Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Εμπειρία από αναπτυξιολόγο κανείς;

Recommended Posts

Γεια σας! Έχω μια κόρη 13,5 μηνών με μικρή περίμετρος κεφαλής (κάτω από 3η εκατοστιαία θέση) και χαμηλό βάρος και ύψος (3η εκατοστιαία θέση). Μου συνέστησαν να επισκεφθώ αναπτυξιολόγο.

Έχεις κανείς εμπειρία;

Πως το εξετάζει το παιδί;

Έχει πάει κανείς και να του πει ότι είναι όλα εντάξει, ή όλο και κάτι βρίσκουν;

Έσας τι παρουσίασαν τα παιδιά σας και φτάσατε εκεί;

Αγχώνομαι πολύ όταν επισκέπτομαι καινούρια ειδικότητα γιατρού. Σκέφτομαι ότι τώρα θα βρούμε τι φταίει.

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 98
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

marcella γειά σου!!

όταν λές μίκρη περίμετρος καφαλής και χαμηλό βάρος το εννοείς??

μπορείς να μας δώσεις τιμές για να καταλάβουμε και να βοηθήσουμε άν μπορούμε??

ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ!!!

Καλημέρα marcella.

Νομίζω ότι το κοριτσάκι σου είναι πολύ μικρό για αναπτυξιολόγο. Κανονικά ξεκινάς με παιδονευρολόγο, όπου σου δίνει μια σειρά εξετάσεων, π.χ. ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, μαγνητική κτλ., και στη συνέχεια πας σε αναπτυξιολόγο.

Πως το εξετάζει το παιδί;

Εμείς την πρώτη φορά που πήγαμε, του μέτρησε την περίμετρο του κεφαλιού και του χτύπησε με ένα σφυράκι το γόνατο. Μετά μας ζήτησε τις εξετάσεις που είχαμε κάνει μέσω του παιδονευρολόγου, αλλά και άλλες εξετάσεις όπως π.χ. ακουστικές (που είχαμε κάνει) γιατί ήταν 3 ετών και δεν μιλούσε.

Δηλαδή πρώτα κάναμε όλες τις εξετάσεις που μας συνέστησαν και μετά πήγαμε σε αναπτυξιολόγο.

Να χαίρεσαι το παιδάκι σου:)

Στην τελευταία μέτρηση, 13 μηνών δηλαδή, ζύγιζε 7.700 κιλα, ύψος 71 εκατοστά, περίμετρο 41,5 εκατοστά.

Από γιατρούς και εξετάσεις άλλο τίποτα.

Μαγνητική, υπέρηχος και ακτινογραφία εγκεφάλου

Βυθοσκόπηση

Αμινογραμμα (μεταβολικά νοσήματα)

Γενετικές (καρυότυπος, εύθραυστος Χ)

Υπέρηχος νεφρών - κοιλιάς (γιατί δεν τρώει)

Ενδοκρινολογικές (περιμένουμε αποτελεσματα)

Ακοόγραμμα

Εκτός από τις ενδοκρινολογικές που περιμένουμε αποτελέσματα όλες οι άλλες έχουν βγει φυσιολογικές, οπότε συνεχίζουμε το ψάξιμο. Το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει πει μαμά-μπαμπά με ανησυχεί για αυτισμό.

Να προσθέσω ότι συλλαβίζει και συνήθως μιμείται κινήσεις με το στόμα, χωρίς ήχο όμως. Καταλαβαίνει μικρές προτάσεις και γνωρίζει αρκετά αντικείμενα στο σπίτι με την ονομασία τους. Υπάρχει βλεμματική επαφή αλλά θα μπορούσε να είναι και καλύτερη. Περπατάει αρκεί να κρατάει κάποιον από το δάχτυλο, ενώ αν ξεχαστεί κάνει 2-3 βήματα μόνη της.

Φοβάμαι πολύ το ραντεβού στον αναπτυξιολόγο. Νομίζω ότι και να μην έχει πρόβλημα, κάτι θα μου βγάλει. Τι άλλο κάνει στο παιδί; Του δίνει π.χ. εντολές και κοιτάζει αν θα της εκτελέσει ή βασίζεται σε αυτά που του λένε οι γονείς; Σας ζήτησε και γενετικές εξετάσεις πιο εξειδικευμένες από αυτές που αναφέρω παραπάνω;

Απλές εντολές μπορεί να του δώσει, αλλά βασίζεται και σε αυτά που του λένε οι γονείς. Άλλες εξετάσεις δεν νομίζω να σας δώσει. Διάβασα σε άλλο ποστ σου ότι ρουφάει με καλαμάκι. Ο δικός μου (έχει ΔΑΔ) το κατάφερε αυτό στα 4. Επίσης δεν μπορούσε να φυσήξει για να σβήσει το κεράκι το γενεθλίων του (ενός έτους).

Αυτό που πιθανόν να σας πει είναι να περιμένετε λίγο καιρό και μετά από το Σεπτέμβριο να σας δει πάλι. Αν και οι ενδοκρινολογικές εξετάσεις βγουν φυσιολογικές δεν θα μπορεί να σας πει κάτι συγκεκριμένο.

Ότι θέλεις ρωτάς, αλλά νομίζω πως άδικα αγχώνεσαι. Η μικρή περίμετρος του κεφαλιού μπορεί να είναι κληρονομικό.

Το περπάτημα δεν παίζει ρόλο στην ΔΑΔ, μπορεί δηλ. να περπατήσει πολύ νωρίς και να εμφανίσει ΔΑΔ.

Διαφημίσεις

Marin σε ευχαριστώ πολύ! Μακάρι να αγχώνομαι άδικα και να μη βγει σωστό το ένστικτο της μάνας. Η κόρη μου μπορεί να φυσήξει, αλλά δεν κατάφερνει να σβήσει κεράκι. Άμα της δώσει ο αναπτυξιολόγος εντολές να εκτελέσει, καήκαμε. Πολλές φορές πρέπει να πω κάτι 2-3 φορές για να το κάνει, και όταν είναι σε ξένο χώρο, κοιτάζει γύρω της με περιέργεια και φοβάμαι ότι η προσοχή της θα είναι αλλού.

Πολύ έχω αγχωθεί. Νοιώθω ότι το παιδί μου δίνει εξετάσεις και ένα λάθος να κάνει, μπορεί να σημαίνει πολλά. Ώρες ώρες σκέφτομαι να μην πάω, για να μην ξέρω.

καλημερα,διαβασε εδω την εμπειρια μουhttp://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=42964.ειμαι στη διαθεση σου για οποιαδηποτε βοηθεια,αν κ για τη σειρα των εξετασεων,θα συμφωνησω με τη μαριν.

ο δημητρης εσβυσε κερακι στα 3,αλλα περπατησε 10 μηνων.το κεφαλι του ειναι ακομα οριακα στην ανωτερη καμπυλη,κι εχει μικρο κινητικο προβλημα,δεν μπορει δηλ ακομα να συντονισει τα χερια του για να εκτελεσουν μια κινηση.....

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 2.11.06 ΒΕΝΕΤΙΑ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ 18.12.07 ΕΦΡΑΙΜ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 11.04.09

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 3.09.10 Κ ΘΗΛΑΖΕΙ......

Παιδιά συγνώμη που βγάινω εκτός θέματος να ρωτήσω κάτι; είναι τόσο σημαντικό να σβήνει το κεράκι 2 ετών; ο δικός μου γίνεται 2 ετών τον άλλο μήνα και κάνει φφφφ σε άσχετη στιγμή από όταν του ζητήσω να σβήσει και δεν ξέρω αν μπορεί να το σβήσει. Πρέπει να ανησυχήσω; είδα ότι αναφέρθηκε και προβληματίστηκα λίγο...

...ενα απο τα θεματα που εξεταζει ο αναπτυξιολογος κ ο νευρολογος οταν υπαρχει η υποψια διαχυτης αναπτυξιακης διαταρραχης ειναι το αν το παιδι ρουφαει κ φυσαει περιπου στους 13,14 μηνες.εξεταζει ομως κι ενα σωρο αλλες παραμετρους στη συμπεριφορα του παιδιου.το παιδακι σου απ οτι καταλαβαινω φυσαει,απλα δεν το κανει κατοπιν εντολης...δοκιμασε να του το μαθεις...εμεις πχ αρχισαμε αναβοντας τον αναπτηρα κ ζητωντας απο το παιδι να σβησει τη φλογα.ο δημητρης μου (που εχει δαδ) το καταφερε περιπου στα 3,ενω η βενετια εσβυσε το δευτερο κερακι της.ο δημητρης μεχρι τα 3 εφτυνε αντι να φυσαει.ρουφαει με καλαμακι απο 15 μηνων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 2.11.06 ΒΕΝΕΤΙΑ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ 18.12.07 ΕΦΡΑΙΜ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 11.04.09

theolvas και εμένα ρουφάει με το καλαμάκι μια χαρά, αλλά το κεράκι η τον αναπτήρα τα κοιτάει και δεν τα σβήνει, γελάει. Αντιθέτως πάει στο τζάκι και κάνει φφφφφ :shock:

Διαφημίσεις

οποτε,δεν εχεις κατι ν ανησυχεις...εχει καταλαβει οτι η φωτια σβηνει με φυσημα κ μπορει να το κανει.....απλα δεν θελει να σβησει τον αναπτηρα...ειναι κ κατι αλλο που σε ανησυχει???

μαρκελλα,ο δημητρης μου ειναι στις ανωτατες καμπυλες αναπτυξης βαρους κ υψους κ λιγο πανω απο την καμπυλη το κεφαλι.εμεις δεν καναμε ενδοκρινολογικες,παρα μονο αποκλεισμο καποιων πολυ περιεργων μεταβολικων.ευθραυστο χ.μαγμητικη εγκεφαλου κ εγκεφαλογραφημα(επειδη κανει κ επιληπτικες κρισεις) κ ακουογραμμα,επειδη στην ηλικια 10 μηνων δεν μας ανταποκρινοταν οταν φωναζαμε το ονομα του.

τρωει τα παντα με ορεξη (εκτος απο σοκολατες επειδη του φερνουν υπερκινητικοτητα),κ μασαει απο 12 μηνων.

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Αυτά είναι βοήθεια για εμένα.

Γυρνάει στο όνομά της, αλλά όχι πάντα. Αν είναι απασχολημένη με κάποιο παιχνίδι, δεν δίνει σημασία. Θα πρέπει να το επαναλάβω αρκετές φορές.

Και φυσικά ανησυχώ για το πως θα εξελιχθεί.

Να σας πω ότι ακόμα δεν δείχνει με το δάχτυλο, αλλά απλώνοντας και τα δύο χέρια, ή παίρνοντας με από το χέρι και πηγαίνοντάς με εκεί που θέλει.

Τις έχω πάρει ένα παιχνίδι της Fisher Price με κρίκους που πρέπει να περνάει από την τρύπα τους ένα κοντάρι (δεν μπορώ να το περιγράψω καλύτερα) και τα τοποθετεί όλα εδώ και ένα μήνα. Αυτό σχετικά με λεπτή κινητικότητα.

Δεν ξέρω τι είναι καλό και τι όχι. Φοβάμαι την εξέλιξη και έχω κουραστεί πια με τόσους γιατρούς. Συγνώμη αν γίνομαι κουραστική.

οποτε,δεν εχεις κατι ν ανησυχεις...εχει καταλαβει οτι η φωτια σβηνει με φυσημα κ μπορει να το κανει.....απλα δεν θελει να σβησει τον αναπτηρα...ειναι κ κατι αλλο που σε ανησυχει???

μαρκελλα,ο δημητρης μου ειναι στις ανωτατες καμπυλες αναπτυξης βαρους κ υψους κ λιγο πανω απο την καμπυλη το κεφαλι.εμεις δεν καναμε ενδοκρινολογικες,παρα μονο αποκλεισμο καποιων πολυ περιεργων μεταβολικων.ευθραυστο χ.μαγμητικη εγκεφαλου κ εγκεφαλογραφημα(επειδη κανει κ επιληπτικες κρισεις) κ ακουογραμμα,επειδη στην ηλικια 10 μηνων δεν μας ανταποκρινοταν οταν φωναζαμε το ονομα του.

τρωει τα παντα με ορεξη (εκτος απο σοκολατες επειδη του φερνουν υπερκινητικοτητα),κ μασαει απο 12 μηνων.

Είμαστε και εμείς χαμηλά στις καμπύλες αλλά οι παιδίατροι μου έχουν πεί να μην ανησυχώ. Όσον αφορά την ομιλία του αυτό τον μήνα ξεκίνησε να λέει αρκετές λεξούλες και αυτό με χαροποιεί γιατί πίστευα ότι θα αργήσει να μιλήσει...Εννοείται ότι καταλαβαίνει τα πάντα, και κάνει διάφορες δουλίτσες όταν του το ζητήσω.

Ξέρετε καμια ιστοσελίδα που να μπορώ να δώ τις καμπύλες που αφορούν την περίμετρο κεφαλής; μπήκα σε κάποιο αλλά δεν άνοιγε και σε ένα άλλο ήταν πολύ μικρα τα γραμματάκια.

το οτι δεν δειχνει με το δεχτυλο,ειναι επισης ενα απο τα ζητουμενα,αλλα μπορεις να το διδαξεις στο παιδι ευκολα.ο δημητρης το εμαθε στους 18 μηνες,αρχικα με προτεταμενο ολο το χερι κ σιγα σιγα με το δαχτυλο.κατα τα αλλα που λες,δεν βλεπω κατι (συμφωνα με την εμπειρια μου σαν μαμα)

πηγαινε σε μια αναπτυξιολογο,να δει το παιδι κ να σε καθησυχασει.παει παιδικο???θα δεις τεραστια διαφορα εκει...

κατα τα αλλα,μαλλον πρεπει να εστιασεις στην σωματικη αναπτυξη της.

Είμαστε και εμείς χαμηλά στις καμπύλες αλλά οι παιδίατροι μου έχουν πεί να μην ανησυχώ. Όσον αφορά την ομιλία του αυτό τον μήνα ξεκίνησε να λέει αρκετές λεξούλες και αυτό με χαροποιεί γιατί πίστευα ότι θα αργήσει να μιλήσει...Εννοείται ότι καταλαβαίνει τα πάντα, και κάνει διάφορες δουλίτσες όταν του το ζητήσω.

ο παιδιατρος να ξερεις οτι αν δει στο παιδι οτιδηποτε ανησυχητικο,θα στο πει κατευθειαν.οσο σου λεει ολα ενταξει να μην ανησυχεις.....

να το χαιρεσαι το μπουμπουκακι....

Διαφημίσεις

ο παιδιατρος να ξερεις οτι αν δει στο παιδι οτιδηποτε ανησυχητικο,θα στο πει κατευθειαν.οσο σου λεει ολα ενταξει να μην ανησυχεις.....

να το χαιρεσαι το μπουμπουκακι....

Ευχαριστώ πολύ! και εσύ τα ζουζουνάκια σου!!!

καλο ειναι να πας σε αναπτυξιολογο η παιδονευρολογο.απλα να ξερεις οτι τα λενε πολυ τραβηγμενα τα φουσκωνουν πολυ.εγω οταν πηγα τον γιο μου 1η φορα σε αναπτυξιολογο (9 μηνων τοτε) γιατι δεν καθοταν και γενικα σε σχεση με παιδακια της ηλικιας του εκανε λιγοτερα πραγματα,με μια απλη εξεταση που εκανε μας ειπε εν ολιγης οτι μπορει να γινει καλα με φυσιοθεραπειες αλλα μπορει να μεινει παραλυτο η να εχει μονιμο προβλημα στον εγκεφαλο και αλλα τετοια.οταν φυγαμε απο εκει ημασταν χαλια.καναμε φυσιοθεραπειες ως 18 μηνων που περπατησε,αλλα παλι ηταν πιο αδυναμος απο οτι επρεπε.περσυ πηγαμε σε παιδονευρολογο,καναμε ολες τις εξετασεις και βρηκαν οτι υπαρχει κατι στον εγκεφαλο δεν ειναι ανησυχητικο,φευγει μονο του αλλα θα υπαρχει σε ολα μια μικρη καθυστερηση ως τα 4 σε σχεση με αλλα παιδια.οι γιατροι ποτε δεν μας ειπαν καθαρα τι φταιει γι αυτο η τι ακριβως πρεπει να κανουμε.τωρα ειναι 3,5 χρονων δεν μιλα καθαρα,δεν πιανει καλα μολυβι κι αν τον συγκρινω με την αδερφη του πως ηταν στην ηλικια του δεν κανει πολλα.πηγαινε παντως το παιδι γιατι εχω δει πολλα στα νοσοκομεια,καλο ειναι να προλαβεις κατι που μπορει να υπαρχει

Απλές εντολές μπορεί να του δώσει, αλλά βασίζεται και σε αυτά που του λένε οι γονείς. Άλλες εξετάσεις δεν νομίζω να σας δώσει. Διάβασα σε άλλο ποστ σου ότι ρουφάει με καλαμάκι. Ο δικός μου (έχει ΔΑΔ) το κατάφερε αυτό στα 4. Επίσης δεν μπορούσε να φυσήξει για να σβήσει το κεράκι το γενεθλίων του (ενός έτους).

Αυτό που πιθανόν να σας πει είναι να περιμένετε λίγο καιρό και μετά από το Σεπτέμβριο να σας δει πάλι. Αν και οι ενδοκρινολογικές εξετάσεις βγουν φυσιολογικές δεν θα μπορεί να σας πει κάτι συγκεκριμένο.

Ότι θέλεις ρωτάς, αλλά νομίζω πως άδικα αγχώνεσαι. Η μικρή περίμετρος του κεφαλιού μπορεί να είναι κληρονομικό.

Το περπάτημα δεν παίζει ρόλο στην ΔΑΔ, μπορεί δηλ. να περπατήσει πολύ νωρίς και να εμφανίσει ΔΑΔ.

Συγγνώμη αλλά κι εγώ που η μικρή μου είναι 2 και δεν κατάφερε να σβήσει τα κεράκια της στα γενέθλιά της πρέπει να ανησυχήσω? Είναι πολύ μικρά ενός ... πολλά παιδάκια δεν περπατάνε, δε μιλάνε, δε φυσάνε ...

azHYp2.png

vwuep3.png

Γυρνάει στο όνομά της, αλλά όχι πάντα. Αν είναι απασχολημένη με κάποιο παιχνίδι, δεν δίνει σημασία. Θα πρέπει να το επαναλάβω αρκετές φορές.

Και φυσικά ανησυχώ για το πως θα εξελιχθεί.

Να σας πω ότι ακόμα δεν δείχνει με το δάχτυλο, αλλά απλώνοντας και τα δύο χέρια, ή παίρνοντας με από το χέρι και πηγαίνοντάς με εκεί που θέλει.

Τις έχω πάρει ένα παιχνίδι της Fisher Price με κρίκους που πρέπει να περνάει από την τρύπα τους ένα κοντάρι (δεν μπορώ να το περιγράψω καλύτερα) και τα τοποθετεί όλα εδώ και ένα μήνα. Αυτό σχετικά με λεπτή κινητικότητα.

Δεν ξέρω τι είναι καλό και τι όχι. Φοβάμαι την εξέλιξη και έχω κουραστεί πια με τόσους γιατρούς. Συγνώμη αν γίνομαι κουραστική.

Η αλήθεια είναι ότι δεν θυμάμαι τι έκανε ο δικός μου 13 μηνών (τώρα είναι 7 χρονών). Πάντως δεν έδειχνε με το δάχτυλο. Θυμάμαι μόνο ότι ήταν ένα πολύ ήσυχο μωρό, γλυκούτσικο, αγκάλιαζε με δύναμη και ήταν πολύ τρυφερός.:-D

Μέχρι τα 2μιση η παιδίατρος μας έλεγε ότι ο μικρός δεν έχει τίποτα και η ψυχοκινητική κατάστασή του ότι ήταν καλή. Είχε ένα λαμπερό βλέμμα που δεν μπορούσες να καταλάβεις ότι στο παιδί συμβαίνει κάτι.

Άρχισα να υποψιάζομαι ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά στα 2 του περίπου γιατί ενώ έλεγε λεξούλες (μετά από δική μας προτροπή, και όχι αυθόρμητα) δεν ενδιαφερόταν να κάνει πχ τα ζώα, (γαβ, νιάου, μπε):(.

Τον ενδιέφεραν περισσότερο τα σήματα των αυτοκινήτων και οι ρόδες τους. Η πρώτη λέξη που είπε ήταν μπεμπε (BMW). Επίσης άρχισε να στριφογυρίζει πράγματα, ότι και να ήταν με φοβερή επιδεξιότητα.:wink:

Η διάγνωση της ΔΑΔ δεν γίνεται πριν τα 2-2μιση χρόνια. Κάθε παιδάκι θέλει το χρόνο του για να κατακτήσει διάφορες δεξιότητες.

Η κόρη μου μπορεί να φυσήξει, αλλά δεν κατάφερνει να σβήσει κεράκι. Άμα της δώσει ο αναπτυξιολόγος εντολές να εκτελέσει, καήκαμε. Πολλές φορές πρέπει να πω κάτι 2-3 φορές για να το κάνει, και όταν είναι σε ξένο χώρο, κοιτάζει γύρω της με περιέργεια και φοβάμαι ότι η προσοχή της θα είναι αλλού.

Το ότι μπορεί να φυσήξει είναι πολύ καλό. Δεν έχει σημασία αν σβήνει ή όχι το κεράκι. Το φύσημα και του ρούφηγμα βοηθούν στην παραγωγή του λόγου.

Αν για κάποιο λόγο νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά, μην το φοβάσαι. Θα βοηθήσεις το παιδάκι σου και όσο πιο νωρίς ξεκινήσει τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχει.

Απ' αυτά που έχεις γράψει πάντως δεν δείχνει ότι συμβαίνει κάτι. :-)

Μου κάνει εντύπωση, που ενώ τα συμπτώματα που μου περιγράφετε δεν μου φαίνονται κάτι το ιδιαίτερο (δηλ μου φαίνονται φυσιολογικά), ειδικά στην περίπτωση της Marin, ο αναπτυξιολόγος βρήκε πρόβλημα.

Εσείς που το έχετε διαγνώσει πριν αρκετό καιρό το πρόβλημα, θα μπορούσατε να πείτε ότι έχει εξαλειφθεί; Ότι δηλ το παιδί πάει σε κανονικό σχολείο και κάνει ότι και τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του;

Μου κάνει εντύπωση, που ενώ τα συμπτώματα που μου περιγράφετε δεν μου φαίνονται κάτι το ιδιαίτερο (δηλ μου φαίνονται φυσιολογικά), ειδικά στην περίπτωση της Marin, ο αναπτυξιολόγος βρήκε πρόβλημα.

Εσείς που το έχετε διαγνώσει πριν αρκετό καιρό το πρόβλημα, θα μπορούσατε να πείτε ότι έχει εξαλειφθεί; Ότι δηλ το παιδί πάει σε κανονικό σχολείο και κάνει ότι και τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του;

Στον αναπτυξιολόγο εμείς πήγαμε όταν ο μικρός ήταν ήδη 3 ετών. Η αναπτυξιολόγος δεν μίλησε καν για ΔΑΔ. Απλώς είπε ότι ήταν ανώριμος για την ηλικία του, είχε και πρόβλημα στην ακοή του (φόρεσε ακουστικά για 1 χρόνο ως τα 4). Όταν η ακοή του επανήλθε-ωρίμασε το νευρικό σύστημα, την επόμενη φορά που πήγαμε μας συνέστησε λόγο- και έργοθεραπεία που ήδη ο μικρός έκανε από 3 ετών. Στη συνέχεια πήγαμε σε ιδιώτη παιδονευρολόγο ο οποίος μας μίλησε για ΔΑΔ (ήταν ήδη 4 ετών ο μικρός), και στα έξι του παιδοψυχολόγος ειδικός σε ΔΑΔ το επιβεβαίωσε. Αυτά όσον αφορά εμάς.

Η ΔΑΔ δεν εξαλείφεται. Επίσης η ΔΑΔ έχει ένα ευρύ φάσμα περιπτώσεων. Μπορεί να είναι από πολύ "βαριές" έως πολύ "ελαφρές" οι οποίες είναι οι Αsperger ή Υψηλής Λειτουργικότητας. Το παιδί πάει σε κανονικό σχολείο και δεν ξεχωρίζει από τα άλλα παιδιά, αλλά θέλει βοήθεια στην κοινωνικοποίησή του.

Κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί την εξέλιξη του παιδιού, εξαρτάται από το ίδιο το παιδί.

Στη σχέση του με τα άλλα παιδιά πως είναι;

Η κόρη μου δείχνει χαρούμενη. Τους γελάει πολύ και όταν μπορεί να τα φτάσει τους πιάνει το πρόσωπο γελώντας, τα μαλλιά, ύστερα τα ρούχα και αν κρατούν κάποιο παιχνίδι, τους το παίρνει. Τώρα αυτό καλό είναι ή μήπως θα έπρεπε να ασχολείται περισσότερο μαζί τους;

Όταν είναι ξαπλωμένη στο καρότσι και δει κάποιο άλλο παιδάκι, αμέσως σηκώνεται για να το δει. Απλώνει χέρια και γελάει.

Κάτι ακόμα που με προβληματίζει, είναι ότι μερικές φορές έχει λίγο ανοιχτό το στόμα της. Όχι πάντα, αλλά το κάνει.

Η κόρη μου δείχνει χαρούμενη. Τους γελάει πολύ και όταν μπορεί να τα φτάσει τους πιάνει το πρόσωπο γελώντας, τα μαλλιά, ύστερα τα ρούχα και αν κρατούν κάποιο παιχνίδι, τους το παίρνει. Τώρα αυτό καλό είναι ή μήπως θα έπρεπε να ασχολείται περισσότερο μαζί τους;

Όταν είναι ξαπλωμένη στο καρότσι και δει κάποιο άλλο παιδάκι, αμέσως σηκώνεται για να το δει. Απλώνει χέρια και γελάει.

Κάτι ακόμα που με προβληματίζει, είναι ότι μερικές φορές έχει λίγο ανοιχτό το στόμα της. Όχι πάντα, αλλά το κάνει.

Καλά κι εμένα έχει ανοιχτό το στόμα της αλλά είναι επειδή έχει κρεατάκια.

Παρεπιπτόντως .... η υπερκινητικότητα είναι σύμπτωμα για κάποια από αυτές τις ασθένιες? Επίσης με την κοινωνικότητα τι παίζει? Εμένα είναι κοινωνική με τα παιδάκια αλλά με τους μεγάλους ποτέ δε μιλάει ... κρύβεται στα πόδια μου όταν της μιλάνε ή τους κοιτάει και γελάει. Και δεν απαντάει όταν της μιλάνε ενώ σπίτι δε βάζει γλώσσα μέσα.

azHYp2.png

vwuep3.png

Μarcella μην αγχώνεσαι.:-)

Καταλαβαίνω ότι προσπαθείς να βρεις απαντήσεις. Η ΔΑΔ δεν είναι μόνο 1 ή 2 συμπτώματα. Είναι η γενική εικόνα του παιδιού. Η μόνη διαφορά που είχε ο δικός μου από τα άλλα παιδιά ήταν μόνο η ομιλία. Κατά τα άλλα και παρέα έκανε μαζί τους και γελούσε (τουλάχιστον στην ηλικία των 13 μηνών). Η διαφορά έγινε μεγαλύτερη μετά τα 2 του χρόνια.

Είναι πολύ μικρό το παιδάκι σου. Μην βάζεις πράγματα στο μυαλό σου που μπορεί να μην ισχύουν και βασανίζεσαι άδικα. Δεν ξέρω τι άλλο να σου γράψω. Πήγαινε στην αναπτυξιολόγο και θα ηρεμήσεις νομίζω.:-)

Καλά κι εμένα έχει ανοιχτό το στόμα της αλλά είναι επειδή έχει κρεατάκια.

Παρεπιπτόντως .... η υπερκινητικότητα είναι σύμπτωμα για κάποια από αυτές τις ασθένιες? Επίσης με την κοινωνικότητα τι παίζει? Εμένα είναι κοινωνική με τα παιδάκια αλλά με τους μεγάλους ποτέ δε μιλάει ... κρύβεται στα πόδια μου όταν της μιλάνε ή τους κοιτάει και γελάει. Και δεν απαντάει όταν της μιλάνε ενώ σπίτι δε βάζει γλώσσα μέσα.

Η υπερκινητικότητα από μόνη της δεν είναι σύμπτωμα της ΔΑΔ (Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή - αυτισμός). Δηλ. κάποιο παιδάκι που έχει ΔΑΔ μπορεί να είναι υπερκινητικό δεν ισχύει όμως ότι κάθε υπερκινητικό παιδί έχει και ΔΑΔ.

Η ΔΑΔ δεν είναι ασθένεια. Σωματικά τα αυτιστικά άτομα μπορεί να σφύζουν από υγεία.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν καταλαβαίνουν τους κοινωνικούς κανόνες. Ο δικός μου π.χ. αν πάμε σε επίσκεψη (θυμίζω ότι είναι 7 ετών) θα ανοίξει ντουλάπια, το ψυγείο, θα πλύνει τα χέρια του αμέτρητες φορές, δεν θα σηκώσει καλά το παντελόνι του όταν κάνει τα τσίσα του, κλπ.

Γενικώς δεν τον απασχολουν :-) καθόλου το τι θα σκεφτούν οι άλλοι γι' αυτόν. Θέλει εκπαίδευση σ' αυτό που ονομάζουμε κοινωνικοποίηση δηλ. στις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους για να έχει μια καλή ποιότητα ζωής.:-)

Ευχαριστώ πραγματικά για τις συμβουλές. Σύντομα θα επισκεφθώ και αναπτυξιολόγο. Έσένα Marin όταν ο αναπτυξιολόγος σου έκανε την τελική διάγνωση, πως το πήρες; Υποψιαζόσουν ότι κάτι τέτοιο θα σου πει, ή σου ήρθε ξαφνικό; Άλλαξε η συμπεριφορά σου απέναντι στο παιδί μετά τη διάγνωση;

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...