Τι κάνετε όταν ένα παιδάκι ή ένας ενήλικας φαίνεται να πνίγεται ή έχει τραυματιστεί? Διαβάστε εδώ τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε και ενδεχομένως να σώσετε μία ζωή.
Πνιγμός από αντικείμενο ή φαγητό σε βρέφος
Η παροχή σωστών πρώτων βοηθειών μπορεί να σώσει την ζωή ενός παιδιού ή ενήλικα, μέσα σε λίγα λεπτά. Ενημερωθείτε πως μπορείτε να βοηθήσετε, ανάλογα με κάθε περίπτωση. Φρεσκάρετε τις γνώσεις σας με κάποιο από τα κουίζ που έχουμε παραθέσει πιο κάτω.
Τοποθετούμε το βρέφος με το κεφάλι ελαφρώς προς τα κάτω (πόδια πιο ψηλά από το κεφάλι) κρατώντας το σαγόνι και υποστηρίζοντας το κεφάλι του και δίνουμε 5 χτυπήματα στην πλάτη του βρέφους ανάμεσα στις ωμοπλάτες:
Καρδιοαναπνευστική ανάνηψη σε βρέφος
Πνιγμός σε μεγαλύτερο παιδί
Δείτε εδώ σε βίντεο την τεχνική με την οποία μπορείτε να βοηθήσετε να βγεί ένα αντικείμενο που έχει φράξει τους αεραγωγούς μεγαλύτερου παιδιού:
Σε περίπτωση εγκαύματος το καλύτερο υποκατάστατο του αποστειρωμένου επίδεσμου είναι η διαφανής μεμβράνη που χρησιμοποιείται στην κουζίνα.
Το 2001 έδειξε μία έρευνα στο Μεγ. Βρετανία ότι ο πιό κατάλληλος τρόπος για να βρεθεί σημείο ζωής σε κάποιον που είναι λιπόθυμος, είναι η κίνηση των ματιών πρώτα και μετά το χρώμα του δέρματος – η προσπάθεια για εύρεση σφυγμού απο την καροτίδα (αρτηρία που περνάει απο τον λαιμό) αποδείχθηκε χρονοβόρα και παραπλανητική και πλέον δεν χρησιμοποιείται στην εκπαίδευση (μή ιατρικού προσωπικού) για παροχή πρώτων βοηθειών σαν τεχνική αξιολόγησης ενός τραυματία.
Κίνδυνος για βλάβη στον εγκέφαλο απο σταμάτημα της αναπνοής προκαλείται μετά απο 4 λεπτά.
Εάν υποπτεύεστε ότι κάποιος ενώ έχει ακόμα τις αισθήσεις του, έχει πάθει καρδιακό επεισόδιο, δώστε του να μασήσει καλά μία ασπιρίνη.