Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

9μηνο σε τράπεζες (Δημοσιο)

Recommended Posts

Δουλεύω στην Αγροτική τράπεζα, θα γεννήσω τον Οκτώβριο και μου είπαν από τη Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού το εξής τρελό:

Αν πάρω λέει το 9μηνο θα πρέπει να γυρίσω στη δουλειά 11 μήνες ακριβώς μετά τη γέννηση του μωρού.

Εγώ είχα στο μυαλό μου το εξής: άδεια κυήσεως και λοχείας 4,5 μήνες και μετά 9 μήνες σωρευτικό. Έτσι που το λένε αυτοί, όσο πιο νωρίς γεννήσω τόσες μέρες άδειας θα χάσω!!!! Δηλαδή αν γεννήσω πρόωρα δε μπορώ να μεταφέρω την άδεια για μετά, όποτε κι αν γεννήσω 11 μήνες μετά θα πρέπει να επιστρέψω!!! Αλλά ακόμα κι αν γεννήσω ακριβώς στην ΠΗΤ, χάνω 14 μέρες. Γιατί είναι 2 μήνες πριν, τοκετός ακριβώς στην ΠΗΤ (λέμε τώρα) και μετά άλλοι 2,5 μήνες, δηλ. 2,5+9 =11,5 μήνες. Ενώ όπως το υπολογίζουν αυτοί χάνεται αυτός ο μισός μήνας!!!!

Ξέρει καμιά τίποτα γι' αυτό το θέμα; Με έχουν εξοργίσει!!!!

• 5 months later...

Διαφημίσεις

Θα ήθελα να ρωτήσω ποιες τράπεζες δίνουν σωρευτικά το μειωμένο και αυτές που το δίνουν το υπολογίζουν κανονικά ή 11 μήνες μετά τον τοκετό όπως κάνουν στην ΑΤΕ;

Αν ξέρει κάποια-ος να μου απαντήσει πολύ θα με βοηθούσε

Στην Εθνικη παιρνουμε το μειωμενο σωρευτικα ως εξης:6 μηνες αδεια που αντιστοιχει στα δυο πρωτα χρονια με τις δυο ωρες μειωμενο την ημερα και στη συνεχεια αλλους 3 μηνες που αντιστοιχουν στην μια ωρα μειωμενο για τα επομενα δυο χρονια.Συνολικα δηλαδη αν παρεις ολο το 9μηνο δεν εχεις μετα μειωμενο,μπορεις ομως να παρεις μονο το πρωτο 6μηνο και να γυρισεις στη δουλεια με μειωμενο ωραριο μιας ωρας για τα επομενα δυο χρονια.

Δεν ξερω τι εννοεις για την ΑΤΕ, στην Εθνικη η αδεια αυτη ξεκιναει μετα την αδεια τοκετου που ειναι 4,5 μηνες

bxBwp2.png EgDTp2.png

Συναδέλφισσα rena,

σ' ευχαριστώ πολύ για την απάντηση (το μπεμπουλίνι σου είναι τέλειο!!!;)) Προσπαθώ να καταλάβω από που το ξεσηκώσανε οι δικοί μας και σκέφτηκα μήπως το πήρανε από καμία άλλη τράπεζα, γι' αυτό έβαλα την ερώτηση εδώ. Αν κοιτάξεις λιγάκι πιο κάτω έχω φτιάξει άλλα 2 threads μ' αυτό το θέμα, όπου ρωτάω διάφορα, το "9μηνο στο δημόσιο", και το "Καμία από ΑΤΕ που να πήρε 9μηνο;" και θα καταλάβεις τι γίνεται σε μας.

Συνοπτικά να σου πω, ότι όταν ζητάς στην ΑΤΕ σωρευτική χρήση του μειωμένου ωραρίου, σου λένε ΟΚ, επιστρέφεις 11 μήνες μετά τον τοκετό!!!

Ενώ κανονικά, πρέπει να υπολογίσουν 9 μήνες μετά τη λήξη της άδειας λοχείας, όποτε και να είναι αυτή, γιατί δεν μπορεί με τίποτα να είναι 2 μήνες μετά τον τοκετό, εκτός κι αν κάποια γεννήσει 2 βδομάδες μετά την ΠΗΤ. Εγώ γέννησα 12 μέρες πριν την ΠΗΤ, οπότε χάνω 12+14=26 μέρες άδειας, γι αυτό καίγομαι. Η συνάδελφός μου στο διπλανό γκισέ γέννησε πρόωρα και έχασε 2,5 μήνες!!!! Πιστεύω να κατάλαβες τι γίνεται!!!

• 2 weeks later...

Εγω δουλευω στο Τ.Τ και γεννησα 20/02/2009. Γυρίζω στη δουλεια τελη Μαρτίου. Θα είναι η μικρή 13 μηνών κα 1 εβδομάδας! Επειδή στη μεγάλη δουλευα σε αλλη τράπεζα και πήρα το μειωμένο μέχρι να γίνει 4 θα δικαιουμαι 1 ώρα λιγότερο μς=ε τον νεο νόμο. Παλαιότερα έχανες τα δικαιωματα του πρωτου όταν γεννησους αλλο παιδί

tBTkp3.png

και ο μικρός μας Θοδωρής ήρθε στις 11/04/2011

Διαφημίσεις

Εβελίνα,

μήπως μπορείς να μου πεις ακριβώς πότε τελειώνει το σωρευτικό σου χωρίς να υπολογίσεις υπόλοιπα από την κανονική σου άδεια μέσα; Όπως επίσης και την ημερομηνία που βγήκες σε άδεια κύησης; Είναι και σε σε σας 4,5 μήνες κύηση και λοχεία + 9 μετά η μητρότητας;

Έλα βρε, μπορεί να γίνουμε και συναδέλφισσες, οι φήμες λένε ΑΤΕ και ΤΤ θα συγχωνευθούν!!!

Όσο για το μειωμένο του πρώτου παιδιού, στην ΑΤΕ το χάνεις και αυτό. Συνάδελφός μου, πήρε το σωρευτικό για το 2ο παιδί και όταν γύρισε στη δουλειά είχε πλήρες ωράριο, παρόλο που το πρώτο παιδί δεν είχε γίνει ακόμα τεσσάρων.

Δεν θυμάμαι σε μήνες ποσο είναι. Μετα τον τοκετό είναι 63 μέρες συν 15 της ΟΤΟΕ. Μετα απο αυτό είναι υποχρεωτικά η άδεια που απομένει και μετα 198 εργάσιμες ημέρες. Θα πάρω τηλέφωνο σήμερα να ξαναρωτήσω γιατι δεν θυμάμαι με λεπτομέρειες και θα σου απαντήσω. Παντως την πρώτη μου κόρη την γέννησα στις 36 εβδομάδες, 20 μέρες περιπου πριν την ΠΗΤ δηλαδη αλλα από την ΠΗΤ αρχισαν να μετράν οι 63 μέρες και όχι αό την ημερομηνία τοκετου.

Οσο για το ότι θα συνεχίσω να έχω το μειωμένο μέχρι η μεγάλη να γίνει 4, σε σχετική ερώτηση στο τμήμα προσωπικου πριν γεννήσω μου το αρνήθηκαν. Μου είπαν οτι χάνω τα δικαιώματα του πρώτου όταν γεννήσω . Βρήκα έναν νόμο όμως εδώ μέσα που λέει το αντίθετο και πάνω σε αυτό θα πατήσω. Θα τον βρω και θα στο πω!

tBTkp3.png

μολις μίλησα μαζί τους. 63 μέρες μετά τον τοκετό + 15 ΟΤΟΕ +23 άδεια που πρέπει να την πάρεις πριν απο το 9μηνο. μας κάνουν 134 εργασιμες. και μετά ξεκινουν οι 198 μέρες που σου είπα. Γυρνάω στη δουλεια τελικά 30/03. Ειναι και τα γενεθλια μου! Ελπίζω να σκαρώσουμε και κανα τρίτο μέχρι τότε!!!!!!!!!!!!!

tBTkp3.png

Σου εύχομαι ολόψυχα να σκαρώσετε και τρίτο, κούκλα μου!!!

Ακόμα κι έτσι όπως είναι σε σας είναι πολύ καλύτερα!!! Που τις βρήκανε κι αυτοί τις 198 εργάσιμες, ποιος ξέρει, αλλά είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα από ότι οι δικοί μας. 198/22 = 9. Υπολογίζουν με 22 εργάσιμες τον κάθε μήνα. Είναι το ίδιο και καλύτερα με το ημερολογιακό, γιατί όλο και κάποιες αργιούλες θα πέσουν ενδιάμεσα που θα μειώσουν τις μέρες του κάθε μήνα. Έχω γίνει έξω φρενών με τους δικούς μου!!! Μάλωσα και με μία από τα κεντρικά προχθές τηλεφωνικά, θαρρείς και είναι δικό της το μαγαζί έκανε!!

Τέλος πάντων, ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση και ενμέρωσέ με αν καταφέρεις να μη χάσεις τα δικαιώματα του 1ου παιδιού. Και οι δικοί μας τα ίδια λένε και πολλές κοπέλες που ξέρω το έχουν χάσει το μειωμένο του πρώτου παιδιού1

• 2 months later...

mamacita εχασα λιγο την επαφη αλλα τωρα το ξαναβρηκα το θεμα!

Αυτο που ηθελα ισως πρεπει να διευκρινισεις ειναι ποτε ακριβως ξεκιναει η αδεια τοκετου και λοχειας(οι 4,5 μηνες περιπου).Σε μας 45 ημερες πριν την ΠΗΤ δεν εχουμε πλεον το δικαιωμα να κανουμε χρηση αναρρωτικης αδειας.Αυτο σημαινει ή οτι πρεπει να συνεχισουμε να δουλευουμε ή να κανουμε χρηση της κανονικης μας αδειας ή θα ξεκινησει η αδεια τοκετου και λοχειας.Δηλαδη αν εγω ειμαι καλα και θελω να συνεχισω να πηγαινω στη δουλεια, μπορω να ξεκινησω την αδεια τοκετου (και κατα συνεπεια και την αδεια μετα του 9μηνου) όποτε κρινω εγω οτι θελω να σταματησω να δουλευω.Διαφορετικα αν θελω να σταματησω να δουλευω αναγκαστικα ξεκιναει η αδεια τοκετου. Ετσι λοιπον δεν εξεταζουν το ποτε πραγματικα γεννησαμε,αλλα βασει της ΠΗΤ ξεκιναει η αδεια.Γι αυτο ολες προσπαθουμε να την ξεκινησουμε οσο γινεται αργοτερα, για να την χρησιμουποιησουμε το διαστημα μετα τη γεννα. Εγω και στις 2 εγκυμοσυνες πηρα πρωτα ό,τι υπολοιπο κανονικης αδειας ειχα απο την προηγουμενη χρονια και μετα ξεκινησα την αδεια τοκετου, ετσι κερδισα μερικες μερες (καμια 10αρια) και μετα ξεκινησε η αδεια τοκετου.

Στην πρωτη γεννα ειχα ΠΗΤ 14 Μαρτιου 2007.Σταματησα να δουλευω 15-16 Ιανουαριου,γεννησα 26 Φεβρουαριου 2007 και ξαναγυρισα στη δουλεια 21 Ιανουαριου 2008

bxBwp2.png EgDTp2.png

Διαφημίσεις

• 7 months later...

Καλησπέρα και απο εμένα,

Μήπως ξέρετε να μου πείτε αν είναι νόμιμο να σου αρνηθούν την σωρρευτική?Εργάζομαι στην Αγροτική και έκανα αίτηση για σωρρευτική, μου είπαν ότι εγκρίθηκε, μου είπαν και ημερομηνία επιστροφής και ότι έχουν στείλει την επιστολή στο κατάστημα μου και σήμερα ξαφνικά μου είπαν ότι θα κοπεί λόγω έλλειψης προσωπικού στο κατάστημα μου και ότι πρέπει να επιστρέψω μόλις λήξει η άδεια κύησης-δηλαδή σε λίγες μέρες-και έχω τρελαθεί.

Είναι νόμιμο αυτο?

Αν κάποιος γνωρίζει σας παρακαλώ να μου απαντήσει, γιατί δεν μπορώ να βρω άκρη με την Δ/νση προσωπικού.

Ευχαριστώ

anmardel1 καλησπέρα!!

Είναι τελείως παράνομο αυτό που κάνουν αλλά για να βρεις το δίκιο σου πρέπει να πας στα δικαστήρια και δεν προλαβαίνεις. Είναι παράνομο γιατί έχουν υπογράψει έπιχειρησιακή σύμβαση στην οποία συμφωνούν να το δώσουν. Πρέπει να μαζευτούμε πολλές και να πιέσουμε τον ΣΕΑΤΕ να αναλάβει δράση. Δεν ξέρω αν μπήκες στη Συσπείρωση σήμερα που αναφερόταν σ' αυτό το θέμα. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα πάντως. Εγώ για το θέμα του λάθους υπολογισμού της σωρευτικής απευθύνθηκα στο Συνήγορο του Πολίτη, ο Συνήγορος του Πολίτη συμφώνησε μαζί μου και τους έστειλε επιστολή όπου τους έλεγε να μου δώσουν την άδεια έτσι όπως πρέπει και αυτοί απ' τη ΔΑΔ μου είπαν ότι δε θα το κάνουν κι άμα δεν μ' αρέσει να πάω στα δικαστήρια!!! Αλλά εγώ παρόλο που έχασα 25 μέρες γύρισα στη δουλειά τώρα που το μωρό είναι 13 μηνών. Εσύ και οι άλλες κοπέλες έχετε σοβαρό πρόβλημα. Μόνο με συλλογική δράση θα βγει κάτι. Έτσι νομίζω εγώ.

anmardel1, τι έγινε τελικά;

σου την εγκρίνανε την άδεια τελικά; Διάβασα σήμερα στη Συσπείρωση ότι μετά από παρέμβαση του συλλόγου θα τη δίνουν τη σωρευτική τελικά!