➔ ParentsCafe.gr

Ποτέ πια μόνες

Μετά το Ποτέ πια μόνα, ξεκινά & η διεκδίκηση των δικαιωμάτων της επίτοκου, για παρουσία Συνοδού, στον τοκετό – μέσω της δράσης του ENCA Hellas.

Όχι πια μόνη της η επίτοκος!

Από την πρώτη στιγμή άλλης δράσης με τον τίτλο “Ποτέ πια μόνα”, που είχε να κάνει με την παρουσία του κηδεμόνα ή άλλου έμπιστου προσώπου κατά την διενέργεια ιατρικής πράξης σε ανήλικο [η οποία οδήγησε επιτυχώς σε συγκεκριμένη απόφαση του ΚΕΣΥ] ήταν ορατό ότι ακριβώς το ίδιο πρόβλημα υπήρχε, πάλι μόνο στην Ελλάδα, και στον τοκετό – όπου η επίτοκος υποχρεούται να αποχωρίζεται τον σύντροφο ή άλλο έμπιστό της άτομο στην πόρτα της αίθουσας τοκετών, σε αντίθεση με πρακτικές που τηρούνται διεθνώς σε προηγμένες χώρες όπου δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα στο να βρίσκεται σύντροφος ή άλλο έμπιστο άτομο, δίπλα στην επίτοκο κατά την διάρκεια του τοκετού.

Διαφημίσεις

Δεν επιθυμούν όλες οι επίτοκες την παρουσία έμπιστου ατόμου της επιλογής τους στην αίθουσα ωδινών, αλλά αυτές που το επιθυμούν,  αρκετές φορές είναι υποχρεωμένες να δεχτούν τις δηλώσεις του προσωπικού εκάστοτε μαιευτηρίων και νοσοκομείων όπως:  “δεν το δικαιούνται”, με βάση “εσωτερικούς κανονισμούς” ή “πρωτόκολλα” δεν επιτρέπεται.

Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν όσες γυναίκες τα τελευταία χρόνια ήθελαν να γεννήσουν με τον σύντροφό τους ή την μητέρα τους να τους κρατάει το χέρι.

Ήρθε λοιπόν η ώρα που πάλι πολίτες επιθυμούν να δράσουν ενάντια σε αυτή την κακοποιητική πρακτική:

Δράση του ENCA Hellas – αποστολή αιτήσεων

Μια από τις δράσεις της Η ENCA HELLAS  ( η οποία όπως και η μητρική ENCA global δραστηριοποιείται σε θέματα περιγεννητικής ), αφορά αυτό το θέμα και περιλαμβάνει το αίτημα για αποστολή αιτήσεων από τις γυναίκες στα νοσοκομεία.

Σκοπός της δράσης:

να αναδειχτεί και να εφαρμοστεί το νομικό πλαίσιο κατά το οποίο δίνεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής συνοδού* στην επίτοκο κατά την διάρκεια του τοκετού (είτε αυτός είναι φυσιολογικός είτε καισαρική).

Λόγος:

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πίεση, τρομοκρατία και μη επαρκή ή ψευδή ενημέρωση (με αναφορές σε ανύπαρκτα ή μη νόμιμα πρωτόκολλα) και τους αφαιρείται η δυνατότητα της παρουσίας συνοδού στην πιο σημαντική στιγμή της ζωής τους.

​*Συνοδός μπορεί να είναι ο σύντροφος, η μητέρα της επιτόκου, μια μαία, ένας/μία γιατρός, μια βοηθός μητρότητας, μια φίλη, και οποιοδήποτε άτομο η επίτοκος αισθάνεται ασφάλεια και άνεση μαζί του.

 

 

 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνει ….

Η νέα κατευθυντήρια οδηγία του ΠΟΥ περιλαμβάνει επίσης το εξής απόσπασμα:

Συντροφικότητα κατά την διάρκεια του τοκετού & γέννησης του παιδιού:

3.  (Συνίσταται)  η παρουσία συνοδού (της επιλογής της επίτοκου) καθ’όλη την διάρκεια του τοκετού & της γένννησης του παιδιού.

[WHO recommendations: intrapartum care for a positive childbirth experience
ISBN 978-92-4-155021-5

http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/260178/1/9789241550215-eng.pdf

Όπως και στα παιδιά έτσι και στις γυναίκες…

Είναι άξιο απορίας, το ότι στην Ελλάδα, όπως ακριβώς με τα δικαιώματα του παιδιού ως ασθενούς στην δράση Ποτέ πια μόνα (δράση που ξεκίνησε από πρωτοβουλία/ομάδα πολιτών), υπάρχει παρόμοια πρακτική και στο θέμα του δικαιώματος της γυναίκας ως ασθενούς, στο νοσοκομείο, κατά την διάρκεια του τοκετού.

Όπως και στα παιδιά, [τα οποία έχουν δικαίωμα ως ασθενείς το να έχουν σε όλη την διάρκεια ιατρικών παρεμβάσεων δίπλα τους υποστηρικτικό και συνεργάσιμο συνοδό, όπως και ξεκαθάρισε το ΚΕΣΥ με την σχετική απόφασή του] το ίδιο ισχύει νομικά και για τις γυναίκες…

Δεν μπορεί να απαγορεύσει κάποιος την παρουσία συνοδού, σε ασθενή, ειδικά όταν ο δεύτερος βρίσκεται σε μια κατάσταση στην οποία χρειάζεται υποστήριξη συναισθηματικά και σωματικά.

Η απαγόρευση αυτή, είναι ενάντια στα δικαιώματα του ασθενή.

Τι μπορείτε να κάνετε

Το ENCA Hellas καλεί τις γυναίκες

  1. να στείλουν στο νοσοκομείο που θα γεννήσουν (το οποίο τους απαγορεύει την παρουσία συνοδού, με πρόφαση το πρωτόκολλο ή άλλο εσωτερικό κανονισμό) συγκεκριμένο κείμενο, το οποίο θα πρέπει να απαντηθεί από το νοσοκομείο.
  2. να συμφωνήσουν να χρησιμοποιηθεί η απάντηση αυτή, σε κοινή νομική δράση μέσω του ENCA hellas με σχετική εξουσιοδότηση στην Ηλέκτρα Κούτρα η οποία έχει αναλάβει την νομική υποστήριξη αυτής της δράσης.

Στηρίζουμε με χορηγία επικοινωνίας την δράση αυτή όπως στηρίξαμε με όποιο μέσο διαθέτουμε την δράση του Ποτέ πια μόνα, ελπίζοντας ότι διά της νόμιμης οδού , θα υπάρξει αποτελεσματική ευαισθητοποίηση και μόνιμη επίλυση και αυτής της κακής “Ελληνικής” συνήθειας.

Στις περισσότερες προηγμένες χώρες θεωρείται αυτονόητο ότι η γυναίκα ως ασθενής, έχει και δικαίωμα της παρουσίας συνοδού και εφαρμόζεται η συμφωνία της χάγης.

Δεν βλέπουμε τον λόγο γιατί να μην εφαρμόζεται και στην Ελλάδα αυτό που ήδη είναι υπογεγραμμένο.

Επιπλέον, τι άλλο μπορείτε να κάνετε;

Εάν εσείς, ή άτομα του περιβάλλοντός σας πιστεύετε σε αυτό το δικαίωμα της γυναίκας να μην είναι μόνη, σας καλούμε να μιλήσετε για αυτό το θέμα στον κύκλο των γνωριμιών σας & να δράσετε προωθώντας τα κείμενα κ τους συνδέσμους που θα βοηθήσουν να ακουστεί για άλλη μια φορά αυτό που θα έπρεπε να είναι  αυτονόητο.

Εάν είσαστε επαγγελματίας υγείας, εκτυπώστε την αίτηση προς το νοσοκομείο & δώστε την σε γυναίκες που πρόκειται να γεννήσουν & σκέφτονται ήδη την διαδικασία του τοκετού, εξηγώντας ότι έτσι βοηθούν στο να ξεκινήσουν νομικές διαδικασίες που θα αναδείξουν τα δικαιώματα αυτά.

 

. Attachment Babywearing Bonding Bιβλία ENCA Kids in Athens KMOP LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami Quilling S.O.S. Saferinternet STEM Tourette vbac Άγχος Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Ανοσοκαταστολή Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία ΔΕΠΥ Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διαταραχές Διατροφή Δικαιοσύνη Δωρεά ωαρίων Δώρο ΕΨΥΠΕ Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικές δράσεις Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Ισχίο ΚΑΡΠΑ Κακοποίηση Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κατοικίδια Κοινωνικοποίηση Κορωνοϊός Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μπαμπάς Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοηματική Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ορθοπεδική Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παρασυμπαθητικό Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Προσκόλληση Πρωτοχρονιά Πρόληψη Ρολό τουαλέτας Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σεξουαλική αγωγή Σπίτι Στατιστικές Συμβουλές Συμπαθητικό Σχολείο Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεφωνικές γραμμές Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υπερδιέγερση Υποστήριξη Φαρμακεία Φθηνές κατασκευές Φοβίες Φωτιά Φόβος Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη Ωάριο















Διαφημίσεις (5)












"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "





      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: