Δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία να εξασκήσουν την δημιουργικότητά και την φαντασία τους – διαβάστε εδώ τι θα χρειαστείτε! (για παιδιά από 2 ετών)
Τελικά σε τι μας χρειάζεται η δημιουργικότητα;
Τι είναι η δημιουργικότητα, που είναι απαραίτητη & γιατί να θέλει ο γονέας να είναι το παιδί του δημιουργικό; Αυτός ο όρος δεν είναι απλώς διακοσμητικός – έχει τεράστια αξία η οποία επηρεάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζει ένα παιδί τα προβλήματα που συναντά, σε όλη του την ζωή.
Η δημιουργικότητα σημαίνει η ικανότητα για εύρεση νέων τρόπων επίλυσης δεδομένων “προβλημάτων”. Αυτό επιτυγχάνεται με το να δίνουμε στα παιδιά δεδομένα προβλήματα (πχ ένα κουτί με αντικείμενα, χωρίς οδηγίες χρήσης, χωρίς συγκεκριμένο τρόπο χρήσης, χωρίς τελικό στόχο) και να ζητάμε από αυτά απλώς να κάνουν με αυτά ότι επιθυμούν στα πλαίσια των κανόνων του σπιτιού.
Βάζουμε με αυτό το τρόπο τα παιδιά να δημιουργήσουν νέες καταστάσεις, χρήσεις, αποτελέσματα. Μαθαίνουν ότι μπορούν να το κάνουν αυτό, ενώ και την στιγμή εκείνη συνδυάζεται αυτή η διαδικασία με θετικά συναισθήματα και αισιοδοξία, για το ότι μπορούν μόνα τους να βρούν τρόπους να χρησιμοποιήσουν κάτι – με εντελώς δικό τους, προσωπικό τρόπο.
Φυσικά αυτό ενισχύει και την αυτοεκτίμηση και διαμορφώνει την αυτοεικόνα : “δεν χρειάζεται κάποιος να μου δείξει ή να μου πεί τι να κάνω, για να περάσω ωραία ή για να καταφέρω κάτι!”
Διαφημίσεις
Πως δρομολογούμε αυτή τη διαδικασία;
Ένας τρόπος για να δώσετε την ευκαιρία στα παιδιά σας να απασχοληθούν με κάτι διασκεδαστικό και δημιουργικό είναι να ετοιμάσετε και να μαζεύετε σιγά σιγά υλικά τα οποία άλλες φορές θα τοποθετούσατε σε κάδους ανακύκλωσης ή στα σκουπίδια.
Για παιδιά κάτω των 2 ετών
Αφήστε τα απλώς να παίξουν με τα παρακάτω υλικά:
καπάκια μεγάλα, κουτιά βιδωτά μικρά και μεγάλα
σκληρά χαρτονένια ρολλά (από αλουμινόχαρτο, απο χαρτοταινία)
τα χοντρά κουτιά συσκευασίας απο παιχνίδια
διαφανή μπουκάλια απο απορρυπαντικά, με καπάκι, όπου μπορείτε μέσα να τοποθετήσετε αντικείμενα όπως μανταλάκια ή μικρότερα χρωματιστά καπάκια και να τα βιδώσετε σφιχτά.
άσπρα μπουκάλια απο γάλα, ή μικρότερο σοκολατούχο γάλα, όπου απομακρύνετε με ψαλίδι το πλαστικό, και μένει ένα ωραίο άσπρο μπουκάλι. Είναι τέλειο για bowling, αν μαζέψετε περισσότερα. Προσθέστε και λίγες μπάλες του τένις και είσαστε έτοιμοι.
ένα παλιό μεγάλο ημερολόγιο ατζέντα, θα ειναι μια χαρά για τις πρώτες ζωγραφιές του παιδιού σας, αυτοκόλλητα και κολλάζ. Έτσι θα μείνουν φυλαγμένα όλα μαζί και λόγω του σκληρού εξώφυλλου θα “διαβάζονται” ωραία.
Για μεγαλύτερα παιδιά
Σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω και μαρκαδόρους, ψαλίδια και κόλλες θα μπορέσουν τα παιδιά σας να κατασκευάσουν καταπληκτικά πράγματα, αλλά και να παίξουν συμβολικά με αυτά τα αντικείμενα.
Θα χρειαστείτε 4 κουτιά παπουτσιών και ένα μικρότερο κουτί για να συλλέξετε και να οργανώσετε τα διάφορα υλικά.
Το ένα θα έχει κόλλα, ψαλίδι, χρώματα, πινέλα, μαρκαδόρους κτλ. (άσπρη κόλλα – υδατοδυαλυτή – θα βρείτε πιό οικονομικά σε χρωματοπωλεία, 3 ευρώ τα 400ml, ζητήστε την σαν κόλλα “κρυσταλλιζέ”, θα στεγνώνει σαν βερνίκι και ανακατεύεται και με τέμπερες για να φτιάξετε “αδιάβροχο” χρώμα).
Το δεύτερο θα έχει κουμπιά και μικρά αντικείμενα που δεν χρειάζεστε/θα πήγαιναν για πέταμα, καπάκια απο μπουκάλια πλαστικά ή μπύρας, όσπρια, μακαρόνια κτλ.
Το τρίτο θα έχει κορδέλες, μικρά υφάσματα (απο μπομπονιέρες ή απο κομμένα μπατζάκια), σχοινιά, σπάγγους, κορδόνια (απο χερούλια σακούλας πχ).
Το τέταρτο θα έχει κομμάτια απο χρωματιστές σακούλες χάρτινες ή πλαστικές, αλουμινόχαρτο και χαρτιά.
Το πέμπτο, που μπορεί να είναι και λίγο μικρότερο, θα έχει χαρτάκια στα οποία θα έχετε γράψει ιδέες για παιχνίδια που παίζονται στο σπίτι (παντομίμα, τυφλόμυγα, πέτρα ψαλίδι χαρτί, σκοτεινό δωμάτιο, καλτσομπάσκετ) αλλά και ιδέες για κατασκευές (φτιάξτε/κολλήστε ένα αυτοκίνητο, ένα διαστημάνθρωπο, ένα πάνθηρα, ένα φόρεμα, ένα χειμωνιάτικο τοπίο) το καθένα σε άλλο χαρτάκι.
Όποτε βλέπετε ότι τα παιδιά σας βαριούνται, πείτε τους τραβήξουν με κλειστά μάτια ένα χαρτάκι απο το κουτί. Μην ξεχνάτε να ανανεώνετε τα χαρτάκια που και που για να κρατήσετε αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών σας.
Αφήστε τα να δοκιμάσουν να κάνουν ότι τους αρέσει με αυτά τα υλικά.
Συμβολικό παιχνίδι
Το συμβολικό παιχνίδι (pretend play) είναι θεραπευτικό αλλα και δημιουργικό – τα παιδιά χρησιμοποιούν την φαντασία τους για να δημιουργήσουν νέες ιστορίες ή να ξαναπαίξουν διαφορετικά γνωστές ιστορίες.
Μια μεγάλη τσάντα ή μικρή βαλίτσα με ρούχα που δεν φοράτε πια ή ρούχα που έχετε για το καρναβάλι, μαντήλια, παλιά καπέλα και τσάντες, θα απασχολήσει επίσης πολύ ευχάριστα τα παιδιά σας στον ελεύθερό τους χρόνο δίνοντας τους έναυσμα να χρησιμοποιήσουν την φαντασία τους σε συμβολικά παιχνίδια.
Μεγαλίστικα παιχνίδια: συγκεντρώστε όλα τα παλιά πορτοφόλια (γεμάτα με παλιές κάρτες), κλειδιά, ατζέντες, ρολόγια κλπ και δώστε την ευκαιρία στα παιδιά σας να αισθανθούν λίγο “ενήλικες” και να παίξουν με “απαγορευμένα” παιχνίδια όπως θέλουν.
Χρώματα & Ζυμάρια
Φυσικά το παιχνίδι με χρώματα & ζυμάρια είναι open end, δηλαδή αφήνει ανοιχτή την τελική λύση & είναι αρκετά συνηθισμένες δραστηριότητες που όμως δεν προσφέρονται πια συχνά σε παιδιά σχολικής ηλικίας, κάτι που είναι εξαιρετικά αρνητικό.
Ειδικά τα παιδιά της σχολικής ηλικίας θα είναι καλό να παίζουν με τέτοια υλικά, καθώς τις υπόλοιπες ώρες, τα προβλήματα που καλούνται να λύσουν ή να μάθουν, είναι δεδομένα με σπάνια την δυνατότητα για δημιουργική σκέψη ή δράση.