Οφέλη, ασβέστιο, δυσανεξία – συνηθισμένες απορίες για το γάλα
Ποιά είναι τα οφέλη λήψης γάλακτος; Πόσο ασβέστιο χρειάζονται τα παιδιά; Πώς καλύπτουν τις διατροφικές τους ανάγκες σε ασβέστιο τα άτομα με έλλειψη του ενζύμου λακτάσης (δυσανεξία στη λακτόζη);
Το γάλα είναι μία από τις πληρέστερες φυσικές τροφές που έχει ο άνθρωπος στη διάθεσή του και είναι η πλέον ενδεδειγμένη για την περίοδο που ο οργανισμός αναπτύσσεται. Αποτελεί την τροφή με τη μεγαλύτερη βιολογική σημασία για τον άνθρωπο, από την πρώτη στιγμή της γέννησης του. Αρκεί να σκεφτούμε ότι αποτελεί τη μοναδική τροφή για το νεογέννητο τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του, αλλά και την βασική τροφή μέχρι το πρώτο έτος. Η μεγάλη βιολογική του αξία οφείλεται στην ποικιλία των θρεπτικών συστατικών που περιέχει. Το γάλα αποτελεί πολύτιμη τροφή για όλες τις ηλικίες.
Οφέλη λήψης γάλακτος
Το γάλα είναι το μοναδικό τρόφιμο στη φύση που περιέχει την υψηλής σημασίας πρωτεΐνη, την καζεΐνη. Τα πεπτίδια που προέρχονται από την καζεΐνη ενισχύουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού, ρυθμίζουν την πίεση του αίματος, βοηθούν στην αντιμετώπιση του στρες και έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες.
Το γάλα περιέχει μείγμα πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, απαραίτητα αμινοξέα και σημαντικές ποσότητες ανόργανων αλάτων, όπως ο φώσφορος και το ασβέστιο που αποτελούν δομικά υλικά για το σκελετό.
Το ασβέστιο, εκτός από το σπουδαίο ρόλο που έχει ως δομικό υλικό για τον οργανισμό, είναι απαραίτητο και για άλλες οργανικές λειτουργίες. Ρυθμίζει την πηκτικότητα του αίματος μαζί με την βιταμίνη Κ, την κανονική μυϊκή λειτουργία και τον καρδιακό ρυθμό.
Ανάγκες σε ασβέστιο
Οι ανάγκες σε ασβέστιο είναι υψηλότερες κατά τη διάρκεια της παιδικής και της εφηβικής ηλικίας, γιατί σε αυτή την ηλικία τα οστά μεγαλώνουν γρήγορα και πρέπει να λαμβάνουν περισσότερο ασβέστιο προκειμένου να δυναμώσουν.
Το μεγαλύτερο μέρος του ασβεστίου για την ενίσχυση των οστών το παίρνουμε μέχρι την ηλικία των 17 ετών. Καταναλώνοντας τροφές που είναι καλές πηγές ασβεστίου, όπως τα γαλακτοκομικά, τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να αποθηκεύσουν ασβέστιο στα οστά τους.
Στην ενήλικη ζωή αρχίζει η απώλεια ασβεστίου από τα οστά. Όσο περισσότερο ασβέστιο υπάρχει στα οστά όταν αρχίσει η απώλειά του, τόσο μικρότερες πιθανότητες υπάρχουν τα οστά να γίνουν εύθραυστα.
Πόσο ασβέστιο χρειάζονται τα παιδιά;
Οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη διατροφή συνιστούν τα παιδιά ηλικίας 4-8 ετών να λαμβάνουν 800 mg ασβεστίου την ημέρα, ή περίπου 2 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα.
Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες ηλικίας 9-18 ετών χρειάζονται περισσότερο ασβέστιο δεδομένου ότι τα οστά τους αναπτύσσονται περισσότερο απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ζωής. Θα πρέπει να παίρνουν 1.300 mg ασβεστίου την ημέρα, ή περίπου 3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα.
Ένα ποτήρι γάλα των 0,25 l έχει περίπου 300 mg ασβεστίου, επομένως γύρω στα 4 ποτήρια γάλα την ημέρα σχεδόν καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες σε ασβέστιο.
Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο:
Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα κρεατικά και τα αβγά, είναι τροφές πλούσιες σε ασβέστιο. Το γάλα και τα προϊόντα του, ιδιαίτερα τα κίτρινα τυριά, που είναι πολύ πλουσιότερα σε ασβέστιο από τη φέτα είναι η πλουσιότερη και εκλεκτότερη πηγή ασβεστίου.
Εκτός από τα γαλακτοκομικά, ασβέστιο περιέχουν και τα μικρά ψάρια που τρώγονται με το κόκαλο, ο σολομός, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα.
Το ασβέστιο ανήκει στην κατηγορία των μετάλλων που περιέχονται στον οργανισμό σε μεγαλύτερη ποσότητα από τα άλλα. Τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ασβεστίου από τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Δυσανεξία στη λακτόζη:
Παρόλο που το ασβέστιο περιέχεται σε πολλές τροφές και σε ικανοποιητική ποσότητα, δεν είναι πάντοτε αφομοιώσιμο από τον οργανισμό. Η λακτόζη (σάκχαρο του γάλακτος) επιτρέπει την πλήρη απορρόφηση του ασβεστίου. Για να διασπαστεί η λακτόζη πρέπει να παραχθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό ένα ένζυμο που ονομάζεται λακτάση.
Πολλά άτομα έχουν πλήρη έλλειψη αυτού του ενζύμου ή το παράγουν σε περιορισμένη ποσότητα, με αποτέλεσμα η πέψη του γάλακτος να γίνεται με δυσκολία. Όταν ένα άτομο που έχει έλλειψη λακτάσης πιει γάλα ή πάρει τροφή που περιέχει γάλα, τότε ο οργανισμός αντιδρά αυτομάτως, παρουσιάζοντας συμπτώματα όπως: στομαχικές διαταραχές, κοιλιακούς πόνους, μετεωρισμό και πιθανόν διάρροιες.
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το 6% του γενικού παιδικού πληθυσμού πάσχει από δυσανεξία στη λακτόζη ( έλλειψη του ενζύμου λακτάσης). Δευτερογενής δυσανεξία στην λακτόζη μπορεί να εμφανιστεί και από διάφορες παθολογικές καταστάσεις.
Τα άτομα με έλλειψη λακτάσης προκειμένου να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και κυρίως σε ασβέστιο, μπορούν να καταναλώνουν γιαούρτι, διότι όταν το γάλα μετατρέπεται σε γιαούρτι, τότε 20-30% της λακτόζης διασπάται και παράγεται γαλακτικό οξύ και έτσι μειώνεται το ποσοστό της λακτόζης. Επίσης μπορούν να καταναλώνουν τυριά και ειδικά γάλατα στα οποία έχει μειωθεί ή περιεκτικότητα σε λακτόζη.
Πηγή: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού http://www.healthykids.gr
Διαφημίσεις (5)