➔ ParentsCafe.gr

DENVER DEVELOPMENTAL SCREENING TEST-II

Είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα εργαλεία που χρησιμοποιούνται από τους ειδικούς για την αξιολόγηση του επιπέδου της ανάπτυξης ενός παιδιού. Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες.

Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και διαδεδομένα εργαλεία που χρησιμοποιούνται από του ειδικούς για την αξιολόγηση του επιπέδου της ανάπτυξης ενός παιδιού. Εξετάζει τους τομείς :

Διαφημίσεις

 • Αδρή/λεπτή κινητικότητα
 • Κοινωνικοποίηση
 • Ικανότητα επίλυσης προβλημάτων
 • Ομιλία τόσο η αντιληπτική ικανότητα όσο και το επίπεδο έκφρασης του λόγου.

Είναι ένα εργαλείο που χορηγείται σχετικά εύκολα και γρήγορα 15-20΄ λεπτά από άτομο εξειδικευμένο, και αφορά παιδιά από 0-6 χρόνων. Τα αποτελέσματα συνάγονται μέσα από τη σύνθεση των απαντήσεων των γονιών και της άμεσης αξιολόγησης και παρατήρησης των παιδιών από τον ειδικό.

Είναι τέστ σχολικής ετοιμότητας;

Προσφέρει πληροφορίες που βοηθούν στη σκιαγράφηση της εικόνας σχετικά με την ψυχοκινητική εξέλιξη του παιδιού, και τη γενικότερη λειτουργικότητά του στο παρόντα χρόνο τόσο σε επίπεδο κινητικών δεξιοτήτων, όσο και σε επίπεδο νοητικών και συναισθηματικών ικανοτήτων.
Δεν παρέχει σαφής πρόγνωση της μακροπρόθεσμης εξέλιξης και πορείας του παιδιού και της μελλοντικής προσαρμογής του και δεν πρέπει να συγχέεται  με εργαλεία και τεστ που χορηγούνται για τη σχολική ετοιμότητα.
Είναι ένα από μια σειρά εργαλείων με τον ίδιο σκοπό και αποτελούν μέρος μιας  συνολικότερης αξιολόγησης  που προϋποθέτει  διαγνωστική συνέντευξη με τους γονείς , λήψη πλήρους ιστορικού της οικογένειας και του παιδιού (κύηση, τοκετός, περιγεννητική περίοδος, γαλουχία), αξιολόγηση της λειτουργικότητας της οικογένειας , των σχέσεων μεταξύ των μελών, της  σχέσης του κάθε γονέα με το παιδί, καθώς και άμεση αξιολόγηση και παρατήρηση του ίδιου του παιδιού και της αλληλεπίδρασης με τους γονείς του.

Πότε όμως χρειάζεται να γίνεται μια τέτοιου είδους αξιολόγηση;

Συνήθως ο παιδίατρος είναι εκείνος, ο οποίος συνάμα με τη σωματική υγεία παρατηρεί και σημειώνει τη πορεία της ανάπτυξης και της ψυχοκινητικής εξέλιξης των παιδιών που παρακολουθεί. Έτσι όταν επισημάνει κάποια καθυστέρηση σε έναν τομέα της ανάπτυξης (κινητικότητα, ομιλία…) ή σε περισσότερους τομείς θα κινητοποιήσει τους γονείς για τη περαιτέρω αξιολόγηση από εξειδικευμένο αναπτυξιολόγο.

Διαφημίσεις


Τέτοιες καταστάσεις είναι:

 • Προωρότητα, περιγενητικές επιπλοκές (αναπνευστική ανεπάρκεια, σοβαρός τραυματισμός…),
 • πρώιμες ασθένειες και λοιμώξεις.
 • Βλάβες Κεντρικού Νευρικού (τραυματισμοί, εγκεφαλική αιμορραγία…)
 • Έκθεση σε τοξίνες (χρήση αλκοόλ και τοξικών ουσιών κατά τη κύηση…)
 • Γενετικές και μεταβολικές διαταραχές (σύνδρομο Down, εύθραυστο Χ, σύνδρομο Prader-Willi, σύνδρομο Klinefelter, φαυνυλκετονουρία…)
 • Καθυστέρηση στην ανάπτυξη είτε συνολικότερη είτε σε συγκεκριμένο τομέα (καθυστέρηση στην ανάπτυξη της ομιλίας, διαταραχές στην αδρή κινητικότητα…)
 • Πρώιμες διαταραχές ύπνου και διατροφής (άρνηση τροφής, νυχτερινοί τρόμοι, επαναληπτικό ξύπνημα…)
 • Συμπεριφορές όπως λίκνισμα ή επαναληπτικό χτύπημα του κεφαλιού…
 • Διαταραχές κοινωνικότητας (παιδιά απαθή, αποσυρμένα, που δυσκολεύονται να εκφράσουν συναίσθημα, που δεν δείχνουν κάποιο ενδιαφέρουν να εμπλακούν σε κάποια σχέση με τους άλλους, χωρίς ενδιαφέρον για τα αντικείμενα ή για παιχνίδια…)

Έτσι θα λέγαμε πως η εξειδικευμένη αξιολόγηση της ψυχοκινητικής εξέλιξης και ανάπτυξης του παιδιού, η οποία περιλαμβάνει και τη χορήγηση συγκεκριμένων τεστ, όπως το DENVER, είναι πολύ χρήσιμη αλλά και απαραίτητη στις περιπτώσεις αυτές, ώστε να καθοριστεί το πρόβλημα και να σχεδιαστεί και η καταλληλότερη θεραπευτική αντιμετώπιση.

“Γραμμή-Σύνδεσμος: 801 801 1177”

 

. Bιβλία ENCA Kids in Athens LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami S.O.S. STEM vbac Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διατροφή Δικαιοσύνη Δώρο Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κορωνοϊός Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Πρωτοχρονιά Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σπίτι Συμβουλές Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υποστήριξη Φαρμακεία Φθηνές κατασκευές Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη


This is the First Placement in the SidebarThis is the Second Placement in the Sidebar
"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "

      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: