Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, παρέχει πληροφορίες & διοργανώνει συνέδρια σχετικά με τον εθισμό στο διαδίκτυο.
Update 2017: Η εταιρεία δεν διαθέτει πια τηλέφωνο ούτε ιστοσελίδα,
ενώ η σελίδα στο facebook που αναφέρεται πιο κάτω δεν εμφανίζει κάποια δραστηριότητα.
H διοργανώτρια του συνεδρίου Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο (www.hasiad.gr https://www.facebook.com/HASIAD.GR/ ) είναι μία επιστημονική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δραστηριοποιείται με σκοπό
Ø την αναγνώριση, τη μελέτη και την αντιμετώπιση της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο
Ø την πρόληψη των δυσμενών συνεπειών της μη έγκαιρης διάγνωσης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο,
Ø την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου, της επιστημονικής κοινότητας και της Πολιτείας στις επιπτώσεις της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο,
Ø την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των ειδικών Ψυχικής Υγείας, καθώς και άλλων Ιατρικών Ειδικοτήτων,
Ø την εφαρμογή προγραμμάτων υποστήριξης των εθισμένων στο Διαδίκτυο και των οικογενειών τους, τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση διεπιστημονικών ομάδων.
Σχετικά με το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το 2011:
Δείτε τα συμπεράσματα του Συνεδρίου εδώ
“e-LIFE 2011 – Οφέλη και κίνδυνοι στη χρήση του Διαδικτύου”: Το 2ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο
Το 2ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο “e-LIFE2011” θα πραγματοποιηθεί 1-3 Απριλίου στο ξενοδοχείο Porto Palace στη Θεσσαλονίκη. Το Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας και του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών.
Το συνέδριο έχει στόχο να παρουσιαστούν οι έρευνες ειδικών επιστημόνων σε μία προσπάθεια να καταγραφούν τα οφέλη αλλά και οι πιθανοί κίνδυνοι από τη χρήση των νέων τεχνολογιών, με απώτερο στόχο την ολοκληρωμένη γνώση των επιδράσεων των νέων τεχνολογιών στον άνθρωπο, για την περαιτέρω θωράκιση και ενδυνάμωση του ψηφιακού Πολίτη.
Το επιστημονικό πρόγραμμα περιλαμβάνει α) Δορυφορικά Συμπόσια, β) Στρογγυλές Τράπεζες, γ) Εκπαιδευτικά Σεμινάρια, και δ) Προφορικές και Αναρτημένες ανακοινώσεις
Για περισσότερες πληροφορίες για τις βασικές θεματικές ενότητες αλλά και τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που θα πραγματοποιούνται παράλληλα, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου www.e-life2011.gr
Το προκαταρτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου μπορεί να ανακτηθεί από τον σύνδεσμο
http://e-life2011.gr/images/stories/shortprogram.pdf
Η Ελληνική Εταιρεία Ενημέρωσης Γονέων (ΕΕΕΓ) είναι Επίσημος Χορηγός Επικοινωνίας Ίντερνετ του 2ου Πανελληνίου Διεπιστημονικού Συνεδρίου “e-LIFE2011”.
Βρισκόμαστε στην αρχή της ψηφιακής εποχής και είναι γενική αντίληψη, ότι οι νέες τεχνολογίες εισήλθαν ορμητικά στην ζωή του ανθρώπου, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την εκπαίδευση, την επικοινωνία, την επιστήμη, την κοινωνική δικτύωση και την ανθρώπινη συμπεριφορά. Οι θετικές επιδράσεις των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου στην ανθρώπινη καθημερινότητα είναι αναμφίβολες. Η τηλεϊατρική, η δυνατότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες για εκπαίδευση και επικοινωνία, η υπέρβαση των γεωπολιτικών περιορισμών στη διάδοση της γνώσης και η γένεση ενός χώρου έκφρασης και συμμετοχής των δυναμικών ομάδων του πληθυσμού είναι μερικά από τις θετικά επακόλουθα της τεχνολογικής επανάστασης.
Εντούτοις την τελευταία δεκαετία άρχισε η μελέτη σε διεθνές επίπεδο της παθολογικής χρήσης του διαδικτύου από τον άνθρωπο. Οι επιδράσεις στη σωματική υγεία της πολύωρης έκθεσης στην οθόνη και του καθιστικού τρόπου ζωής, ο εθισμός στο διαδίκτυο, η υπερβολική ενασχόληση παιδιών και εφήβων με τα διαδικτυακά παιχνίδια και τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και η ανάδυση νέου τύπου αντικοινωνικών συμπεριφορών που εκφράζονται με την παρενόχληση, τον εκφοβισμό, το ηλεκτρονικό έγκλημα και τις αυτοκτονίες στο διαδίκτυο αποτελούν το νέο πεδίο έρευνας στη αρχή της ψηφιακής εποχής.
Στη βάση του παραπάνω επιστημονικού προβληματισμού πραγματοποιείται το 2ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο με θέμα: <>, που θα διεξαχθεί 1 ως 3 Απριλίου του 2011 στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο PORTO PALACE.
Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, του Πανελλήνιου Ψυχολογικού Συλλόγου, της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας και του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών. Επίσης σημαντική είναι η υποστήριξη του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), καθώς και του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας. Από επιστημονικής απόψεως στο συνέδριο θα συμμετέχουν από όλη την Ελλάδα καταξιωμένοι ερευνητές, ειδικοί και επαγγελματίες από τους χώρους της Ψυχικής Υγείας, της Ιατρικής, της Ψυχολογίας, της Πληροφορικής, της Νομικής, της Εγκληματολογίας, της Κοινωνιολογίας, της Εκπαίδευσης, των ΜΜΕ και του Χρηματοοικονομικού χώρου.
Καταξιωμένοι επιστήμονες του εξωτερικού θα συμμετέχουν επίσης με κεντρικές ομιλίες. Η Δρ. Kimberly Young είναι διεθνώς γνωστή ειδικός στον Εθισμό στο Διαδίκτυο και τη διαδικτυακή συμπεριφορά. Είναι καθηγήτρια στο St. Bonaventure University και έχει δημοσιεύσει 40 και πλέον άρθρα στην επίπτωση της διαδικτυακής παθολογικής χρήσης. Διευθύνει το Center for Internet Addiction Recovery από το 1995 και είναι η συγγραφέας του Caught in the Net, του πρώτου βιβλίου που κυκλοφόρησε με το θέμα του εθισμού στο Διαδίκτυο και μεταφράστηκε σε έξι γλώσσες. Ο Dr. Stefano Pallanti Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής, Università degli Studi di Firenze και Επισκέπτης Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής, Mount Sinai Medical Center, New York με κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα τον παθολογικό τζόγο και τις συμπεριφορικές εξαρτήσεις. Ο Δρ. Απόστολος Γκουτζίνης είναι μέλος της διεθνούς δικηγορικής εταιρίας Shearman & Sterling και ειδικεύεται στο δίκαιο των διεθνών κεφαλαιαγορών και το διεθνές τραπεζικό και οικονομικό δίκαιο. Είναι επίσης, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και θα αναπτύξει θέματα ασφάλειας του διαδικτύου σε σχέση με τις οικονομικές υπηρεσίες και τη Νομοθεσία.
Το Συνέδριο θα αποτελέσει ένα μοναδικό φόρουμ για την ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων, οι οποίες θα αναδείξουν τα σημαντικά οφέλη του Διαδικτύου, καθώς και τους κινδύνους που απορρέουν από την παθολογική χρήση του μέσου. Απώτερος στόχος του συνεδρίου είναι η ολοκληρωμένη γνώση των επιδράσεων της χρήσης νέων τεχνολογιών για τη θωράκιση και ενδυνάμωση του ψηφιακού πολίτη.
Εν κατακλείδι οφείλουμε να ευχαριστήσουμε για την υποστήριξη στην προσπάθειά μας, τη VODAFON ως ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟ του Συνεδρίου, καθώς και την Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων (parents.org.gr) και το Διαδικτυακό περιοδικό Ψυχογραφήματα (www.psychografimata.com) ως χορηγούς διαδικτυακής επικοινωνίας.
Για την Οργανωτική Επιτροπή
Ο Πρόεδρος
Δρ. Κωνσταντίνος Ε. Σιώμος
Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το 2ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με διεθνή συμμετοχή «E-life 2011 – Οφέλη και κίνδυνοι στη χρήση του Διαδικτύου» το οποίο διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο. Στα πλαίσια του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι έρευνες ειδικών επιστημόνων ώστε να καταγραφούν και στην Ελλάδα τα οφέλη αλλά και οι πιθανοί κίνδυνοι από τη χρήση των νέων τεχνολογιών, με απώτερο στόχο την ολοκληρωμένη γνώση των επιδράσεων των νέων τεχνολογιών στον άνθρωπο, για τη περαιτέρω θωράκιση και ενδυνάμωση του ψηφιακού Πολίτη.
Το συνέδριο τέλεσε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπως και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου, της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας και του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, ενώ την υποστήριξη τους παρείχαν ο Οργανισμός Καταπολέμησης των Ναρκωτικών και ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων στο συνέδριο ξεπέρασε τους 400 και έτυχε ιδιαίτερα θερμής αποδοχής από εργαζομένους όλων των κέντρων πρόληψης των εξαρτήσεων και των τριών επίσημων φορέων του Κράτους (Ο.Κ.Α.Ν.Α., Κ.Ε.Θ.Ε.Α., 18 Άνω), καθώς επίσης και από φοιτητές τμημάτων Ψυχολογίας, Παιδαγωγικής και Νομικής.
Καταξιωμένοι ερευνητές και επαγγελματίες από τους χώρους της Ιατρικής, της Ψυχολογίας, της Πληροφορικής, της Κοινωνιολογίας, της Εκπαίδευσης, των ΜΜΕ, της Πολιτικής, της Νομικής, της Εγκληματολογίας και του Χρηματοοικονομικού χώρου, συμμετείχαν σε 120 ομιλίες και σε 6 εκπαιδευτικά σεμινάρια στα πλαίσια του Συνεδρίου.
Με τις εισηγήσεις τους τίμησαν το Συνέδριο, η Δρ. Kimberly Young Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο St. Bonaventure University και διεθνώς γνωστή ειδικός στον Εθισμό στο Διαδίκτυο και τη διαδικτυακή συμπεριφορά, η οποία αναφέρθηκε στην κεντρική της ομιλία για τις νεώτερες εξελίξεις του φαινομένου. Ο Dr. Stefano Pallanti Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής, Università degli Studi di Firenze και Επισκέπτης Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής, Mount Sinai Medical Center, αναφέρθηκε στο νευροβιολογικό υπόστρωμα της διαταραχής εθισμού στο διαδίκτυο και τους παραλληλισμούς με άλλους συμπεριφορικούς αλλά και χημικούς εθισμούς. Ο Δρ. Απόστολος Γκουτζίνης, επισκέπτης καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, ανέπτυξε τα θέματα ασφάλειας του διαδικτύου σε σχέση με τις οικονομικές υπηρεσίες και τη Νομοθεσία. Ο Καθηγητής Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου της Αμβέρσας Michel Walrave παρουσίασε το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού στο Βέλγιο και η κα. Παραδεισιώτη, Παιδοψυχίατρος και Επιστημονική Συντονίστρια των Υπηρεσιών Ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην Κύπρο, παρουσίασε τα ευρήματα Παγκύπριας έρευνας για τον Διαδικτυακό εκφοβισμό-παρενόχληση. Σημαντική η εκπροσώπηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου της Κύπρου με τις εισηγήσεις της κα. Αναστασίας Οικονόμου και του κ. Αλέξανδρου Κοφτερού σχετικά με τις δράσεις για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου στην εκπαιδευτική κοινότητα της Κύπρου.
Κυρίαρχες θεματικές ενότητες του συνεδρίου ήταν η διασύνδεση του Διαδικτύου με την Εκπαίδευση, το Ποινικό δίκαιο, την διαπροσωπική επικοινωνία και τις εκφράσεις της σεξουαλικότητας, η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα, οι εφαρμογές των νέων τεχνολογιών στην Ιατρική και τη Ψυχιατρική, οι επιδράσεις της πολύωρης έκθεσης στην οθόνη και του καθιστικού τρόπου ζωής στη σωματική υγεία, ο εθισμός στο διαδίκτυο, η υπερβολική ενασχόληση παιδιών και εφήβων με τα διαδικτυακά παιχνίδια και τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και η ανάδυση νέου τύπου αντικοινωνικών συμπεριφορών (που εκφράζονται με την παρενόχληση, τον εκφοβισμό, το ηλεκτρονικό έγκλημα και τις αυτοκτονίες στο διαδίκτυο).
Ο κ. Κωνσταντίνος Σιώμος, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, ευχαριστεί τους επιστήμονες των συναφών πεδίων που με τη συμμετοχή τους βοήθησαν στην επιτυχία του συνεδρίου, τους εκατοντάδες συμμετέχοντες, τη Vodafone που υποστήριξε ως Μέγας Χορηγός το Συνέδριο, καθώς και τους χορηγούς διαδικτυακής επικοινωνίας.
Διαφημίσεις (5)