Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Recommended Posts

Κρυψορχία

 

Kάποτε μία Μητέρα κι εκ των υστέρων , φίλη μου έθεσε το εξής ερώτημα :

 

« Γιατρέ καλησπέρα το παιδί μου απʼτην στιγμή που γεννήθηκε κάνει ουρολοιμώξεις ,είναι αγοράκι και η παιδίατρος είπε ότι πρέπει το παιδί μου να έχει βαλβίδες ουρήθρας .Η γιατρός μου λέει να του δώσω αντιβίωση διότι έκανε υπέρηχο κι έχει διάταση στα νεφρά ,θα περάσει ,ένας φίλος μου σύστησε έναν παιδοχειρουργό ο οποίος μου είπε να το χειρουργήσει το παιδί κι ένας άλλος μας είπε και νομίζω έχει δίκιο να κάνουμε ουρηθροκυστεοσκόπηση .Σας παρακαλώ έχω ρωτήσει κι άλλους γιατρούς και δεν ξέρω τι να κάνω ,θα εκτιμούσα πάρα πολύ την απάντησή σας.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων , Κατερίνα »

 

Απάντηση :

« Αγαπητή φίλη,Υπάρχουν κάποια αίτια που προκαλούν αυτήν την κατάσταση.Θα πρέπει να σκεφτούμαι ίσως και το θέμα της ΚΟΠ (κυστεο-ουρητηρικής παλινδρόμησης) αν και αγοράκι που είναι

πιο σπάνιο.Παρά ταύτα ασχέτως αυτού εσείς και ο γιατρός σας θα πρέπει να δείτε κάποια πράματα.

1. Αν όντως υπάρχει ουρολοίμωξη – λήψη ούρων και να γίνει γενική και κ/α ούρων.

2. Αν υπάρχει φίμωση(ψευδοφίμωση) των νεογνών να αποκατασταθεί , είναι απλό με μια

κίνηση από τον ιατρό σας.Είναι λόγος που μπορεί να προκαλέσει τα παραπάνω.

3. Απʼ την στιγμή που αναπτύσσεται φυσιολογικά με βάση την καμπύλη ανάπτυξης και την

γνώμη του παιδιάτρου σας πάνω στο θέμα αυτό και δεν κάνει τελικά ουρολοιμώξεις ,απλά

έχει κάποια συμπτώματα που ομοιάζουν με τα συμπτώματα ουρολοίμωξης και νεφρική

διάταση , θα πρέπει να μπει σε χημειοπροφύλαξη – δηλαδή μια πολύ μικρή δοση αντιβίωσης

περίπου στο ¼ καθημερινά για περίπου 2 χρονια.

4. Συνήθως η βλάβη αποκαθίσταται στην 2 αιτία και με τον τρόπο της χημειοπροφύλαξης δεν προκαλείται απολύτως καμία βλάβη πουθενά.

5. Αποκαθίσταται διοτι υπαρχουν μηχανισμοί που πρεπει να δοθει χρονος να αναπτυχθουν κατά την παιδουρολογια και αφου δεν συντρεχουν αλλοι λογοι όπως προ-ανεφερα.

6. Εφοσον δεν αποκατασταθει το προβλημα στην 2ετία εως 4 ετία, τοτε θα κανει τον ελεγχο που πρεπει , που είναι ανιουσα ουρηθρο-κυστεογραφία και αυτό που ενδιαφερει πιο πολύ κυστεοουρηθρογραφια κατά την ουρηση για τυχον παλινδρομηση.

7.Εφ οσον δεν μπορει να γινουν αυτά και παραμενει το προβλημα ,τοτε διενεργειται ουρηθρο-κυστεοσκοπηση.

 

Ερώτημα Δικό Μας

 

Εσείς Τι Θα Κάνατε ;

 

Aυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα η Ιατρική αποτελεί ξεκάθαρη οντότητα , είναι κάθετη και τεκμηριωμένη επιστήμη.

 

Συγγενείς ανωμαλίες των όρχεων

 

Το Όσχεο Είναι ένας σάκος από ρυτιδωμένο δέρμα που κρέμεται κάτω από το πέος και περιέχει τους όρχεις. Χωρίζεται στη μέση από μία ινώδη μεμβράνη, η οποία στην επιφάνεια διακρίνεται σαν μια ραφή, την οσχεϊκή ραφή. Το δέρμα του οσχέου είναι σκουρόχρωμο και λεπτό και περιλαμβάνει πολλούς σμηγματογόνους αδένες και αραιές τρίχες. Κάτω από την επιδερμίδα υπάρχει ένας λείος μυς, ο δαρτός χιτώνας .Σε κάθε ημιόσχεο, ο όρχις κρέμεται από τα στοιχεία του σπερματικού τόνου, περιβαλλόμενος από τον ιδίως ελυτροειδή χιτώνα (tunica vaginalis), ο οποίος έχει ένα δεύτερο πέταλο, που υπαλείφει εκ των έσω τον κύριο χιτώνα του όρχι, τον κοινό ελυτροειδή χιτώνα. Μεταξύ των δύο πετάλων του ιδίως ελυτροειδούς χιτώνα, υπάρχει ένας χώρος σχισμοειδής, που περιέχει λίγο υγρό και μέσα σ΄ αυτόν το χώρο κινείται και διολισθαίνει ο όρχις.Οι συγγενείς ανωμαλίες των όρχεων διακρίνονται σε ανωμαλίες αριθμού και σε ανωμαλίες

θέσης.Οι δύο αυτές καταστάσεις έχουν σχέση με τη διαδικασία της καθόδου του εμβρυϊκού όρχι,που αναπτύσσεται δίπλα στην κεφαλική μοίρα της νεφρογόνου ταινίας και προσκολλάται στον μεσονεφρικό πόρο, τον οποίο και συμπαρασύρει προς τα κάτω. Ήδη από τον 3ον εμβρυϊκό μήνα, ο όρχις βρίσκεται οπισθοπεριτοναϊκά στην πύελο, όπου παραμένει μέχρι τον

7ο μήνα, όταν αρχίζει εκ νέου η κάθοδός του. Τη φυσιολογική του θέση στο όσχεο καταλαμβάνει τον 8ο μήνα και αυτό γίνεται αφού διαπεράσει το κοιλιακό τοίχωμα,καθοδηγούμενος από τον ορχικό σύνδεσμο ή gubernaculum, που αναπτύσσεται μεταξύ του κάτω πόλου του και του σύστοιχου ημιοσχέου.Στην κρυψορχία, ο όρχις που ακολουθεί τη φυσιολογική οδό καθόδου εικ.1, σταματά και εγκλωβίζεται σε υψηλότερη θέση (ενδοκοιλιακή θέση, βουβωνικός πόρος, αμέσως έξωθεν του βουβωνικού πόρου) και δε φθάνει στο όσχεο.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...