Η σημασία της πρώιμης διάγνωσης
To 2007 είχε ξεκινήσει στις ΗΠΑ μια μεγάλη καμπάνια από παιδιάτρους και οργανισμούς σχετικά με τη σημασία της πρώιμης διάγνωσης των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού. Πλέον, από το 2017 υπάρχει σχετική οδηγία στα Ελληνικά Βιβλιάρια Υγείας.
Στα Βιβλιάρια Υγείας παιδιού που λαμβάνουν οι γονείς νεογέννητων, περιλαμβάνεται και ερωτηματολόγιο για τον πρώιμο έλεγχο που οφείλει να κάνει ο παιδίατρος, σε σχέση με τον αυτισμό.
Δείτε εδώ για τα βιβλιάρια υγείας & την τελευταία εγκύκλιο για τα βιβλιάρια 2017-2018 : /2014/01/21/vivliario-ygias-tou-pediou-kabyles-anaptyxis/
Εδώ και ενάμισυ χρόνο έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ μια μεγάλη καμπάνια από παιδιάτρους και οργανισμούς σχετικά με τη σημασία της πρώιμης διάγνωσης των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού.
Ο λόγος είναι ότι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα ελαφρών περιπτώσεων του φάσματος του αυτισμού περνούν πολλές φορές απαρατήρητα, χωρίς να διαγνωσθούν, τη στιγμή που αυτές ακριβώς οι περιπτώσεις παιδιών μπορούν να βοηθηθούν πολύ και θεαματικά από τις διάφορες μορφές θεραπείας, περισσότερο από κάποιες πιο περίπλοκες περιπτώσεις.
Αναγνωρίζοντας τον ρόλο των παιδιάτρων στη πρώιμη διάγνωση των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού, αφού οι παιδίατροι συχνά είναι οι πρώτοι στους οποίους οι γονείς εκφράζουν τις ανησυχίες τους για συμπεριφορές των παιδιών τους, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής όπως και άλλοι οργανισμοί συστήνουν πλέον τον συστηματικό έλεγχο για συμπτώματα χαρακτηριστικά των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού, στις συνήθεις προγραμματισμένες επισκέψεις στον παιδίατρο στους 18 και 24 μήνες.
Παρέχουν μάλιστα στους παιδιάτρους διάφορα διαγνωστικά εργαλεία (ερωτηματολόγια, λίστες συμπτωμάτων…) με τα οποία μπορούν να ελέγχουν για τα συμπτώματα αυτά, και να παραπέμπουν άμεσα στους ειδικούς για περαιτέρω αξιολόγηση και θεραπευτική πρόταση, τονίζοντας ότι η πρώιμη ανίχνευση και διάγνωση και η άμεση επαφή με ειδικούς σε θέματα αυτισμού και η καθοδήγηση στην κατάλληλη θεραπεία μπορεί να μειώσει σημαντικά την ένταση των συμπτωμάτων.
Θέλοντας να αποφύγει την κινδυνολογία ο νευρολόγος-αναπτυξιολόγος dr. Scott Myers, ένας από τους παιδίατρους που συνεργάστηκε με την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρία για τις λίστες των συμπτωμάτων, δηλώνει: «Είναι γνωστό ότι τα συμπτώματα που αναφέρονται στις λίστες, δεν σημαίνουν ότι ένα παιδί είναι αυτιστικό – ταυτόχρονα με τη συνειδητοποίηση για την ύπαρξη κινδύνων, αναπτύσσεται και ανησυχία σε περιπτώσεις που αυτή δεν έχει λόγο να υπάρχει. Η έκθεση αυτή θα βοηθήσει τον αναγνώστη να ξεχωρίσει σε ποιες περιπτώσεις θα είναι καλό να υπάρχει ανησυχία και σε ποιες όχι».
Ένα άλλο ενημερωτικό εργαλείο, μια ιστοσελίδα η οποία έκανε την έναρξή της στα μέσα του Οκτωβρίου του 2007, προβάλλει πάρα πολλά βίντεο-κλίπ με παιδιά που έχουν αυτισμό, σε αντίθεση με παιδιά που δεν έχουν, για την σωστότερη ενημέρωση των γονέων και παιδιάτρων: http://www.autismspeaks.org/
Οι υπεύθυνοι ελπίζουν ότι η ιστοσελίδα θα προωθήσει την πρώιμη διάγνωση και θεραπεία για να βοηθηθούν παιδιά που έχουν αυτισμό, στο να ζήσουν μια πιο φυσιολογική ζωή.
Στην ιστοσελίδα θα δείτε βίντεο που ενημερώνουν για τον αυτισμό και για τα σημάδια που θα βοηθήσουν τους γονείς για να αναγνωρίσουν πρώιμα σημάδια του φάσματος του αυτισμού.
(Θα χρειαστεί να κάνετε μια πολύ σύντομη εγγραφή για να δείτε τα βίντεο)
Υπάρχουν πάρα πολλά βίντεο που δείχνουν πως τα παιδιά αντιλαμβάνονται το περιβάλλον, τα παιχνίδια και τους ανθρώπους γύρω τους, καθώς επίσης πως γίνεται η αξιολόγηση των παιδιών απο τους ειδικούς και πολλές άλλες πληροφορίες. Όλα τα βίντεο είναι στην Αγγλική γλώσσα.
Ποιά ειναι τα χαρακτηριστικά του και η συχνότητα εμφάνισής του; Πώς επηρεάζει ο αυτισμός την συμπεριφορά ενός παιδιού αλλά και την μετέπειτα ζωή του; Διαβάστε εδώ απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα για αυτό το θέμα: Τι είναι ο αυτισμός
Πηγή: Intelihealth
Πρώτη δημοσίευση 2008/ ανανέωση συνδέσμων 2023.
Διαφημίσεις (5)