➔ ParentsCafe.gr

Πασχαλινές ιδέες, κατασκευές και βαφές αυγών

Διάφορες ιδέες για να απασχολήσετε τα παιδιά σας δημιουργικά – ζωγραφική, κατασκευές και ένα ενδιαφέρον πείραμα.


Φυσική βαφή αυγών

Διαφημίσεις

θα χρειαστείτε

 • άσπρο ξύδι
 • κουτάλι
 • λάδι (καλαμποκέλαιο)
 • πατζάρια, για ροζ αυγά
 • άσπρα ξερά κρεμμύδια για πορτοκαλί αυγά
 • φλούδες πορτοκαλιού ή λεμονιού για κίτρινα αυγά
 • φύλλα σπανακιού ή μαιντανός για πράσινα αυγά
 • μούρα για μπλέ αυγά
 • καφέ για καφέ αυγά

Για κάθε φυσική βαφή, βράστε νερό για μισή ώρα με τα υλικά που έχετε στην κουζίνα (ανάλογα με τα παραδείγματα πιο πάνω).
Στραγγίξτε το υγρό και βάλτε το πάλι στην κατσαρόλα – βράστε τα αυγά για ένα τέταρτο. Εάν τα αφήσετε περισσότερη ώρα στο υγρό, θα πάρουν πιο σκούρο χρώμα.

Για να μπορέσετε να δείτε την διαφορά της βαφής, αλλά και να δημιουργήσετε σχέδια, κολλήστε πάνω στα αυγά πριν τα τοποθετήσετε στο υγρό αυτό, καποια χαρτάκια με κολλητική ταινία ή σκέτη κολλητική ταινία, να ζωγραφίσετε με κερί, ή με διαφανές βερνίκι νυχιών. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε φυλλαράκια πάνω στα αυγά και μετά να τα τυλίξετε με ένα ναύλον καλσόν έτσι ώστε να τα κρατάει στην θέση τους.
Όταν τα βγάλετε απο το υγρό ξεκολλήστε τα χαρτάκια/τις ταινίες και δείτε το αποτέλεσμα. Με ένα πανάκι ποτισμένο σε λίγο λάδι, γυαλίστε τα χρωματιστά σας αυγά.

Βάψτε τα αυγά σας με κηρομπογιές (απο 2 ετών)

Αφού βράσετε τα αυγά, ενώ είναι ακόμα ζεστά (περιμένετε μέχρι να έχουν θερμοκρασία που να μπορείτε να τα κρατήσετε στο χέρι σας) μπορείτε να τα ζωγραφίσετε με κηρομπογιά. Ειδικά εάν η κηρομπογιά είναι καλής ποιότητας (πχ λαδοπαστέλ), τα χρώματα θα είναι πολύ έντονα καθώς λιώνουν πανω στο αυγό και θα μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορες τεχνικές (π.χ. τρίψτε τα χρώματα γύρω γύρω απο το αυγό, στρίβοντάς το γύρω απο τον άξονά του – θα σχηματιστούν δαχτυλίδια?).

Χρώματα ζαχαροπλαστικής ή νερομπογιές (από 3 ετών)

Αφού βράσετε τα αυγά, τοποθετήστε τα σε αυγοθήκες, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να τα ζωγραφίσουν γύρω γύρω χωρίς να τα κρατούν στα χέρια τους. Τι θα γίνει αν ζωγραφίσετε σε ένα αυγό το οποίο προηγουμένως διακόσμησατε με διάφορα σχέδια με κηρομπογιές? Τι θα γίνει εάν στάξετε πολλά χρώματα απο την κορυφή του αυγού? Τι θα γίνει εάν κολλήσετε διαφανή ταινία πριν ζωγραφίσετε τα αυγά και όταν στεγνώσουν την αφαιρέσετε?

Διακόσμηση άδειου κέλυφους αυγού (από 5 ετών)

Ένας παραδοσιακός τρόπος διακόσμησης με τον οποίο θα μπορέσετε να κρατήσετε για χρόνια το έργο σας, είναι η ζωγραφική επάνω σε άδειο κέλυφος αυγού.

Σαπουνίστε καλά το αυγό, για να είναι καθαρό. Τρυπήστε με μια βελόνα το αυγό σε δύο μέρη, πάνω και κάτω. Κάντε την κάτω τρύπα του αυγού λίγο μεγαλύτερη (π.χ. πάχος όσο 3-4 βελόνες), απο την επάνω τρύπα (π.χ. πάχος όσο δυο τρείς βελόνες),
και αρχίστε να φυσάτε το αυγό απο την πάνω τρύπα.
Θα αρχίσει να αδειάζει και σε λίγη ώρα θα έχετε ένα άδειο κέλυφος αυγού. Θα είναι προτιμότερο να περιμένετε μια μέρα έτσι ώστε να στραγγίξει εντελώς το αυγό απο μέσα, πριν αρχίζετε να το ζωγραφίζετε.
Όποιο τρόπο και να επιλέξετε (νερομπογιές ή τέμπερες ή κολλάζ) φροντίστε να καλύψετε με μια στρώση ειδικού βερνικιού για να αντέξουν στο πέρασμα του χρόνου.

Εναλλακτική κατασκευή με κέλυφος αυγού (απο 5 ετών)

Δείτε αυτό το άρθρο http://parents.org.gr/events/a352  (Πασχαλινή κατασκευή με κέλυφος αυγού))

Πείραμα με αυγά – Αυγά και η υγρή και στέρεη μάζα

Ποιό αυγό είναι βρασμένο και ποιο είναι ωμό;

θα χρειαστείτε

 • ένα καλά βρασμένο αυγό ( που να έχει κρυώσει και να έχει την ίδια θερμοκρασία με τα ωμά αυγά)
 • δυό ωμά αυγά

Δείξτε στο παιδάκι σας τα αυγά και ρωτήστε εάν μπορούν να ξεχωρίσουν ποιό αυγό είναι το βρασμένο και ποιό το ωμό, χωρίς να τα σπάσουν.
Αφήστε τα να εξετάσουν τα αυγά μέχρι να κάνουν κάποια εκτίμηση ή να τα παρατήσουν και μετά πείτε τους ότι υπάρχει μια μυστική μέθοδος με την οποία θα μπορούν να ανακαλύπτουν ποιο αυγό είναι το βρασμένο.
Τοποθετήστε τα αυγά σε μια λεία επιφάνεια και στριφογυρίστε τα έτσι ώστε να γυρνούν γύρω απο τον εαυτό τους. Προσπαθήστε να καταφέρετε να γυρνούν και τα τρία ταυτόχρονα γύρω γύρω, και τότε ρωτήστε το παιδάκι σας ποιό αυγό είναι διαφορετικό.
Τα δύο ωμά αυγά κουνιούνται πέρα δώθε, ενώ το βρασμένο αυγό στριφογυρίζει γύρω γύρω. Ακουμπήστε τα αυγά την ώρα που γυρνούν – τα δύο ωμά αυγά θα συνεχίσουν να κουνιούνται πέρα δώθε, ενώ το βρασμένο αυγό θα σταματήσει εντελώς να κουνιέται απο την στιγμή που το σταματήσατε το στριφογύρισμά του.

Όταν γυρνάτε τα ωμά αυγά γύρω γύρω, ο κρόκος και το ασπράδι κουνιούνται και αυτά μέσα στο κέλυφος του αυγού.
Η ορμή του στριφογυρίσματος κανει το εσωτερικό του αυγού που έχει υγρή μορφή να κουνιέται σε άλλο ρυθμό απο ότι το εξωτερικό του αυγού το οποίο είναι στέρεο.
Έτσι, ακόμα και αν έχετε σταματήσει το ωμό αυγό, το εσωτερικό του, ο κρόκος και το ασπράδι δηλαδή, ακόμα κουνιούνται στον ρυθμό του στριφογυρίσματος.

Το βρασμένο αυγό δεν συνεχίζει να κουνιέται μιας και το εσωτερικό του, αφού έβρασε, δεν είναι πια υγρό, πράγμα που σημαίνει ότι το εσωτερικό και το εξωτερικό του αυγού κουνιούνται στον ίδιο ρυθμό. Όταν το σταματάτε, δεν συνεχίζει να κουνιέται όπως το ωμό αυγό.

Μπορείτε να κάνετε ένα πείραμα με ένα μισογεμάτο ποτήρι νερό, κουνήστε το γύρω γύρω και τοποθετήστε το στο τραπέζι. Παρατηρήστε τι συμβαίνει. Το νερό συνεχίζει να γυρνά?
Κάντε το ίδιο και με ένα ποτήρι με αλεύρι.

 

Καλαθάκι πασχαλινό για τα αυγά (απο 2 ετών)

Για να κατασκευάσετε ένα καλαθάκι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε

 • ένα άδειο τετράγωνο κουτί χαρτομάντηλα
 • ένα χαρτί μεγαλύτερο το οποίο θα διπλώσετε όπως θα δείτε εδώ  /2012/03/02/koutakia-gia-mikropragmata/
 • ένα τετράγωνο χαρτόνι (25 x 25 εκατοστά) το οποίο θα κόψετε όπως θα δείτε εδώ (στερεώστε τις άκρες με συρραπτικό ή κόλλα και συνδετήρες)

Κόψτε στην μπλέ διακεκομμένη γραμμή. Διπλώστε στις πορτοκαλί γραμμές.

Προσθέστε ένα χερούλι επίσης απο χαρτόνι, (μεγεθος 20-25 εκ επι 3 εκατοστά) ή χαρτί Α4 που θα διπλώσετε 4 φορές στο μήκος του για να είναι πιο γερό. Κολλήστε το στα διπλώματα για περισσότερη σταθερότητα.

Βάψτε το κουτί με τέμπερες και κολλήστε απο πάνω λουλουδάκια που θα κόψετε απο χρωματιστό χαρτί.

Το καλαθάκι για να τοποθετήσετε μέσα τα πασχαλινά σας αυγά, είναι έτοιμο.

Μπορείτε τώρα να παίξετε με τα παιδιά σας το έθιμο του κυνηγιού των αυγών (Η.Π.Α, Γερμανία). Την Κυριακή του πάσχα οι γονείς κρύβουν στον κήπο ή στο σπίτι σοκολατένια αυγά και μικρές εκπλήξεις, τα οποία τα παιδιά μετά ψάχνουν και μαζεύουν στο καλαθάκι τους.

Το έθιμο της διακόσμησης των πασχαλινών αυγών τηρείται πιστά και στην Ρουμανία απο όπου προέρχεται αυτή η φωτογραφία. Απεικονίζεται η παραδοσιακή τεχνική διακόσμησης των αυγών με κερί και χρώμα.

Διακόσμηση κέλυφους αυγού με λεπτό τρυπάνι:

 

Δείτε ακόμα:

. Attachment Babywearing Bonding Bιβλία ENCA Kids in Athens KMOP LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami Quilling S.O.S. Saferinternet STEM Tourette vbac Άγχος Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Ανοσοκαταστολή Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία ΔΕΠΥ Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διαταραχές Διατροφή Δικαιοσύνη Δωρεά ωαρίων Δώρο ΕΨΥΠΕ Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικές δράσεις Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Ισχίο ΚΑΡΠΑ Κακοποίηση Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κατοικίδια Κοινωνικοποίηση Κορωνοϊός Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μπαμπάς Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοηματική Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ορθοπεδική Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παρασυμπαθητικό Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Προσκόλληση Πρωτοχρονιά Πρόληψη Ρολό τουαλέτας Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σεξουαλική αγωγή Σπίτι Στατιστικές Συμβουλές Συμπαθητικό Σχολείο Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεφωνικές γραμμές Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υπερδιέγερση Υποστήριξη Φαρμακεία Φθηνές κατασκευές Φοβίες Φωτιά Φόβος Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη ΩάριοΔιαφημίσεις (5)
"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "

      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: