➔ ParentsCafe.gr

Πειράματα Μέρος Δεύτερο

Ότι πρέπει για να εντυπωσιάσετε τα παιδιά σας και για να κεντρίσετε το ενδιαφέρον τους για το πόσο μοναδική είναι η φύση και οι επιστήμες. Πανεύκολα, γρήγορα και προπαντώς εντυπωσιακά με υλικά που έχετε στο σπίτι.

Είναι μαγεία ? Όχι,… … είναι επιστήμη!

Διαφημίσεις

Το νόμισμα που στριφογυρίζει!

θα χρειαστείτε:

  • ένα μπαλόνι
  • ένα νόμισμα 1 cent

Πριν φουσκώσετε το μπαλόνι τοποθετήστε μέσα σε αυτό το νόμισμα. Φουσκώστε και κλείστε το. Γυρνώντας το μπαλόνι με μια κυκλική κίνηση, το νόμισμα αρχίζει και γυρνάει γύρω γύρω – ακόμα και αν σταματήσετε την κίνηση, συνεχίζει για αρκετά δευτερόλεπτα ακόμα να τρέχει γύρω γύρω μέσα στο μπαλόνι.
Η δύναμη που υπάρχει στο νόμισμα και το κάνει να γυρνάει γύρω γύρω είναι η φυγόκεντρος δύναμη.

Δείτε και το αντίστοιχο βίντεο

2014/05/28/baloni-me-kerma-fygokentros/

Κάντε το πιπέρι να χοροπηδάει!

για να δείτε πιπέρι να χοροπηδάει αλλά και να κάνει έναν ήχο, σαν “βροχή”, θα χρειαστείτε:

  • ένα μπαλόνι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ή δυόσμο ή ρίγανη
  • άσπρο ίσιο πιάτο (για να φαίνονται καλά οι κόκκοι του πιπεριού)

Φουσκώστε το μπαλόνι και τρίψτε το πολύ δυνατά στα μαλλιά σας ή σε μάλλινο ρούχο. Κατευθείαν τοποθετήστε το λίγα εκατοστά απο το πιάτο.
Οι κόκκοι του πιπεριού θα χοροπηδήσουν κολλώντας επάνω στο μπαλόνι. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του στατικού ηλεκτρισμού.
Μπορείτε να πείτε στο παιδί σας ότι ο ηλεκτρισμός είναι κάτι που υπάρχει στην φύση και ο άνθρωπος έχει καταφέρει να χρησιμοποιήσει αυτή την ενέργεια, μετά απο πολλά χρόνια ερευνών και πειραμάτων.
Μιλήστε επίσης και για την επικινδυνότητα του ηλεκτρισμού αλλά και την χρησιμότητά του. Εξηγήστε και κάποιους βασικούς κανόνες ασφαλείας (ποτέ δεν πιάνουμε πρίζα με βρεγμένα χέρια πχ).

Δείτε και το αντίστοιχο βίντεο:  /2014/09/13/baloni-maintanos-statikos-ilektrismos/

Το μπαλόνι που δεν τρυπάει!

Τρυπήστε ένα μπαλόνι, χωρίς αυτό να σκάσει! Το πιστεύετε ? Το πείραμα αυτό, μόνο αν το δείτε θα το πιστέψετε – και όμως γίνεται, και μάλιστα πολύ εύκολα.

θα χρειαστείτε:

  • ένα μπαλόνι
  • ένα ξυλάκι απο σουβλάκι
  • λίγη βαζελίνη

Φουσκώστε το μπαλόνι στο μέγεθος ενός πεπονιού (μην το φουσκώσετε εντελώς) και κλείστε το.
Το μέρος στο οποιο πρέπει να το τρυπήσετε είναι η κάτω πλευρά όπου το υλικό είναι πιο χοντρό και είναι λιγότερο τεντωμένο – το ίδιο ισχύει και για το πάνω μέρος ακριβώς δίπλα στο κλείσιμο, πάλι για τον ίδιο λόγο.
Τοποθετήστε λίγη βαζελίνη με το δάχτυλό σας στο σημείο που θέλετε να τρυπήσετε το μπαλόνι, και στην μύτη του ξύλου.
Πιαστε το σημείο του μπαλονιού και σιγά σιγά τρυπήστε στο πρώτο σημείο.
Το μπαλόνι δεν θα σκάσει. Τώρα προχωρήστε με το ξυλάκι ως το σημείο που είναι το κλείσιμο, μέσα απο το μπαλόνι.
Τοποθετήστε και εκεί απο την έξω πλευρά που είναι να τρυπήσετε, λίγη βαζελίνη,
και κρατώντας το σημείο τρυπήστε το οσο πιο κοντά στο κλείσιμο γίνεται.

Τι συμβαίνει όταν βγάλετε το ξυλαράκι? Από την τρύπα αυτή βγαίνει αέρας απότομα. Εάν τρίψετε αυτο το σημειο με βαζελίνη η τρύπα μετά απο λίγο θα κλείσει.

Δείτε και το αντίστοιχο βίντεο (στα Αγγλικά): http://www.videojug.com/film/how-to-pierce-a-balloon-without-it-popping

Κάντε ένα μπαλάκι να αιωρείται!

θα χρειαστείτε:

  • ένα σεσουάρ
  • μια μπάλλα του πινγκ πόνγκ.

Τοποθετήστε το μπαλάκι του πινγκ πόνγκ επάνω στο στόμιο του σεσουάρ, κρατώντας το σεσουάρ κάθετα με το στόμιο να βλέπει προς το ταβάνι.
Ανάψτε το σεσουάρ, πρώτα σιγά και μετά πιο δυνατά. Το μπαλάκι θα αιωρηθεί επάνω ακριβώς απο το σεσουάρ.
Εάν κουνήσετε το σεσουάρ προς το πλάι και η ροή του αέρα δεν είναι πια κάθετη προς τα πάνω, το μπαλάκι θα πέσει.
ο αέρας περνάει ομοιόμορφα γύρω απο το μπαλάκι εξαιτίας του στρογγυλού του σχήματος, πιέζοντάς το ταυτόχρονα απο ολες τις πλευρές
προς το κέντρο της ροής του αέρα – έτσι το μπαλλάκι δεν φεύγει απο την ροή του αέρα, εκτός αν επιδράσει μια μεγαλύτερη δύναμη απο τις υπάρχουσες – αυτή της βαρύτητας.

Διαφημίσεις


Δείτε και το αντίστοιχο βίντεο (στα Αγγλικά): http://www.videojug.com/film/how-to-float-a-ping-pong-ball-in-the-air

Πηγή: www.videojug.com, www.scienceboffins.com

Δείτε εδώ και άλλα πειράματα:  /category/idees/piramata-epistimi/

. Attachment Babywearing Bonding Bιβλία ENCA Kids in Athens KMOP LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami S.O.S. Saferinternet STEM vbac Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Ανοσοκαταστολή Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία ΔΕΠΥ Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διαταραχές Διατροφή Δικαιοσύνη Δώρο ΕΨΥΠΕ Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικές δράσεις Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Ισχίο ΚΑΡΠΑ Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κατοικίδια Κοινωνικοποίηση Κορωνοϊός Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μπαμπάς Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ορθοπεδική Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Πρωτοχρονιά Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σπίτι Συμβουλές Σχολείο Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεφωνικές γραμμές Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υπερδιέγερση Υποστήριξη Φαρμακεία Φθηνές κατασκευές Φωτιά Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη


This is the First Placement in the SidebarThis is the Second Placement in the Sidebar
"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "

      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: