➔ ParentsCafe.gr

Σχολικός εκφοβισμός/βία, bullying: Φορείς και Δίκτυα!

Που μπορείτε να στραφείτε για να λάβετε υποστήριξη ή υλικό ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό.

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα υπάρχουν οι εξής φορείς που δραστηριοποιούνται ενάντια στον εκφοβισμό και την βία στο σχολείο:

Διαφημίσεις

Δίκτυο κατά της βίας στο σχολείο  http://www.antibullyingnetwork.gr/ 

και το

Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Σχολικού Εκφοβισμού European Antibullying Network  http://www.antibullying.eu/

Ο πρώτος φορέας ασχολείται αποκλειστικά με τα εγχώρια θέματα εκφοβισμού και απαρτίζεται από έγκριτους επιστημονικούς/κρατικούς φορείς της χώρας, ενώ ο δεύτερος είναι διεθνής με συντονιστή τον Ελληνικό φορέα Χαμόγελο του παιδιού και απαρτίζεται απο πολλές οργανώσεις απο διάφορες χώρες.

Αναλυτικά:

Το Δίκτυο κατά της βίας στο σχολείο
 http://www.antibullyingnetwork.gr/

Απαρτίζεται από τους παρακάτω φορείς:

 

Βιβλία – παραμύθια ( ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω ) : «Μίλα μη Φοβάσαι – τρεις ιστορίες για τη βία στο σχολείο». Εκδόσεις: Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. “Delete στον Ηλεκτρονικό Εκφοβισμό”. Εκδόσεις: Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. “Οι νταήδες του σχολείου είναι βλάκες” εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ “Κοσμοδρόμιο” εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ ” Κόκκινη κάρτα, στη βία!” εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ “Οι νταήδες του βυθού και ο Ρομπέν των θαλασσών” εκδόσεις Susaeta “Ο Ορφέας και οι νταηδες με τα κίτρινα ποδήλατα” εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κ.α.

Το δίκτυο στοχεύει:

  • Στην αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση της εκδήλωσης βίας μεταξύ μαθητών στο σχολείο ή σε άλλους χώρους, που συνδέονται με τη σχολική ζωή και καθημερινότητα,
  • Στη δημιουργία ενός πλαισίου επιστημονικού και κοινωνικού διαλόγου, σχετικά με την κατανόηση του φαινομένου και τις τεχνικές παρέμβασης,
  • Στην προώθηση της επιστημονικής έρευνας στον τομέα αναγνώρισης, πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου,
  • Στην επιμόρφωση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών και άλλων επαγγελματιών γενικής και ειδικής αγωγής «πρώτης γραμμής», που ασχολούνται με παιδιά και εφήβους
  • Στην ευαισθητοποίηση μαθητών, γονέων και ολόκληρης της κοινωνίας, σχετικά με το φαινόμενο,
  • Στην ενθάρρυνση της συγκρότησης και λειτουργίας συναφών δικτύων στις τοπικές κοινωνίες.

 

Φτιάξτε το δίκτυο της περιοχής σας !

Όπως θα διαβάσετε εδώ το σκεπτικό είναι οι γονείς να δράσουν συλλογικά και να δημιουργήσουν δίκτυα σε διάφορες περιοχές έτσι ώστε να είναι συνεδεμένοι με το antibullyingnetwork.gr και να βοηθήσουν την εξάπλωση των σωστών μηνυμάτων, την απορρόφηση των καταγγελιών όπως και την αντιμετώπιση προβλημάτων, με συντονιστή το δίκτυο και τους επιστήμονες που το απαρτίζουν.

Αξίζει να ρίξετε μια ματιά και να ενεργοποιήσετε τους γονείς της περιοχής σας, καθώς χωρίς συμμετοχή των γονέων, τα παιδιά δεν έχουν μόνα τους την δυνατότητα να δημιουργήσουν τέτοιες υποδομές.

http://www.antibullyingnetwork.gr/Page.aspx?id=116 

 

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Σχολικού Εκφοβισμού European Antibullying Network  http://www.antibullying.eu/ :

Η Ευρώπη αποκτά το πρώτο Δίκτυο κατά του Σχολικού Εκφοβισμού με πρωτοβουλία από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Σε μια πανηγυρική εκδήλωση που έλαβε χώρα στην Αθήνα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με 16 οργανισμούς από 12 ευρωπαϊκά κράτη υπέγραψαν το καταστατικό ίδρυσης του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού σε μια προσπάθεια να προωθηθεί μια κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική κατά του bullying σε όλη την Ευρώπη.
Τα μέλη του Δικτύου ομόφωνα εξέλεξαν ως Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου τον Πρόεδρο του ελληνικού οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστα Γιαννόπουλο, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που κατέβαλλε για να υλοποιήσει τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία.

«Η ίδρυση του Δικτύου είναι η απαρχή μιας εξαιρετικής πρωτοβουλίας που έρχεται να ενώσει όλους τους επιστήμονες με τους ανθρώπους που δουλεύουν στην πρώτη γραμμή και κυρίως να αγκαλιάσει όλους τους σημαντικούς οργανισμούς και φορείς που δίνουν τη μάχη κατά του εκφοβισμού στο ευρύτερο σχολικό περιβάλλον» δήλωσε ο Πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Ως Επίτιμο Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νεοϊδρυθέντος Δικτύου ομόφωνα ανακηρύχτηκε ο διεθνούς φήμης καθηγητής Ψυχολογίας Dan Olweus και πρωτοπόρος στην έρευνα για το bullying για περισσότερο από 40 χρόνια. «Η ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού εκφοβισμού αποτελεί την ευρωπαϊκή απάντηση κατά του φαινομένου. Ο συνδυασμός της θεωρίας και της πράξης μπορεί να δώσει σημαντικές λύσεις και να απαλύνει τον πόνο πολλών παιδιών» δήλωσε ο κ. Olweus.

Από την πλευρά της, η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος «Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Σχολικού Εκφοβισμού» Βάσω Αρτινοπούλου τόνισε ότι το Δίκτυο οφείλει να αγκαλιάσει όλους τους οργανισμούς και τις χώρες της Ευρώπης, δημιουργώντας ένα πλαίσιο αξιών και ενότητας ενάντια σε ένα πρόβλημα που αγγίζει χιλιάδες παιδιά και οικογένειες».

Το Δίκτυο που θα έχει έδρα στις Βρυξέλλες και αποτελείται, αυτή τη στιγμή, από 17 οργανισμούς από 13 χώρες, φιλοδοξεί να επεκταθεί σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συμμετοχή κρατικών, μη κυβερνητικών οργανισμών και άλλων φορέων, συλλογικών ομάδων και οργανισμών που δουλεύουν στο πεδίο καταπολέμησης του bullying.

Στους βασικούς στόχους του Συνεδρίου περιλαμβάνονται:

  • Ο συντονισμός των πρωτοβουλιών και δράσεων κατά του εκφοβισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Η προώθηση μιας κοινής στρατηγικής κατά του bullying σε όλη την Ευρώπη.
  • Η ανταλλαγή καλών πρακτικών και η εκπαίδευση των επαγγελματιών, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα το φαινόμενο.
  • Η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του ευρωπαϊκού κοινού και των εμπλεκόμενων στο πρόβλημα.

Η Σύνθεση Διοικητικού Συμβουλίου ορίστηκε ως Πρόεδρος Κώστας Γιαννόπουλος, Ελλάδα, Αντιπρόεδροι Paul Dalli, Μάλτα Maria Rita Bracchini, Ιταλία, Γενική Γραμματέας Nicola Daley, Ηνωμένο Βασίλειο, Ταμίας Paul Dalli, Μάλτα, Μέλη Robertas Povilaitis, Λιθουανία Ioana Sandru, Ρουμανία Rossanka Venelinova, Βουλγαρία

Τα ιδρυτικά μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου είναι:

  • Ελλάδα: ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
  • Ισπανία: ASSOCIACO BAOBAB
  • Ηνωμένο Βασίλειο: BEATBULLYING
  • Λετονία: CHILDREN AND YOUTH TRUST PHONE
  • Λιθουανία: CHILD LINE
  • Ισπανία: CONFEDERACION ESPANOLA DE CENTROS DE ENSENANZA-CECE
  • Ιταλία: COOPERATIVA SOCIALE COOSS MARCHE ONLUS SOC. COOP.P.A
  • Ιταλία: CENTRO STUDI ED INIZIATIVE EUROPEO (CESIE)
  • Ιταλία: CENTRO STUDI E FORMAZIONE- VILLA MONTESCA
  • Ρουμανία: DIRECT ASSOCIATION
  • Ελλάδα: ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
  • Μάλτα: FAMILIES FOR LIFE LONG LEARNING
  • Ιταλία: IL TELEFONO AZZURRO ONLUS
  • Ηνωμένο Βασίλειο: MERSEYSIDE EXPANDING HORIZONS
  • Εσθονία: NGO ESTONIAN MENTAL HEALTH SOCIETY
  • Βουλγαρία: NADJA CENTRE FOUNDATION
  • Κροατία: NATIONAL CENTER FOR MISSING & EXPLOITED CHILDREN
  • Γερμανία: YOUTH EUROPEAN SOCIAL WORK- YES FORUM (EWIN)

Η ίδρυση του Δικτύου υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Σχολικού Εκφοβισμού» με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Δάφνη ΙΙΙ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δείτε εδώ άλλα σχετικά άρθρα : 

 

 

 

 

 

Παλαιότερα δελτία τύπου:

Ολοκληρώθηκε το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο κατά του Σχολικού Εκφοβισμού: H Ευρώπη έχει ανάγκη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής:

Με μεγάλη επιτυχία, για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ολοκληρώθηκε το 1o Επιστημονικό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του σχολικού εκφοβισμού που διοργανώθηκε από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στις 11 & 12 Ιουνίου, με τίτλο «Το φαινόμενο του εκφοβισμού στο σχολικό και διαδικτυακό περιβάλλον: Με το βλέμμα στην Ευρώπη», υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε και τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος Daphne III.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του σχολικού εκφοβισμού, ένωσε τις δυνάμεις του με 16 σημαντικούς οργανισμούς από 12 χώρες της Ευρώπης, διοργανώνοντας το διήμερο Επιστημονικό Συνέδριο όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 400 επαγγελματίες  μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι φορέων, εθνικών και διεθνών οργανισμών, εκπαιδευτικοί, σχολικοί σύμβουλοι, ψυχολόγοι και διακεκριμένοι Έλληνες κι Ευρωπαίοι επιστήμονες που συνέβαλλαν στο συνέδριο με εισηγήσεις, ανακοινώσεις αλλά και βιωματικά εργαστήρια.

Με Πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής την κα Βασιλική Αρτινοπούλου, καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Επίτιμο Πρόεδρο τον διεθνούς φήμης καθηγητή Ψυχολογίας Dan Olweus το Συνέδριο έδωσε τη δυνατότητα στην επιστημονική κοινότητα, σε κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς από την Ελλάδα και από την Ευρώπη να συζητήσουν το σοβαρό πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού, να παρουσιάσουν σημαντικά στοιχεία και πρόσφατες έρευνες και να ανταλλάξουν καλές πρακτικές στον τομέα της πρόληψης.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος, στην ομιλία του τόνισε ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί στην Ευρώπη με την πρωτοβουλία του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού και με την ένωση ευρωπαϊκών δυνάμεων για την καταπολέμηση του φαινομένου μέσα από καλές πρακτικές και συντονισμένες ενέργειες. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του παρουσίασε τις δράσεις του Οργανισμού κατά του bullying, με κύρια αναφορά στην ενημέρωση μαθητών, γονέων κι εκπαιδευτικών για τους τρόπους αντιμετώπισης και διαχείρισης περιστατικών bullying, ώστε να μην καταστραφούν κι άλλες παιδικές ψυχές που συχνά φτάνουν σε αυτοκτονίες λόγω της λεκτικής ή σωματικής βίας που δέχονται.

Η κορυφαία στιγμή του Συνεδρίου υπήρξε η συμμετοχή του διακεκριμένου διεθνούς φήμης καθηγητή Ψυχολογίας και πρωτοπόρου στον τομέα της έρευνας του εκφοβισμού για περισσότερες από 4 δεκαετίες, Dan Olweus, ο οποίος παρουσίασε πολύ σημαντικά ερευνητικά δεδομένα και προγράμματα παρέμβασης στον τομέα του εκφοβισμού στα σχολεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Olweus, η Ελλάδα βρίσκεται στις 4 πρώτες χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά μαθητών που εμπλέκονται σε περιστατικά εκφοβισμού μαζί με τη Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε δεν υπάρχει συστηματική αύξηση του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyber bullying), με τις παραδοσιακές μορφές εκφοβισμού να παραμένουν οι πιο συχνές μορφές παρά την αντίθετη κοινή πεποίθηση. «Ο σχολικός εκφοβισμός παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα, αλλά υπάρχουν λύσεις. Με γνώση και έρευνα μπορούμε να μειώσουμε τα περιστατικά και να απαλύνουμε τον προσωπικό πόνο των παιδιών» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ο διεθνής οργανισμός ILGA-Europe φιλοξένησε πάνελ συζήτησης στην ολομέλεια του Συνεδρίου εστιάζοντας στις ευρωπαϊκές πολιτικές κατά του bullying με έμφαση στον ομοφοβικό και τρανσφοβικό εκφοβισμό που συντελείται στο ευρύτερο σχολικό περιβάλλον.

Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη ανάπτυξης κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής κατά του εκφοβισμού από την Καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου κα Βάσω Αρτινοπούλου, παρουσιάζοντας τις συστάσεις της ευρωπαϊκής στρατηγικής που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΑΝ.

Στη διάρκεια του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν σημαντικά στοιχεία για τις διαστάσεις που λαμβάνει ο εκφοβισμός στην Ελλάδα, αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα  με πρόσφατη έρευνα που ανακοινώθηκε από το βρετανικό οργανισμό BeatBullying, το 55% των παιδιών στην Ευρώπη που έχουν εκφοβιστεί υποστηρίζουν ότι ως συνέπεια βιώνουν συμπτώματα κατάθλιψης με περισσότερο από το 1/3 των παιδιών να υποστηρίζουν ότι έκαναν κακό στον εαυτό τους ή σκέφτηκαν να αυτοκτονήσουν. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 2.000 ενήλικες και παιδιά από όλη την Ευρώπη καταδεικνύοντας, επίσης, ότι το 34% των ενηλίκων θεωρούν το bullying ως μια φυσιολογική πτυχή της ανάπτυξης ενός παιδιού.

Αντίστοιχες έρευνες στην Ελλάδα δείχνουν ότι το 6,3% των εφήβων έχει δεχτεί διαδικτυακό εκφοβισμό τους τελευταίους 4 μήνες και σε ποσοστό 3,6% ότι έγιναν δράστες. Σύμφωνα με άλλη έρευνα, το 42% των εκπαιδευτικών πιστεύει ότι τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας & παραβατικότητας υποβαθμίζονται ή αποσιωπούνται. Ανησυχητικά στοιχεία παρουσιάστηκαν και σε ότι αφορά την υποστήριξη των παιδιών θυμάτων βίας, καθώς μόνο 1 στα 10 παιδιά που βιώνουν κάποια μορφή βίας λαμβάνουν επαγγελματικής υποστήριξης στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου μπορείτε να το δείτε εδώ.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ευχαριστεί θερμά:

● Την Πρεσβεία των Η.Π.Α για την ευγενική υποστήριξη ● Τον Οργανισμό ILGA – EUROPE για τη συνεργασία ● Την εταιρία LIVEMEDIA για το live streaming του συνεδρίου ● Το Σύλλογο Κρητών Αιγάλεω “Η Κρητική Αναγέννηση” και τον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορευτικό Όμηλο ΕΛ.ΠΑ.ΧΟ για τη μουσικοχορευτική βραδιά ● Το City of Athens Convention and Visitors Bureau για το υλικό που παρείχαν

Περισσότερες δημοσιογραφικές πληροφορίες: press(at)hamogelo.gr   Νάταλι Καρακιουλάφη, 210-3306140, 6936-523039 Παναγιώτης Παρδάλης, 210-3306140, 6975-120654

Συζητήστε με άλλους γονείς ή διαβάστε τι έχουν να πούν αλλοι γονείς για το θέμα στο φορουμ συζητήσεων http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=77381

. Attachment Babywearing Bonding Bιβλία ENCA Kids in Athens KMOP LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami Quilling S.O.S. Saferinternet STEM Tourette vbac Άγχος Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Ανοσοκαταστολή Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία ΔΕΠΥ Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διαταραχές Διατροφή Δικαιοσύνη Δωρεά ωαρίων Δώρο ΕΨΥΠΕ Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικές δράσεις Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Ισχίο ΚΑΡΠΑ Κακοποίηση Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κατοικίδια Κοινωνικοποίηση Κορωνοϊός Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μπαμπάς Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοηματική Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ορθοπεδική Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παρασυμπαθητικό Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Προσκόλληση Πρωτοχρονιά Πρόληψη Ρολό τουαλέτας Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σεξουαλική αγωγή Σπίτι Στατιστικές Συμβουλές Συμπαθητικό Σχολείο Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεφωνικές γραμμές Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υπερδιέγερση Υποστήριξη Φαρμακεία Φθηνές κατασκευές Φοβίες Φωτιά Φόβος Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη Ωάριο















Διαφημίσεις (5)












"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "





      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: