Το μυστικό αυτής της συνταγής είναι το χοντρό μη επεξεργασμένο αλάτι (βιολογικό), όπως και το αλεύρι του τσουρεκιού. Θα σας φτιάξουν ένα ζυμάρι σαν τα αγοραστά.
Για αυτή τη συνταγή, μην χρησιμοποιήσετε κοινό αλάτι φαγητού, καθώς είναι επεξεργασμένο και δεν θα λιώσει, αφήνοντας κρυστάλλους στο ζυμάρι.
Ζεστάνετε το νερό σε ένα κατσαρολάκι και προσθέστε το αλάτι – ανακατέψτε μέχρι να λιώσει.
Στην κατσαρόλα, όταν λιώσει το αλάτι και δεν φαίνονται πια οι κόκκοι, προσθέστε το λάδι και ένα κουταλάκι χρώμα ζαχαροπλαστικής της επιλογής σας.
Σε ένα μπώλ ανακατέψτε το αλεύρι με την σκόνη του cream of tartar και με έναν αναδευτή προσθέστε το σιγά σιγά στην κατσαρόλα όπου έχετε το βραστό νερό. Θα χρειαστείτε μια γερή ξύλινη κουτάλα, όταν έχετε ρίξει όλο το αλεύρι καθώς το μείγμα θα αρχίσει να γίνεται πιο σφιχτό. Μπορείτε ήδη να σβήσετε το μάτι της κουζίνας. Μετά απο λίγο όταν το μείγμα θα έχει στερεοποιηθεί τοποθετήστε το επάνω σε μια επιφάνεια ώστε να κρυώσει. Όταν κρυώσει λιγο, ζυμώστε το καλά με τα χέρια σας.
Δεν έχετε χρόνο;
Για να γλυτώσετε λίγο χρόνο, απλώς γεμίστε την κούπα αλάτι με βραστό νερό, όσο πάρει, αφαιρώντας αυτή τη ποσότητα απο την συνολική ποσότητα του βραστού νερού και περιμέντε να λιώσει πριν ξεκινήσετε όλη την διαδικασία του ζυμαριού.
Επίσης μπορείτε να κάνετε το ζυμάρι χωρίς κατσαρόλα, απλώς με το βραστό νερό, χύνοντάς απο έναν βραστήρα, απευθείας στο στο μπώλ που έχετε το αλεύρι Πόσο κρατάει το χειροποίητο ζυμάρι;
Το ζυμάρι διατηρείται στο ψυγείο 12 +μήνες εφόσον το χρησιμοποιείτε συστηματικά! Εάν δείτε κρυστάλλους γύρω γύρω, ή δείτε το ζυμάρι να στεγνώνει, προσθέστε ελάχιστο νερό γύρω γύρω και ξαναζυμώστε.
Αν κάνετε αυτή τη συνταγή με αλάτι απλό, θα καταλάβετε πόση επεξεργασία έχει δεχτεί, μιας και δεν θα λιώνει όταν το βάλετε στο νερό και το ζυμάρι δεν θα είναι ελαστικό ενώ θα νιώθετε τους κρύσταλλους όταν πλάσετε κάτι – δεν θα γίνει δηλαδή σαν τα αγοραστά ζυμάρια. Το σκέτο αλάτι, το χοντρό, διαλύεται εντελώς και θα κάνει το ζυμάρι σας πολύ ομοιόμορφο. Το αλεύρι τσουρεκιού επισης είδαμε ότι έχει άλλο αποτέλεσμα απο ότι το κανονικό αλεύρι. Κάντε πειράματα και διερευνήστε τις διαφορές, φτιάχνοντας διαφορετικά χρώματα με διαφορετικά συστατικά. Πείτε μας ποιό ήταν το αγαπημένο σας στο email editor(at)parents.org.gr!