Χειροποίητο ζυμάρι από κριθαρένιο αλεύρι με ντομάτα και τυρί!
Πίτσα για όλους – στην εκδρομή, στο σχολείο, στο πάρτυ
Τι καλύτερο από μια σπιτική πίτσα; Θα χρειαστείτε για ένα ολόκληρο ταψί πίτσας:
Διαφημίσεις
Ζυμάρι
250γρ κριθαρένιο αλεύρι ολικής άλεσης
150γρ απλό αλεύρι ολικής άλεσης
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 & 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
50μλ λάδι
400μλ νερό (εάν θέλετε σκληρό λεπτό πάτο βάλτε λιγότερο νερό, εάν θέλετε χοντρό πιο αφράτο πάτο σαν ψωμί, λίγο περισσότερο)
Σάλτσα
1 πακέτο συμπυκνωμένου πελτέ ντομάτας (70γρ). Σε ένα ποτήρι προσθέστε στον πελτέ 1 κουταλιά της σούπας νερό και μια κουταλιά της σούπας λάδι, όπως και όποια μπαχαρικά επιθυμείτε πχ ρίγανη, θυμάρι.
ή
250μλ έτοιμη σάλτσα ντομάτα ή σάλτσα για πίτσα (θα βρείτε στα σούπερ μάρκετ διάφορες επιλογές) ή και απλώς συμπυκνωμένη πάστα/πελτέ ντομάτας.
Πάνω από την σάλτσα
350-400γρ τυρί της επιλογής σας – εμείς χρησιμοποιούμε τριμμένη γραβιέρα
Εκτέλεση:
Για το ζυμάρι ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί και αφήστε τα αρχικά 20΄σε ζεστό μέρος (όχι πάνω από 40 βαθμούς κελσίου), ξαναανακατέψτε ελαφρώς και ξανααφήστε να φούσκώσει το ζυμάρι άλλα 20΄. Θα πρέπει να διπλασιαστεί σε όγκο.
Τοποθετήστε το ζυμάρι σε λαδωμένο ταψί – μην χρησιμοποιήστε λαδόχαρτο, θα κολλήσει.
Πατήστε με τα χέρια σας το ζυμάρι και στο τέλος κάντε μικρά βαθουλώματα με τα δάχτυλα.
Απλώστε με το πίσω μέρος του κουταλιού την σάλτσα και τέλος πασπαλίστε με το τριμμένο τυρί.
Ψήστε στο φούρνο για 30′ στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο.
Ανάλογα με το ταψί σας, ψήστε είτε από την αρχή, είτε τα τελευταία 5 λεπτά., με ζέστη μόνο από κάτω για να ψηθεί καλά ο πάτος αλλά να μην καεί το τυρί.
Παραλλαγές
Βρήκαμε στο διαδίκτυο τις εξής πολύ όμορφες ιδέες και παραλλαγές:
Ατομικά πιτσάκια, πίτσα quilt, πιτσάκια σε βαθύ δισκάκι (για muffins)
Πίτσα έργο τέχνης – για μεγαλύτερα παιδιά και περίεργα γούστα!