➔ ParentsCafe.gr

Μάσκα από χαρτί υγείας

Μια μάσκα για συμβολικό παιχνίδι – είτε για τα παιδιά είτε για τα κουκλάκια!

Γιατί να φτιάξετε μια τέτοια μάσκα;

Τα παιδιά επεξεργάζονται τα συναισθήματα για τα γεγονότα που βλέπουν γύρω τους, κυρίως μέσω του παιχνιδιού.

Διαφημίσεις

Με μια μασκούλα για το αρκουδάκι τους θα μπορέσετε να τα βοηθήσετε να εξωτερικεύσουν αυτά τα συναισθήματα και να τα εκφράσουν με έναν τρόπο κατάλληλο για αυτά, στο ρυθμό και τρόπο που αυτά το επιθυμούν.

Αυτή η κατασκευή θα απασχολήσει τα παιδιά σας αλλά και θα τα βοηθήσει να εντάξουν στα σενάρια του παιχνιδιού τους, στοιχεία της πραγματικότητας που ζουν, ειδικά σε ιατρικές καταστάσεις ή περιόδους που οι ενήλικες ή και τα ίδια τα παιδιά κυκλοφορούν με μάσκα, όπως πχ. εάν κυκλοφορεί μεταδοτική ασθένεια ή σε παραμονή στο νοσοκομείο, ή εάν κάποιος στο σπίτι έχει ανοσοκαταστολή.

Εάν ολοι οι άνθρωποι φορούν μάσκες στο σπίτι, τότε μήπως πρέπει να φορέσουν μια και όλα τα κουκλάκια;

Ηλικίες

Η κατασκευή αυτή μπορεί να γίνει από τους γονείς/κηδεμόνες/παιδαγωγούς, με τα παιδιά να βοηθούν στα απλά βήματα πχ, στο κόψιμο του χαρτιού, στο βρέξιμο του χαρτιού με το κουτάλι, σε ηλικίες 3-5 ετών.
Από 6-7 ετών και άνω μπορούν να βοηθήσουν με τα πιο δύσκολα σημεία της κατασκευής όπως το στερέωμα του λάστιχου με το συρραπτικό, ή το απαλό φορμάρισμα του χαρτιού πάνω στο μπώλ.

Υλικά

Για την μάσκα θα χρειαστείτε τα εξής υλικά

  • χαρτί υγείας
  • συρραπτικό,
  • λάστιχο ή κλωστή ή μαλλί
  • έλασμα από φάκελο
  • σελοτέιπ για ενίσχυση
  • ένα μπώλ (κεσεδάκι γιαουρτιού ή άλλο μπώλ)
  • ένα καπάκι για να πάρει σχήμα η μάσκα.

Υλοποίηση

Κόψτε 3 κομμάτια χαρτιού υγείας και τοποθετήστε τα χιαστή το ένα πάνω στο άλλο.

[Αυτό θα κάνει τη μάσκα πιο σταθερή καθώς οι ίνες του χαρτιού δεν θα είναι παράλληλες αλλά κάθετες η μία πάνω στην άλλη. Εξάλλου δεν θέλουμε να έχει πάχος και να περνάει ο αέρας. Για να το πετύχουμε αυτό λοιπόν,  χωρίς να είναι πολύ χοντρό το χαρτί που θα δημιουργηθεί, θα εκμεταλλευτούμε τις ίνες του χαρτιού. ]

Στις 4 άκρες κόψτε με τα χέρια σας – όχι με ψαλίδι – 4 λουρίδες που θα ενισχύσουν το περίγραμμα της μάσκας.

Τοποθετήστε αυτά τα χαρτιά επάνω σε ένα αναποδογυρισμένο μπώλ ή αναποδογυρισμένο άδειο κεσεδάκι γιαουρτιού.

[Ιδανικά, βάλτε πρώτα λίγη μεμβράνη στο μπώλ για να ξεκολλήσει πιο εύκολα μετά η μάσκα σας]

Βρήκαμε και ένα φύλλο χαρτιού υγείας με σχεδιάκια και το τοποθετήσαμε από πάνω.

Βρέξτε τα χαρτιά απαλά με ένα κουτάλι, με νερό, σιγά σιγά.

Όταν δείτε το χαρτί να βαραίνει αφήστε μερικά δευτερόλεπτα να πάει παντού το νερό.

Μην ακουμπήσετε ακόμα το χαρτί – αυτό είναι σημαντικό γιατί θέλουμε οι ίνες του χαρτιού να φουσκώσουν από το νερό όσο γίνεται περισσότερο χωρίς να τις έχουμε ζουλήξει ακόμα. Πείτε στα παιδιά:  “Δεν αγγίζουμε ακόμα το χαρτί!”

Συμβουλή: Μην το παρακάνετε με το νερό αλλιώς θα διαλυθεί το χαρτί.

Μετά από ένα λεπτό, απαλά φορμάρετε το χαρτί γύρω από το μπώλ.

Εδώ βλέπετε αριστερά το βρεγμένο χαρτί, δεξιά μια ήδη στεγνή μάσκα.

Γυρίστε τις άκρες προς τα πίσω και πάνω για να δημιουργηθεί μια πιο στιβαρή άκρη της μάσκας. Στο σημείο που θα βρίσκεται η μύτη προσθέστε μια δύο λουρίδες χαρτιού (κομμένες με το χέρι) και βρέξτε με λίγο νερό όπως στην φωτογραφία.

Τοποθετήστε τώρα το μπώλ σε κάποιο ζεστό σημείο για να στεγνώσει. Θα χρειαστεί να περιμένετε 12 -24 ώρες.  Για γρήγορα αποτελέσματα ανοίξτε τον φούρνο στους 50-60 βαθμούς και στεγνώστε την μάσκα πιο γρήγορα, σε μία-δύο ώρες.

Πριν στεγνώσει, σχηματίστε λίγο το σημείο που θα είναι η μύτη.

Έτσι θα είναι η μάσκα σας, όταν θα έχει στεγνώσει – το χαρτί στεγνώνοντας παίρνει ακριβώς το σχήμα του μπώλ.

Για να παίξουν με την μάσκα παιδιά 3-5 ετών, σταματήστε εδώ και ράψτε ένα κορδονάκι (πχ μαλλί ή μια πιο χοντρή κλωστή) στην μάσκα.

Μπορείτε να την κόψετε σε μικρότερο μέγεθος, για μικρότερα λούτρινα.

Για να κρατήσει περισσότερο η μάσκα σας, μπορείτε σε μερικά σημεία να τοποθετήσετε ελάχιστο σελοτέιπ, στις άκρες.

Για μεγαλύτερα παιδιά

Στα επόμενα βήματα δείχνουμε πως να γίνει η μάσκα πιο αληθοφανής για παιχνίδι με μεγαλύτερα παιδιά ή και θεατρικό παιχνίδι.
Για να παίξουν με την παρακάτω μάσκα χωρίς επίβλεψη θα πρέπει να είναι άνω των 6-7 ετών, επειδή η κατασκευή έχει το λάστιχο και τα συρραπτικά (κίνδυνος πνιγμού/κατάποσης μικρών αντικειμένων).

Για να μην περνάει αέρας από το σημείο της μύτης και να σχηματιστεί η μύτη σωστά, θα χρειαστείτε ένα μικρό σιδεράκι.
Από ένα έλασμα ντοσιέ αφαιρέστε το σιδεράκι και με ένα πενσάκι κόψτε το στο μήκος που χρειάζεται, εάν αυτό είναι απαραίτητο.

Στερεώστε το με ένα συρραπτικό, κάντε το ίδιο και για το λάστιχο!

Είστε έτοιμοι!

Προσοχή, η μάσκα δεν μπορεί να υποκαταστήσει άλλες πιστοποιημένες μάσκες του εμπορίου, δεν προστατεύει από τον κορωνοϊό.

. Attachment Babywearing Bonding Bιβλία ENCA Kids in Athens KMOP LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami Quilling S.O.S. Saferinternet STEM Tourette vbac Άγχος Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Ανοσοκαταστολή Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία ΔΕΠΥ Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διαταραχές Διατροφή Δικαιοσύνη Δωρεά ωαρίων Δώρο ΕΨΥΠΕ Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικές δράσεις Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Ισχίο ΚΑΡΠΑ Κακοποίηση Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κατοικίδια Κοινωνικοποίηση Κορωνοϊός Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μπαμπάς Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοηματική Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ορθοπεδική Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παρασυμπαθητικό Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Προσκόλληση Πρωτοχρονιά Πρόληψη Ρολό τουαλέτας Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σεξουαλική αγωγή Σπίτι Στατιστικές Συμβουλές Συμπαθητικό Σχολείο Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεφωνικές γραμμές Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υπερδιέγερση Υποστήριξη Φαρμακεία Φθηνές κατασκευές Φοβίες Φωτιά Φόβος Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη Ωάριο















Διαφημίσεις (5)












"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "





      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: