➔ ParentsCafe.gr

Παγκόσμια Hμέρα Ψυχικής Υγείας της Μητέρας

Αδιάγνωστες 7 στις 10 γυναίκες που παρουσιάζουν επιλόχειο κατάθλιψη..

Κάθε πρώτη Τετάρτη του Μαίου, προσδοκούν αρκετές οργανώσεις να εορτάζεται & να αναδεικνύεται μελλοντικά η Ψυχική Υγεία της Μητέρας, παγκοσμίως.

Διαφημίσεις

Είναι συγκλονιστικό ότι 2 στις 10 γυναίκες πλήττωνται από διάφορα συμπτώματα περιγεννητικά, (κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης εώς και ένα χρόνο μετά), ενώ μόνο 7 στις 10 από αυτές, παίρνουν κάποια διάγνωση ή λαμβάνουν βοήθεια για να ξεπεράσουν αυτές τις ασθένειες.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιδημιολογικά στοιχεία για την Ελλάδα, το 50-85% των νέων μητέρων αναπτύσσουν μια ήπιας έντασης και παροδική μορφή επιλόχειας δυσφορίας (baby blues), που διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες και δεν πρέπει να ταυτίζεται με την κατάθλιψη.

Το 10-15% των νέων μητέρων αναπτύσσουν επιλόχεια κατάθλιψη και το 0,1 – 0,2% των νέων μητέρων αναπτύσσουν επιλόχεια ψύχωση (Δημόσια Διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κατάθλιψη, 2008) στοιχεία που συνάδουν με τα πορίσματα της παγκόσμιας βιβλιογραφίας, τα οποία συγκλίνουν στον έγκαιρο εντοπισμό των συμπτωμάτων, για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στη γυναίκα, το παιδί αλλά και σε όλη την οικογένεια, και επισημαίνουν την αποτελεσματικότητα της ανίχνευσης των εν λόγω συμπτωμάτων ήδη από την εγκυμοσύνη.

Γιατί δεν λαμβάνουν διάγνωση ή βοήθεια τόσες πολλές μητέρες;

Ντρέπονται οι γυναίκες να ζητήσουν περισσότερη βοήθεια, ή ο περίγυρος δεν λαμβάνει αρκετά σοβαρά τα συμπτώματα που εκφράζει η νέα μητέρα;

Φαίνεται ότι ο λόγος της μη διάγνωσης είναι και ότι δεν γίνονται αντιληπτά τα συμπτώματα και η βαρύτητα αυτών, από τις ίδιες, τους οικείους τους, ακόμα και από τους επαγγελματίες υγείας με τους οποίους έρχονται σε επαφή.

Ποιές είναι οι διαταραχές αυτές & γιατί είναι σημαντικό να διαγνώσκονται;

Οι περιγεννητικές ψυχικές διαταραχές (ΠΨΔ), όπως η κατάθλιψη (προγεννητική και επιλόχεια), αγχώδεις διαταραχές, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, κλπ. μπορεί να επιφέρουν σοβαρές συνέπειες, συμπεριλαμβανόμενων του κινδύνου για αυτοκτονία, τις μαιευτικές επιπλοκές, την παγίωση και χρονιότητα των ψυχικών διαταραχών, τις δυσκολίες στη σχέση του ζευγαριού, τα αυξημένα διαζύγια. Επιπλέον, τα παιδιά των γυναικών που πάσχουν από κάποια ΠΨΔ, έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν συναισθηματικά, συμπεριφορικά και γνωστικά προβλήματα, κατά την ανάπτυξή τους.

Ποιά είναι τα συμπτώματα που υποδεικνύουν ΠΨΔ;

Δεν έχει κάθε γυναίκα η οποία δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σε αυτό το νέο της ρόλο, κάποια περιγεννητική διαταραχή.
Όπως περιγράφεται πιο πάνω, τις πρώτες δύο εβδομάδες υπάρχουν τα baby blues..
Εάν μετά τις 2 εβδομάδες συνεχίζει να υπάρχει παρουσία στεναχώρις, αρνητισμού, εκνευρισμού σε συνδυασμό με απουσία στήριξης από το υπόλοιπο φιλικό ή οικογενειακό περιβάλλον ή άλλοι παράγοντες που δυσκολεύουν ή στεναχωρούν την νέα μητέρα, είναι πιο πιθανό να κάνει την εμφάνισή της η επιλόχειος κατάθλιψη.
Επίσης, δυσάρεστες εμπειρίες ή άλλη κατάθλιψη πρό της εγκυμοσύνης, επίσης συμβάλλουν αυξάνοντας αυτές τις πιθανότητες.

Τι γίνεται εαν η μητέρα αρνείται ότι έχει το οποιοδήποτε πρόβλημα;

Μια έγκυος/νέα μητέρα μπορεί να εσωτερικεύει πολλά αρνητικά συναισθήματα, να μην δείχνει μεγάλη ανησυχία αλλά παρόλα αυτά να αισθάνεται άγχος το οποίο πρέπει να “καταπιεί” ή άλλα συναισθήματα τα οποία να κάνουν δύσκολη την επιστροφή στον παλιό της εαυτό.

Δώστε προσοχή στις λεπτομέρειες όπως σε λέξεις ή φράσεις που θα πεί, που ενδεχομένως φανερώνουν προβληματισμό.

Παρατηρήστε εάν η έγκυος ή νέα μητέρα δείχνει να μην μπορεί ή να μην θέλει να ακολουθήσει πράγματα τα οποία της προσέφεραν απόλαυση στο παρελθόν.

Εάν αισθάνεστε την οποιαδήποτε αμφιβολία ή έχετε σκέψεις που σας ανησυχούν μην χάνετε χρόνο, επικοινωνήστε με την ειδική γραμμή που λειτουργεί η ΜΚΟ Φαιναρέτη από το 2014 στο 210-9319054  (Τηλεφωνικής Γραμμής Υποστήριξης της Ψυχικής Υγείας της Εγκύου και της Νέας Μητέρας ).

Οι ΠΨΔ (περιγεννητικές ψυχολογικές διαταραχές) θεραπεύονται;

Ναι θεραπεύονται, όμως εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία τότε μπορεί και να γίνουν χρόνιες. Άρα, είναι εξαιρετικά σημαντικό όσο νωρίτερα γίνεται, να υπάρχει συμβουλευτική με κατάλληλο ειδικό.

Πως μπορείτε να βοηθήσετε;

  • Η συζήτηση αυτών των δεδομένων είναι το πιο βασικό στοιχείο, έτσι ώστε να γίνει συνείδηση ότι τόσες γυναίκες έχουν αυτά τα συμπτώματα ενώ δεν λαμβάνουν την βοήθεια που θα έκανε καλό και στις ίδιες και στο μωρό τους – είναι κρίσιμο να γίνει κατανοητό ότι η μη λήψη βοήθειας οδηγεί σε κακά επακόλουθα για την ίδια την μητέρα αλλά και για το νεογέννητο.
    Το κύριο επιχείρημα που έχει σημασία είναι ότι οι ίδιες οι γυναίκες προσπαθούν να μειώσουν τα συναισθήματά τους ίσως φοβούμενες το στίγμα της ψυχικής ασθένειας ή της “αδύναμης” γυναίκας που “δεν τα καταφέρνει”.
  • Προωθήστε σχετικούς συνδέσμους στους λογαριασμούς social media έτσι ώστε να φαίνεται το ενδιαφέρον σας και να δημιουργηθεί συζήτηση γύρω από το θέμα
  • Υπογράψτε για να αναγνωριστεί & να θεσμοθετηθεί η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας της Μητέρας στα Ηνωμένα Έθνη : http://wmmhday.postpartum.net/call-on-the-un-to-recognize-world-maternal-mental-health-day/

 

 

https://www.fainareti.gr/el/

World Maternal Health Day

#mothersMHmatters  http://wmmhday.postpartum.net/

. Attachment Babywearing Bonding Bιβλία ENCA Kids in Athens KMOP LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami Quilling S.O.S. Saferinternet STEM Tourette vbac Άγχος Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Ανοσοκαταστολή Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία ΔΕΠΥ Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διαταραχές Διατροφή Δικαιοσύνη Δωρεά ωαρίων Δώρο ΕΨΥΠΕ Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικές δράσεις Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Ισχίο ΚΑΡΠΑ Κακοποίηση Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κατοικίδια Κοινωνικοποίηση Κορωνοϊός Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μπαμπάς Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοηματική Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ορθοπεδική Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παρασυμπαθητικό Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Προσκόλληση Πρωτοχρονιά Πρόληψη Ρολό τουαλέτας Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σεξουαλική αγωγή Σπίτι Στατιστικές Συμβουλές Συμπαθητικό Σχολείο Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεφωνικές γραμμές Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υπερδιέγερση Υποστήριξη Φαρμακεία Φθηνές κατασκευές Φοβίες Φωτιά Φόβος Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη Ωάριο















Διαφημίσεις (5)












"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "





      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: