➔ ParentsCafe.gr

Πόσο κοστίζει η γέννα στην Ελλάδα; Έρευνα από το ENCA Hellas

Η έρευνα, που καταγράφει το κόστος για 467 γεννήσεις, πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη Διεθνή Εβδομάδα για το Σεβασμό στη Γέννα, η οποία ξεκινάει 21/5, ολοκληρώνεται την Κυριακή 27 Μαΐου, και έχει ως θέμα, διεθνώς, «Τα οικονομικά της γέννας».

 

20/9 Προβολή της ταινίας “Freedom For Birth”

Διαφημίσεις

Προβολή της ταινίας “Freedom For Birth” η οποία θα προβληθεί για λογαριασμό του ENCA Hellas στις 20 Σεπτεμβρίου, και ώρα 20.00 (διάρκεια 1 ώρα, ακολουθεί συζήτηση) στην οδό Διογένους 17 στη Νέα Ερυθραία.

Η προβολή θα γίνει ταυτόχρονα σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και είναι μεταφρασμένη σε 20 γλώσσες μεταξύ των οποίων και τα Ελληνικά!

Ελάτε να μάθετε τα δικαιώματά σας για τον τοκετό, να βιώσετε συγκλονιστικές μαρτυρίες γυναικών παγκοσμίως και να γνωρίσετε τι συμβαίνει και πώς μπορείτε να αλλάξετε κάποιες πάγιες τακτικές με την ενεργή συμμετοχή σας.

 

Κοστίζει πανάκριβα η γέννα με καισαρική – χωρίς να υπολογίσει κανείς άλλο κόστος (ψυχολογικό, σωματικό, επιπτώσεις στη σχέση μητέρας-μωρού, κ.λπ.) παρά μόνο το καθαρά οικονομικό. Στο 32,6% των περιπτώσεων, η γέννα με καισαρική κόστισε πάνω από 4.000 ευρώ, στο 25,2% κόστισε από 3.000 – 4.000 ευρώ, με ορισμένες γυναίκες να αναφέρουν ότι στην περίπτωσή τους ξεπέρασε ακόμα και το ποσόν των 10.000 ευρώ! Ο φυσιολογικός τοκετός κοστίζει σαφώς λιγότερο, αν και τα ποσά που καταγράφονται εμφανίζουν σημαντικές διαφορές (το 27,3% πλήρωσε μεταξύ 2.000 – 3.000 ευρώ και ένα άλλο 20,8% πλήρωσε πάνω από 4.000 ευρώ), αντίστοιχες με τις τιμολογιακές διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων μαιευτηρίων.

 

Σαφώς χαμηλότερο καταγράφεται το κόστος της γέννας στο σπίτι. Οι περισσότερες γυναίκες που γέννησαν στο σπίτι (ποσοστό 53,1%) πλήρωσαν από 1.000 έως 2.000 ευρώ, ενώ για το 21,8% των περιπτώσεων η γέννα στο σπίτι κόστισε κάτω από 1.000 ευρώ. Μπορεί η οικονομική κρίση από μόνη της να οδηγήσει ακόμα περισσότερες γυναίκες να επιλέξουν τη γέννα στο σπίτι; Η μικρή διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποίησε το Ελληνικό Δίκτυο για το Σεβασμό στη Γέννα, ENCA Hellas, δεν θέτει ούτε επιχειρεί να απαντήσει το ερώτημα.

Η έρευνα, που καταγράφει το κόστος για 467 γεννήσεις, πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη Διεθνή Εβδομάδα για το Σεβασμό στη Γέννα, η οποία ξεκινάει 21/5, ολοκληρώνεται την Κυριακή 27 Μαΐου, και έχει ως θέμα, διεθνώς, «Τα οικονομικά της γέννας». Στα σύντομα ερωτηματολόγια απάντησαν γυναίκες  που έχουν αναζητήσει πληροφορία και ενημέρωση (κυρίως ηλεκτρονικά, μέσω του ENCA Hellas και άλλων ενημερωτικών φορέων) και οι οποίες στην πλειοψηφία τους (ποσοστό 52,4%) γέννησαν φυσιολογικά, αρκετές από αυτές (40,6%) με καισαρική και σε ποσοστό 6,8% γέννησαν στο σπίτι. Τα ποσοστά αυτά καταγράφονται αρκετά διαφορετικά από εκείνα στον γενικό πληθυσμό (όπου το ποσοστό των καισαρικών, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας φτάνει το 56% στα ιδιωτικά μαιευτήρια και το 44% στα δημόσια).

Άραγε μπορεί η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση να βάλουν φρένο στη σημερινή τακτική των άσκοπων (και πανάκριβων) καισαρικών; Μπορούν να ξαναφέρουν τη μητέρα και την οικογένεια στο προσκήνιο, να αντιμετωπιστεί και πάλι η γέννα ως φυσική διαδικασία και ως γιορτή; Πλήθος ευαισθητοποιημένων πολιτών, φορέων και επαγγελματιών πιστεύουν πως ναι και συμμετέχουν δυναμικά στη φετινή Ανοιχτή Εβδομάδα για το Σεβασμό στη Γέννα, που συντονίζει το ENCA Hellas, προσφέροντας δωρεάν την εμπειρία, την πληροφορία και τη γνώση τους. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις συναντήσεις και δράσεις που οργανώνονται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα, την Κέρκυρα, κ.α. στο: http://www.encahellas.eu/files/CalendarOpenIWRC2012.pdf

Δείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα της  διαδικτυακής έρευνας για το κόστος της γέννας στην Ελλάδα, από το ENCA Hellas, στο: http://www.encahellas.eu/files/KostosGennas-ENCAHellas2012.pdf

http://www.encahellas.eu/ – encahellas[at]gmail.com –  www.facebook.com/groups/ENCAHellas/ μέλος του European Network of Childbirth Associations (ENCA)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Επικοινωνία: encahellas[at]gmail.com – Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε: με τη Μαρία Ανδρεουλάκη  στο maria.andreoulaki[at]gmail.com ή με την Λαμπρινή Σταμάτη στο lambrini7[at]gmail.com.

. Attachment Babywearing Bonding Bιβλία ENCA Kids in Athens KMOP LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami Quilling S.O.S. Saferinternet STEM Tourette vbac Άγχος Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Ανοσοκαταστολή Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία ΔΕΠΥ Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διαταραχές Διατροφή Δικαιοσύνη Δωρεά ωαρίων Δώρο ΕΨΥΠΕ Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικές δράσεις Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Ισχίο ΚΑΡΠΑ Κακοποίηση Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κατοικίδια Κοινωνικοποίηση Κορωνοϊός Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μπαμπάς Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοηματική Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ορθοπεδική Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παρασυμπαθητικό Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Προσκόλληση Πρωτοχρονιά Πρόληψη Ρολό τουαλέτας Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σεξουαλική αγωγή Σπίτι Στατιστικές Συμβουλές Συμπαθητικό Σχολείο Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεφωνικές γραμμές Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υπερδιέγερση Υποστήριξη Φαρμακεία Φθηνές κατασκευές Φοβίες Φωτιά Φόβος Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη Ωάριο















Διαφημίσεις (5)












"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "





      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: