➔ ParentsCafe.gr

Μπωλάκια και σχήματα απο γυψόγαζα

Μια πολύ διασκεδαστική και μαγική δραστηριότητα για παιδιά απο 3 ετών!

Έτοιμοι για γυψοπαιχνίδια;

Μαζέψτε τα υλικά, διαβάστε τις οδηγίες χρήσης πιο κάτω…. και ξεκινάμε!

Διαφημίσεις
  • ένα πιατάκι ή μπωλάκι από εύκαμπτο πλαστικό (πχ κεσεδάκι γιαουρτιού) ή αντικολλητικό χαρτί ή κάποιο άλλο εύκαμπτο υλικό που να μην το διαπερνάει το νερό, το οποίο να χρησιμοποιήσετε σαν φόρμα. Το υλικό αυτό θα χρησιμεύσει σαν καλούπι και ενδέχεται να καταστραφεί.
  • 2 ρολά γυψόγαζα (την βρίσκετε στο φαρμακείο, ζητήστε το πιό φαρδύ ρολό)
  • περίπου 500γρ νερό σε ένα φαρδύ τάπερ (ή όσο 3 δάχτυλα)

Κόψτε την γυψόγαζα σε κομματάκια σε μέγεθος 6-7 εκατοστών. Βουτήξτε ένα ένα ή και δύο δύο τα κομματάκια γυψόγαζας στο νερό και τοποθετήστε τα στο σημείο όπου θέλετε να δημιουργήσετε το σχήμα σας, στο καλούπι σας δηλαδή.

Με τα δάχτυλα, κάντε λεία την επιφάνεια και προσθέστε εκ νέου στρώσεις απο γυψόγαζα, μέχρι να καλύψετε όλη την επιφάνεια του καλουπιού σας. Εάν θέλετε να κάνετε ένα μπωλάκι, τότε τσαλακώστε το λαδόχαρτο σαν μπάλα και καλύψτε μόνο το μισό της μπάλας με την γυψόγαζα.

Προσοχή: κάντε ένα πείραμα σε μικρότερη κλίμακα, πρίν αρχίσετε το τελικό έργο, για να δείτε πως σκληραίνει ο γυψος και με ποιό τρόπο θα βγεί μετά απο το καλούπι. Με το πείραμα θα μπορέσει και το παιδί σας να καταλάβει καλύτερα τι στόχο έχει η τοποθέτηση στρώσεων αυτού του “υγρού υφάσματος” το οποίο μετά σκληραίνει και γίνεται σαν πέτρα.

Όταν στεγνώσει

Όταν στεγνώσει μπορείτε να βάψετε τις κατασκευές με τέμπερες ή νερομπογιές ή και ακρυλικά χρώματα, όπως και να κολλήσετε αντικείμενα ή χαρτιά πάνω στην επιφάνεια.
Η βαφή μπορεί να γίνει την ίδια ημέρα, για την κόλλα όμως, επειδή ο γύψος χρειάζεται κάποια 24ωρα για να φύγει όλη η υγρασία, θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 3-4 ημέρες.

Οδηγίες χρήσης για κατασκευές που περιλαμβάνουν γύψο/γυψόγαζα:

  • Ο γύψος καλλιτεχνίας σκληραίνει/στεγνώνει αρκετά γρήγορα, πάντα ανάλογα το πάχος του. Σε πάχος όσο πχ 3-5 κομμάτια γυψόγαζας μπορεί να σκληρύνει μέσα σε 15 λεπτά.
  • Θυμηθείτε οτι όσο ο γύψος στεγνώνει, θερμαίνεται. Ελέγξτε κάθε τόσο την θερμοκρασία και εξηγήστε σε μικρότερα παιδιά ότι είναι κάτι το “μαγικό” ενώ σε μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να αναφερθείτε στην έννοια “εξωθερμική αντίδραση“. Εξαιτίας αυτής της αντίδρασης πρέπει να αποφεύγετε να τοποθετείτε μεγάλες στρώσεις γυψόγαζας πάνω στο δέρμα χωρίς να υπάρχει κάποιο υπόστρωμα ενδιάμεσα.
  • Η ιστορία του γύψου:  http://www.biogyps-karvelis.gr/el/gypsum.html
  • Βίντεο εργοστασίου κατασκευής & συσκευασίας γύψου: https://www.youtube.com/watch?v=zuU94S05NrY
  • Προσοχή στην σκόνη του γύψου:  κόψτε τις γυψόγαζες σε εξωτερικό σημείο (πχ μπαλκόνι) & όχι κοντά στο παιδί σας, καθώς κατά το κόψιμο απελευθερώνεται η σκόνη του γύψου – δεν κάνει να την εισπνεύσετε ούτε εσείς ούτε το παιδί σας εξαιτίας του ότι η σκόνη είναι πολύ λεπτή κ δεν αποβάλλεται εύκολα από τους πνεύμονες. Πρίν την χρήση συνίσταται η προσεκτική μεταφορά της γυψόγαζας στο σημείο που θα χρησιμοποιηθεί – για να αποφύγετε να λερώσετε τον χώρο με την λεπτή σκόνη.
  • Χρησιμοποιείτε/κόβετε πάντα λίγες λίγες τις γυψόγαζες/το γύψο καθώς εάν τις ακουμπήσετε με βρεγμένα χέρια και δεν τις χρησιμοποιήσετε, αμέσως θα αχρηστευθούν.
  •  Ο γύψος καλλιτεχνίας φεύγει εύκολα απο τα ρούχα και απο τα χέρια. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να μην πετάξετε στον νεροχύτη γύψο ή κομμάτια γυψόγαζας. Τοποθετήστε κάπου μια λεκάνη με νερό και πλύντε εκεί τα χέρια σας καθώς και τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσετε και μετά απο μισή ώρα χύστε το νερό στην αποχέτευση απο την λεκάνη του μπάνιου σας. Τα κατακάθια (μικρά κομματάκια γύψου κ λάσπη γύψου), πετάξτε τα στα σκουπίδια.
. Attachment Babywearing Bonding Bιβλία ENCA Kids in Athens KMOP LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami Quilling S.O.S. Saferinternet STEM Tourette vbac Άγχος Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Ανοσοκαταστολή Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία ΔΕΠΥ Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διαταραχές Διατροφή Δικαιοσύνη Δωρεά ωαρίων Δώρο ΕΨΥΠΕ Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικές δράσεις Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Ισχίο ΚΑΡΠΑ Κακοποίηση Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κατοικίδια Κοινωνικοποίηση Κορωνοϊός Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μπαμπάς Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοηματική Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ορθοπεδική Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παρασυμπαθητικό Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Προσκόλληση Πρωτοχρονιά Πρόληψη Ρολό τουαλέτας Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σεξουαλική αγωγή Σπίτι Στατιστικές Συμβουλές Συμπαθητικό Σχολείο Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεφωνικές γραμμές Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υπερδιέγερση Υποστήριξη Φαρμακεία Φθηνές κατασκευές Φοβίες Φωτιά Φόβος Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη Ωάριο















Διαφημίσεις (5)












"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "





      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: