➔ ParentsCafe.gr

Aρχιτεκτονική με φελλό

Φτιάξτε πολύ εύκολα μικρές και μεγάλες κατασκευές, σπίτια, διαστημόπλοια και ότι άλλο τραβάει ο νούς σας!

Μικροί αρχιτέκτονες!

Η τεχνική αυτή αποτελεί μια πολύ διασκεδαστική εισαγωγή στην γλυπτική και αρχιτεκτονική (απο 3 ετών) και φυσικά εξαιρετική εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας!
Θα χρειαστείτε:

Διαφημίσεις

  • φελλό πάχους 5 χιλιοστά, περίπου 30×30 εκ για κάθε παιδί (μπορείτε να τον βρείτε στα καταστήματα praktiker ή σε καταστήματα με μονωτικά είδη)
  • κοπίδι /ψαλίδι
  • άσπρη κόλλα (κρυσταλλιζέ)
  • οδοντογλυφίδες
  • χρώματα (προαιρετικά)

Κόψτε τον φελλό σε διάφορα μεγέθη, μερικά μικρά όσο ένα μισό σπιρτόκουτο/μία γόμα, μερικά μεσαία και μερικά μεγαλύτερα όσο π.χ. μια φέτα του τόστ. Φροντίστε να υπάρχουν παραλλαγές στο φάρδος, δηλαδή να υπάρχουν τετράγωνα σχήματα εώς και μακρουλές λωρίδες.

Δείξτε στα παιδιά πως να “μοντάρουν” τα διάφορα κομμάτια με την βοήθεια των οδοντογλυφίδων και πως μπορούν να φτιάξουν ένα διώροφο κτήριο ή κάστρο ή καράβι…

 

Σημείωση: οι φωτογραφίες 1. και 2. προέρχονται  απο την έκθεση Παιδιαδρομή όπου ειχαμε πραγματοποιήσει αυτή τη δραστηριότητα στο περίπτερό μας, ενώ η 3. μας έχει σταλεί απο αναγνώστη της ιστοσελίδας!
Εάν θέλετε να δημοσιεύσουμε τα έργα σας, παρακαλώ στείλτε τις φωτογραφίες σας στο editor(at)parents.org.gr !

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στο τι μπορείτε να φτιάξετε. 

Κόλλα & Χρώμα:

Χρησιμοποιήστε κόλλα για να κολλήσετε τα μικρά κομματάκια, δείξτε στα παιδιά πως μπορούν να κολλήσουν κάθετα ένα “τουβλάκι” φελλού βάζοντας κόλλα στην λεπτή του άκρη, αυτή που έχει το πάχος των 5 χιλιοστών.

Θα βοηθήσει να πραγματοποιήσετε αυτό το βήμα με μικρά κομματάκια.

Ο φελλός επιπλέει;

Αφού στεγνώσει η κόλλα, δοκιμάστε να δείτε τι θα γίνει εάν μπεί η κατασκευή σας στην μπανιέρα. Θα επιπλεύσει? Συζητήστε με τα παιδιά σας τι άλλο είναι φτιαγμένο απο φελλό, καθώς και απο πού προέρχεται ο φελλός. Εάν θέλετε, μπορείτε να χρωματίσετε την κατασκευή σας με υγρές τέμπερες.

Πληροφορίες για το Φελλόδεντρο (phellodendron, quercus suber, cork oak)

Στο Μονοκάμπι (στην Ικαρία) βρίσκεται το μοναδικό φελλόδεντρο της Ελλάδας. Το έφερε με άλλα τρία από το Μαρόκο γύρω στο 1920 ο Μαλαχιάς Νικόλαος ο οποίος ξεκίνησε ως ναυτικός και μετά δούλεψε σε εστιατόριο στο Μαρόκο. Του άρεσε πολύ η φυτολογία και γι’ αυτό από όπου πήγαινε έφερνε φυτά. Έτσι έφερε και το φελλόδεντρο. Έστειλε ένα στο Ξυλόσύρτη και φύτεψε δύο στο Μονοκάμπι. Από τα τρία όμως, μόνο το ένα στο Μονοκάμπι ευδοκίμησε. Και αυτό βέβαια κινδύνευσε να ξεραθεί τόσο από τη διάνοιξη του δρόμου, όσο και από κάποιους ανεύθυνους οι οποίοι πήγαιναν και έκοβαν κομμάτια από το φλοιό του. Οι κάτοικοι για να το προστατέψουν, το περιέφαξαν με πετρότοιχο.

Τα φελλόδεντρα ευδοκιμούν κυρίως στις Μεσογειακές χώρες και σε χώρες της Ανατολικής Ασίας. Υπάρχουν 7-9 είδη αυτού του δέντρου. Τα λουλούδια τους έχουν ένα κιτρινωπό χρώμα και τα φύλλα τους, που το χειμώνα κιτρινίζουν και πέφτουν, είναι σκουροπράσινα. Κάποια είδη φτάνουν τα 9 μέτρα σε ύψος και άλλα τα 16. Καλλιεργούνται ως καλλωπιστικά φυτά, αλλά και για την παραγωγή του φελλού.

Ο φλοιός του φελλόδεντρου χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για την κατασκευή πωμάτων για μπουκάλια. Χρησιμοποιείται επίσης και στην κατασκευή ελαφρών σόλων για παπούτσια, αντιθερμικών καπέλων, αντιλιακών και άλλων προϊόντων.

Η ετήσια παραγωγή φελλού είναι της τάξης των 350,000 τόνων. Η μισή περίπου ποσότητα παράγεται στην Πορτογαλία. Η συλλογή του γίνεται από το Μάιο ως τον Αύγουστο με την ακόλουθη διαδικασία:
αρχικά γίνονται δύο περιφερειακές τομές στο δέντρο, η μια κοντά στο έδαφος και η άλλη κάτω από τη βάση της κόμης και στη συνέχεια ο φελλός αποχωρίζεται με δύο κατακόρυφες τομές. Η αποφλοίωση αρχίζει όταν το δέντρο έχει ηλικία 30-40 έτη και ο φελλός αφαιρείται όταν φτάσει σε πάχος 25 χιλιοστά κάτω από τη σκληρή εξωτερική κρούστα. Ο πρώτος φελλός που λαμβάνεται είναι γνωστός ως “αρσενικός φελλός”, ενώ η επόμενη συγκομιδή αποτελεί το λεγόμενο “θηλυκό φελλό” που είναι ανώτερης ποιότητας από τον προηγούμενο. Ένα δέντρο συνεχίζει να αποφλοιώνεται ως την ηλικία των 100 ετών περίπου.

Ο φελλός είναι ελαφρύς (με ειδικό βάρος μόλις 0.20 – 0.25), επιπλέει, είναι αδιαπέραστος από το νερό και άλλα υγρά και αποτελεί πολύ καλό θερμομονωτικό και ηχομονωτικό υλικό με μεγάλο συντελεστή τριβής (δεν γλιστράει) και ελαστικότητας. Επιπλέον, έχει πολύ μεγάλη φυσική διάρκεια, δεν επιράζεται από λάδι, βενζίν, άλλους οργανικούς διαλύτες και διάφορα αέρια και έχει μεγάλη αντοχή σε αραιά διαλύματα οξέων.

Πηγή κειμένου για το φελλόδεντρο: http://www.nikaria.gr/pages/Το_φελλόδεντρο.html

Ο κορμός του φελλόδεντρου:

Συσσωρευμένοι φλοιοί απο φελλόδεντρα (στην Πορτογαλία) περιμένουν την μεταφορά τους στα εργοστάσια όπου και θα γίνει επεξεργασία για μεταπώλησή τους σε καταστήματα διαφόρων πόλεων:

Διαφημίσεις


Δείτε επίσης και μια άλλη κατασκευή με την οποία μπορείτε να φτιάξετε ακόμα πιο μεγάλα σχήματα
Aρχιτεκτονική με φασόλια (απο 5 ετών) http://parents.org.gr/events/a287 

 

Επιμέλεια: Μ.Στυλιανάκη

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 22/01/2009

. Bιβλία ENCA Euro Kids in Athens LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami S.O.S. STEM vbac Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διατροφή Δικαιοσύνη Δώρο Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Πρωτοχρονιά Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σπίτι Συμβουλές Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υποστήριξη Φαρμακεία Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη


This is the First Placement in the SidebarThis is the Second Placement in the Sidebar
"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "

      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: