Συναντήσαμε την Κυριακή, την παιδική χαρά του Ζαππείου κλειστή. Τελικά είναι και οι άλλες παιδικές χαρές κλειστές;
Update 12/4/15
Όπως μας μαρτυρούν πολλοί γονείς, τίποτα δεν έχει αλλάξει.
Παρά όμως την επισκεψιμότητα του άρθρου αυτού κ της ιστοσελίδας οι γονείς δεν μας στέλνουν νέες φωτογραφίες που να δείχνουν αυτή την πραγματική… κατάντια. Παρακαλούμε όποιον γνωρίζει την ύπαρξη ομάδας εργασίας να μας ειδοποιήσει στο email contact(at)parents.gr.
Update 12/11/15
H πινακίδα στην παιδική χαρά Ούλωφ Πάλμε:
(μας εστάλει απο ευαισθητοποιημένη/-η αναγνώστη/-τρια μετά από την προτροπή μας σε αυτό το άρθρο)
Ζάππειο, 4 μήνες μετά την απόφαση, η παιδική χαρά κλειδωμένη και με προφυλακτικά όπου υπήρχαν σπιτάκια. Οι γονείς ανεβαίνουν απο το πλάι.
Είναι και άλλες παιδικές χαρές άραγε επίσης κλειστές;
Μας ενημέρωσαν οτι και στην ηλιούπολη υπάρχει αντίστοιχη πινακίδα, αλλά φυσικά ότι οι γονείς μπαίνουν με τα παιδιά κανονικότατα απο το πλάι, μιας και… τι θα τα κάνουν τα παιδιά, τόσους μήνες χωρίς παιδική χαρά ;
Ζάππειο (2/11/14):
Χρησιμοποιημένα προφυλακτικά
Παρακαλούμε όσοι έχετε πρόσβαση στις παιδικές χαρές που γνωρίζετε οτι είναι κλειστές, να μας στείλετε φωτογραφίες που να δείχνουν την πινακίδα/λουκέτο και αναφορά περιοχής, στο editor(at)parents.gr ! Βοηθήστε μας να συγκεντρώσουμε στοιχεία έτσι ώστε το θέμα να αποκτήσει δημοσιότητα και οι υπεύθυνοι να κάνουν το έργο το οποίο οφείλουν να κάνουν, άμεσα! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων, κάθε φωτογραφία θα βοηθήσει, μην ξεχνάτε ότι εάν δεν υπάρχει κινητοποίηση απο τους άμεσα εμπλεκόμενους (τους ίδιους τους γονείς), ποιός άλλος θα ενδιαφερθεί; Είναι εμφανές ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται αυτή τη στιγμή! Κάντε κάτι! Διαδώστε αυτή την ανακοίνωση, κ το άρθρο.
Μετά την ανακοίνωση του άρθρου αυτό στο facebook page μας, (https://www.facebook.com/parents.gr)
έχουμε την εξής λίστα παιδικών χαρών που αυτή τη στιγμή είναι κλειστές:
Λίστα κλειστών παιδικών χαρών (από τον Ιούνιο)
Παρακαλούμε βοηθήστε στο να υπάρξει συγκέντρωση των στοιχείων ή στο εμαιλ editor(at)parents.gr ή εδώ: http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=139522
Ιστορικό της υπόθεσης (αποσπάσματα απο δημοσιεύματα άλλων ιστοσελίδων)
Για τις παιδικές χαρές, οριστηκε νομοθετικό πλαίσιο το 2009, με προθεσμία τέλος του 2012. Η Προθεσμία πήρε παράταση ως το 2014. Στο μεταξύ όμως έγινε το τραγικό ατύχημα στο Λούνα πάρκ (απρίλιος 2014), οπότε,
Κρίθηκαν ακατάλληλες και οι 145 παιδικές χαρές του δημου τρικάλων (δεν γνωρίζουμε αν έχει ανοίξει απο τότε κάποια απο αυτές) http://www.aftodioikisi.gr/dimoi/louketo-kai-stis-145-paidikes-xares-ton-trikalon
Στις αντιπαραθέσεις μεταξύ ΚΕΔΕ (κεντρική ένωση δήμων ελλάδας) και υπουργείου διαφαίνεται η άρνηση των δημάρχων να αναλάβουν ευθύνη για την κατάσταση των παιδικών χαρών ειδικά και μετά απο τόσα χρόνια (2009) απο τα οποία είχε ορισθεί ο νόμος.
Τέλος ιουνίου οι γονείς ήδη πηδούσαν κάγκελα για να μπαίνουν στις παιδικές χαρές (στο βίντεο, η παιδική χαρά στο πεδίο του άρεως) http://www.aftodioikisi.gr/dimoi/kleistes-paidikes-xares-pidoun-apo-ta-kagkela-gia-na-boun-goneis-kai-paidia-vinteo
Ιούλιος 2014, Άλλος σοβαρός τραυματισμός που στην Κοζάνη, Άνω Κώμη/Αγία Παρασκευή. Άραγε αυτή η παιδική χαρά είναι σήμερα, ακόμα έτσι; http://www.aftodioikisi.gr/dimoi/oi-fovoi-epivevaiothikan-atixima-se-paidiki-xara-tis-kozanis-10xronos-travmatistike-sovara-sto-podi
Αύγουστος 2014 απεστάλει εγκύλιος που ορίζει το τι πρέπει να γίνει με τις υφιστάμενες παιδικές χαρές, και τι με τις νέες (διαδικασίες πιστοποίησης βεβαίωση καταλληλότητας κλπ). http://aftovi2.27210.gr/mediafiles/2014/08/egk44-07082014.pdf
κάποια απο τα τα άρθρα με όλο τους το κείμενο :
1. «Λουκέτο» στη συντριπτική πλειονότητα των παιδικών χαρών επιλέγουν να βάλουν οι δήμαρχοι της χώρας.
Τα στοιχεία που καταγράφονται σε ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής» από τις 16.000 παιδικές χαρές που υπάρχουν πανελλαδικά, έχουν ελεγχθεί οι 400 εκ των οποίων μόνο οι 100 κρίθηκαν κατάλληλες.
Υπενθυμίζεται ότι η ανάγκη ελέγχου και πιστοποίησης των χώρων όπου φιλοξενούνται παιδιά προέκυψε μετά το τραγικό δυστύχημα της 27ης Απριλίου 2014 όταν ένας 13χρονος έχασε τη ζωή του και η 9χρονη αδελφή του τραυματίστηκε σοβαρά παίζοντας σε λούνα παρκ εγκατεστημένο παράνομα στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης.
Το περιστατικό στάθηκε αφορμή να θυμηθούν οι αρμόδιοι το νομοθετικό πλαίσιο που είχε ορισθεί από το 2009, όταν βγήκε Υπουργική απόφαση που όριζε νέες προδιαγραφές για τη λειτουργία των παιδικών χαρών.
Αρχικά ορίσθηκε προθεσμία για την συμμόρφωση έως το τέλος του 2012 η οποία στη συνέχεια μετακινήθηκε κατά δύο χρόνια ακόμα.
Μαζικά λουκέτα στις παιδικές χαρές από δημάρχους – Μόνο 1 στις 4 κρίνεται κατάλληλη
2.Σε αντιπαράθεση μεταξύ του νέου υπουργού Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλου και του προέδρου της ΚΕΔΕ και της ΕΕΤΑ Κώστα Ασκούνη εξελίχθηκε η σημερινή ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης και το ΥΠΕΣ για τις δημοτικές παιδικές χαρές.
Κι αυτό γιατί από τη μια πλευρά ο κ. Ντινόπουλος επέμεινε να ολοκληρώσουν οι δήμοι έως τις 30 Ιουνίου οπότε λήγει η προθεσμία της εγκυκλίου Μιχελάκη την πιστοποίηση των δημοτικών παιδικών χαρών, ενώ ο κ. Ασκούνης ζήτησε να δοθεί τυπικά παράταση καθώς, όπως είπε, «δεν υπάρχει δυνατότητα έως τις 30 Ιουνίου να υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα».
«Ζούμε μέσα στην πραγματικότητα. Πρέπει να προσπαθήσουμε πέρα από τις προθεσμίες. Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε για να έχουμε ασφαλείς παιδικές χαρές. Για να ξεκινήσουμε επιτέλους την πιστοποίηση», απάντησε ο κ. Ντινόπουλος αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να δοθεί μόνο άτυπη παράταση.
Το γεγονός προκάλεσε πλήθος ερωτημάτων από τους άλλους παριστάμενους αιρετούς, οι οποίοι ζητούσαν αγωνιωδώς να μάθουν ποιες ευθύνες έχουν σε περίπτωση που δεν τις πιστοποιήσουν.
Η απάντηση των υπηρεσιακών παραγόντων ουδόλως τους καθησύχασε: Όπως τόνισαν, οποιοδήποτε ατύχημα, μετά την παρέλευση της προθεσμίας της εγκυκλίου την 30ή Ιουνίου, συνεπάγεται ποινικές ευθύνες για τους υπηρεσιακούς παράγοντες, τους αιρετούς και τους προέδρους των Επιτροπών Ελέγχου και Πιστοποίησης στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. «Eάν υπάρχουν επικίνδυνες παιδικές χαρές, να κλείσουν», είπε χαρακτηριστικά η γενική διευθύντρια Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών, Βίκυ Γιαβή, η οποία πρόσθεσε ότι χωρίς πιστοποίηση όλες σχεδόν οι παιδικές χαρές της χώρας είναι δυνάμει επικίνδυνες.
Η σύσταση της γενικής διευθύντριας του υπουργείου προκάλεσε σωρεία ερωτημάτων, όπως: «Δηλαδή τώρα μας λέτε να κλείσουμε όλες τις παιδικές χαρές;», «πώς θα κλείσουμε τις παιδικές χαρές που δεν έχουν περίφραξη;», «τι θα γίνει με τις παιδικές χαρές που βρίσκονται μέσα στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και τα δημοτικά σχολεία;».
Όπως σημείωσε η κ. Γιαβή κατά την παρουσίαση του θεσμικού πλαισίου, η υπουργική απόφαση για τις παιδικές χαρές, που αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές, τη διαδικασία αδειοδότησης, τη διαδικασία ελέγχου και τη συντήρηση εκδόθηκε το 2009 (μετά τα γεγονότα που οδήγησαν στο κλείσιμο της παιδικής χαράς του Αγ. Παντελεήμονα). Όμως οι δήμοι ουδέποτε την υλοποίησαν. Παίρνουν συνεχείς παρατάσεις για την εφαρμογή της, με τελευταία την παράταση του 2014. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «μόνο δύο δήμοι στη χώρα έχουν πιστοποιήσει από 5- 6 παιδικές χαρές ο καθένας». Στόχος, όπως είπε, πλέον είναι η απλοποίηση της υπουργικής απόφασης ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία. Συγχρόνως, αν και η προθεσμία εκπνέει σε λίγες ημέρες, το υπουργείο πρόκειται να διανείμει στους δήμους έντυπο υλικό για τα πρότυπα κατασκευής και ανακαίνισης παιδικών χαρών. Στόχος είναι οι προκηρύξεις, για τις ανακαινίσεις και τις κατασκευές νέων παιδικών χαρών, να εναρμονίζονται με την ισχύουσα ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Να σημειωθεί ότι η εγκύκλιος Μιχελάκη που είχε εκδοθεί την 1η Μαΐου, μετά το δυστύχημα στο λούνα παρκ του Ελληνικού είχε προκαλέσει από τότε αντιδράσεις ανάμεσα στους δημάρχους.
3. Η εγκύκλιος του Αυγούστου .http://aftovi2.27210.gr/mediafiles/2014/08/egk44-07082014.pdf
3.
Διαφημίσεις (5)