➔ ParentsCafe.gr

Ποτέ πια μόνα – ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΕΣΥ !

Νέα απόφαση σχετικά με την απομάκρυνση γονέων από το δωμάτιο κατά την διάρκεια απλών ιατρικών πράξεων στα παιδιών τους!

12/2/2016  Έκτακτο:

Διαφημίσεις

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ  (ΚΕ.Σ.Υ.):
Ποτέ πια μόνα τα παιδιά!   Οι γονείς δικαιούνται να είναι μαζί με το παιδί τους κατά την διάρκεια ιατρικών πράξεων στο παιδί τους!
Το PDF βρίσκεται εδώ:
/wp-content/legacy-upload/KESY_2016_N.pdf

Παράλληλα με την απόφαση ΚΕΣΥ, απεστάλει σε όλες τις μητέρες που προσέφυγαν και η αντίστοιχη απάντηση του ΣτΠ:
/wp-content/legacy-upload/StP_Feb16_final.pdf

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η δικαιοσύνη μπορεί να επικρατήσει, όχι όμως χωρίς την μεγάλη προσπάθεια των ίδιων των πολιτών!
Εκτυπώστε το pdf και έχετέ το μαζί σας στην τσάντα του μωρού/παιδιού.

! Προσοχή, το ότι εστάλει αυτή η απόφαση στους γονείς που προσέφυγαν στον ΣτΠ, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι έχει γνωστοποιηθεί ήδη και σε όλο το προσωπικό των νοσοκομείων (διευθυντές, ιατροί, νοσηλευτές).

Άρα, συνεχίζετε να έχετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα χαρτιά τα οποία εξηγούν στο προσωπικό την στιγμή εκείνη ότι είναι έννομο δικαίωμά σας, να μπορέσετε να είστε μαζί με το παιδί σας κατά τη διενέργεια ιατρικής πράξης (στην οποία εκείνο έχει τις αισθήσες του) και συνεργαζόμενοι/-ες με το προσωπικό να κάνετε ότι σας επιτρέπεται (να του μιλάτε, τραγουδάτε, χαιδεύετε, κρατάτε χέρι, να το έχετε αγκαλιά κλπ) για να κάνετε το παιδί σας να αισθανθεί καλύτερα, στο ίδιο δωμάτιο.

update 24/2/16 :
Προσοχή, στο σημείο όπου αναγράφεται “σε περίπτωση συμφωνίας για την παρουσία του γονέα” εννοείται ότι εφόσον ο γονέας μετά την ερώτηση και ενημέρωση του ιατρικού/νοσηλευτικού προσωπικού επιθυμεί να είναι παρών κ άρα δηλώνει έτοιμος, συμφωνεί δηλαδή να είναι παρών, τότε επιτρέπεται να είναι παρών.
Εάν οι γονείς συμφωνούν μπορούν να είναι παρόντες.
Το έγγραφο δίνει δηλαδή σημασία στο να ενημερωθεί ο γονέας για το τι θα πραγματοποιηθεί και ότι για να συμφωνήσει να είναι παρόν πρέπει να έχει καταλάβει κιόλας τι πρόκειται (περίπου) να δεί, έτσι ώστε να είναι σίγουρο ότι η συμφωνία του να παρίσταται, να περιέχει και την γνώση αυτή.
Αυτό θα βοηθήσει την προετοιμασία του γονέα για τον ρόλο του, αλλά θα βοηθήσει και το προσωπικό στο να έχουν ένα συνεργάσιμο βοηθό στο πλευρό του.

Πατήστε στην εικόνα για μεταλύτερη ανάλυση!

 

 

Αποδέκτες του εγγράφου ήταν όλες οι μητέρες (διαφόρων ειδικοτήτων) όπως και κάθε άλλος γονέας που προσέφυγε νομικά με την βοήθεια/συλλογική προσπάθεια της ομάδας Ποτέ πια Μόνα.

Με αφορμή την απάντηση αυτή του ΚΕ.Σ.Υ.  σύσσωμη η ομάδα Ποτέ πια Μόνα που αποτελείται από γονείς:

Ζητούμε άμεση καθαίρεση του εγγράφου που είναι θυροκολλημένο έξω από τα επείγοντα παιδιατρικής των νοσοκομείων και απαγορεύει την παρουσία των γονέων

 

Απόφαση-γνωμοδότηση του Συνήγορου του Πολίτη σχετικά με απομάκρυνση γονέων από το δωμάτιο κατά την διάρκεια απλών ιατρικών πράξεων στα παιδιών τους!  

Προσοχή – το παρακάτω κείμενο είναι παλαιότερο – η γνωμοδότηση του ΣτΠ είναι του έτους 2015. Η παραπάνω είδηση δημοσιεύτηκε εδώ καθ’ότι η απόφαση του ΚΕΣΥ, βασίζεται πάνω σε αυτή την γνωμοδότηση.

Επιτέλους δικαίωση για τους γονείς που παλεύουν για το αυτονόητο! Ένα βήμα πιο κοντά βρίσκονται οι γονείς που υποστηρίζουν το αυτονόητο, να είναι παρόντες σε κάθε ιατρική πράξη, στην οποία το παιδί έχει τις αισθήσεις του, εφόσον δεν υπάρχει άλλος συγκεκριμένος λόγος που να δικαιολογεί την απομάκρυνσή τους.

Η εμπεριστατωμένη εισήγηση με βιβλιογραφία και όλα τα σχετικά παραρτήματα, δίνει βάση στο αίτημα όλων αυτών των γονέων, που προσπαθούν εδώ και χρόνια να πείσουν τους επαγγελματίες υγείας να δρούν υπέρ του συμφέροντος του παιδιού.

Διαφημίσεις


Αναδεικνύει το προφανές, ότι δηλαδή η παρουσία του γονέα θα πρέπει να επιτρέπεται και να ενθαρρύνεται! Επίσης αναφέρεται και στην περίπτωση των εφήβων των οποίων η ανάγκη για παρουσία του γονέα, επίσης θα πρέπει να γίνεται σεβαστή. Όπως αναφέρει, η απομάκρυνση εάν είναι απαραίτητη θα πρέπει να έχει ειδική κατά περίπτωση αξιολόγηση. Ελπίζουμε εδώ να υπάρξει ειδική αναφορά στις περιπτώσεις που μπορούν να δικαιολογούν μια τέτοια “κατά περίπτωση” απομάκρυνση, πχ σε περιπτώσεις ψυχικών ασθενειών του γονέα, ή υποψίας κακοποίησης (έλειπε αυτή η περίπτωση απο την ετυμηγορία) κα.

 Η απόφαση, πολύ ευγενικά, αλλά ξεκάθαρα, υποδεικνύει ότι είναι απαραίτητο να θεσμοθετηθεί ειδική οδηγία, η οποία θα οδηγήσει και σε καλύτερη εκπαίδευση των ειδικών, στο να παρέχουν αυτό που οφείλουν, το οποίο όπως αναφέρει ο συνήγορος του πολίτη, δεν είναι μόνο η παροχή ιατρικής φροντίδας αλλά και η ορθή μεταχείριση του ασθενούς. Το αυτονόητο δηλαδή.

 • Διαβάστε την εισήγηση/γνωμοδότηση εδώ:
  http://parents.org./wp-content/legacy-upload/pote_pia_mona_pdf.pdf 
  “Απομάκρυνση γονέων κατά την διενέργεια ιατρικών πράξεων στα τέκνα τους”
 • Η ομάδα Ποτέ πια Μόνα και οι γονείς οι οποίοι την απαρτίζουν, οδήγησε στην ανάδειξη του θέματος και στο αποτέλεσμα της απόφασης του ΚΕΣΥ:
  https://www.facebook.com/groups/225537920935502

 

 • ΝΕΟ LINK UPDATE 1/10/14 :
  O Δικηγόρος κ. Στέφανος Τζιαφάλιας, συνέταξε το εξής κείμενο που απαντά στο εάν η άρνηση γιατρού ή νοσηλευτή να τελέσει οφειλούμενη ιατρική πράξη, όταν ο γονέας δεν δέχεται απομάκρυνση απο το τέκνο του κατά την διάρκεια αυτής (ή γενικά για οποιαδήποτε αιτία) τελεί αδίκημα:/wp-content/legacy-upload/potepiamona_poinikieythyni.pdf
 • ΝΕΟ LINK/UPDATE 27/9/14:
  Οι Δράσεις της ομάδας “Ποτέ πια μόνα” !
  http://parents.org.gr/news/a575
  Εδώ τοποθετούμε  το ιστορικό και όλα τα νέα των δράσεων της ομάδας.
 • Τηλέφωνο επικοινωνίας ενός από τους διαχειριστές της ομάδας “Ποτέ πια μόνα” για δημοσιογραφική κάλυψη: Κάλι Μαλαμάτου 6951924271
 • Συζητήστε και ψηφίστε εδώ: Αιμοληψία – σας ζήτησαν να βγείτε από το δωμάτιο;
  http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=28539
 • Η ώρα της εξέτασης – πως να προετοιμάσετε το παιδί σας, τι θα ήταν καλό να κάνετε εκείνη την ώρα: http://pediatros-thes.gr/ 
 • Παράδειγμα της πραγματικότητας:
  Φωτογραφία απο ανάρτηση σε πόρτα της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. 
  Σε απόλυτη αντίθεση με τα όσα εισηγείται ο Συνήγορος του Πολίτη,
  με αυτή την ανακοίνωση απαγορεύεται στους γονείς  “με βάση τα καθιερωμένα”,
  (δεν υπάρχει κάτι τέτοιο ούτε υπάρχει νόμος που να υποστηρίζει τα “καθιερωμένα”)
  να είναι παρόντες ακόμα και σε απλές πράξεις (πχ αιμοληψία):

 

Πρώτη δημοσίευση Σεπτέμβριος 2014  Επιμέλεια κειμένων: Μαρία Στυλιανάκη
Δεν επιτρέπεται αναδημοσιευση, χωρίς προηγούμενη άδεια!

. Bιβλία ENCA Kids in Athens LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami S.O.S. STEM vbac Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διατροφή Δικαιοσύνη Δώρο Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κορωνοϊός Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Πρωτοχρονιά Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σπίτι Συμβουλές Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υποστήριξη Φαρμακεία Φθηνές κατασκευές Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη


This is the First Placement in the SidebarThis is the Second Placement in the Sidebar
"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "

      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: