Μετά το Ποτέ πια μόνα, ξεκινά & η διεκδίκηση των δικαιωμάτων της επίτοκου, για παρουσία Συνοδού, στον τοκετό – μέσω της δράσης του ENCA Hellas.
Από την πρώτη στιγμή άλλης δράσης με τον τίτλο “Ποτέ πια μόνα”, που είχε να κάνει με την παρουσία του κηδεμόνα ή άλλου έμπιστου προσώπου κατά την διενέργεια ιατρικής πράξης σε ανήλικο, [η οποία οδήγησε επιτυχώς σε συγκεκριμένη απόφαση του ΚΕΣΥ] ήταν ορατό ότι ακριβώς το ίδιο πρόβλημα υπήρχε, πάλι μόνο στην Ελλάδα, και στον τοκετό – όπου η επίτοκος υποχρεούται να αποχωρίζεται τον σύντροφο ή άλλο έμπιστό της άτομο στην πόρτα της αίθουσας τοκετών, σε αντίθεση με πρακτικές που τηρούνται διεθνώς σε προηγμένες χώρες όπου δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα στο να βρίσκεται σύντροφος ή άλλο έμπιστο άτομο, δίπλα στην επίτοκο κατά την διάρκεια του τοκετού.
Δεν επιθυμούν όλες οι επίτοκες την παρουσία έμπιστου ατόμου της επιλογής τους στην αίθουσα ωδινών, αλλά αυτές που το επιθυμούν, αρκετές φορές είναι υποχρεωμένες να δεχτούν τις δηλώσεις του προσωπικού εκάστοτε μαιευτηρίων και νοσοκομείων όπως: “δεν το δικαιούνται”, με βάση “εσωτερικούς κανονισμούς” ή “πρωτόκολλα” δεν επιτρέπεται.
Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν όσες γυναίκες τα τελευταία χρόνια ήθελαν να γεννήσουν με τον σύντροφό τους ή την μητέρα τους να τους κρατάει το χέρι.
Ήρθε λοιπόν η ώρα που πάλι πολίτες επιθυμούν να δράσουν ενάντια σε αυτή την κακοποιητική πρακτική:
Μια από τις δράσεις της Η ENCA HELLAS ( η οποία όπως και η μητρική ENCA global δραστηριοποιείται σε θέματα περιγεννητικής ), αφορά αυτό το θέμα και περιλαμβάνει το αίτημα για αποστολή αιτήσεων από τις γυναίκες στα νοσοκομεία.
Σκοπός της δράσης:
να αναδειχτεί και να εφαρμοστεί το νομικό πλαίσιο κατά το οποίο δίνεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής συνοδού* στην επίτοκο κατά την διάρκεια του τοκετού (είτε αυτός είναι φυσιολογικός είτε καισαρική).
Λόγος:
Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πίεση, τρομοκρατία και μη επαρκή ή ψευδή ενημέρωση (με αναφορές σε ανύπαρκτα ή μη νόμιμα πρωτόκολλα) και τους αφαιρείται η δυνατότητα της παρουσίας συνοδού στην πιο σημαντική στιγμή της ζωής τους.
*Συνοδός μπορεί να είναι ο σύντροφος, η μητέρα της επιτόκου, μια μαία, ένας/μία γιατρός, μια βοηθός μητρότητας, μια φίλη, και οποιοδήποτε άτομο η επίτοκος αισθάνεται ασφάλεια και άνεση μαζί του.
Η νέα κατευθυντήρια οδηγία του ΠΟΥ περιλαμβάνει επίσης το εξής απόσπασμα:
Συντροφικότητα κατά την διάρκεια του τοκετού & γέννησης του παιδιού:
3. (Συνίσταται) η παρουσία συνοδού (της επιλογής της επίτοκου) καθ’όλη την διάρκεια του τοκετού & της γένννησης του παιδιού.
[WHO recommendations: intrapartum care for a positive childbirth experience
ISBN 978-92-4-155021-5
http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/260178/1/9789241550215-eng.pdf
Είναι άξιο απορίας, το ότι στην Ελλάδα, όπως ακριβώς με τα δικαιώματα του παιδιού ως ασθενούς στην δράση Ποτέ πια μόνα (δράση που ξεκίνησε από πρωτοβουλία/ομάδα πολιτών), υπάρχει παρόμοια πρακτική και στο θέμα του δικαιώματος της γυναίκας ως ασθενούς, στο νοσοκομείο, κατά την διάρκεια του τοκετού.
Όπως και στα παιδιά, [τα οποία έχουν δικαίωμα ως ασθενείς το να έχουν σε όλη την διάρκεια ιατρικών παρεμβάσεων δίπλα τους υποστηρικτικό και συνεργάσιμο συνοδό, όπως και ξεκαθάρισε το ΚΕΣΥ με την σχετική απόφασή του] το ίδιο ισχύει νομικά και για τις γυναίκες…
Δεν μπορεί να απαγορεύσει κάποιος την παρουσία συνοδού, σε ασθενή, ειδικά όταν ο δεύτερος βρίσκεται σε μια κατάσταση στην οποία χρειάζεται υποστήριξη συναισθηματικά και σωματικά.
Η απαγόρευση αυτή, είναι ενάντια στα δικαιώματα του ασθενή.
Το ENCA Hellas καλεί τις γυναίκες
Στηρίζουμε με χορηγία επικοινωνίας την δράση αυτή όπως στηρίξαμε με όποιο μέσο διαθέτουμε την δράση του Ποτέ πια μόνα, ελπίζοντας ότι διά της νόμιμης οδού , θα υπάρξει αποτελεσματική ευαισθητοποίηση και μόνιμη επίλυση και αυτής της κακής “Ελληνικής” συνήθειας.
Στις περισσότερες προηγμένες χώρες θεωρείται αυτονόητο ότι η γυναίκα ως ασθενής, έχει και δικαίωμα της παρουσίας συνοδού και εφαρμόζεται η συμφωνία της χάγης.
Δεν βλέπουμε τον λόγο γιατί να μην εφαρμόζεται και στην Ελλάδα αυτό που ήδη είναι υπογεγραμμένο.
Εάν εσείς, ή άτομα του περιβάλλοντός σας πιστεύετε σε αυτό το δικαίωμα της γυναίκας να μην είναι μόνη, σας καλούμε να μιλήσετε για αυτό το θέμα στον κύκλο των γνωριμιών σας & να δράσετε προωθώντας τα κείμενα κ τους συνδέσμους που θα βοηθήσουν να ακουστεί για άλλη μια φορά αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο.
Εάν είσαστε επαγγελματίας υγείας, εκτυπώστε την αίτηση προς το νοσοκομείο & δώστε την σε γυναίκες που πρόκειται να γεννήσουν & σκέφτονται ήδη την διαδικασία του τοκετού, εξηγώντας ότι έτσι βοηθούν στο να ξεκινήσουν νομικές διαδικασίες που θα αναδείξουν τα δικαιώματα αυτά.
Διαφημίσεις (5)