➔ ParentsCafe.gr

Χαρτοπολτός

Ανακυκλώστε χαρτί μαζί και δείξτε στα παιδιά σας τι μπορούν να φτιάξουν απο χαρτί που αλλιώς θα κατέληγε στα σκουπίδια. (απο 2 ετών)

Ανακυκλώστε χαρτί μαζί και δείξτε στα παιδιά σας τι μπορούν να φτιάξουν απο χαρτί που αλλιώς θα κατέληγε στα σκουπίδια.

Διαφημίσεις

Θα χρειαστείτε:

  • 2 μπώλ (ή τον νεροχύτη)
  • 500 ml –1 lt νερό
  • 1 – 2 κουταλιές άσπρη κόλλα  (προεραιτικό για κάποιες κατασκευές)
  • χαρτιά – χρησιμοποιήστε ότι χαρτί έχετε – χαρτιά συσκευασίας, εφημερίδες, χαρτί κουζίνας/υγείας και πολύχρωμες σελίδες από περιοδικά.
  • μίξερ χειρός ή μπλέντερ

Σκίστε τα χαρτιά σε όσο πιο μικρά κομματάκια μπορείτε και μαζέψτε τα σε ένα μπώλ ή κουτί.

Σε ένα άλλο μπωλ βάλτε μια κουταλιά της σούπας άσπρη κόλλα (απο μαγαζί με χρώματα – κρυσταλλιζέ, 3 ευρώ το κιλό περίπου) και ανακατέψτε την σταδιακά με νερό – περίπου ένα λίτρο, ρίξτε όλα τα χαρτιά μέσα στο υγρό και αφήστε τα να μουλιάσουν (γύρω στα 5 -10 λεπτά).

Μπορείτε να φτιάξετε χαρτοπολτό και χωρίς κόλλα – δεν είναι ιδανικός για λεπτές κατασκευές ή μπώλ, όμως αρκεί για μπάλλες και σχήματα που είναι πιο χοντρά (πάχος περισσότερο από 2 εκατοστά). 

Κόλλα

Οσο περισσότερη κόλλα βάλετε, τόσο πιο «πλαστικό» και «αδιάβροχο» χαρακτήρα θα έχουν τα αντικείμενα που θα φτιάξετε.

Όσο λιγότερη κόλλα, τόσο πιο εύκολα θα μπορείτε να τα βάψετε με τέμπερες μιας και το χαρτί θα είναι πιο απορροφητικό.

Δώστε χρώμα στον χαρτοπολτό

Αναλόγως τι χαρτιά χρησιμοποιήσετε, ο χαρτοπολτός που θα δημιουργηθεί θα έχει γκρί ή άσπρο χρώμα.   Προσθέτοντας λίγο μεταξόχαρτο (το χρώμα του ξεβάφει στο νερό) ή τέμπερα μπορείτε να δώσετε όποια απόχρωση θέλετε στο μίγμα και να φτιάξετε διάφορα χρώματα χαρτοπολτού.

Τώρα θα χρειαστείτε το μίξερ. Βάζετε μια – δύο χούφτες από το μίγμα, με αρκετό υγρό (νερού-κόλλας) και χρώμα αν θέλετε. Μόλις περάσετε αυτό το μείγμα τοποθετήστε το σε νέο μπώλ – και συνεχίστε με τις επόμενες χούφτες – καλύτερα μην ανακατέψετε με μιάς όλο το μείγμα.

[Αυτό βοηθάει σε μια ομαδική εργασία καθώς όλοι θα μπορέσουν να συμμετάσχουν]

  

Όταν έχετε περάσει από το μίξερ όλα τα χαρτιά, είσαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε το χαρτοπολτό σας.

Στίψτε τον χαρτοπολτό ελαφρά έτσι ώστε να φύγει το πολύ νερό. Τώρα μπορείτε να τον πλάσετε, ανάλογα με το πόσο πολτοποιήσατε το μείγμα, σαν πλαστελίνη !
Σε αυτό το στάδιο αφήστε τα παιδιά να παίξουν με την υφή αυτού του μείγματος!

Σχήματα

Όταν στεγνώσει θα σκληρύνει διατηρώντας το σχήμα που θα του έχετε δώσει. Είτε αυτό είναι μία μπάλα, ένα κεφάλι για μία κούκλα είτε ακόμα και ένα μπώλ ή ένα βραχιόλι.
Για να φτιάξετε μπώλ θα τοποθετήσετε μία γεναία δόση χαρτοπολτού επάνω σε όλη την επιφάνεια ενός μπώλ ή πιάτου (αφού το καλύψετε με πλαστική μεμβράνη έτσι ώστε να μην κολλήσει επάνω στο πιάτο).

Ότι και αν φτιάξετε, θα σας βοηθήσει μια σίτα ή ένα κομμάτι βαμβακερού υφάσματος – πιέζοντας τον πολτό πάνω της θα απομακρυνθεί το νερό πιο εύκολα και θα μπορέσετε να φτιάξετε πιο εύκολα επίπεδα σχήματα ή χαρτόνι.

Έτσι θα φαίνεται εάν πατήσετε το μείγμα και ισιώσει. Απομακρύνετε μετά τα βρεγμένα πανιά και τοποθετήστε επάνω σε νέες στεγνές εφημερίδες ή σχάρα, για να φύγει η υγρασία με τον πιο γρήγορο τρόπο.

Εάν θέλετε να φτιάξετε χαρτόνι ίσιο, τότε μήν πλάσετε τον χαρτοπολτό – απλώστε τον σε μια σίτα πατήστε με δύναμη να φύγει όλο το νερό και να συμπυκνωθούν οι ίνες του χαρτιού και αφήστε να στεγνώσει εντελώς πριν το ακουμπήσετε ξανά.

Tips

Ο χαρτοπολτός στεγνώνει αρκετά αργά – μέχρι λοιπόν οι κατασκευές σας να στεγνώσουν εντελώς, θα είναι εύθραυστες. Για αυτό το λόγο φροντίστε να τις τοποθετήσετε σε ασφαλές μέρος μέχρι να στεγνώσουν αρκετά. Αυτό το διάστημα μπορεί να είναι απο μία εβδομάδα εώς και τρείς ανάλογως το πάχος του χαρτοπολτού.

Για να επισπεύσετε το στέγνωμα, απλώς τοποθετήστε τις κατασκευές στο φούρνο στην χαμηλότερη θερμοκρασία, για μια ώρα και αφήστε μερικές μέρες να φύγει η υγρασία πολύ καλά.

Μετά το στέγνωμα

Ότι και αν φτιάξετε, όταν έχει στεγνώσει καλά, θα μπορέσετε να το κόψετε με ψαλίδι ή κοπίδι και να το βάψετε με νερομπογιές ή τέμπερες. Αφού αυτές στεγνώσουν, μία στρώση διαφανές βερνικιού σε σπρέι, θα δώσει ένα πολύ όμορφο φινίρισμα!

Καλή επιτυχία!

. Attachment Babywearing Bonding Bιβλία ENCA Kids in Athens KMOP LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami Quilling S.O.S. Saferinternet STEM Tourette vbac Άγχος Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Ανοσοκαταστολή Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία ΔΕΠΥ Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διαταραχές Διατροφή Δικαιοσύνη Δωρεά ωαρίων Δώρο ΕΨΥΠΕ Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικές δράσεις Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Ισχίο ΚΑΡΠΑ Κακοποίηση Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κατοικίδια Κοινωνικοποίηση Κορωνοϊός Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μπαμπάς Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοηματική Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ορθοπεδική Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παρασυμπαθητικό Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Προσκόλληση Πρωτοχρονιά Πρόληψη Ρολό τουαλέτας Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σεξουαλική αγωγή Σπίτι Στατιστικές Συμβουλές Συμπαθητικό Σχολείο Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεφωνικές γραμμές Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υπερδιέγερση Υποστήριξη Φαρμακεία Φθηνές κατασκευές Φοβίες Φωτιά Φόβος Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη Ωάριο















Διαφημίσεις (5)












"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "





      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: