Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Ελλάδα-Τα μεγαλύτερα ναυάγια


Recommended Posts

800 νεκρούς μετράει η Ελλάδα,απο ναυτικά ατυχήματα,εκ των οποίων τα μεγαλύτερα είναι:

 

ΧΕΙΜΑΡΑ» 19 Ιανουαρίου 1947. Η μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία ελληνικού επιβατηγού, στον νότιο Ευβοϊκό. Ο «ελληνικός Τιτανικός». Το επιβατηγό «Χειμάρα» ήταν το τελευταίο ατμόπλοιο της ελληνικής ακτοπλοΐας. Παραχωρήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση το 1946 με τις γερμανικές επανορθώσεις. Επειτα από σύντομες επισκευές στον Πειραιά, τοποθετήθηκε στην ακτοπλοϊκή γραμμή Πειραιάς-Θεσσαλονίκη. Στις 18 Ιανουαρίου του 1947 και ώρα 8.30 π.μ. το «Χειμάρα» με 544 επιβάτες και πλήρωμα 86 άνδρες αποπλέει από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό τον Πειραιά. Ανάμεσα στους επιβάτες του πλοίου είναι και 36 πολιτικοί κρατούμενοι που οδηγούνται στην εξορία, καθώς επίσης και γύρω στους 200 χωροφύλακες και στρατιώτες, αρκετοί από τους οποίους οπλοφορούν. Στις 4 τα ξημερώματα, ανάμεσα στα Νέα Στύρα και την Αγία Μαρίνα, το πλοίο προσκρούει στις νησίδες Βερδούγια. Νεκροί τουλάχιστον 400.

 

«ΗΡΑΚΛΕΙΟ» 8 Δεκεμβρίου 1966. Το επιβατηγό οχηματαγωγό χωρητικότητας 10.000 τόνων, με δυνατότητα μεταφοράς 1.000 επιβατών και 300 αυτοκινήτων, εκτελούσε το δρομολόγιο μεταξύ Κρήτης και Πειραιά. 206 ταξιδιώτες και 65 μέλη του πληρώματος πέφτουν στα κρύα νερά του Αιγαίου, ανοικτά της Φαλκονέρας. 223 ψυχές σβήνουν για πάντα. Απομένουν στη ζωή μόνο 47 άτομα. Η βύθιση του σκάφους, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπήρξε ακαριαία.

 

«ΕΛΕΑΝΑ» Στις αρχές του 1971 μια πυρκαγιά στο πλοίο του μεγαλοεφοπλιστή Κώστα Ευθυμιάδη γίνεται η αιτία να χαθούν 25 άνθρωποι.

 

«ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» 24 Φεβρουαρίου 1983. Το οχηματαγωγό βυθίστηκε στα ανοιχτά της Καρύστου έπειτα από έκρηξη και ανατροπή, με αποτέλεσμα 26 άτομα να θαφτούν στο υγρό κοιμητήριο του ακρωτηρίου Μαντήλι της Εύβοιας. Είχε αποπλεύσει από το λιμεναρχείο Ραφήνας με προορισμό τα νησιά Ανδρο, Τήνο, Πάρο και Νάξο, μεταφέροντας 9 βυτιοφόρα, 4 φορτηγά, με πλήρωμα 23 ατόμων και 14 οδηγούς αυτοκινήτων.

 

«ΚΩΣΤΑΚΟΣ» 5 Νοεμβρίου 1996. Εξω απο το λιμάνι της Σάμου με τα φώτα του κλειστά, όπως όριζε η άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού «Παρμενίων», βρισκόταν η πυραυλάκατος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «Κωστάκος». Το επιβατηγό «Σάμαινα» συγκρούστηκε μαζί του. Το αποτέλεσμα ήταν η βύθιση του «Κωστάκος», λίγα μέτρα από το ακρωτήρι Αυλάκια. Το «Σάμαινα» δεν έπαθε απολύτως τίποτα. Από τα 38 μέλη του πληρώματος του «Κωστάκος» 4 άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού έχασαν τη ζωή τους.

 

«ΔΥΣΤΟΣ» 28 Δεκεμβρίου 1996. Ανοιχτά της Κύμης εντοπίζεται αναποδογυρισμένο το πλοίο ιδιοκτησίας της εταιρείας ΑΓΕΤ. Είχε αποπλεύσει από τον Βόλο με 5.300 τόνους τσιμέντου και προορισμό τον Πειραιά. Τρία ναυτικά μίλια ανατολικά του ακρωτηρίου της Κύμης, περίπου στις 10 το βράδυ, το πλοίο άρχισε να παίρνει επικίνδυνη κλίση. Δύο μεγάλα κύματα τράνταξαν το πλοίο και το βύθισαν στο σκοτάδι. Είκοσι νεκροί και ένας επιζών.

 

«ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» 26 Σεπτεμβρίου 2000. Στις 10.07 το βράδυ, δύο ναυτικά μίλια έξω από το λιμάνι της Πάρου, εξελίσσεται μια απίστευτη ναυτική τραγωδία. Το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Εξπρές Σαμίνα» με 465 επιβάτες και 62 μέλη πλήρωμα προσκρούει στις βραχονησίδες «Πόρτες». Λίγο αργότερα το πλοίο βυθίζεται. 82 νεκροί.

 

«CITY OF POROS» 11 Ιουλίου 1988. Στις 6.45 το απόγευμα, τρία μίλια ανοιχτά της Αίγινας, δύο ένοπλοι με αυτόματα αρχίζουν να γαζώνουν. Ακολουθεί μακελειό. Αυτοσχέδιοι μηχανισμοί εκρήγνυνται σε διάφορα σημεία. Εννέα από τους 471 επιβάτες και τα 25 μέλη του πληρώματος πέφτουν νεκροί και 60 τραυματίζονται. Το κρουαζιερόπλοιο παραδίδεται στις φλόγες.

 

«ΙΑΣΩΝ» 13 Ιουλίου 1999. Το τουριστικό σκάφος βυθίζεται στις Γαλάζιες Σπηλιές της Ζακύνθου παρασύροντας στον θάνατο 4 από τους επιβάτες του. Το «Ιάσων» είχε αποπλεύσει από τον όρμο του Αγίου Νικολάου Σχινιά για μονοήμερη τουριστική εκδρομή προς τις Γαλάζιες Σπηλιές μεταφέροντας 28 επιβάτες αλλά 5 ναυτικά μίλια από τον όρμο Σκιναρίου και 340 μέτρα από την ακτή του Αγίου Ανδρέα ΒΔ της Ζακύνθου άρχισε να μπάζει νερά λόγω ρήγματος.

 

«SUPER FAST 3» 1 Νοεμβρίου 1999. Το ταχύπλοο στο οποίο επέβαιναν 25 λαθρομετανάστες, Αλβανοί, Κούρδοι και Μολδαβοί με προορισμό την Ιταλία, προσέκρουσε σε ύφαλο. Νεκροί 11 Κούρδοι.

 

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


''Σήμα κινδύνου, προς πάσα κρατική ελεγκτική αρχή που είναι υπεύθυνη για την ασφαλή λειτουργία και πλεύση του ακτοπλοϊκού ελληνικού στόλου αποτελεί η τελευταία και επίσημη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ναυτιλιακής Ασφαλειας -EMSA-, η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, καταγράφει για το 2008 ότι τα περισσότερα ναυτικά ατυχήματα στη Μεσόγειο σημειώθηκαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Συγκεκριμένα, η επίσημη ευρωπαϊκή έκθεση αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του 2008 σε ολόκληρη τη Μεσόγειο σημειώθηκαν συνολικά 114 ναυτικά ατυχήματα, των οποίων το 75% τοποθετείται στα «νερά» της χώρας, κάτι που ασφαλώς θα πρέπει να ανησυχήσει τόσο την Πολιτεία όσο και τους εμπλεκόμενους ναυτιλιακούς φορείς, ακόμη δε και τις ναυτεργατικές ενώσεις.

Στην έρευνα της EMSA επίσης τονίζεται ότι «τους καλοκαιρινούς μήνες τα περισσότερα ατυχήματα στα ευρωπαϊκά ύδατα αφορούν προσκρούσεις και συγκρούσεις επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων εξαιτίας της αυξανόμενης επιβατικής κίνησης και της αύξησης των δρομολογίων των ποσταλιών της ευρωπαϊκής ακτοπλοΐας».

Οπως εκτιμούν παράγοντες της ελληνικής ακτοπλοΐας ο δείκτης ατυχημάτων της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής έρευνας είναι άκρως ανησυχητικός και απαιτεί άμεση δράση και άμεση παρέμβαση των ελεγκτικών υπηρεσιών του ΥΕΝΑΝΠ, το οποίο μέσω της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων είναι και ο «κύριος υπεύθυνος» για την ασφαλή λειτουργία των περίπου 200 ακτοπλοϊκών πλοίων όλων τών τύπων, τα περισσότερα υπερήλικα, και ως εκ τούτου γι' αυτά απαιτούνται συχνότεροι και καλύτεροι έλεγχοι από τους επιθεωρητές, ένστολους ή μη, της κρατικής υπηρεσίας.

Πάντως οι ίδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ναυτιλιακή Ασφάλεια δεν έλαβε καθόλου υπ' όψιν της στη σύνταξη της ετήσιας έκθεσής της την ακαταλληλότητα τόσο των λιμανιών όσο και τις ανεπαρκεις λιμενικές εγκαταστάσεις της χώρας, καθώς επίσης και ότι τα υπάρχοντα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία δεν επαρκούν.

Τέλος, να επισημανθεί ότι σημαντικό ρόλο στα όποια ναυτικά ατυχήματα έχει και η κόπωση των πληρωμάτων στα ποστάλια της ακτοπλοΐας, αφού τουλάχιστον στην Ελλάδα η διεθνής σύμβαση που καθορίζει τις ώρες ανάπαυσης των ναυτικών υπάρχει μόνο στα χαρτιά.

 

ΠΗΓΗ http://www.enet.gr/?i=news.el.home

''...for those about to rock we salute you...''

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...