➔ ParentsCafe.gr

Δημιουργικά παιχνίδια στην παραλία!

Τα παιδιά θα φορέσουν και πάλι το αγαπημένο τους μαγιό και θα ξεχυθούν στις παραλίες, για να απολαύσουν ήλιο, θάλασσα, παιχνίδι.

Για να τους εξασφαλίσετε χαρούμενες και διασκεδαστικές στιγμές, σας έχουμε κάποιες μικρές, αλλά έξυπνες ιδέες, που θα τα κρατήσουν απασχολημένα.

Διαφημίσεις

Τα παιδιά θέλουν θάλασσα!

Παιδίατροι, ψυχολόγοι και επιστήμονες κάθε ειδικότητας έχουν την ίδια γνώμη: η επίδραση της θάλασσας στα παιδιά είναι άκρως ευεργετική. Ευτυχώς, η ελληνική οικογένεια είναι σε προνομιακή θέση! Η παραλία για τους περισσότερους από εμάς είναι σε απόσταση αναπνοής!

Η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία των παιδιάτρων συνιστά μπάνια στη θάλασσα καθώς βοηθούν σε διάφορες παθήσεις, όπως στο άσθμα και στις αλλεργίες. Η γυμναστική που εξασφαλίζεται με τη δραστηριότητα στην παραλία και το κολύμπι σε συνδυασμό με τη ζεστή και υγρή ατμόσφαιρα ωφελούν το αναπνευστικό σύστημα του παιδιού. Μπάνια στη θάλασσα όμως συνιστούν και οι ορθοπεδικοί για τη βελτίωση ορθοπεδικών προβλημάτων όπως η σκολίωση.

Παραλία: ο καλύτερος παιδότοπος

Το παιχνίδι στην παραλία εξασφαλίζει αβίαστα την ιδανική απασχόληση για το παιδί. Διαδραματίζει έναν ισχυρό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του και στον αυξανόμενο προσανατολισμό στον κόσμο και γενικότερα στην ψυχοσωματική του ανάπτυξη. Το κολύμπι μάλιστα είναι πολύ καλό τονωτικό της αυτοπεποίθησης του παιδιού. Τονίζει ακόμα ότι οι γονείς κάνουν πολύ καλά που γράφουν τα παιδιά τους στο κολυμβητήριο κατά τη διάρκεια του χειμώνα προετοιμάζοντας επίδοξους κολυμβητές για το καλοκαίρι.

Για τα περισσότερα παιδιά, η παραμονή κοντά στη θάλασσα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να εξασφαλίσει το ιδανικό περιβάλλον ερεθισμάτων για την κατάκτηση δεξιοτήτων, όπως αναφέρουν με τη σειρά τους οι αναπτυξιολόγοι. Τα παιδιά έχουν εξάλλου την ικανότητα να επεξεργάζονται πληροφορίες με διαφορετικό τρόπο. Ένα κοχυλάκι στην παλάμη του χεριού μπορεί να μοιάζει με πραγματικό θησαυρό για το παιδί που παρατηρεί τον κόσμο γύρω του. Οι νέες παραστάσεις και γενικά η εξερεύνηση νέων πραγμάτων κυριολεκτικά συναρπάζει, ειδικά τα παιδιά των πόλεων, που είναι συνήθως περιορισμένα στους τέσσερις τοίχους κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η επαφή με «το μεγάλο και ευρύτερο» προκαλεί ένα ψυχικό «άνοιγμα» στο παιδί που το φέρνει σε ψυχική ισορροπία. Η επαφή, απ’ την άλλη, με τα στοιχεία της φύσης, με το νερό, την άμμο ή τα βότσαλα και το φως του ήλιου ενισχύει το αίσθημα της ευεξίας. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι βλέπουμε τα χλωμά και συχνά κατσουφιασμένα προσωπάκια των παιδιών μας, που το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου είναι κλεισμένα σε διαμερίσματα και αίθουσες διδασκαλίας, γρήγορα να λάμπουν από χαρά και ευτυχία καθώς τρέχουν ξυπόλυτα στην παραλία.

(Πηγή: http://goneisdimotiko9neafi.wordpress.com)

Παιχνίδια στην παραλία

Για να εξασφαλίσετε χαρούμενες και διασκεδαστικές στιγμές, σας έχουμε κάποιες μικρές, αλλά έξυπνες ιδέες, που θα τα κρατήσουν απασχολημένα.

Το πρώτο βήμα, εάν πρόκειται να μείνετε όλη την ημέρα στην παραλία, είναι να πάρετε όλα τα αντηλιακά μέτρα προστασίας -αντηλιακό υψηλού δείκτη σε πρόσωπο και σώμα, γυαλιά, καπέλο (θα προστατέψει εγκέφαλο και μάτια!) και μπλουζάκι για τα πιο μικρά- και στη συνέχεια να τους δώσετε την ευκαιρία να διασκεδάσουν παρέα με άλλα παιδάκια ή με τη δική σας συντροφιά και βοήθεια. Επιλέξτε παραλίες με άμμο ή μικρό χαλικάκι, για να μπορούν να κάθονται και να παίζουν άνετα τα παιχνίδια τους και απολαύστε παιχνίδια στην παραλία μαζί με τα αγγελούδια σας.

Τι παιχνίδια να παίξουμε;

Το παιχνίδι με κουβαδάκια είναι η πιο συνήθης απασχόληση των παιδιών στην παραλία, κυρίως των μικρότερων που λατρεύουν να σκάβουν και να φτυαρίζουν την άμμο, να κουβαλάνε από τη θάλασσα νερό και να φτιάχνουν το δικό τους πυργάκι. Σετ κουβαδάκια θα βρείτε σε πολλά μεγέθη και σχέδια, από τα απλά κουβαδάκια και ποτιστηράκια μέχρι φορτηγάκια και μικρά καροτσάκια, ενώ ο εξοπλισμός του σετ έχει εμπλουτιστεί πλέον με τόσα εργαλεία που το παιδί μπορεί να κατασκευάσει ό,τι φανταστεί.

Γλυπτά στην άμμο

Βοηθήστε το παιδί να φτιάξει τα δικά του ευφάνταστα γλυπτά πάνω στην άμμο. Με τα κουβαδάκια θα μπορέσει να μεταφέρει νερό από τη θάλασσα, ενώ μικρά ξυλάκια που θα βρει στην αμμουδιά, βοτσαλάκια και κοχύλια θα του χρησιμεύσουν για να στολίσει τις δημιουργίες του. Φυσικά τα χέρια του θα δώσουν σχήμα στο γλυπτό του! Εσείς μπορείτε να το βοηθήστε να φτιάξει ένα μικρό κάστρο, χελώνες, ψαράκια, κ.λπ.

Θαλασσινά κοσμήματα

Μια ιδέα που θα ενθουσιάσει κυρίως τα κοριτσάκια. Περπατήστε μαζί στην παραλία και αναζητήστε κοχύλια, πετραδάκια και λεπτά φύκια, για να τα δέσετε σε ένα κορδόνι και να φτιάξετε χειροποίητα και μοναδικά βραχιόλια ή κολιέ που θα κοσμήσουν τα χέρια και το λαιμό .

Σχέδια στην άμμο

Ψάξτε στην παραλία για μια μακριά ξύλινη βέργα και δώστε την στα παιδιά να σχεδιάσουν στην άμμο ευφάνταστες εικόνες. Χελώνες και γοργόνες, καράβια, σπιτάκια, ζώα και πουλιά, πραγματικά ό,τι τους έρχεται στο μυαλό. Μπορούν επίσης να ψάξουν για κοχύλια, σπάνια βότσαλα, φύκια, αστερίες και ξυλάκια, για να τα προσθέσουν στα σχέδιά τους και να δημιουργήσουν πιο “ζωντανές” εικόνες. Μην ξεχάστε να αποθανατίστε με τη φωτογραφική σας μηχανή τις δημιουργίες τους!

Κρυμμένος θησαυρός

Γεμίστε το κουβαδάκι του στο 1/3 με νερό, προσθέστε βότσαλα και φύκια και ρίξτε μέσα ένα μικρό θησαυρό, όπως π.χ. ένα μικρό κοχύλι. Πείτε στο παιδάκι σας να βουτήξει τα χεράκια του μέσα στο κουβαδάκι και να βρει το θησαυρό. Αν στο μικρό σας αρέσει να… βρωμίζει τα χεράκια του και το ενθουσιάζει η ιδέα της ανασκαφής, επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να βαρεθεί.

Εναλλακτικά, μπορείτε να κρύψετε περισσότερα κοχύλια σε έναν ευρύτερο χώρο γύρω από την ομπρέλα σας, για να ασχοληθεί περισσότερη ώρα και με περισσότερες ανασκαφές να βρει τους κρυμμένους θησαυρούς.

Ποιος θα γεμίσει πιο γρήγορα τον κουβά

Το παιχνίδι αυτό παίζεται τουλάχιστον με 2 άτομα. Τοποθετήστε ο καθένας το κουβαδάκι του σε κάποια απόσταση (περίπου 2 – 3 μέτρων) από την ακροθαλασσιά, τόση ώστε να μη χρειάζεται να κάνετε ολόκληρο δρομολόγιο από τη θάλασσα μέχρι το κουβαδάκι, αλλά ούτε να είναι και πολύ κοντά. Στόχος του παιχνιδιού είναι να βγει νικητής εκείνος που θα καταφέρει να γεμίσει πρώτος το κουβαδάκι του με νερό, το οποίο θα κουβαλήσει με τα χέρια του από τη θάλασσα.

(Πηγή: www.yeskid.gr)

1. Η πλάτη του παιδιού θα είναι ένας πίνακας! Απλώστε την κατάλληλη ποσότητα αντιηλιακής κρέμας στην πλατούλα του και το παιχνίδι αρχίζει… Σχεδιάστε με τον δείκτης σας στην πλάτη του παιδιού ένα ένα κάθε φορά διάφορα σχέδια , ποικιλία από σχήματα , διάφορα γράμματα ή και αριθμούς και ζητήστε του να μαντέψει τι έχετε σχεδιάσει στην πλατούλα του….αν δεν το βρει ο πίνακας σβήνει απλώνοντας ομοιόμορφα την κρέμα στην πλάτη, ώμους,και χέρια του παιδιού για να του δοθεί άλλη μια ευκαιρία!

Έτσι η αντιηλιακή κρέμα απλώνεται πιο ευχάριστα και πολύ πιο εποικοδομητικά ενισχύοντας παράλληλα την δεξιότητα της γραφαισθησίας αλλά και την φαντασία του παιδιού !

Διαδρομή για υπερήρωες ή αυτοκινητάκια

Βρέξτε λίγο την άμμο για να είναι ελαφρώς υγρή και πιο σταθερή. Σχεδιάστε πάνω της διάφορες διαδρομές, κάθετες , οριζόντιες , ημικύκλιες , διαγώνιες , με εμπόδια ή και χωρίς. Βάλτε ακόμη και ήρωες που ακολουθούν αυτές τις διαδρομές για να φτάσουν στον στόχο τους. Ένα ψαράκι που μέσα από μια δύσκολη διαδρομή με πολλά εμπόδια και χωρίς να πέφτει πάνω σε αυτά φτάνει τελικά στην φωλιά του.

Προτείνετε στο παιδί να οδηγεί τους διάφορους ήρωες με τον δείκτη του πιέζοντας απαλά την άμμο κάθε φορά μέσα από τις διαδρομές που θα του φτιάχνεται στο τελικό τους στόχο χωρίς να ακουμπά καθόλου τα πλαίσια των γραμμών της άμμου ή τα διάφορα εμπόδια που θα συναντά (π.χ.πετρούλες, κοχύλια).

Η διαδρομή σταδιακά μπορεί να γίνεται όλο και πιο μεγάλη , απαιτώντας από το παιδί να μπουσουλάει παράλληλα για να οδηγεί τον ήρωά του στον στόχο….Μια δραστηριότητα που ενισχύει την γραφή , την φαντασία και την ακρίβεια της λεπτής κίνησης!

Βοτσαλομπάσκετ!

Γεμίστε ένα κουβαδάκι με νερό , τοποθετήστε το στην μέση της απόστασης σας , μαζέψτε 10 πετρούλες ο καθένας, στοχεύσατε και πυρ ! Ένας ένας κάθε φορά πετά την πετρούλα του με στόχο να μπει στον κουβά και να πετάξει πολλά νερά!

Μέσα από αυτή την δραστηριότητα ενισχύεται ο συντονισμός ματιού- χεριού, η συγκέντρωση της προσοχής καθώς επίσης και η δεξιότητα του ¨περιμένω την σειρά μου!

Κρυμμένος θησαυρός

Γεμίστε ένα κουβαδάκι αυτή την φορά με άμμο ή χαλίκια! Κρύψτε μέσα σε αυτό βαθιά μέσα στην άμμο ή στο χαλικάκι και χωρίς να σας βλέπει το παιδί ένα ένα κάθε φορά διάφορα αντικείμενα με διαφορετική υφή (ένα αμαξάκι, ένα μπαλάκι του τένις, μια φλούδα από ένα φρουτάκι κ.ά).

Ζητήστε από το παιδί να το εντοπίσει με τα δακτυλάκια του, χωρίς να βλέπει και αν μπορεί να σας πει τι είναι! Έτσι ενισχύεται η στερεογνωσία , η συγκέντρωση της προσοχής καθώς και οι λεπτοί επιδέξιοι χειρισμοί του χεριού !

Θυμάσαι τι εξαφανίστηκε;

Τοποθετήστε 4 αντικείμενα πάνω στην ψάθα το ένα δίπλα στο άλλο, αφήστε το παιδί να τα δει καλά για 10 δευτερόλεπτα και στην συνέχεια κρύψτε τα κάτω από μια πετσέτα. Μια ρακέτα , ένα καπέλο, ένα κοχύλι, ένα μπρατσάκι. Τι είδες? Ζητήστε από το παιδί να σας τα κατονομάσει ένα ένα με την σειρά που τα είδε.

Αν τα θυμάται όλα προσθέστε άλλο ένα αν όχι αφαιρέστε ένα. Μπορείτε ακόμη να παίξετε το παιχνίδι αυτό με πολλές παραλλαγές. Για παράδειγμα μπορείτε , αφού αφήσετε το παιδί να τα δει καλά , να αφαιρείτε ένα και να ζητάτε από το παιδί να εντοπίζει πιο λείπει ή να προσθέτετε ένα ακόμη και να ζητάτε από το παιδί να εντοπίσει ποιο δεν ήταν αρχικά στην σειρά.

Ακόμη μπορείτε να μπερδεύετε την σειρά τοποθέτησης των αντικειμένων και να ζητάτε από το παιδί να τα τοποθετήσει στην αρχική τους θέση. Ένα παιχνίδι μνήμης, οπτικής αντίληψης και συγκέντρωσης της προσοχής!

Μην ξεχνάτε πως και το καλοκαίρι οι δεξιότητες των παιδιών μπορούν και πρέπει να ενισχύονται…

(Πηγή: http://www.ikidcenters.com)

 Επιμέλεια: Εύη Πατέρα, Μ.Στυλιανάκη

Συζητήστε με άλλους γονείς ή διαβάστε τι έχουν να πουν αλλοι γονείς για το θέμα στο φόρουμ συζητήσεων

Δείτε θέματα συζητήσεων που έχουν ετικέττα “Καλοκαίρι” εδώ:

https://parents.org.gr/forum/tags/καλοκαίρι

https://parents.org.gr/forum/forum/33-diakopes/ ή εδώ

https://parents.org.gr/forum/forum/19-eleutheros-chronos-drastiriotites/

 

. Attachment Babywearing Bonding Bιβλία ENCA Kids in Athens KMOP LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami Quilling S.O.S. Saferinternet STEM Tourette vbac Άγχος Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Ανοσοκαταστολή Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία ΔΕΠΥ Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διαταραχές Διατροφή Δικαιοσύνη Δωρεά ωαρίων Δώρο ΕΨΥΠΕ Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικές δράσεις Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Ισχίο ΚΑΡΠΑ Κακοποίηση Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κατοικίδια Κοινωνικοποίηση Κορωνοϊός Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μπαμπάς Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοηματική Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ορθοπεδική Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παρασυμπαθητικό Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Προσκόλληση Πρωτοχρονιά Πρόληψη Ρολό τουαλέτας Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σεξουαλική αγωγή Σπίτι Στατιστικές Συμβουλές Συμπαθητικό Σχολείο Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεφωνικές γραμμές Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υπερδιέγερση Υποστήριξη Φαρμακεία Φθηνές κατασκευές Φοβίες Φωτιά Φόβος Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη Ωάριο















Διαφημίσεις (5)












"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "





      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: