Μια πολύπλοκη και πολύ ενδιαφέρουσα κατασκευή που θα απασχολήσει ευχάριστα παιδιά απο 6-10 ετών.
Ο Κέπλερ (1571-1630) ήταν ο πρώτος αστρονόμος που ανέπτυξε με επιχειρήματα την θεωρία ότι η γη κινείται σε ελλειπτική τροχιά.
Το αστέρι αυτό, υπάρχει και σε άλλες παραλλαγές – αυτή είναι η πιό απλή.
Θα χρειαστείτε:
και εάν θέλετε, κόλλα και χρυσά χαρτιά, χρυσόσκονες ή και αλουμινόχαρτο για να το διακοσμήσετε μετά την συναρμολόγηση.
Για κάθε αστέρι του Κέπλερ θα χρειαστείτε 8 τετράεδρα (πυραμίδα) και ένα οκτάεδρο (διπλή πυραμίδα).
Αποθηκεύστε αυτή την εικόνα και εκτυπώστε την, μεγενθύνοντας την έτσι ώστε να γεμίσει ένα φύλλο Α4.
Δώστε στο παιδί σας ψαλίδι και πείτε του να κόψει γύρω απο τις γραμμές όσο πιό καλά μπορεί.
Πείτε του μετά, να διπλώσει το χαρτί στα “αυτάκια” και σε όλες τις διακεκομμένες γραμμές..
Είναι σημαντικό να διπλώσετε καλά και με δύναμη όλες τις γραμμές με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια – μιάς και αυτές θα δώσουν σχήμα στην κατασκευή σας.
Μόλις όλα τα σχήματα είναι κομμένα και καλά διπλωμένα, βοηθήστε με την συναρμολόγηση του πρώτου τετράεδρου με την βοήθεια της χαρτοταινίας ή του σελοτέιπ. Τώρα ήρθε η ώρα να επαναλάβετε την διαδικασία και με τα άλλα 7 τετράεδρα.
Το οκτάεδρο είναι λίγο πιό δύσκολο στη συναρμολόγηση, ίσως και εκεί χρειαστεί η βοήθειά σας.
Εμείς χρησιμοποιήσαμε και άσπρη κόλλα και σελοτέιπ: βάλαμε άσπρη κόλλα στα σημεία που πρέπει να κολλήσουν μεταξύ τους και στερεώσαμε εωσότου στεγνώσει αυτή η κόλλα, με λίγο σελοτέιπ, στην άκρη κάθε πυραμίδας.
Εδώ βλέπουμε αριστερά το οκτάεδρο έτοιμο κολλημένο και τα υπόλοιπα τετράεδρα ή “πυραμίδες” έτοιμες για να συναρμολογηθούν.
Την ώρα που το συναρμολογείτε θυμηθείτε να κολλήσετε ένα κορδονάκι επάνω του – έτσι όταν τελειώσετε θα μπορείτε να κρεμάσετε κάπου την κατασκευή σας.
Όταν όλα τα τετράεδρα και το οκτάεδρο είναι έτοιμα, τότε θα μπορέσετε να κολλήσετε το κάθε τετράεδρο, σε κάθε μία απο τις πλευρές του οκτάεδρου.
Για να μην μπερδευτείτε, σημειώστε νούμερα ή οποιοδήποτε σχεδιάκι πάνω στις πλευρές του οκτάεδρου! Έτσι όταν θα κολλάτε τις “πυραμίδες” θα βλέπετε ποιά πλευρά έχει μείνει.
Παίξαμε λίγο με έναν καθρέφτη έτσι ώστε στην φωτογραφία να φαίνονται οι διάφορες πλευρές ταυτόχρονα από δύο γωνίες:
Επίσης θέλαμε να δούμε (με λίγα κομματάκια σελοτέιπ) τι σχήμα θα βγεί εάν απλώς κολλάγαμε πυραμίδες γύρω από μία άλλη πυραμίδα (δηλαδή τετράεδρα γύρω από τετράεδρο), αλλά τελικά το αποτέλεσμα ήταν ωραίο αλλά όχι τόσο εντυπωσιακό όσο το αναμενόμενο του αστεριού του Κέπλερ:
Κολλάγαμε κάθε φορά 2- 3 πυραμίδες, το αφήναμε να στεγνώσει (στο καλοριφέρ για πιό γρήγορα) βγάζαμε τα σελοτέιπ που στερέωναν τις πυραμίδες και μετά κολλάγαμε τις επόμενες τρείς.
Όταν είχαν κολλήσει οι περισσότερες πυραμίδες παρατηρήσαμε ότι οι τελευταίες δύο χρειαζόντουσαν μερικά κομματάκια χαρτιού για να “έρθουν στα ίσια τους”, οπότε κολλήσαμε μερικά κομματάκια ανάμεσά τους κ μετά την προσθέσαμε και την τελευταία “πυραμίδα”.
Eδώ βλέπουμε πως έχει μείνει μόνο μία που δεν έχει κολληθεί – με την βοήθεια του καθρέφτη βλέπουμε το αστέρι από δύο γωνίες.
Σε αυτή την φωτογραφία όπως και σε κάποιες άλλες πιο κάτω, θα παρατηρήσετε ότι το αστέρι του κέπλερ σχηματίζει με τις γωνίες του νοητά το περίγραμμα ενός κύβου, χωρίς να τον γεμίζει φυσικά.
Τώρα μπορείτε να δείτε επίσης πως μοιάζει σαν να μπαίνει μία πυραμίδα μέσα σε μία άλλη,
Έπρεπε και να παίξουμε και με αυτή τη γωνία…!
Διαβάστε πως το σχήμα του αστεριού του Κέπλερ έχει σχέση με την κίνηση των πλανητών μεταξύ τους http://www.keplerstern.com/Introduction/introduction.html (στα Αγγλικά)
Τα πλατωνικά σχήματα: /2005/12/13/ta-platonika-schimata/
Φτιάξτε ένα εικοσάεδρο: /2005/12/13/ftiaxte-ena-ikosaedro-apo-4-5-eton/
Φτιάξτε ένα δωδεκάεδρο: /2008/11/19/ftiaxte-ena-dodekaedro/
πρώτη δημοσίευση 2008, update 1/2016
Διαφημίσεις (5)