➔ ParentsCafe.gr

ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ – Νέο κέντρο ActionAid Hellas με δωρεάν εκδηλώσεις

Ένα νέο κέντρο στον Κολωνό, με χρηματοδότηση από γνωστά φιλανθρωπικά ιδρύματα & δωρεάν εκδηλώσεις για τους δημότες της αθήνας

Που βρίσκεται το Επίκεντρο;

Στην οδό Πέτρας 93 ( χάρτης εδώ ) στο 4ο διαμέρισμα των αθηνών το οποίο μαστίζεται από μεγάλα ποσοστά ανεργίας, στο οποίο κατοικούν 80% μονογονεικές οικογένειες εγκαινιάστηκε τον Μάιο το Επίκεντρο – το νέο κέντρο που φιλοδοξεί να προσφέρει υπηρεσίες χωρίς αντίτιμο σε περίπου 3.300 παιδιά, έφηβους & ενήλικες στο πρώτο έτος λειτουργίας του.

Διαφημίσεις

Η χρηματοδότηση προέρχεται από τα ιδρύματα ΙΣΝ (Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Ν. Λάτση, & Γ. Λεβέντη, Ίδρυμα Vodafone (90%) & ιδιώτες (10%).

Ποιός μπορεί να συμμετέχει;

Όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Αθηναίων & με βάση εισοδηματικά κριτήρια

Υπάρχει διαδικασία συμμετοχής;

Θα πρέπει να φέρετε τελευταίο εκκαθαριστικό & ταυτότητα:

Περισσότερα στο τηλέφωνο του Επίκεντρου 9π.μ.-9 μ.μ. Τηλ. 215 55 57 345

Δράσεις για Παιδιά & Εφήβους, Δράσεις για Ενήλικες δείτε πιο κάτω!

Ψυχοκοινωνική Συμβουλευτική: Ατομικές συνεδρίες από την AMKE Iasis 9-9 μ.μ. + σεμινάρια πρόληψης. Νομική Συμβουλευτική: Αστικό δίκαιο/φυσικά πρόσωπα Ζέφη Λαβδιώτη Λογιστική Συμβουλευτική: Δημήτρης Μπανούσης Εύρεση Εργασίας: Στέλλα Αργυρού, Εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών, Εργαστήριο Ενδυνάμωσης γυναικών

Πού ξαναακούσατε για την Αctionaid ;

Κατά πάσα πιθανότητα έχετε ήδη δεί αυτό το φανταστικό βίντεο

 

Δείτε εδώ φωτό & βίντεο του νέου χώρου:

https://www.youtube.com/watch?v=HOmB4Y6Wge4

 


 

Χάρτης

Το 80% της χρηματοδότησης προέρχεται από ιδρύματα ενώ το υπόλοιπο ποσοστό από ιδιώτες. Ένας τρόπος στήριξης των προγραμμάτων του Επίκεντρου από ιδιώτες μπορεί να πραγματοποιηθεί με μηνιαία τακτική συνδρομή.


Ακολουθεί το δελτίο τύπου  Επίκεντρο – Πολυχώρος Δράσης και Αλλαγής

Η ActionAid δίπλα στους συμπολίτες μας με μία νέα πρόταση αντιμετώπισης του οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού.

Η ActionAid Ελλάς κάνει τη δική της πρόταση στον τρόπο καταπολέμησης του οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού στην Ελλάδα με τη δημιουργία του Επίκεντρου, ενός πολυχώρου δράσης και αλλαγής, που στόχος του είναι η ενδυνάμωση και η επίλυση των προβλημάτων που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής.

Mε το Επίκεντρο η ActionAid μεταφέρει με έναν ακόμα τρόπο (εκτός από την εκπαιδευτική της δράση και τη δράση της για το προσφυγικό) την εμπειρία 45 ετών αναπτυξιακών προγραμμάτων, στην Ελλάδα. Ανταποκρινόμενη στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας, των υποστηρικτών της και στον ρόλο της ως μέρος της κοινωνίας των πολιτών, δείχνει έναν άλλο δρόμο παρέμβασης και αντιμετώπισης του οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού.

Η φιλοσοφία της ActionAid στο Επίκεντρο

Όπως σε κάθε δράση της, έτσι και στο Επίκεντρο, η ActionAid δεν επιλέγει τη φιλανθρωπία, αλλά δείχνει ένα διαφορετικό δρόμο που φέρνει μόνιμες αλλαγές. Επιλέγει την ενδυνάμωση ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους που συμμετέχουν στα προγράμματά της να χρησιμοποιήσουν τις δικές τους δυνάμεις για να αλλάξουν τη ζωή τους οριστικά.

Έχοντας πάνω από 45 χρόνια εμπειρία και γνώση όσον αφορά τα αίτια αλλά και τους τρόπους καταπολέμησης της φτώχειας, η ActionAid έχει δει επανειλημμένα πως όταν υπάρχει χρόνιος οικονομικός και κοινωνικός αποκλεισμός, όπως συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, οι παρεμβάσεις χρειάζεται να είναι μακροπρόθεσμες και να δίνουν αληθινή προοπτική. Η οργάνωση δουλεύει μαζί με τους ανθρώπους που συμμετέχουν στα προγράμματα για να βρουν λύσεις σε όσα οι ίδιοι αναγνωρίζουν ως ανάγκες.

Τέλος, καθώς πιστεύει βαθιά στο «μαζί» συνεργάζεται στο Επίκεντρο με πρωτοπόρες οργανώσεις και εξειδικευμένους επαγγελματίες (14 στο σύνολο) ώστε εν τέλει να παρέχουν από κοινού τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες και προγράμματα.

Τι είναι το Επίκεντρο

Το Επίκεντρο είναι ένας πολυχώρος δράσης και αλλαγής που δημιουργήθηκε με στόχο να υποστηρίξει τον τοπικό πληθυσμό που έχει πληγεί από την πολυετή οικονομική ύφεση και ζει σε συνθήκες οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού.

Για να το πετύχει, στεγάζει ένα πολυδιάστατο, ολιστικό πρόγραμμα που προσφέρει δωρεάν, καινοτόμες υπηρεσίες για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες: παιδιά, εφήβους κι ενήλικες.

Τα προσφερόμενα προγράμματα κι υπηρεσίες του Επίκεντρου δημιουργήθηκαν κι επιλέχθηκαν με στόχο να δώσουν στους συμμετέχοντες τα απαραίτητα εφόδια (εργαλεία, γνώσεις, ικανότητες) για να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι τα βασικά προβλήματα που έχει επιφέρει η κρίση στη ζωή τους.

Συγκεκριμένα, οι στόχοι του Επίκεντρου είναι:

• Η βελτίωση της ψυχικής υγείας των ενηλίκων της κοινότητας και η μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού.

• Η επίλυση λογιστικών και νομικών ζητημάτων ώστε να εξυγιανθεί η οικονομική κατάσταση των συμμετεχόντων.

• Η στήριξη των ανέργων ώστε να μπορέσουν να βρουν ξανά δουλειά.

• Η βελτίωση της σχολικής απόδοσης και της μαθησιακής ανάπτυξης των παιδιών και των εφήβων και η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Επίσης, η ActionAid στοχεύει σε 3.200 συμμετοχές στα προγράμματα του Επίκεντρου τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του.

Το Επίκεντρο στον Δήμο Αθηναίων

Το Επίκεντρο ξεκινά από τον Δήμο Αθηναίων και η ActionAid έχει ως όραμα αυτή να είναι μόνο η αρχή. Βρίσκεται στον Κολωνό, στην οδό Πέτρας 93, σε ένα 4οροφο κτίριο.

Ο Δήμος Αθηναίων είναι ο πολυπληθέστερος Δήμος της χώρας με 664.612 κατοίκους και 296.096 νοικοκυριά. Η ActionAid αποφάσισε, αρχικά, να ξεκινήσει από την Περιφέρεια Αττικής, καθώς έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό στη χώρα και κατ’ επέκταση την υψηλότερη συγκέντρωση κατοίκων που πλήττονται από τις συνέπειες της κρίσης.

Στην Αττική συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό των ανέργων της χώρας (περίπου το 40% ήτοι 535.000 άτομα) με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι το 65% αυτών είναι μακροχρόνια άνεργοι (εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και σε αναζήτηση εργασίας για περισσότερο από 12 μήνες). Η αύξηση της ανεργίας έχει δυσμενείς επιπτώσεις στον κοινωνικοοικονομικό ιστό, ενώ την ίδια στιγμή, λόγω των παρατεταμένων πολιτικών λιτότητας, έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε κίνδυνο ή κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το Επίκεντρο της ActionAid λειτουργεί σε μια περιοχή του Δήμου όπου οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι εμφανείς και τα στοιχεία δείχνουν πως η ανάγκη για ενδυνάμωση και υποστήριξη του τοπικού πληθυσμού είναι επιτακτική. Σε αυτή την κοινότητα, παρουσιάζεται ο υψηλότερος αριθμός κατοίκων που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ή με πολύ χαμηλό εισόδημα. Παράλληλα, η συγκεκριμένη περιοχή εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας (27% στο σύνολο), καθώς και ένα πολύ σημαντικό ποσοστό μονογονεϊκών νοικοκυριών (12,1%).

Κάποια ακόμα στοιχεία για τον Δήμο Αθηναίων:

• Είναι ο 2ος πιο φτωχός Δήμος της Περιφέρειας Αττικής με βάση το δείκτη στέρησης Townsend (λαμβάνει υπόψη το ποσοστό ανεργίας, τους κατοίκους χωρίς ιδιόκτητο Ι.Χ. και κατοικία και τα υπερπλήρη νοικοκυριά)

• Είναι ο 6ος πιο φτωχός δήμος της Περιφέρειας Αττικής με βάση τον εκθετικό δείκτη φτώχειας του ΟΗΕ (λαμβάνει υπόψη την ανεργία, την πιθανότητα μη επιβίωσης άνω των 60 ετών και τα άτομα που δεν γνωρίζουν γραφή ή ανάγνωση)

• Το ποσοστό των κατοίκων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ξεπερνά το 20%

• Ο αριθμός των κατοίκων που διαβιούν υπό καθεστώς φτώχειας ή κινδύνου φτώχειας υπολογίζεται ότι είναι 70.000

Από τον Δήμο Αθηναίων λειτουργούν δομές και προσφέρονται υπηρεσίες που καλύπτουν κυρίως βασικές ανάγκες διαβίωσης των άπορων κατοίκων και των αστέγων (στέγαση, σίτιση, ένδυση, υπόδηση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επίδομα ενοικίου κ.λπ.) καθώς και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες μέσω κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων για τις ευπαθείς ομάδες, που όμως δεν επαρκούν για να καλύψουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ActionAid Ελλάς έρχεται να δράσει συμπληρωματικά, είτε καλύπτοντας ανάγκες που δεν καλύπτονται καθόλου (π.χ. μέσω καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αυτή τη στιγμή δεν προσφέρονται από κανέναν φορέα), είτε να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά σε υπάρχουσες υπηρεσίες και δομές που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του πιο πολυπληθούς Δήμου της χώρας.

Τα προγράμματα του Επίκεντρου

Προγράμματα για ενήλικες

Στα προγράμματα του Επίκεντρου οι ενήλικες έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο παρέμβασης, καθώς και σε υπηρεσίες νομικής και λογιστικής/χρηματοοικονομικής υποστήριξης. Επίσης, προσφέρονται για τους ανέργους πρωτοποριακές υπηρεσίες ανεύρεσης εργασίας και συμβουλευτικής. Παράλληλα, το Επίκεντρο είναι ένας χώρος ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης για τις γυναίκες και συνολικά ένας χώρος απόκτησης νέων δεξιοτήτων και γνώσεων.

Προγράμματα για ενήλικες αναλυτικά

Υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης

Μέσα από τις προσφερόμενες συμβουλευτικές υπηρεσίες, οι ενήλικες έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε εξειδικευμένους επαγγελματίες για ζητήματα:

¥ Ψυχοκοινωνικής υποστήριξης

¥ Νομικής συμβουλευτικής

¥ Λογιστικής συμβουλευτικής και οικονομικής διαχείρισης

¥ Εύρεσης εργασίας και απασχολησιμότητας

Πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικών

Μέσα από το θεατρικό εργαστήρι «Ας μιλήσουμε για εμάς» οι γυναίκες βρίσκουν έναν ελεύθερο χώρο έκφρασης με στόχο την ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση.

Μαθήματα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών

Με σκοπό την ενίσχυση των γνώσεων και ικανοτήτων όσων αναζητούν εργασία ή επιθυμούν να αποκτήσουν νέες δεξιότητες.

Προγράμματα για παιδιά

Τα παιδιά ανακαλύπτουν νέους κόσμους και τα προσωπικά τους ταλέντα μέσα από μια ποικιλία καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε τομείς όπως η ρομποτική, ο προγραμματισμός, τα οπτικοακουστικά μέσα και η δημοσιογραφία κι εξερευνούν τις τέχνες με πρωτοποριακό τρόπο μέσα από θεματικές όπως τα εικαστικά, το θέατρο και το σχέδιο. Παράλληλα, έχουν την ευκαιρία μέσω ενισχυτικής διδασκαλίας και μαθημάτων αγγλικών και ηλεκτρονικών υπολογιστών να βελτιώσουν τη σχολική τους απόδοση και να εξοπλιστούν κατάλληλα για το μέλλον!

Προγράμματα για εφήβους

Στα προγράμματα του Επίκεντρου οι έφηβοι αναπτύσσουν τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, εμβαθύνουν σε κοινωνικά ζητήματα που τους απασχολούν και εκφράζουν τις ανησυχίες τους. Παράλληλα, καλλιεργούν το ενδιαφέρον τους για τη δημιουργική απασχόληση μέσα από καινοτόμα προγράμματα στους τομείς του σχεδιασμού, του προγραμματισμού και της κατασκευής, αποκτώντας χρήσιμες, πρακτικές γνώσεις και νέες δεξιότητες.

Όλα τα προγράμματα και οι υπηρεσίες του Επίκεντρου (για παιδιά, εφήβους και ενήλικες) παρέχονται δωρεάν, βάση εισοδηματικών κριτηρίων. Για περισσότερες πληροφορίες ή δήλωση συμμετοχής στα προγράμματα του Επίκεντρου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά ή να επισκεφθούν το Επίκεντρο Δευτέρα-Παρασκευή: 09:00-21:00 και Σάββατο: 10:00-14:00.

Τα προγράμματα για παιδιά και εφήβους αναλυτικά

Λιλιπούτειοι Μηχανικοί!

Τα παιδιά μεταμορφώνονται σε μικρούς επιστήμονες και μαθαίνουν να κατασκευάζουν απλές μηχανές, με πολύ διασκεδαστικό τρόπο! Μέσα από τη διαδικασία κατανοούν τις βασικές αρχές λειτουργίας των μηχανών και διασκεδάζουν δημιουργώντας.

Στόχος της δραστηριότητας:

Να κατανοήσουν τα παιδιά όλα τα φυσικά μεγέθη της Μηχανικής, δηλαδή να μάθουν τι σημαίνει «ταχύτητα», «δύναμη», «ροπή», «τριβή» και «έργο», διασκεδάζοντας!

Ηλικίες: 6-9 ετών

Συνεργάτης: STEM education

Εκπαιδευτική Ρομποτική με LEGO WeDo™

Τα παιδιά δίνουν «ζωή» στις LEGO κατασκευές που ετοιμάζουν! Πώς; Μέσω ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή… Χτίζουν με τα χέρια τους όσα φαντάζονται και στη συνέχεια τα βλέπουν να κινούνται ρομποτικά και να ζωντανεύουν!

Στόχος της δραστηριότητας:

Να γνωρίσουν τα παιδιά την «Εκπαιδευτική Ρομποτική» και τις δυνατότητές της και να αναπτύξουν τις πρώτες, βασικές δεξιότητες στον προγραμματισμό.

Ηλικίες: 10-12 ετών

Συνεργάτης: STEM education

Ανοιχτό εργαστήρι τέχνης

Τα παιδιά δουλεύουν με τον πηλό, την πλαστελίνη, την τέμπερα και την ακουαρέλα και δημιουργούν έργα χαρτοκοπτικής και κολλάζ.

Στόχος της δραστηριότητας:

Να πειραματιστούν τα παιδιά με διάφορα υλικά και να έρθουν σε επαφή με τις τέχνες.

Ηλικίες: 6-12 ετών

Συνεργάτης: Δίκτυο Τέχνης και Δράσης (Οι άνθρωποι με τα μπαλόνια)

Σταθερό εργαστήρι τέχνης

Τα παιδιά εξοικειώνονται με τις βασικές τεχνικές σχεδίου και κατασκευών. Επιπλέον, σε συνεργασία με το θεατρικό εργαστήρι, τα παιδιά κατασκευάζουν απλά σκηνικά για την πραγματοποίηση μιας παράστασης.

Στόχος της δραστηριότητας:

Να εκφραστούν δημιουργικά τα παιδιά και να αναπτύξουν δεξιότητες πάνω στις τέχνες.

Ηλικίες: 6-12 ετών

Συνεργάτης: Δίκτυο Τέχνης και Δράσης (Οι άνθρωποι με τα μπαλόνια)

Γνωρί-Ζω την πόλη μου

Τα παιδιά «σκαλίζουν» το παρελθόν, ερευνούν το παρόν και προετοιμάζουν το μέλλον του Δήμου τους! Βγαίνουν στη γειτονιά και μελετούν τα πολεοδομικά, αρχιτεκτονικά, αλλά και περιβαλλοντικά στοιχεία της περιοχής, τα συγκεντρώνουν και φτιάχνουν τη δική τους έκθεση. Στη συνέχεια θα την παρουσιάσουν στο κοινό!

Στόχος της δραστηριότητας:

Να μάθουν περισσότερα τα παιδιά για την ταυτότητα και τον τόπο καταγωγής τους και να καλλιεργήσουν το ενδιαφέρον τους για την περιοχή.

Ηλικίες: 6-12 ετών

Συνεργάτης: Ινστιτούτο Κοινός Τόπος

Κατασκευά-Ζω στην πόλη μου

Νέοι δημιουργοί! Οι έφηβοι σχεδιάζουν και κατασκευάζουν απλά έργα από ξύλο και στη συνέχεια εξασκούνται στην επιδιόρθωση και μεταποίηση παλιών επίπλων. Δημιουργούν δηλαδή νέα αντικείμενα, αλλά και δίνουν καινούργια πνοή σε παλαιότερα!

Στόχος της δραστηριότητας:

Να κάνουν οι έφηβοι τα αρχικά τους βήματα στο σχεδιασμό και την κατασκευή και να αποκτήσουν μια πρώτη εξοικείωση με διάφορα τεχνικά επαγγέλματα.

Ηλικίες: 12-15 ετών

Συνεργάτης: Ινστιτούτο Κοινός Τόπος

Φτιάξτε το δικό σας παιχνίδι!

Οι έφηβοι επεξεργάζονται φωτογραφίες χρησιμοποιώντας ειδικά προγράμματα, μοντάρουν ηχητικά αρχεία, σχεδιάζουν απλά ηλεκτρονικά παιχνίδια και εξοικειώνονται με βασικούς κώδικες προγραμματισμού. Ένα εργαστήρι… παίξε-γέλασε!

Στόχος της δραστηριότητας:

Να εξοικειωθούν οι έφηβοι με τον προγραμματισμό, να γνωρίσουν τα εργαλεία επεξεργασίας ήχου και εικόνας και πάνω από όλα να σκεφτούν δημιουργικά, σχεδιάζοντας ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι.

Ηλικίες: 12-15 ετών

Συνεργάτης: SciFY – Science For You

Διαδίκτυο: Ένας λαβύρινθος για ανακάλυψη

Τα παιδιά και οι έφηβοι εξοικειώνονται με τις βασικές έννοιες του Διαδικτύου. Αρχικά μαθαίνουν να διακρίνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση του, στη συνέχεια εκπαιδεύονται πώς μπορούν να συναλλάσσονται οικονομικά με ασφάλεια και τέλος, πειραματίζονται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μαθαίνουν τα «πρέπει» και «δεν πρέπει» του κυβερνοχώρου!

Στόχος της δραστηριότητας:

Να εξοικειωθούν τα παιδιά και οι έφηβοι με το Διαδίκτυο και να μάθουν περισσότερα για την ασφαλή του χρήση.

Ηλικίες: 10-15 ετών

Συνεργάτης: SciFY – Science For You

Θεατροπαιχνίδια

Μακριά από τις έννοιες του σωστού και του λάθους, τα παιδιά ενθαρρύνονται να δημιουργούν ατομικά και ομαδικά, μέσα από μια απολαυστική θεατρική διαδικασία, μακριά από το άγχος ανεβάσματος ενός δοσμένου θεατρικού έργου.

Στόχος της δραστηριότητας:

Να εκφραστούν ελεύθερα και δημιουργικά τα παιδιά, μέσα από το θεατρικό παιχνίδι.

Ηλικίες: 6-9 ετών

Συνεργάτης: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Με τα φτερά του Θεάτρου

Τα παιδιά διερευνούν διάφορα κοινωνικά ζητήματα, όπως τη διαφορετικότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα ή την προσφυγιά μέσα από πρωτότυπα θεατρικά παιχνίδια.

Στόχος της δραστηριότητας:

Να γνωρίσουν τα παιδιά τη θεατρική τέχνη, παίζοντας.

Ηλικίες: 10-12 ετών

Συνεργάτης: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Εσύ όπως και Εγώ!

Οι έφηβοι επεξεργάζονται την αποξένωση, τη μοναξιά και τη διαφορετικότητα, μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και άλλες μορφές τέχνης, όπως τα εικαστικά, τα κόμιξ και η φωτογραφία.

Στόχος της δραστηριότητας:

Να ενθαρρύνουμε την κοινωνική ευαισθητοποίηση, την πολιτιστική καλλιέργεια και τη συναισθηματική ανάπτυξη των εφήβων.

Ηλικίες: 13-18 ετών

Συνεργάτης: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Μικροί εξερευνητές αναμνήσεων!

Τα παιδιά εξοικειώνονται με την έννοια της μνήμης και της συλλογικότητας μέσω μιας βιωματικής δραστηριότητας συλλογής ιστοριών και αναμνήσεων από μεγαλύτερους σε ηλικία κατοίκους της περιοχής τους. Αφού μαζέψουν το υλικό που χρειάζονται, το επεξεργάζονται και στη συνέχεια δημιουργούν ένα πρωτότυπο μουσείο αναμνήσεων στο Internet, για να το μοιραστούν με όλους!

Στόχος της δραστηριότητας:

Να μάθουν τα παιδιά πώς παίρνει κάποιος μία συνέντευξη, να εξοικειωθούν με τις διάφορες τεχνικές, αλλά και να ανακαλύψουν τη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων που χρησιμοποιούνται κάθε φορά.

Ηλικίες: 10-18 ετών

Συνεργάτης: Ελληνική Τράπεζα Αναμνήσεων

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Με σκοπό την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και τη βελτίωση της σχολικής απόδοσης των παιδιών και εφήβων προσφέρονται:

• Ενισχυτική διδασκαλία για παιδιά Δημοτικού

• Προγράμματα εκμάθησης αγγλικών τριών επιπέδων

• Προγράμματα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών

Οι συνεργάτες

Πολλά από τα προγράμματα που προσφέρονται στο Επίκεντρο βασίζονται σε συνεργασίες με άλλους φορείς και οργανώσεις. Αξιοποιούμε τις γνώσεις και την εξειδίκευση των καλύτερων σε κάθε θεματική, ώστε όλοι μαζί να παρέχουμε από κοινού τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες και προγράμματα στους συμπολίτες μας. Στηρίζουμε τον συνάνθρωπο, βασιζόμενοι σε άλλους συνανθρώπους μας. Το Επίκεντρο είναι ένα ομαδικό, πολυσυλλεκτικό έργο με κέντρο τον Άνθρωπο. Αυτόν στηρίζει, σε αυτόν βασίζεται.

Οι συνεργαζόμενοι φορείς και οργανώσεις είναι:

ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ

Η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ είναι μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική οργάνωση που δραστηριοποιείται στον χώρο της Ψυχικής Υγείας, της Κοινωνικής Ενσωμάτωσης και της Αποασυλοποίησης, με βασικό στόχο την παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης και εκπαίδευσης σε άτομα που ανήκουν στο φάσμα ή σε κίνδυνο αποκλεισμού.

www.iasismed.eu

STEM education

Ο STEM Education (Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας & Μαθηματικών) διοργανώνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες με στόχο την εισαγωγή του STEM στην εκπαίδευση.

STEM Education

Ινστιτούτο Κοινός Τόπος

Το Ινστιτούτο Κοινός Τόπος είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με έδρα την Αθήνα και πεδίο δράσης όλη την Ελλάδα. Σκοπός του είναι η καλλιέργεια της συλλογικής συνείδησης και η εμβάθυνση της συμμετοχικής δράσης μέσω της προαγωγής ολιστικών και βιώσιμων λύσεων για την οργάνωση του αστικού και περιαστικού χώρου.

www.koinostopos.gr

Δίκτυο Τέχνης και Δράσης

Το Δίκτυο Τέχνης και Δράσης είναι μία πρωτοβουλία με σκοπό να ενώσει καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, ακτιβιστές, εργαζόμενους στις κοινωνικές – ανθρωπιστικές επιστήμες, γονείς, μαθητές, κ.α., κάτω από τον κοινό στόχο της διάχυσης των ανθρωπιστικών αξιών μέσα από την Τέχνη.

http://balloonartpeople.blogspot.gr

Ελληνική Τράπεζα Αναμνήσεων

Η Ελληνική Τράπεζα Αναμνήσεων είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία υλοποιεί πολιτιστικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές δράσεις. Στόχος της είναι η διατήρηση της ατομικής και συλλογικής μνήμης μέσω της συλλογής και δημοσίευσης βίντεο και αφηγήσεων ανθρώπων γεννημένων πριν το 1950 σε μορφή ιστοριών διάρκειας μερικών λεπτών.

http://www.memoro.org/gr-gr

SciFY – Science For You

Η SciFY είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που αναπτύσσει κορυφαία τεχνολογία πληροφορικής για να λύσει πραγματικά προβλήματα της ζωής. Τη διαθέτει δωρεάν σε όλους, μαζί με τη σχεδίαση, τις λεπτομέρειες υλοποίησής της και την αναγκαία υποστήριξη.

www.scify.gr

AFI (Action Finance Initiative)

Η AFI παρέχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση με τη μορφή μικροπιστώσεων σε ανθρώπους που έχουν μια επιχειρηματική ιδέα και δεν έχουν πρόσβαση στα αναγκαία κεφάλαια. Παράλληλα, βοηθάει και σταθεροποιεί τις νεοσύστατες ή και υφιστάμενες επιχειρήσεις, παρέχοντας δωρεάν εκπαίδευση και υποστήριξη.

www.afi.org.gr

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση είναι επιστημονική ένωση για την προώθηση της έρευνας και της πράξης του θεάτρου, του εκπαιδευτικού δράματος, του θεατρικού παιχνιδιού και των άλλων παραστατικών τεχνών στην εκπαίδευση (τυπική και μη τυπική).

www.theatroedu.gr

Οι συνεργαζόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι:

Στέλλα Αργυρούδη – Σύμβουλος εργασίας/εργασιακή ψυχολόγος

«Στο Επίκεντρο θα προσφέρω υπηρεσίες υποστήριξης/συμβουλευτικής ανέργων. Μέσω της ActionAid έχω την ευκαιρία να αξιοποιήσω την εμπειρία μου ως Εργασιακή Ψυχολόγος/ Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt σε μια περιοχή με άμεσες και σημαντικές ανάγκες. Βασικός σκοπός του προγράμματος, πέρα από την εύρεση κατάλληλης εργασίας, είναι η ενδυνάμωση και η ανάπτυξη πρωτοβουλίας των ανθρώπων».

Ζέφη Λαβδιώτη – Δικηγόρος

«Η ActionAid και το Επίκεντρο μου δίνουν την ευκαιρία μέσα από τη συνεργασία μας να προσφέρω τις νομικές μου γνώσεις προς όφελος ασθενέστερων ανθρώπων για τους οποίους, ίσως, η σύμπραξη ενός νομικού σε κάποιο πρόβλημά τους, φάνταζε πολυτέλεια. Άλλωστε, η νομική δεν είναι μία “αποστειρωμένη” επιστήμη. Κέντρο της έχει τον άνθρωπο, τα προβλήματα του οποίου καλούμαι να επιλύσω με τελικό στόχο τη στήριξη και ενδυνάμωση του».

Δημήτρης Μπανούσης – Λογιστής

«Στο Επίκεντρο θα προσφέρουμε μια συνολική καθοδήγηση σε οικονομικά ζητήματα, ώστε οι άνθρωποι που απευθύνονται σε εμάς να νιώσουν πιο δυνατοί και να βάλουν σε τάξη οικονομικές εκκρεμότητες που τους βαραίνουν. Θα παρέχουμε επίσης, καθοδήγηση στους συμμετέχοντες ώστε να τακτοποιούν τις εκκρεμότητες σύνταξης δηλώσεων έναντι της φορολογικής αρχής και αιτήσεων έναντι άλλων δημοσίων φορέων».

Χρηματοδότηση

Το μεγαλύτερο μέρος του έργου χρηματοδοτείται από δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Επίσης, το έργο χρηματοδοτείται από δωρεές του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και του Ιδρύματος Vodafone. Tα προαναφερόμενα ιδρύματα μαζί με δωρεές από εταιρίες και άλλους φορείς καλύπτουν περίπου το 90% του έργου.

Το υπόλοιπο 10% θα καλυφθεί από δωρεές ιδιωτών, οι οποίες θα προέρθουν μέσω του νέου προγράμματος Φίλος της ΑctionAid. Με το καινούριο αυτό πρόγραμμα το κοινό μπορεί να στηρίξει με 11 ευρώ τον μήνα το Επίκεντρο προσφέροντας τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να έχουν δωρεάν πρόσβαση στα προγράμματα και τις υπηρεσίες του.

Επικοινωνία

Πέτρας 93, Αθήνα Τηλ. 215 55 57 345 epikentro(at)actionaid.gr epikentro.actionaid.gr

 

Η ActionAid

H ActionAid είναι μια ανεξάρτητη, διεθνής οργάνωση που από το 1972 αλλάζει για πάντα τις ζωές των φτωχότερων και πιο αδικημένων ανθρώπων. Σήμερα, δουλεύει με περισσότερους από 15 εκατομμύρια ανθρώπους σε 45 χώρες για έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο για όλους.

Η ActionAid Ελλάς ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1998 και από τότε μέχρι και σήμερα περισσότεροι από 200.000 Έλληνες και Κύπριοι έχουν στηρίξει το έργο της στις πιο φτωχές και περιθωριοποιημένες κοινότητες στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Στην Ελλάδα, η ActionAid Ελλάς υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα από το 2000 με τη συμμετοχή περισσότερων από 350.000 μαθητών. Επιπλέον, πραγματοποιεί εκστρατείες ευαισθητοποίησης κι ενημέρωσης για θέματα φτώχειας, κοινωνικού αποκλεισμού, ρατσισμού και ξενοφοβίας με την ανταπόκριση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.

Ακόμα, από τον Οκτώβριο 2015 ανταποκρίθηκε στην προσφυγική κρίση με δράσεις στη Λέσβο και στην Αττική (σε Σχιστό και Σκαραμαγκά) με προγράμματα προστασίας, ενδυνάμωσης, ψυχοκοινωνικής στήριξης και ένταξης.

Τέλος, από τον Μάιο 2017 στηρίζει τους συμπολίτες μας που βιώνουν κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό με το Επίκεντρο, έναν πολυχώρο δράσης και αλλαγής στον Δήμο Αθηναίων.

Πώς δουλεύει η ActionAid

Η ActionAid ξεκίνησε το 1972 δίνοντας απλά βοήθεια σε είδος σε φτωχές οικογένειες στην Κένυα και την Ινδία. Όμως, σύντομα αποδείχθηκε ότι η αληθινή αλλαγή δεν έρχεται μόνο με την παροχή ειδών, καθώς το αποτέλεσμα της φιλανθρωπίας δεν έχει διάρκεια. Αντιθέτως, δημιουργείται μια σχέση εξάρτησης ανάμεσα στον πάροχο και τον αποδέκτη που δεν καταπολεμά τις αιτίες της φτώχειας και της περιθωριοποίησης. Για τον λόγο αυτό, ο τρόπος δράσης της ActionAid άλλαξε, έγινε ολιστικός κι επικεντρώθηκε στην ενδυνάμωση των ανθρώπων, με στόχο να αποκτούν οι ίδιοι τα εφόδια που χρειάζονται για να αλλάξουν τη ζωή τους οριστικά.

Σήμερα δεν αρκείται πια στην παροχή βοήθειας, δίνει προοπτική. Παλεύει κατά των αιτιών που προκαλούν τη φτώχεια και την αδικία με:

• έργα υποδομής(π.χ. σχολεία, έργα ύδρευσης)

• προγράμματα ενδυνάμωσης που ενημερώνουν τους συνανθρώπους μας για τα δικαιώματά τους, τους κινητοποιούν να τα διεκδικήσουν και δυναμώνουν τη φωνή τους

• εκστρατείες θεσμικής πίεσης στα κέντρα λήψης αποφάσεων με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών από όλο τον κόσμο

Στόχος της, να φέρει με τα παραπάνω θετικές αλλαγές σε υποδομές, νοοτροπίες και νόμους και όταν αποχωρήσει από περιοχή δράσης της οι άνθρωποι με τους οποίους έχει συνεργαστεί να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις, να μη χρειάζονται την ActionAid ή οποιαδήποτε άλλη οργάνωση.

Τι άλλο κάνει την ActionAid διαφορετική;

• Πιστεύει ότι η φτώχεια είναι ανθρώπινο δημιούργημα, όχι τυχαίο γεγονός, αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών και πρακτικών και στοχεύει στην αντιμετώπιση των αιτιών της και της αδικίας που προκαλεί.

• Η προσέγγισή της βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα (human rights-based approach).

• Μένει στις περιοχές δράσης για όσο χρειάζεται. Για παράδειγμα στις κοινότητες που στηρίζονται από το πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού μένει 10 με 15 χρόνια.

• Βλέπει τους ανθρώπους για τους οποίους δουλεύει σαν συνεργάτες της. Δεν επιβάλλει ποτέ λύσεις, ακολουθεί όσα εκείνοι αναγνωρίζουν ως ανάγκες.

• Η ανεξαρτησία της από οποιουσδήποτε πολιτικούς ή θρησκευτικούς δεσμούς

• Η καινοτόμος προσέγγισή της σχετικά με την εκπαίδευση.

• Ο τρόπος που αντιμετωπίζει τις καταστάσεις επείγουσας ανάγκης.

• Η στενή της συνεργασία με τοπικές οργανώσεις στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

• Η μεγάλη συμμετοχή των αναπτυσσόμενων χωρών στη διεθνή διοίκηση της

οργάνωσης.

• Η μακρόχρονη στήριξη των υποστηρικτών της.

 

Επικεντρώνει τη δράση της σε 5 διεθνείς προτεραιότητες:

1. Γεωργία και φυσικοί πόροι: Εξασφάλιση βιώσιμης γεωργίας και πρόσβαση των κατοίκων στη γη και τον φυσικό της πλούτο, ώστε να έχουν επαρκή τροφή, πόσιμο νερό και σταθερό εισόδημα.

2. Πολιτική επιρροή των φτωχών: Αύξηση της επιρροής των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ώστε να προστατεύονται από την αδικία και να καθιστούν υπόλογες κυβερνήσεις και εταιρίες.

3. Εκπαίδευση: Ποιοτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά και ενδυνάμωση των νέων, καθώς εκείνοι αποτελούν το μέλλον στη μάχη ενάντια στη φτώχεια και την ανισότητα.

4. Συρράξεις και καταστροφές: Προστασία των ανθρώπων σε εμπόλεμες καταστάσεις και έκτακτες καταστροφές ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται τους κινδύνους και τις συνέπειές τους.

5. Γυναίκες και κορίτσια: Προστασία των κοριτσιών και των γυναικών και ενδυνάμωσή τους ώστε να διασφαλίζεται η ζωή και η αξιοπρεπής τους διαβίωση.

 

29/5/17

. Attachment Babywearing Bonding Bιβλία ENCA Kids in Athens KMOP LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami Quilling S.O.S. Saferinternet STEM Tourette vbac Άγχος Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Ανοσοκαταστολή Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία ΔΕΠΥ Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διαταραχές Διατροφή Δικαιοσύνη Δωρεά ωαρίων Δώρο ΕΨΥΠΕ Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικές δράσεις Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Ισχίο ΚΑΡΠΑ Κακοποίηση Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κατοικίδια Κοινωνικοποίηση Κορωνοϊός Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μπαμπάς Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοηματική Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ορθοπεδική Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παρασυμπαθητικό Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Προσκόλληση Πρωτοχρονιά Πρόληψη Ρολό τουαλέτας Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σεξουαλική αγωγή Σπίτι Στατιστικές Συμβουλές Συμπαθητικό Σχολείο Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεφωνικές γραμμές Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υπερδιέγερση Υποστήριξη Φαρμακεία Φθηνές κατασκευές Φοβίες Φωτιά Φόβος Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη ΩάριοΔιαφημίσεις (5)
"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "

      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: