, καταλαβαίνουν όμως ότι σε μεγαλύτερο διάστημα θα είναι αρκετά για να κάνουν π.χ το ταξίδι αυτό.

Σας ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις :D

ηταν και στην δικη μας σκεψη να κερδιζει το χαρτζηλικι του ομως νομιζουμε πως ειναι μικρος :roll: και δεν θελαμε να συνδιασει οτι του δινουμε χρηματα για να κανει αυτο που πρεπει. Για παραδειγμα να μαζευει τα παιχνιδια του.....Δεν ξερω ισως καποια δουλεια του σπιτιου..... :roll:

καμια ιδεα?

Καποια στιγμη που μου ζητουσε να γινει ο βοηθος μου στον παιδοτοπο του'πα να μαζεψει τα κουτακια απο τους χυμους στο τελος της ημερας.

Το εκανε με χαρα.μετα ομως παλι ενιωσα πως βαζω ενα μικρο παιδακι να δουλευει!!!!Και να το πληρωνω κιολας για να μαζευει τα κουτακια?

Ξερω εγω βρε παιδια.Ο.Κ.για μια φορα συνεχεια ομως.....

Ο στοχος μου ειναι να μαθει οτι τα χρηματα δεν υπαρχουν σε μια τραπεζα και οταν μας καπνισει παμε και μας δινουν οσα θελουμε(καλα θα ηταν :lol: )μα κανουμε υπομονη ,και περιμενουμε, και δουλευουμε και καποια στιγμη τελειωνουν ,και φτου και απο την αρχη!

Ετσι του πηραμε τον κουμπαρα.αν τα αποταμιευουμε νομιζω πως θα χασει και το ενδιαφερον του και δεν θα εχει στοχο να μαζευει θα γινουν ολα καραμελες :lol:

Εμεις του εχουμε λογαριασμο και του μαζευουμε για αργοτερα.

τα λεφτα του κουμπαρα ομως δε εχουν την εννοια να τα κανει το παιδι κατι που του αρεσει?

Ουφ δεν ξερω μεγαλωνει και βαζουμε την βαση για διαφορετικες αξιες.

Δυσκολο.

Τι εγινε ?ειναι μικρος ακομα για ολα αυτα ,η παω να φτιαξω αθελα μου ενα βασιλοπουλο?

Νινέττα,

Απ ότι ξέρω στην ηλικία των 4 και μετά θα πρέπει να μαζεύουν τα παιχνίδια τους όχι για κανένα άλλο λόγο αλλά σιγά σιγά να καταλάβουν και να ξεχωρίσουν τον πραγματικό από τον αληθινό κόσμο.

Δεν νομίζω να είναι κακό αν κάθε μέρα τα μαζεύει και στο τέλος της εβδομάδας να του αγοράζεις κάτι φτηνό. (Στόχος) Όπως είπε και η Μαρία μια λιχουδιά .Ετσι περιορίζεις και τις λιχουδιές σε μια φορά την εβδομάδα!!!

Ναι, και εγω πιστευω πως πρεπει να μαζευει τα παιχνιδια του και το κανει(με λιγη γκρινια που χαλαει τις κατασκευες του και γιατι βαριεται)

και πλενει μονος του τα δοντια του και βαζει-βγαζει τα ρουχα του και τα παπουτσια του και τρωει μονος του κ.λ.π

δεν ξερω αν πρεπει να του δινουμε λεφτα για αυτα τα πραγματα που ΠΡΕΠΕΙ να κανει μονος του.

Για τις δουλειες του σπιτιου και του παιδοτοπου αναρωτιεμαι :roll:

Α! το 1 ευρω το βαλαμε γιατι το παιχνιδι κανει γυρω στα 30 και ετσι θα το παρει σε ενα μηνα.

Η δε μαμα μου του εδωσε 20ευρω για τον κουμπαρα του και της απαντησε οχι ευχαριστω γιαγια δεν νομιζω πως κανει αυτο το λεφτο εγω σαν αυτα μαζευω και της δειχνει το κερμα :lol:

εκεινη του το εδωσε τελικα μα δεν το μετραει το βαζει στην ακρη και αρχιζει με τα κερματα 1,2,3.......

εχουμε και πλακα δεν λεω :lol::lol::roll::?:lol:

Διαφημίσεις

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...