Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Βαθμοι και μαθησιακες δυσκολιες

ZWH

Recommended Posts

Τι γινεται οταν ενα παιδακι εχει μαθησιακες δυσκολιες και ειναι στο τμημα ενταξης του σχολειου?

Τι βαθμους πρεπει να παιρνει για να προσπαθει ακομη περισσοτερο και να μην χασει την αυτοπεποιθηση του? Ποσο δικαιο ειναι για το ιδιο να βαθμολογειται οπως τα αλλα παιδια και ποσο αδικο για τα υπολοιπα να βαθμολογειται με επιεικεια?

Διαφημίσεις

Εξαρταται απ την ηλικια απ την ταξη..απ το επιπεδο της ταξης ...απ την δασκαλα κτλ..παντως ειδικα στην τριτη..ειναι πολυ δυσκολο ενα παιδακι να παρει Β ... τουλαχιστον αυτο ειχα δει...στην τεταρτη μπαινουν πιο ευκολα και γενικα οσο μεγαλωνουν δυσκολευουν και οι βαθμοι...

θα σου πω πώς λειτουργω ΕΓΩ στο λυκειο. δεν ξερω τι γινεται στο δημοτικο. αλλα να ξερεις οτι ο βαθμος ενεχει και την υποκειμενικοτητα, με την εννοια οτι υποκειται οπωσδηποτε (περα απο την αντικειμενικη αξιολογηση) ΚΑΙ στα προσωπικα κριτηρια του διδασκοντος και στη νοοτροπια του, ειδικα οταν μιλαμε για παιδι με μαθησιακες δυσκολιες.

δεν μπορεις να παρακαμψεις την αντικειμενικοτητα ως προς την αποδοση. δηλαδη αμα σου πει για 0 τι πρεπει να βαλεις; δυστυχως η εμπειρια μου ειναι ασχημη γιατι τα περισσοτερα παιδια (ενω εχεις διαθεση να βοηθησεις) κρυβονται πισω απο τις μαθησιακες δυσκολιες και δεν αποδιδουν και απαιτουν να παρουν μεγαλο βαθμο ετσι γιατι ετσι.

το παιδι πρπει να εχει αποδοση, να πει μαθημα, να απαντησει, να ανταποκριθει, να ασχοληθει. απο εκει και περα αν εχω ενα παιδι που προσπαθει ενταξει ειμαι ελαστικη σε ενα βαθμο παραπανω, αλλα μεχρι εκει. αλλα δεν δεχομαι να περασω ενα παιδι παντελως αδιαφορο και με καμια ενασχοληση απλα και μονο γιατι το απαιτει φερνντας το χαρτι τπου κεδδυ. το χαρτι του κεδδυ δεν αποτελει περασμα απο τη μια ταξη στην αλλη, απλα με υποχρεωνει να εξετασω το παιδι προφορικα.

υπηρχε συναδελφος ομως ο οποιος επειδη το παιδι ειχε μαθησιακες δυσκολιες, και ενω απαντησε, δεν εβαζε πανω απο 17 λογω των μαθησιακων δυσκολιων.

ως προς το τι ειναι δικαιο και αδικο, υποκειται και αυτο στην υποκειμενικοτητα του διδασκοντος. εινια αδικο νομιζω εγω να απαιτεις να παρεις τον χ βαθμο ενω εχεις πει για 5 για παραδειγμα. αλλα νομιζω οτι πρεπει να ληφθει υποψιν και το γεγονος οτι απιτειεται περισσοτερος κοπος για ενα παιδι με μαθησιακες δυσκολιες να διαβασει και να αποδωσει.

• Επιστημονική συνεργάτιδα

Τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες δε σημαίνει ότι πηγαίνουν αδιάβαστα στο σχολείο, ούτε ότι επειδή έχουν μια γνωμάτευση δε θα διαβάζουν και θα πέρνουν βαθμούς. Απλά, τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες είναι σημαντικό να μάθουν να διαβάζουν με τον τρόπο που είναι καλύτερος για το κάθε παιδί ξεχωριστά. Αν το παιδί με τη βοήθεια κάποιου (γονέα, ειδικού παιδαγωγού, λογοθεραπευτή, ψυχολόγου, εκπαιδευτικού) βρει τον τρόπο διαβάσματος που του ταιριάζει, είναι ικανό να αποδόσει σε μεγάλο βαθμό. Σίγουρα θα έχει μια δυσκολία παραπάνω σε κάποιο μάθημα (όπως οι περισσότεροι άλλωστε) αλλά ειδικά στις μικρότερες τάξεις, οι εκπαιδευτικοί είναι σημαντικό να βαθμολογούν την προσπάθεια που καταβάλει το κάθε παιδί.

Οι ειδικές μαθησιακές δυσκολίες δεν αποτελούν παράγοντα για να μην αριστεύσει ένα παιδί.

Ψυχολόγος ,

Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.

Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου και

Εμφάνιση Περισσοτέρων Μηνυμάτων του Χρήστη

Δημοσιεύστε εδώ το ερώτημά σας απευθείας στην κα Βιλλιώτη εδώ

Θα συμφωνησω απολυτα μαζι σας κυρια Βιλλιωτη. Ετσι πρεπει να ειναι. ΚΑι υπαρχουν πολλα παιδια με μαθησιακες δυσκολιες, τα οποια πραγματικα προσπαθουν και αποδιδουν. Και ειχα μαθητρια που μια χαρα ελεγε για 20 και εγραφε για 17-18.

Δυστυχως, η πρακτικη μου εμπειρια μεσα στο σχολειο απεχει κατα πολυ απο τη θεωρια αυτη. Τα περισσοτερα παιδια ειτε παραιτουνται για διαφορους λογους και δεν ασχολουντια και δεν διαβαζουν, ειτε εχουν αυτη την ασχημη νοοτροπια απο το σπιτι, οτι επειδη εχω μαθησιακες δυσκολιες ειναι υποχρεωμενοι οι καθηγητες να με περασουν. Και επειδη ειμαι φιλολογος εχω αρκετη αναγκαστικα ενασχοληση με το θεμα "μαθησιακες δυσκολιες" αφ' ενος γιατι εχω πολλα αντικειμενα και δη γλωσσικα, αφ' ετερου γιατι εχω πολλα παιδια, οπως και οι μαθηματικοι.

Διαφημίσεις

Δεν παιρνω τα ακραια παραδειγματα. Εγω μιλαω για ενα παιδι που αποδεδειγμενα εχει μαθησιακα, ισως ειναι στο τμημα ενταξης ή κανει με ειδικη παιδαγωγο σε ιδιωτικο κεντρο. Ενα παιδι που πραγματικα καταβαλει μεγαλη προσπαθεια που ισως διαβαζει 3 φορες περισσοτερο απο ενα αλλο παιδι.

Εκει τι γινεται? Ενα τετοιο παιδι που καταβαλλει υπερπροσπαθεια αλλα μπορει να μην αποδιδει οπως τα αλλα παιδια, δεν θα πρεπει να επιβραβευεται? Απο την αλλη, οι συμμαθητες του δεν θα ξεσηκωθουν? Μιλαω για παιδια δημοτικου που εχει διαφορα το Α το Β και το Γ

να σου πω την προσωπική μου εμπειρία πως βαθμολογούσα..σε αγγλικό σχολείο βέβαια...

Είχα μαθήτρια που ήταν η καλύτερη κυριολεκτικά στην τάξη και όμως ειχε μαθησιακά προβλήματα μεγάλα ΑΛΛΑ το παιδί έκανε και μαθήματα εκτος σχολείου καθημερινά και το πρωί πριν έρθει στο σχολείο (!) Και το θέμα είναι ότι τα ήθελε μόνο του, οι γονεις της δεν την πίεζαν...Φυσικα ήταν του Α (αντε και κανένα Β στην ορθογραφία).

Είχα και μαθητή που είχε μαθησιακά προβλήματα και το παιδί δεν μπορούσε να αποδώσει. Με το να του έβαζα παραπάνω βαθμό ένιωθα ότι "κάλυπτα" το πρόβλημα και οι μόνοι που τελικά ικανοποιούνταν ήταν οι γονείς του, που με παρακαλούσαν να βάλω κανένα μεγαλύτερο βαθμο ...Ηδη κάνεις τα στραβά μάτια όταν διορθώνεις και αφήνεις πολλά να πέσουν κάτω, τα δικαιολογεις, ενώ παράλληλα στην τάξη δίνεις ιδιαίτερη προσοχή και χρόνο στα παιδιά αυτά (αυτά ειναι για εμένα τα σημαντικά στοιχεία που βοηθούν το παιδί), ένας βαθμός παραπάνω δε λύνει το πρόβλημα. Κακώς ασχολούνται και οι γονεις κατα τη γνώμη μου με τη βαθμολογία.

Δεν παιρνω τα ακραια παραδειγματα. Εγω μιλαω για ενα παιδι που αποδεδειγμενα εχει μαθησιακα, ισως ειναι στο τμημα ενταξης ή κανει με ειδικη παιδαγωγο σε ιδιωτικο κεντρο. Ενα παιδι που πραγματικα καταβαλει μεγαλη προσπαθεια που ισως διαβαζει 3 φορες περισσοτερο απο ενα αλλο παιδι.

Εκει τι γινεται? Ενα τετοιο παιδι που καταβαλλει υπερπροσπαθεια αλλα μπορει να μην αποδιδει οπως τα αλλα παιδια, δεν θα πρεπει να επιβραβευεται? Απο την αλλη, οι συμμαθητες του δεν θα ξεσηκωθουν? Μιλαω για παιδια δημοτικου που εχει διαφορα το Α το Β και το Γ

Υπάρχει διαφορά αν το παιδί παρακολουθεί το ΤΕ.

Αν το παρακολουθεί τότε (συνήθως) η βαθμολογία είναι σε συνεργασία των 2 εκπαιδευτικών. Ο εκπαιδυετικός του ΤΕ βαθμολογεί με βάση το πόσο το παιδί έχει προσπαθήσει να κατακτήσει τους εξατομικευμένιυς στόχους και με βάση τη βελ΄τιωση που έχει. Ο εκπαιδευτικός της γενικής τάξης, βαθμολογεί με βάση τη συμπεριφορά στην τάξη.

Δεν μπορεί να έχεις ένα παιδί με ΜΔ το οποιο δεν προσπαθεί καθόλου στο ΤΕ ή κάνει φασαρία στην τάξη, και μιλάω για μεγάλη φασαρία (ακόμα και η διάσπαση προσοχής έχει τρόπους/κόλπα αντιμετώπισης) ή είναι αγανές και να του βάλεις άριστα....

Όσο για τα υπόλοιπα παιδιά...Συνήθως δεν είναι τα παιδιά που διαμαρτύρονται αλλά οι γονείς!

Τα παιδιά μαθαίνουν να αποδέχονται το συμμαθητή τους. Επίσης, αν από την αρχή της χρονιάς γίνει η σωστή προσέγγιση και εξηγηθούν όλα τα θέματα στα παιδιά (όχι μπροστά στο παιδί με ΜΔ εννοείται) τότε δεν θα τους φανεί παράξενο να πάρει Α, ενώ δεν ξέρει ορθογραφία.....

Ο χειρισμός των γονέων, είναι άλλο καπέλο.....Μεγάλο καπέλο!!!!!

Πάντως πληροφοριακά η μητέρα μου, φιλόλογος για πολλά χρόνια σε λύκειο, είχε μαθητή με ΜΔ που πέρασε με την πρώτη σε πολύ καλή σχολή και με πολύ καλή σειρά (μέσα στην πρώτη δεκάδα). Απλά το παιδί δεν είχε "αναπαυτεί" στο ότι έχει ΜΔ, και προσπαθούσε....

Επίσης, φαίνεται ο διαβασμένος ή αυτός που προσπαθεί. Ξεχωρίζει από τον επαναπαυμένο!

Όσο για τα υπόλοιπα παιδιά...Συνήθως δεν είναι τα παιδιά που διαμαρτύρονται αλλά οι γονείς!

Τα παιδιά μαθαίνουν να αποδέχονται το συμμαθητή τους. Επίσης, αν από την αρχή της χρονιάς γίνει η σωστή προσέγγιση και εξηγηθούν όλα τα θέματα στα παιδιά (όχι μπροστά στο παιδί με ΜΔ εννοείται) τότε δεν θα τους φανεί παράξενο να πάρει Α, ενώ δεν ξέρει ορθογραφία.....

Ο χειρισμός των γονέων, είναι άλλο καπέλο.....Μεγάλο καπέλο!!!!!

Συμφωνώ σε όλα ΕΚΤΟΣ του ότι είναι δύσκολο να κάνεις συζήτηση στην υπόλοιπη τάξη (να ξεχωρίσεις δηλαδή έναν συμμαθητή τους, να τον αποστασιοποιήσεις) και να τους εξηγήσεις ότι ο τάδε μπορεί να μην αποδίδει όπως εσεις αλλά θα παίρνει καλύτερο βαθμό...

Συμφωνώ σε όλα ΕΚΤΟΣ του ότι είναι δύσκολο να κάνεις συζήτηση στην υπόλοιπη τάξη (να ξεχωρίσεις δηλαδή έναν συμμαθητή τους, να τον αποστασιοποιήσεις) και να τους εξηγήσεις ότι ο τάδε μπορεί να μην αποδίδει όπως εσεις αλλά θα παίρνει καλύτερο βαθμό...

Δεν λες σε καμία περίπτωση αυτό το πράγμα!!!!!!

Εξηγείς ότι ο Χ είναι διαφορετικός από τα υπόλοιπα παιδιά κλπ κλπ κλπ

Πίστεψε με! Είναι η δουλειά μου! Κάθε χρόνο το κάνω πολλές φορές σε συνεργασια με τον εκπαιδευτικό της τάξης.....

Τα παιδιά αντιλαμβάνονται πολύ περισσότερα από όσα νομίζουμε εμείς οι μεγάλοι και "νοήμονες"....

Διαφημίσεις

δεδομενου οτι εχω παιδι με αυτισμο κ αλλο με μαθησιακες δυσκολιες στην ταξη,σου λεω οτι γινεται κ με πολυ καλα αποτελεσματα!

απλα θελει πολληηηηη κουβεντα με τα υπολοιπα.

All you need is faith,trust and a little pixie dust..

δεδομενου οτι εχω παιδι με αυτισμο κ αλλο με μαθησιακες δυσκολιες στην ταξη,σου λεω οτι γινεται κ με πολυ καλα αποτελεσματα!

Αυτό ακριβώς!

Και δεν αποστασιοποιείς τον μαθητή με ΜΔ, αλλά μαθαίνεις στους υπόλοιπους να το αποδεχτούν, να τον εντάξουν στην ομάδα της τάξης και της παρέας τους με όλα τα καλά και τα "κακά" του.....

"Πιάνει" και σε νήπια (το έχω δουλέψει σε παιδιά νηπιαγωγείων πολλές φορές) και σε παιδιά δημοτικού (επίσης το έχου δουλέψει με διάφορες τάξεις) και σε μεγαλύτερα παιδιά (αν και σε αυτή την ηλικία τα περισσότερα γνωρίζουν ήδη το παιδί με ΜΔ και η συμπεριφορά τους έχει ήδη διαμορφωθεί)

Και ΦΥΣΙΚΑ δεν λέω ότι είναι εύκολο ή ότι ο στόχς θα επιτευχθεί με την πρώτη κουβέντα!!!!!!

Δεν λες σε καμία περίπτωση αυτό το πράγμα!!!!!!

Εξηγείς ότι ο Χ είναι διαφορετικός από τα υπόλοιπα παιδιά κλπ κλπ κλπ

Πίστεψε με! Είναι η δουλειά μου! Κάθε χρόνο το κάνω πολλές φορές σε συνεργασια με τον εκπαιδευτικό της τάξης.....

Τα παιδιά αντιλαμβάνονται πολύ περισσότερα από όσα νομίζουμε εμείς οι μεγάλοι και "νοήμονες"....

Κορίτσια δεν είπα τίποτα, ούτε με επιθετική, ούτε με κακή διάθεση. Πολύ χαίρομαι που το εκπαιδευτικό σύστημα εκσυγχρονίζεται. Nikol μου να χαίρεσαι τα παιδάκια σου!

κοριτσια να ειστε καλα ολες σας!!!! την Τριτη περναμε απο αξιολογηση στο κεντρο ψυχικης υγειας το αγορακι μας (8 ετων) και πραγματικα μου ανοιξατε τα ματια οσον αφορα το πως ΔΕΝ θα κρυφτουμε πισω απο το Χ χαρτι διαγνωσης. ημουν πεπεισμενη οτι απαξ και παρεις διαγνωση δεν χρειαζεται να κανεις πολλα πραγματα!!! ποσο λαθος ημουν!! θα χαντακωνα το παιδακι μου! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΩΩ!!!!

lRR9p3.png

Διαφημίσεις

ισα ισα θα πρεπει να κανεις περισσοτερα πραγματα απ οτι θα εκανες αν το παιδι σου δεν ειχε ΜΔ..πρεπει να εισαι ευρηματικη για να διαχειριστεις την οποια δυσκολια αντιμετωπισει το παιδι σου κατα τη μαθησιακη διαδικασια.

δες εδω μηπως σε βοηθησει

http://dyslexiaathome.blogspot.com/

καλη επιτυχια σε ολα...αν χρειαστεις οτιδηποτε κ μπορω ισως να βοηθησω,πες μου.

All you need is faith,trust and a little pixie dust..

Το παιδι πρπει να εχει μια χ αποδοση. και τοτε ειμαι διατεθειμενη και εχω ολη την καλη θεληση να το επιβραβευσω και θα το κανω. αν μου πει για 15 θα βαλω 16 σιγουρα.

αλλα το ρημαδι το μηδεν η το δυο τι να το κανω; τι βαθμο να βαλω;

φαινεται και ποιο παιδι προσπαθει και ποιο ασχολειται και ποιο διαβαζει και ποιο ξερει κατι αλλα δεν μπορει να το εκφρασει σωστα ειτε προφορικα ειτε γραπτα. ας μην κολλαμε στο βαθμο τοσο μα τοσο πολυ. καταλαβαινω και ξερω οτι το συστημα τον χρειαζεται το βαθμο αλλα πανω απο το βαθμο εινια η νοοοτροπια

Το παιδι πρπει να εχει μια χ αποδοση. και τοτε ειμαι διατεθειμενη και εχω ολη την καλη θεληση να το επιβραβευσω και θα το κανω. αν μου πει για 15 θα βαλω 16 σιγουρα.

αλλα το ρημαδι το μηδεν η το δυο τι να το κανω; τι βαθμο να βαλω;

φαινεται και ποιο παιδι προσπαθει και ποιο ασχολειται και ποιο διαβαζει και ποιο ξερει κατι αλλα δεν μπορει να το εκφρασει σωστα ειτε προφορικα ειτε γραπτα. ας μην κολλαμε στο βαθμο τοσο μα τοσο πολυ. καταλαβαινω και ξερω οτι το συστημα τον χρειαζεται το βαθμο αλλα πανω απο το βαθμο εινια η νοοοτροπια

ΜΑ ναι!

Το διαβασμένο παιδί, το παιδί που έκανε κάποια προσπάθεια φαίνεται, ακόμα και αν δεν καταφέρει να πει αυτά που πρέπει όπως πρέπει (στη δυσλεξία ειδικά είναι πολύ δύσκολο να μπουν οι σκέψεις στη σωστή σειρά για να εκφραστούν μέσω του λόγου, γι' αυτό ζητάμε από τα παιδιά λίγα λίγα πράγματα).

Το διαβασμένο παιδί θα μπορέσει να πει μάθημα, να πει την πορεία για τη λύση μιας άσκησης.

Το αδιάβαστο...απλά θα κοιτάει το χαρτί με τα θέματα ή τον καθηγητή...και θα πει....3λαλούν και 2 χορεύουν!

Και να πω οτι εξαρταται και απο το μεγεθος του προβληματος. αλλα οπωσδηποτε το παιδι που διαβασε και προσπαθησε θα αποδωσει (εστω και κατι λιγοτερο) αλλα θα αποδωσει.

ως προς την ερωτηση της κοπελας απαντησα. για το δημοτικο δεν ξερω να απαντησω

• Επιστημονική συνεργάτιδα
κοριτσια να ειστε καλα ολες σας!!!! την Τριτη περναμε απο αξιολογηση στο κεντρο ψυχικης υγειας το αγορακι μας (8 ετων) και πραγματικα μου ανοιξατε τα ματια οσον αφορα το πως ΔΕΝ θα κρυφτουμε πισω απο το Χ χαρτι διαγνωσης. ημουν πεπεισμενη οτι απαξ και παρεις διαγνωση δεν χρειαζεται να κανεις πολλα πραγματα!!! ποσο λαθος ημουν!! θα χαντακωνα το παιδακι μου! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΩΩ!!!!

΄

Καλημέρα σας!

Τα περισσότερα παιδιά με ΕΜΔ (ειδικές μαθησιακές δυσκολίες) αισθάνονται άσχημα για τις αδυναμίες τους και πολλές φορές αρνούνται να διαβάσουν μέσα στην τάξη, να λύσουν ασκήσεις στον πίνακα ή να πουν μάθημα. Όταν όμως αντιληφθούν ότι μπορούν να μάθουν, αποκτούν αυτοπεποίθηση και λειτουργούν διαφορετικά. Παίρνουν δύναμη και προσπαθούν ακόμη περισσότερο. Σκοπός είναι να ξέρουν ότι παρόλο που έχουν κάποια δυσκολία στο τάδε (π.χ στην ανάγνωση) μπορούν να βελτιωθούν, καθώς επίσης ότι σε κάποιο άλλο μάθημα τα πάνε πολύ καλά.

Ψυχολόγος ,

Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.

Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου και

Εμφάνιση Περισσοτέρων Μηνυμάτων του Χρήστη

Δημοσιεύστε εδώ το ερώτημά σας απευθείας στην κα Βιλλιώτη εδώ

΄

Καλημέρα σας!

Τα περισσότερα παιδιά με ΕΜΔ (ειδικές μαθησιακές δυσκολίες) αισθάνονται άσχημα για τις αδυναμίες τους και πολλές φορές αρνούνται να διαβάσουν μέσα στην τάξη, να λύσουν ασκήσεις στον πίνακα ή να πουν μάθημα. Όταν όμως αντιληφθούν ότι μπορούν να μάθουν, αποκτούν αυτοπεποίθηση και λειτουργούν διαφορετικά. Παίρνουν δύναμη και προσπαθούν ακόμη περισσότερο. Σκοπός είναι να ξέρουν ότι παρόλο που έχουν κάποια δυσκολία στο τάδε (π.χ στην ανάγνωση) μπορούν να βελτιωθούν, καθώς επίσης ότι σε κάποιο άλλο μάθημα τα πάνε πολύ καλά.

Tετοιο παιδι ηταν ο γιος μου, ο οποιος με πολυ δουλεια, εχει καταφερει να διαβαζει αρκετα καλα. Εχει ανεβει η αυτοπεποιθηση του και ολα πανε καλα. Εντω μεταξυ και εμεις πλεον εχουμε παρει χαλαρα το θεμα και βλεπουμε μεγαλη βελτιωση.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...