Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Saltses...


mirto

Recommended Posts

Σάλτσα γιαουρτιού

 

 

Υλικά:

1 κεσεδάκι γιαούρτι

2 σκελίδες σκόρδο

2 κουταλιές ελαιόλαδο

Αλάτι και πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Σε ένα μπλέντερ ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά.

 

 

 

Σάλτσα Βασιλικού (για ψάρι και ζυμαρικά)

 

 

Υλικά:

1 1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό

8 κουταλιές βιτάμ

4 κουταλιές κρέμα γάλακτος

2 αυγά

4 σκελίδες σκόρδο

1 ματσάκι βασιλικό

 

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά το βασιλικό, και τον τινάζουμε να φύγουν τα νερά. Τον ψιλοκόβουμε και τον φυλάμε στην άκρη. Από τα αυγά κρατάμε τους κρόκους, τους οποίους χτυπάμε καλά με την κρέμα γάλακτος. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη μία κουταλιά βούτυρο και σε αυτήν σοτάρουμε ψιλοκομμένο το σκόρδο. Προσθέτουμε το κρασί και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγο. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος με το αυγό ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε μέσα το βασιλικό και πολτοποιούμε το μείγμα με το μπαστούνι κοπής.

 

 

Ντρέσινγκ Βινεγκρέτ

 

 

Υλικά:

4 κουταλιές γιαούρτι

8 κουταλιές ελαιόλαδο

4 κουταλιές μηλόξυδο

Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Σε ένα μπλέντερ ρίχνουμε τα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά. Αν θέλουμε σε αυτή τη βασική συνταγή μπορούμε να προσθέσουμε μουστάρδα ή σκόρδο ή μαϊντανό ή κρεμμύδι ή βασιλικό ή όποιο άλλο φρέσκο μυρωδικό επιθυμούμε.

 

 

Ντρέσινγκ γιαουρτιού

 

 

Υλικά:

1 κεσεδάκι γιαούρτι

1/2 λεμόνι

1 κουταλιά ελαιόλαδο

Λίγο κόκκινο πιπέρι

Λίγο ταμπάσκο σως

 

Εκτέλεση:

Σε ένα μπλέντερ ρίχνουμε το γιαούρτι, 2 κουταλάκια χυμό λεμονιού, το ταμπάσκο, το ελαιόλαδο και το πιπέρι και τα χτυπάμε καλά.

 

 

 

Σάλτσα πορτοκαλιού

(για πουλερικά και κρέας)

 

 

Υλικά:

4 πορτοκάλια

1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου

4 κουταλιές Grand Marnier

3 κουταλιές βούτυρο

Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Ξύνουμε το ένα πορτοκάλι και φυλάμε ένα κουταλάκι από το ξύσμα του. Στύβουμε και τα 4 πορτοκάλια και φυλάμε το χυμό τους. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το χυμό των πορτοκαλιών, το ζωμό κοτόπουλου και το ξύσμα και τα αφήνουμε να βράσουν καλά. Όταν μειωθεί η ποσότητα του υγρού ρίχνουμε το Grand Marnier και το αλατοπίπερο και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Απομακρύνουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφού σουρώσουμε τη σάλτσα μας προσθέτουμε μέσα της το βούτυρο ανακατεύοντας συνεχώς.

 

 

 

Πιπεράτο dressing (για σαλάτα)

 

 

Υλικά:

1 φλιτζάνι λάδι

1/2 φλιτζάνι λεμόνι

2 σκελίδες σκόρδου

2 κουταλιές μουστάρδα

1/2 κουταλάκι ρίγανη

2 κουταλιές κοφτές χρωματιστό πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε όλα τα υλικά μας στο μούλτι ή στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σάλτσα.

 

 

Αυγολέμονο

 

 

Υλικά:

1 λεμόνι (το χυμό του)

1-2 αυγά

Κορν φλάουρ

 

Εκτέλεση:

Πριν από όλα απομακρύνουμε την κατσαρόλα με το φαγητό μας από τη φωτιά έτσι ώστε να έχει πάψει να κοχλάζει. Σε ευρύχωρο μπωλ ρίχνουμε το χυμό ενός λεμονιού και μέσα του διαλύουμε 2 κουταλάκια κορν φλάουρ. (Αν θέλουμε να «δέσει» το φαγητό μας και να γίνει πιο πηχτή η σάλτσα του, αυξάνουμε το κορν φλάουρ). Μετά σπάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε όλα μαζί. Ρίχνουμε κουτάλα κουτάλα μέσα το ζωμό του φαγητού μας και μετά ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπωλ στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε και βράζουμε για λίγο ακόμη.

 

 

Σάλτσα Ψητών (Μπάρμπεκιου)

 

 

Υλικά:

1 φλυτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 σκελίδες καθαρισμένο σκόρδο

1 κουταλάκι σκόνη μουστάρδας

1 φλυτζάνι κέτσαπ

1 κουταλάκι γούστερ σως

2 κουταλιές ελαιόλαδο

1/4 φλυτζάνι λευκό κρασί

1 κουταλιά ακατέργαστη ζάχαρη

Λίγο ταμπάσκο

 

Εκτέλεση:

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το λάδι και σε αυτό τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, μισό φλυτζάνι νερόκαι τα βράζουμε για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

 

 

 

Σάλτσα κρασιού (για ψάρι)

 

 

Υλικά:

1 φλιτζάνι λευκό κρασί

2 κουταλιές βιτάμ

1 κουταλιά κορν φλάουρ

1 λεμόνι

 

Εκτέλεση:

Κόβουμε το λεμόνι στη μέση. Σε τρίφτη ξύνουμε τη φλούδα του μισού λεμονιού και κρατάμε το ξύσμα. Στύβουμε το ίδιο κομμάτι λεμονιού και κρατάμε το χυμό του. Σε ένα μπωλ διαλύουμε το κόρν φλάουρ στο κρασί μας. Όταν διαλυθεί καλά ρίχνουμε το βιτάμ που έχουμε λιώσει από πριν. Ανακατεύουμε το μείγμα καλά και το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύοντας ρίχνουμε μέσα το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και το βράζουμε για λίγο έως ότου πήξει η σάλτσα μας. Εάν θέλουμε το μισό λεμόνι που μας έχει περισσέψει το κόβουμε σε λεπτές φέτες και το προσθέτουμε στη σάλτσα μας μαζί με το ξύσμα και το χυμό.

 

 

Σάλτσα λεμονιού (για ψάρι)

 

 

Υλικά:

1 λεμόνι

1/2 βιτάμ

1 κουταλιά μαϊντανό

 

Εκτέλεση:

Πλένουμε και ξύνουμε το λεμόνι σε τρίφτη. Το στύβουμε και τον χυμό του τον ρίχνουμε μαζί με το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και μόλις λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε το ξύσμα και το μαϊντανό. Ανακατεύουμε καλά και τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.

 

 

 

Σάλτσα μουστάρδας (συνταγή 1η)

 

 

Υλικά:

1 φλιτζάνι φρέσκο γάλα

1 κουταλιά αλεύρι

1 κουταλιά βιτάμ

1 κουταλιά μουστάρδα

Πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Λιώνουμε το βιτάμ σε ένα κατσαρολάκι και σε αυτό ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντάς το μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να αρχίσει η σάλτσα μας να πήζει. Τέλος ρίχνουμε τη μουστάρδα και το πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

 

 

 

Σάλτσα μουστάρδας (συνταγή 2η)

 

 

Υλικά:

4 κουταλιές μουστάρδα

3 αυγά

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 μικρή κρέμα γάλακτος

3 κουταλιές ξύδι

Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Ξεχωρίζουμε από τα αυγά τους κρόκους. Σε ένα μπωλάκι ρίχνουμε τους κρόκους, τη μουστάρδα, το ξύδι και το αλατοπίπερο. Τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνουν χυλός. Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι ανακατεύοντας διαρκώς. Ρίχνουμε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να πήξει η σάλτσα μας.

 

 

 

Ιταλικό dressing (για σαλάτα)

 

 

Υλικά:

1 φλιτζάνι λάδι

1/2 φλιτζάνι ξύδι

1 κρεμμύδι ξερό (μικρό)

2 σκελίδες σκόρδο

1 πιπεριά κόκκινη

Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε όλα τα υλικά μας στο μούλτι ή στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σάλτσα.

 

 

 

Γαλλικό dressing (για σαλάτα)

 

 

Υλικά:

1 φλιτζάνι λάδι

1/2 φλιτζάνι μηλόξυδο

1 φρέσκο κρεμμυδάκι

1 κουταλιά κοφτή μουστάρδα

Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε όλα τα υλικά μας στο μούλτι ή στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σάλτσα.

 

 

 

Dressing ροκφόρ (Roquefort)

(για σαλάτα)

 

 

Υλικά:

100 γρ. μπλε τυρί

5 κουταλιές κρέμα γάλακτος

1/2 φλιτζάνι ξύδι

1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση:

Στο μπλέντερ δουλεύουμε το ξύδι με το λεμόνι ρίχνοντας σιγά σιγά και προσεκτικά λίγο λίγο το ελαιόλαδο (όπως στη μαγιονέζα) ώστε να γίνει μια πηχτή κρέμα. Σε ένα μπωλάκι με το πιρούνι λιώνουμε το ροκφόρ (μπλε τυρί) με την κρέμα γάλακτος ώστε να γίνει μείγμα. Ανακατεύουμε το μείγμα με την πηχτή κρέμα και το ντρέσινγκ μας είναι έτοιμο.

 

 

 

Dressing μυρωδικών (για σαλάτα)

 

 

Υλικά:

1 φλιτζάνι λάδι

1/2 φλιτζάνι ξύδι

3 κουταλιές βασιλικό

3 κουταλιές μαϊντανό

1 πρέζα ρίγανη

Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε όλα τα υλικά μας στο μούλτι ή στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σάλτσα.

 

 

 

Σάλτσα για κοκκινιστά, της Ελένης

 

 

Υλικά:

1 pummaro για κοκκινιστά

4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

Μοσχοκάρυδο

Κανέλα

Πιπέρι μαύρο

Μπαχάρι

Λίγη ζάχαρη

Αλάτι

Λίγες σταγόνες ταμπάσκο (προαιρετικά)

Ελαιόλαδο

2 φύλλα δάφνη

 

Εκτέλεση:

Χτυπάμε τα κρεμμύδια στο μπλέντερ ή τα ψιλοκόβουμε σταυρωτά σε μικρά κομματάκια. Βάζουμε ελαιόλαδο σε ένα μικρό κατσαρολάκι και ρίχνουμε τα κρεμμύδια αμέσως, πριν να κάψει το λάδι. Σκοπός είναι να βράσουν, όχι να τσιγαριστούν.

Μετά από 10 λεπτά (σε μεσαία φωτιά) ρίχνουμε το pummaro ανακατεύουμε και προσθέτουμε 1 1/2 με 2 ποτήρια νερό να βράσουν όλα μαζί περίπου 20 λεπτά (να δείτε να έχει πιει αρκετό νεράκι) βάζετε τα μπαχαρικά και αφήνετε άλλα 5 λεπτά. Αν σας αρέσει το καυτερό βάλτε και το ταμπάσκο.

Είναι ιδανική για κοκκινιστά και ειδικά για τας-κεμπάπ.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


  • 5 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...