Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΠΟΤΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΤΡΩΕΙ ΑΠΟ ΤΟ "ΛΙΠΑΡΟ" ΓΑΛΑ?

Recommended Posts

Κορίτσια, καλησπέρα!

Καταρχήν πρέπει να πω ότι θαυμάζω - και ταυτόχρονα ζηλεύω (με την καλή έννοια πάντα)- όσες καταφέρατε να θηλάζετε αποκλειστικά τα μωράκια σας! Να σας ζήσουν και να είστε πάντα όλοι καλά!

Το δικό μου μωράκι είναι 20 ημερών και καταβάλλω κάθε μέρα υπερπροσπάθεια ώστε να θηλάσουμε αποκλειστικά. Σπάνια δίνω ξένο γάλα όταν θεωρώ (ίσως και λανθασμένα) ότι το μωρό δυσανασχετεί, κουράζεται και νευριάζει στο στήθος, κι αυτό ποτέ πάνω από 60γρ τη μέρα. αυτό γίνεται συνήθως μέρα παρά μέρα ή κάθε 2-3 μέρες.

Έχω πάρει πολύ θάρρος από τα λεγόμενά σας, από τις ιστορίες σας και έχω ταυτιστεί πολλές πολλές φορές με ορισμένες από αυτές. Γι' αυτό δε θα ρωτήσω τα ίδια πράγματα αν και έχω τις ίδιες ανησυχίες (αν θα τα καταφέρω ποτέ, αν το μωρό χορταίνει ή το τυρρανώ? κτλ. κτλ).

Αυτό που θέλω να σας ρωτήσω είναι το εξής : στο βιβλίο της Πατσούρου διάβασα ότι καλό είναι σε κάθε γεύμα να θηλάζουμε μόνο από ένα στήθος γιατί στην αρχή το γάλα είναι πιο λεπτόρευστο για να ξεδιψάσει και μετά είναι πιο λιπαρό για να χορτάσει. Πότε καταλαβαίνουμε ότι το μωρό τρώει από το λιπαρό γάλα; Στην αρχή είναι αλήθεια ότι καταπίνει σαν έχει ανοίξει τη βρύση και να πίνει λαίμαργα νερό ενώ μετά από κάποια ώρα πιπιλίζει περισσότερο και σε πιο αραιά διαστήματα καταπίνει. Τότε το γάλα είναι πιο λιπαρό; Ή δεν υπάρχει τρόπος να το καταλάβουμε;

σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και εύχομαι ό,τι καλύτερο για όλες σας!

5054526de0.png[/url]

Διαφημίσεις

Kαλησπέρα και να σου ζήσει το μωράκι σου.

Πιστεύω πραγματικά πως τα καταφέρνεις πάρα πολύ καλά. Δε χρειάζεται καθόλου να ζηλεύεις. Με πολλή θέληση και αγάπη είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρεις. Απλά είναι ακόμη νωρίς και σε όλες μας η αρχή φαίνεται βουνό. Αλλά δεν είναι!:P

Το δικό μου μωράκι είναι 20 ημερών και καταβάλλω κάθε μέρα υπερπροσπάθεια ώστε να θηλάσουμε αποκλειστικά. Σπάνια δίνω ξένο γάλα όταν θεωρώ (ίσως και λανθασμένα) ότι το μωρό δυσανασχετεί, κουράζεται και νευριάζει στο στήθος, κι αυτό ποτέ πάνω από 60γρ τη μέρα. αυτό γίνεται συνήθως μέρα παρά μέρα ή κάθε 2-3 μέρες.

Το γάλα που δίνεις στο μωράκι σου (το ξένο εννοώ) είναι πάρα πολύ λίγο. Δεν χορταίνει με αυτό ούτε το βοηθάει να αναπτυχθεί κι έτσι δεν υπάρχει κανένας λόγος να το πίνει. Ο μπεμπούλης σου χορταίνει με το δικό σου γαλατάκι. Από σήμερα μπορείς να αρχίσεις να ελαττώνεις την ποσότητα ώσπου να το σταματήσεις εντελως!:P

Αν ανησυχείς για το αν το γάλα σου αρκεί, μπορείς να μετρήσεις τις πάνες που βρέχει ημερισίως. Αυτός είναι ένας ασφαλής δείκτης. Έτσι κι αλλιώς θα ζυγιστείτε σε λίγες μέρες στον παιδίατρο κι εκεί θα δεις απτά τα αποτελέσματα της προσπάθειάς σου.:P

Αυτό που θέλω να σας ρωτήσω είναι το εξής : στο βιβλίο της Πατσούρου διάβασα ότι καλό είναι σε κάθε γεύμα να θηλάζουμε μόνο από ένα στήθος γιατί στην αρχή το γάλα είναι πιο λεπτόρευστο για να ξεδιψάσει και μετά είναι πιο λιπαρό για να χορτάσει. Πότε καταλαβαίνουμε ότι το μωρό τρώει από το λιπαρό γάλα; Στην αρχή είναι αλήθεια ότι καταπίνει σαν έχει ανοίξει τη βρύση και να πίνει λαίμαργα νερό ενώ μετά από κάποια ώρα πιπιλίζει περισσότερο και σε πιο αραιά διαστήματα καταπίνει. Τότε το γάλα είναι πιο λιπαρό; Ή δεν υπάρχει τρόπος να το καταλάβουμε;

Προσωπικά θηλάζω την τρίτη μου κορούλα περίπου 15 μήνες. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα είχα τις ανασφάλειές μου όπως και σχεδόν όλες οι μανούλες.

Αυτό που αρκετά νωρίς κατάλαβα είναι πως στο θηλασμό δεν υπάρχουν κανόνες και όρια χρονικά. Βάζεις το μωράκι στο στήθος όποτε αυτό το ζητήσει και θηλάζεις όση ώρα θέλει. Κάποιοι "ειδικοί" λένε πως ο θηλασμός πρέπει να διαρκεί το πολύ 10-15 λεπτά σε κάθε στήθος αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Ο θηλασμός διαρκεί όσο θέλει το μωράκι. Ακόμη και μία και δύο ώρες, ειδικά τώρα στην αρχή που το μωράκι δεν έχει ακόμη εναρμονιστεί με σένα. Ακόμη κι αν δεν τρώει αλλά απλά πιπιλάει σε βοηθάει πάρα πολύ γιατί με αυτόν τον τρόπο αυξάνει την παραγωγή σου.

Έτσι όσο περισσότερο έχεις το μωρό στο στήθος, τόσο πιο σίγουρη είσαι ότι πίνει απ' το λιπαρό γάλα. Το αφήνεις εκεί όταν θελήσει κι όταν χάσει το ενδιαφέρον του μπορείς να του προσφέρεις και το άλλο στήθος. Αν πεινάει ακόμη και συνεχίσει να θηλάζει έχει καλώς. Αν όχι, τότε δεν το πιέζεις.

Ένα μωρό που αναπτύσσεται κανονικά σίγουρα πίνει λιπαρό γάλα. Αλλά υπάρχει κι άλλος ένας τρόπος να το ελέγξεις: οι κενώσεις του. Στα μωράκια που θηλάζουν τα κακάκια είναι αραιά και κίτρινα, στο χρώμα της μουστάρδας. Αν ένα μωρό δεν πίνει λιπαρό γάλα αλλά μόνο το πρώτο αραιό γάλα, παίρνει πολλούς υδατάνθρακες και λίγα λιπαρά και τα κακάκια του είναι πράσινα. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ελέγξεις για υπερπαραγωγή.

Μην ανησυχείς! Αν το μωράκι σου πεινάει θα σου το δείξει. Η φύση έχει προνοήσει για αυτό και του έχει χαρίσει ένα όπλο: το κλάμα. Μη διστάσεις να του προσφέρεις το στήθος σου όποτε το ζητήσει, ακόμη κι αν έχει περάσει ένα τέταρτο από τον προηγούμενο θηλασμό. Οι 6 πρώτες εβδομάδες μπορεί να είναι κάπως δύσκολες αλλά θα στρώσουν τα πράγματα αργότερα και τότε θα δεις πως όλα θα γίνουν πολύ ευκολώτερα!:wink:

Σου εύχομαι καλή συνέχεια.

bennettstevenspalestinewall2.jpg

Το τείχος στη λωρίδα της Γάζας, έτος 2009. Ενα κομμάτι γης τέσσερις φορές πιο πυκνοκατοικημένο από την Αττική, αποτελεί τη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου... Τα παιδιά στην Παλαιστίνη

dimitrali σ' ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και κυρίως για το θάρρος που μου δίνεις...το έχω ανάγκη. Σήμερα είναι η 3η συνεχόμενη μέρα που ο μπεμπούλης τρώει μόνο μητρικό γάλα και ομολογώ ότι πετάω στα σύννεφα!

Ο αριθμός των πανών που βρέχει και γεμίζει κάθε μέρα είναι ικανοποιητικός αλλά χθες το βράδυ συνέβη το εξής για πρώτη φορά : μετά από 3 ώρες θηλασμού δεν έκανε τα κακάκια του αμέσως και όταν πήγα να τον αλλάξω γύρω στις 12 διαπίστωσα ότι δεν είχαν χρώμα μουσταρδί (όπως συμβαίνει πάντα) αλλά πρασινοκίτρινο (κίτρινα τα υγρά και πράσινα τα "στίγματα"). Ξέρεις αν είναι ανησυχητικό;

Το παρακολουθώ συνέχεια, σήμερα ευτυχώς όλα οκ, και αν χρειαστεί θα πάρω τηλ τη γιατρό.

Σ' ευχαριστώ και πάλι πολύ και να χαίρεσαι τα παιδάκια σου!

5054526de0.png[/url]

dimitrali, πολυ ωραια η απαντηση σου και με βοηθησε και εμενα πολυ! Και εγω γεννησα στις 08/10 mpempoulis και περναω τα ιδια!!! Τι ακριβως αλλαζει στις 6 εβδομαδες?

Mpempoulis, γράφεις ότι σήμερα όλα οκ, δλδ τα κακάκια επανήλθαν στο μουσταρδί χρώμα; Αν ναι, δεν έχεις να ανησυχείς για τίποτε. Αν συνεχίσει να κάνει πράσινα κακάκια, τότε θα το κοιτάξουμε περεταίρω...

Χαίρομαι που όλα πάνε τόσο καλά για εσάς τους δυο! Καλή συνέχεια!

Tjetje, όσο υπέροχο πράγμα κι αν είναι για μας η γέννηση ενός μωρού, για εκείνο δεν παύει να είναι ένα μεγάλο σοκ. Από το ζεστό, υγρό και προστατευμένο περιβάλλον της μητέρας του, βγαίνει σε εναν κόσμο άγνωστο. Τα περισσότερο οικεία πράγματα του καινούριου περιβάλλοντος είναι η φωνή και η μυρωδιά της μητέρας και ο χτύπος της καρδιάς της.

Στην αρχή της ζωής του ο μικρός ανθωπάκος πρέπει να μάθει ένα σωρό πράγματα που πριν ήταν δεδομένα. Ένα από αυτά είναι ο θηλασμός. Όλα τα μωράκια έχουν βέβαια το ένστυχτο του θηλασμού, αλλά μέχρι να μάθουν να θηλάζουν σωστά, τις περισσότερες φορές περνάει κάποιο χρονικό διάστημα.

Τον πρώτο καιρό επίσης τα μωράκια αναπτύσσονται αλματωδώς. Για να μπορούν να καλυφθούν από το γάλα της μητέρας τους πρέπει να φροντίσουν να αυξήσουν την παραγωγή. Αυτό το κάνουν με τις θηλαστικές κινήσεις, πιπιλώντας δλδ το στήθος της μανούλας. Έτσι το πρώτο καιρό γίνονται "αυτοκολλητάκια" στο στήθος και αυτό είναι φυσιολογικό.

Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό για το μωράκι, στην αρχή της ζωής του, να έχει όσο το δυνατόν κοντά του τη μητέρα του και για αυτό τη διεκδικεί και δυναμικά με τα κλάματά του.

Τα μικρά μωράκια μετά από έξι εβδομάδες έχουν συνήθως μάθει πια τον τρόπο να θηλάζουν αποτελεσματικά. Έτσι σε κάθε γεύμα τους χορταίνουν καλύτερα. Οι θηλασμοί αρχίζουν να αραιώνουν σε ποσότητα και να μικραίνουν σε χρονική διάρκεια. Τα πράγματα σιγά σιγά γίνονται ευκολότερα. Γι' αυτό δεν είναι και τυχαίο που στην κουλτούρα μας υπάρχει το έθιμο της σαράντισης. 40 ημέρες είναι περίπου 6 εβδομάδες.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι τα μωρά μετά από αυτό το χρονικό όριο δεν κάνουν και παλινδρομήσεις ή ότι οι θηλασμοί ακολουθούν ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα!

τα μωρακια τείνουν να επιστρέφουν στη φάση του "αυτοκόλλητου" όταν πρέπει να αυξήσουν την παραγωγή γιατί διανύουν κάποιο άλμα ανάπτυξης!

Ελπίζω να ήμουν κάπως κατατοπιστική και να μη σας κούρασα. Σίγουρα υπάρχουν και κάποια άλλα πράγματα που ξέχασα να πω αλλά δεν ανησυχώ γιατί εδώ είμαστε πολλές!

Καλή συνέχεια και σε σένα!

Το τείχος στη λωρίδα της Γάζας, έτος 2009. Ενα κομμάτι γης τέσσερις φορές πιο πυκνοκατοικημένο από την Αττική, αποτελεί τη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου... Τα παιδιά στην Παλαιστίνη

Διαφημίσεις

Mpempoulis, γράφεις ότι σήμερα όλα οκ, δλδ τα κακάκια επανήλθαν στο μουσταρδί χρώμα; Αν ναι, δεν έχεις να ανησυχείς για τίποτε. Αν συνεχίσει να κάνει πράσινα κακάκια, τότε θα το κοιτάξουμε περεταίρω...

Χαίρομαι που όλα πάνε τόσο καλά για εσάς τους δυο! Καλή συνέχεια!

Ναι σήμερα είναι μουσταρδί και έχει γεμίσει μέχρι στιγμής αρκετές πάνες.Από τις 3:15 μέχρι τις 7 θήλαζε ασταμάτητα με μικρά διαλείμματα για ρέψιμο, αλλαγή πάνας και κανένα χαδάκι...

Να σε ρωτήσω κάτι άλλο dimitrali σαν πιο έμπειρη μανούλα που είσαι; Ο εμετός είναι όταν βγάζει γαλατάκι "στερεοποιημένο"; Δεν μπορώ να ξεχωρίσω ποιες είναι οι γουλίτσες και ποιος ο εμετός.

Ελπίζω να ήμουν κάπως κατατοπιστική και να μη σας κούρασα. Σίγουρα υπάρχουν και κάποια άλλα πράγματα που ξέχασα να πω αλλά δεν ανησυχώ γιατί εδώ είμαστε πολλές!

Καλή συνέχεια και σε σένα!

Ίσα ίσα σ' ευχαριστούμε πολύ για την πολύτιμη βοήθεια και συμπαράσταση!!! Προσωπικά, χωρίς το φόρουμ αυτό θα είχα μαύρα μεσάνυχτα όχι μόνο στο θέμα του θηλασμού αλλά και σε πολλά άλλα.

5054526de0.png[/url]

Ωχ! δεν ξέρω τι έκανα και μέρος της απάντησής μου βγήκε μέσα στο quote στο προηγούμενο μήνυμα σε μορφή italics.

dimitrali Χρόνια Πολλά για χθες!

Tjetje εκτός από το φόρουμ που μου είναι πραγματικά πολύτιμο από την αρχή της εγκυμοσύνης μέχρι σήμερα, στο θηλασμό με βοήθησαν πολύ οι 2 τόμοι της Πατσούρου (εκδ Σύγχρονοι Ορίζοντες). Αν έχεις καλή σχέση με τα βιβλία και το διάβασμα είναι ό,τι καλύτερο!

5054526de0.png[/url]

mpempoulis εχω παρει το Τι να περιμενεις τον πρωτο χρονο του μωρου σου. please κοιτα λιγο το θεμα που εχω ανοιξει για τις θηλες....... Χρειαζομαι βοηθεια με το στηθος τωρα. Πανω που φτιαχνουν οι θηλες με ποναει το στηθος τρομερα......

Tjetje εκτός από το φόρουμ που μου είναι πραγματικά πολύτιμο από την αρχή της εγκυμοσύνης μέχρι σήμερα, στο θηλασμό με βοήθησαν πολύ οι 2 τόμοι της Πατσούρου (εκδ Σύγχρονοι Ορίζοντες). Αν έχεις καλή σχέση με τα βιβλία και το διάβασμα είναι ό,τι καλύτερο!

συμφωνώ:D

mpempoulis εχω παρει το Τι να περιμενεις τον πρωτο χρονο του μωρου σου. please κοιτα λιγο το θεμα που εχω ανοιξει για τις θηλες....... Χρειαζομαι βοηθεια με το στηθος τωρα. Πανω που φτιαχνουν οι θηλες με ποναει το στηθος τρομερα......

το "Τι να περιμενεις τον πρωτο χρονο του μωρου σου" δεν θα σε βοηθήσει στο θηλασμό. Προτείνω κι εγώ να πάρεις το βιβλίο της Πατσούρου "Θηλασμός, μια υπέροχη σχέση" θα σε βοηθήσει πάρα πολύ

jv42p3.png

DfUyp2.png

• 2 weeks later...

Ένα μωρό που αναπτύσσεται κανονικά σίγουρα πίνει λιπαρό γάλα. Αλλά υπάρχει κι άλλος ένας τρόπος να το ελέγξεις: οι κενώσεις του. Στα μωράκια που θηλάζουν τα κακάκια είναι αραιά και κίτρινα, στο χρώμα της μουστάρδας. Αν ένα μωρό δεν πίνει λιπαρό γάλα αλλά μόνο το πρώτο αραιό γάλα, παίρνει πολλούς υδατάνθρακες και λίγα λιπαρά και τα κακάκια του είναι πράσινα. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ελέγξεις για υπερπαραγωγή. .

To μωράκι μου πινει αποκλειστικα το δικό μου γάλα. Στις 8/11 έκανε κάποιες κενώσεις που εκτός απο το μουσταρδι χρωμα είχαν και πράσινο. Επειδή το μεσημε΄ρι είχα φάει για σαλάτα χόρτα, ΄θεωρησα οτι ήταν απο αυτό. Αυτές οι κενώσεις συνεχζίστηκαν και στις 9/11 και χτες ήταν φυσιολογικες. Σήμερα οι πρώτες πρώτες 3 ήταν μουσταρδί και τωρα που το ν αλλαξα είχαν πάλι πράσινο. παραλληλα να αναφέρω οτι τις τελευταίες μέρες τρώει συχνα όπως πάντα, αλλα συνήθως στα 5 λεπτά σταματάει, σαν να εχει χορτάσει και λαγοκοιμάται στο στήθος. μήπως δεν παίρνει το λιπαρό γάλα? Κατα τα αλλα, κανει πανω απο 8 φορες τσισα και κακά το 24ωρο. είναι χαρούμενο όταν είναι στο στήθος και πανω μου και έχει παρει καλό βάρος:

γεννηση 18/10 3350

25/10 3410

1/11 3770

5/11 4120

11/11 4170

Διαφημίσεις

To ότι δεν έχει πολλή όρεξη το μικράκι μάλλον συνηγορεί στο γεγονός πως είναι ιωσούλα. Μην έχεις τώρα στο μυαλό σου την υπερπαραγωγή. Αφού ως τώρα τα κακάκια του ήταν φυσιολογικά απλά παρακολούθα τις κενώσεις.

Τωρα που το λετε, στις 8 του μηνα μου εκανε κατι σαν διαρριουλες, και απο την επομενη ξεκινησε τα πρασινα κακα. Γενικα ομως κανει πολλα κακα το 24ωρο.

Βασικα ανησυχω λιγο, γιατι τις τελευταιες μερες δεν βαζει βαρος:

5/11 4120

8/11 4050

12/11 4140

ενω απο την γεννηση 18/10 μεχρι τις 5/11 πηγε απο 3350 στα 4120.

πως τ0 βλεπετε αυτο?

Τα πρασινα κακα συσχετιζονται κ με αλλεργια του μωρού στην αγελαδινη πρωτεϊνη που περναει στο γαλα σου κ αρα κ στο μωρό μεσω της διατροφής σου.

Καλό θα ήταν να απεφευγες -αφού προσεχες πρωτα να αποκλεισεις το θεμα της υπερπαραγωγης προσφεροντας το ιδιο στηθος για πανω από ενα γευματα -εντελως τα γαλακτοκομικα.

Αν τα κακα του έχουν κ αιματακι η αλλεργια είναι παρα πολύ πιθανη.

Για την προσληψη βαρους δεν έχω αρκετες γνωσεις για να σου απαντησω..

D9kvp2.png?3X2batCM