➔ ParentsCafe.gr

Αποσχολειοποιημένη εκπαίδευση (homeschooling)

Τι σημαίνει, επιτρέπεται στην Ελλάδα, που επιτρέπεται;

Δυστυχώς όχι!

Η αποσχολειοποιημένη εκπαίδευση δεν προβλέπεται στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, αυτή τη στιγμή χιλιάδες παιδιά δεν επισκέπτονται το σχολικό σύστημα (Ρομά & Αμέα) χωρίς να υπάρχει νομικό ή θεσμικό πλαίσιο αντίστοιχο που να καθιστά εφικτό τον έλεγχό τους από το κράτος, ή από ειδικούς κοινωνικούς λειτουργούς ή ψυχολόγους που θα υποστηρίξουν ή θα εποπτεύσουν αυτή την εκπαίδευση από το σπίτι.

Διαφημίσεις
Ποιές χώρες επιτρέπουν την αποσχολειοποιημένη εκπαίδευση -μόρφωση στο σπίτι:

Η.Π.Α., Αυστραλία, Ηνωμένο βασίλειο, Γαλλία, Καναδάς, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελβετία, Ουκρανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ρωσσία, Πορτογαλία Πολωνία Νορβηγία, Λουξεμβούργο, Ισλανδία, Ουγγαρία, Φινλανδία,Εσθονία, Δανία, Τσεχία, Βέλγιο, Αυστρία, Νέα Ζηλανδία, Αργεντινή, Κένυα, Νότια Αφρική, Καναδάς, Ινδία, Ινδονησία.

Στις περισσότερες από τις παραπάνω χώρες υπάρχουν προυποθέσεις όπως εξετάσεις, εποπτεία, κρατικώς αναγνωρισμένοι καθηγητές.

Υπάρχουν χώρες που η μόρφωση από το σπίτι είναι παράνομη αλλά  παρόλα αυτά υπάρχει μόρφωση από το σπίτι;

Παράνομη η μόρφωση στο σπίτι, αλλά υπάρχουν οικογένειες με παιδιά με μόρφωση εκτός του συστήματος χωρίς να υπάρχει νόμος:  Ισπανία, Σουηδία, Ολλανδία, Σουηδία.

Μόνο για παιδιά τα οποία έχουν διάγνωση που δεν επιτρέπει φοίτηση σε σχολείο ή που θα έκανε κακό στο παιδί: Ρουμανία + Γερμανία.
Μόνο για παιδιά με ειδικές ανάγκες: Βουλγαρία

(πηγή wikipedia homeschooling https://en.wikipedia.org/wiki/Homeschooling )

Λόγοι για τους οποίους αναδεικνύουμε το θέμα:

  1. Το δικαίωμα σε μια μόρφωση εκτός δημόσιου σχολείου, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει την ίδια ύλη αλλά να περιέχει πολύ περισσότερες πτυχές των μαθημάτων που ήδη διδάσκονται, περιλαμβάνοντας πχ βιωματικά κριτήρια είναι αυτή τη στιγμή νόμιμο μόνο για τους γονείς που έχουν οικονομική δυνατότητα για φοίτηση των παιδιών σε ιδιωτικά σχολεία, που ενδεχομένως μπορούν να παρέχουν μόρφωση που επιτρέπει ο νόμος αλλά σε διαφορετικό εώς και ξενόγλωσσο πλαίσιο (πχ American Community School, Athens International School, Deutsche Schule Athen ). Παράλληλα
  2. Οι γονείς που δεν έχουν δυνατότητα οικονομική ή δεν έχουν κοντά τους τέτοιο σχολείο, δεν μπορούν να εξασκήσουν αυτό τους το δικαίωμα.
    Υπάρχει στα μάτια μας διάκριση απέναντι σε αυτούς τους γονείς.
     
  3. Η αποσχολειοποιημένη εκπαίδευση ενός παιδιού/έφηβου απαιτεί γνώση και χρόνο. Ελάχιστοι γονείς είναι αυτοί που επιθυμούν κάτι τέτοιο ή επιχειρούν να το κάνουν. Μεγάλος αριθμός γονέων, είναι ευχαριστημένος/αποδέχεται τον τρόπο που η εκπαίδευση των παιδιών τους πραγματοποιείται από το δημόσιο σύστημα.
    Το να θέλει να διεκδικήσει ένας γονέας ή ομάδα γονέων το δικαίωμα του παιδιού τους στην αποσχολειοποιημένη εκπαίδευση, δεν σημαίνει ότι πρέπει όλοι να το κάνουν ή όλοι πρέπει να το θέλουν.
  4. Το να θέλει να διεκδικήσει ένας γονέας ή ομάδα γονέων το δικαίωμα του παιδιού τους στην αποσχολειοποιημένη εκπαίδευση θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν να επιφέρει την άρση επιμέλειας ειδικά όταν δεν υπάρχει καμία απόδειξη, κανένας έλεγχος, ως προς την μη ικανότητα του γονέα να εξασκεί την επιμέλεια του παιδιού του από ειδικό ψυχολόγο, κάποια γνωμάτευση που να επιβεβαιώνει βάσιμες ανησυχίες για τον γονεικό ρόλο του κηδεμόνα
  5. Το να γίνεται άρση επιμέλειας χωρίς επιτυχείς προσπάθειες ειδοποίησης του γονέα, μεσολάβησης ειδικού στην παράδοση του παιδιού (τους χώρισαν απλώς στο Α.Τ. ) και να κατηγορείται η μητέρα για αρπαγή, επειδή οι δικαστές δεν επικοινώνησαν με την δικηγόρο που εκπροσωπεί την μητέρα, μετατρέποντας την σε “αγνώστου κατοικίας” είναι επίσης το αποκορύφωμα αυτής της υπόθεσης που εξαρχής μας κίνησε την προσοχή ως προς τον χειρισμό προς την μητέρα αυτή.
  6. Η αποσχολειοποιημένη εκπαίδευση εάν νομιμοποιηθεί και θεσμοθετηθεί, με τον τρόπο που πρέπει, μπορεί να βοηθήσει εκατοντάδες παιδιά που δεν μπορούν να φοιτούν στο σχολείο είτε επειδή είναι παιδιά Ρομά, είτε επειδή ως ΑμεΑ δεν μπορούν να απορροφήσουν την ύλη μέσα σε ομάδα πολλών παιδιών, είτε επειδή μένουν μακριά από σχολεία.
    Αυτή τη στιγμή είναι ανεκτή η μη φοίτηση εκατοντάδων παιδιών, για τα οποία κανένας δεν ενδιαφέρεται ή ρωτά, ούτε αναρωτιέται για το εάν εκπαιδεύονται καλά ή όχι.
2019

Update 2019 : Πρόσφατα, τον Νοέμβριο του 2018 δημοσιεύτηκε άρθρο που αναφέρεται στο ερευνητικό έργο ομάδας ειδικών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των Η.Π.Α. που αναδεικνύει το μειονέκτημα που έχει η συστηματοποιημένη υποχρεωτική εκπαίδευση, ειδικά επειδή το εύρος του φάσματος της διαφορετικότητας στις ικανοτήτες των παιδιών –  κάποιες φορές και μόνο εξαιτίας της ηλικιακής διαφοράς  μέσα στις τάξεις – ειδικά στα πρώτα κρίσιμα χρόνια της εισαγωγής στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι πολύ μεγάλο, με πολύ κακές επιπτώσεις εώς και υπερβολικές διαγνώσεις ανωριμότητας ή και ΔΕΠΥ (διαταραχή προσοχής/υπερκινητικότητας).

 

. Attachment Babywearing Bonding Bιβλία ENCA Kids in Athens KMOP LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami Quilling S.O.S. Saferinternet STEM Tourette vbac Άγχος Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Ανοσοκαταστολή Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία ΔΕΠΥ Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διαταραχές Διατροφή Δικαιοσύνη Δωρεά ωαρίων Δώρο ΕΨΥΠΕ Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικές δράσεις Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Ισχίο ΚΑΡΠΑ Κακοποίηση Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κατοικίδια Κοινωνικοποίηση Κορωνοϊός Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μπαμπάς Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοηματική Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ορθοπεδική Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παρασυμπαθητικό Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Προσκόλληση Πρωτοχρονιά Πρόληψη Ρολό τουαλέτας Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σεξουαλική αγωγή Σπίτι Στατιστικές Συμβουλές Συμπαθητικό Σχολείο Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεφωνικές γραμμές Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υπερδιέγερση Υποστήριξη Φαρμακεία Φθηνές κατασκευές Φοβίες Φωτιά Φόβος Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη Ωάριο















Διαφημίσεις (5)












"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "





      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: