Κανέλλα, πορτοκάλι, μήλο και αλεύρι ολικής: μια πεντανόστιμη συνταγή που θα ξετρελλάνει την οικογένειά σας!
Μυρωδάτα κρουασανάκια!
Cinnamon Rolls με αλεύρι ολικής και πίτουρο βρώμης για αρτοπαρασκευαστή (και όχι μόνο)
Διαφημίσεις
Εκτέλεση: Εύκολη (μπορούν να συμμετάσχουν παιδιά απο 2,5 ετών)
Διάρκεια
Το καλό πράγμα αργεί να γίνει! Θα χρειαστείτε 3-4 ώρες. Μπορείτε να χωρίσετε σε 2 βήματα – στην προετοιμασία ζύμης και γέμισης το απόγευμα και το επόμενο πρωί το ρολάρισμα & ψήσιμο).
Για παιδικό σταθμό: Προετοιμασία ζύμης και γέμισης το πρωί και το μεσημέρι ρολάρισμα ψήσιμο. Αφήστε τα παιδιά να πειραματιστούν με το να δώσετε στο καθένα μια μερίδα ζύμη κ μια κουταλιά γέμιση. Δεν χρειάζεται να φτιάξουν ακριβώς ρολλάκια, ότι σχήμα και να δημιουργηθεί είναι σίγουρο οτι θα είναι πεντανόστιμο ακόμα και αν απλώς ανακατέψουν πρόχειρα τη ζύμη τη γέμιση και τα κομματάκια μήλου!
Που θα βοηθήσουν τα παιδιά;
Στο ανακάτεμα των υλικών της ζύμης, και της γέμισης (με μια μεγάλη ξύλινη κουτάλα)
Στο κόψιμο του μήλου σε μικρά κομματάκια (με πλαστικό μαχαιράκι)
Στο βουτύρωμα του ταψιού (δώστε τους ένα κομματάκι βουτυρο στα χέρια)
Η παρακάτω συνταγή φτιάχνει 25 περίπου cinnamon rolls ή 50 mini cinnamon rolls.
Για την ζύμη:
330 ml νερό
2 αυγά
110 γρ βούτυρο
600 γρ αλεύρι (300γρ ολικής και 300γρ τσουρεκιού ) + λίγο αλεύρι για την επιφάνεια
70 γρ πίτουρο βρώμης (υπάρχει σε γνωστή ελληνική σειρά σουπερμάρκετ σ….ς)
3 κτγ μαγιά ξηρή ή 1 ολόκληρο φακελάκι ξηρής μαγιάς
100 γρ κούπας ζάχαρη μαύρη
1 κτγ αλάτι
2 φακελάκια βανίλιας ή
2 κτγ εσάνς βανίλιας
Για την γέμιση:
4 κτγ γεμάτες κανέλα
120 γρ μαύρη ζάχαρη
2 κτγ εσάνς πορτοκαλιού ή όλο το ξύσμα απο 2 πορτοκάλια
120 γρ βούτυρο
μισή κούπα νερό
για την παραλλαγή με μήλο: 1-2 μεγάλα μήλα
Υλικά σε θερμοκρασία δωματίου
2 ώρες πριν ξεκινήσετε βγάζετε απο το ψυγείο
αυγά
βούτυρο (το βούτυρο της ζύμης και το βούτυρο της γέμισης) ήδη χωρισμένο στα 2 κομμάτια για την γέμιση και την ζύμη σε ένα μέτριο προς μεγάλο μπώλ. Θα είναι το ίδιο μπώλ που θα χρησιμοποιήσετε και μετά για να ανακατέψετε τα υλικά της γέμισης, άρα φροντίστε να είναι λίγο μεγαλύτερο ειδικά εάν ανακατέψουν και παιδιά την γέμιση (Η λεπτή σκόνη της κανέλλας κατά την διάρκεια του ανακατέματος χρειάζεται λίγο χώρο!)
και το νερό σε μια κανάτα
για να πάρουν θερμοκρασία δωματίου !
Ζυμάρι
Όταν παρουν θερμοκρασία δωματίου τοποθετείτε στον αρτοπαρασκευαστή ή σε ένα άλλο μεγάλο μπώλ (μεγάλο γιατί η ζύμη θα τριπλασιαστεί !) τα συστατικά.
Πρώτα προσθέστε όλα τα υγρά, την ζάχαρη την μαγιά και τελευταίο το αλεύρι κ το αλάτι.
Άν φτιάχνετε την ζύμη στο χέρι, ανακατέψτε όλα τα υλικά της ζύμης μαζί (ούτως η άλλως έτσι τα ανακατεύει και ο αρτοπαρασκευαστής), σε ένα μεγάλο μπώλ με την ίδια σειρά όπως και με τον αρτοπαρασκευαστή – πρώτα ανακατέψτε τα υγρά και μετά τελευταίο το αλεύρι.
Αφήνετε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει (όχι υψηλότερο απο 40 βαθμούς αλλά ούτε χαμηλότερο απο 30 βαθμούς!) για 30 ώρα. Ξαναανακατέψτε με κουτάλα ή με αλευρωμένα χέρια και αφήστε πάλι για 30 ώρα και μετά άλλη μια φορά το ίδιο. Συνολικά χρειάζεται 1.30-2 ώρες μέχρι να φουσκώσει επαρκώς. Η ζύμη θα φουσκώσει όπως και να έχει αν την αφήσετε απλώς σε ένα όχι κρύο σημείο, για αρκετή ώρα.
Γέμιση
Για την γέμιση, όσο περιμένετε να φουσκώσει η ζύμη, απλώς ανακατέψτε τα συστατικά καλά μαζί σε ένα μπωλάκι. Το βούτυρο εφόσον το είχατε αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου είναι σαν κρέμα οπότε δεν είναι κάτι δύσκολο και μπορούν να το ανακατέψουν και τα παιδιά. Για πιό πλούσια γέμιση και για να γίνουν πιο “σιροπιαστά” μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον 50γρ βούτυρο + 50γρ ζάχαρη
Μπορείτε επίσης να προσθέσετε και 1 -2 κτσ χυμό πορτοκαλιού ή και ζαχαρίνη που είναι κατάλληλη για ψήσιμο (πχ σουκραλόζη) διαλυμένη σε νερό. Αν έχετε σκοπό να βάλετε και μήλο (το συνιστούμε ανεπιφύλακτα) ζητήστε απο τα παιδιά να σας το κόψουν σε κομματάκια όπως περιγράφουμε πιο κάτω.
[Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να βάλετε ζύμη και γέμιση στο ψυγείο και να συνεχίσετε την επόμενη ημέρα ή κάποια ώρα αργότερα, εάν δεν προλαβαίνετε να τα κάνετε όλα μαζί.]
Τελικό στάδιο με μπόλικο αλεύρι
Αλευρώνετε πολύ καλά την επιφάνεια εργασίας (με αλεύρι ολικής) καθώς το ζυμάρι θα κολλάει αρκετά – κανονικά η ζύμη δεν πιάνεται χωρίς αλευρωμένα χέρια.
Με καλά αλευρωμένο το πλάστη επίσης απλώστε την αφράτη ζύμη σε μέγεθος παραλληλόγραμμου, σε πάχος 0,5-1 εκ.
Απλώστε την γέμιση με μία σπάτουλα ομοιόμορφα και ρολάρετε το ζυμάρι.
Θα χρειαστείτε ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι
Κόψτε με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι (ιδανικά με μαχαίρι για sushi ή άλλο πολύ κοφτερό μαχαίρι, ή και καθαρή λεπίδα ξυραφιού/κοπιδιού) με απαλές κινήσεις, ροδέλες πλάτους 2 εκατοστών.
Στρώστε τις όπως στην φωτογραφία με λίγη απόσταση μεταξύ τους, σε ένα βουτυρωμένο ρηχό ταψί.
Ψήνετε 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς (θερμού αέρα).
Μόλις κρυώσουν μπορείτε και να τα αναποδογυρίσετε για να απορροφήσουν το σιρόπι. Κρατήστε κάποια για εκείνη την ημέρα και την επόμενη και τα υπόλοιπα τοποθετήστε τα στην κατάψυξη έτσι ώστε να κρατηθούν ολόφρεσκα. Λίγα δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων…. και θα έχετε κάθε μέρα ένα φρέσκο cinnamon roll για τον καφέ σας. Τα παιδιά θα το θυμούνται…
Με μήλο !
Για την παραλλαγή με μήλο (τα κάνει ακόμα πιο ζουμερά) καθαρίστε 1 μεγάλο μήλο κόψτε το σε φέτες και ζητήστε απο τα παιδιά να κόψουν με ένα πλαστικό μαχαιράκι, σε όσο πιο μικρά κομματάκια μπορούν. Απλώστε πάνω στη γέμιση τα μιικροσκοπικά κομματάκια μήλου.
Mini rolls !
Για την παραλλαγή mini cinnamon rolls (ιδανικά για κεράσματα) απλώσετε την ζύμη σε ένα λίγο πιο τετράγωνο κομμάτι. Χαράξτε το καλά κατά μήκος με ένα μαχαίρι, σε 3 μακρόστενα κομμάτια – λωρίδες ύψους περίπου 10εκ – και ακολουθήστε μετά ακριβώς τα ίδια βήματα.
Δείτε βίντεο παρόμοιας συνταγής, χωρίς την πρακτική παραλλαγή στην οποία η γέμιση απλώνεται με μιάς (δηλ όχι ξεχωριστά το βούτυρο/κανέλλα αλλά ανακατεμένα σε μια πάστα) http://allrecipes.com/video/693/clone-of-a-cinnabon/