➔ ParentsCafe.gr

Τι είναι το grooming – Διαδίκτυο και παιδιά

Για παιδιά (απο 11 ετών): Tι είναι το grooming?

Τι είναι το φαινόμενο “grooming”;

Το grooming είναι η διαδικασία κατά την οποία, παιδόφιλοι, προσποιούμενοι ότι είναι έφηβοι, χρησιμοποιούν τα chat rooms για να προσελκύσουν παιδιά με σκοπό να τα κακοποιήσουν. Σας παραθέτουμε πληροφορίες για το πώς εκδηλώνεται το grooming καθώς και χρήσιμες συμβουλές προστασίας.

Διαφημίσεις

Τι σημαίνει η λέξη grooming;

Το grooming είναι η διαδικασία κατά την οποία, παιδόφιλοι, προσποιούμενοι ότι είναι έφηβοι, χρησιμοποιούν τα chat rooms για να προσελκύσουν παιδιά με σκοπό να τα κακοποιήσουν. Τα chat rooms φιλοξενούνται στο Διαδίκτυο και σε αυτά μπορεί να έχει πρόσβαση οποιοσδήποτε από οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο. Συχνά θεωρούνται από τα παιδιά ασφαλείς τόποι συνομιλίας στο Διαδίκτυο, τόσο εξαιτίας της δημόσιας φύσης της συζήτησης αλλά και της λανθασμένης εκτίμησης των παιδιών ότι διατηρείται η ανωνυμία τους.

Οι παιδόφιλοι ξεκινούν συζητήσεις με τα πιθανά θύματα με σκοπό να αναπτύξουν φιλική σχέση με αυτά και να αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τόπο διαμονής τους, τα ενδιαφέροντα, τα χόμπι και τις σεξουαλικές τους εμπειρίες.

Μέσα από την σχέση αυτή προκαλούν σιγά σιγά συζητήσεις σεξουαλικής φύσεως και πολλές φορές οι παιδόφιλοι στέλνουν στα υποψήφια θύματα φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας αλλά και πορνογραφίας ενηλίκων για να δώσουν την αίσθηση ότι αυτό είναι κάτι το αποδεκτό και φυσιολογικό. Η τακτική αυτή χρησιμοποιείται για να υπονομεύσει την απροθυμία των παιδιών στο να λάβουν μέρος σε σεξουαλική επαφή. Χρησιμοποιείται επίσης για να αποτρέψει το θύμα από το να ζητήσει προστασία από τους γονείς και τους δασκάλους του, αφού καταλήγει να νιώθει ένοχο που έχει ανταλλάξει τέτοιου είδους φωτογραφίες.

Συμβουλές σχετικά με το grooming:

Σε ότι αφορά την προστασία των ανηλίκων από το φαινόμενο του grooming πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα παρακάτω:

Το παιδί πρέπει να κατανοήσει ότι σε χώρους όπως τα chat room δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι για την ταυτότητα του άλλου. Επομένως πρέπει να αντιμετωπίζει τις διαδικτυακές γνωριμίες με αρκετή επιφυλακτικότητα, καθώς ακόμη και άτομα που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του μπορεί να έχουν σκοπό να το βλάψουν.

Υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης των συνομιλιών που πραγματοποιείτε στα chat room. Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για να μπορέσετε να κάνετε κάποια καταγγελία στην περίπτωση που κάποιος προσπαθεί να παρενοχλήσει το παιδί.

Δεν είναι ασφαλές να δίνετε τα προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας σε ένα chat room. Άλλωστε αν κάποιος επιτήδειος γνωρίζει το κινητό τηλέφωνο, τη διεύθυνση κατοικίας και το σχολείο, ακόμη και αν το παιδί αποφασίσει να αποφύγει τη διαδικτυακή επικοινωνία, μπορεί εύκολα να εντοπιστεί στον φυσικό κόσμο.

Οι γονείς οφείλουν να είναι ενημερωμένοι για τις διαδικτυακές γνωριμίες των παιδιών τους ώστε όταν παρατηρήσουν κάτι ύποπτο να μπορέσουν να τα συμβουλέψουν αποτελεσματικά.

Υπηρεσίες Γονικού Ελέγχου

Η COSMOTE, δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να ελέγξουν την πρόσβαση των παιδιών τους σε υπηρεσίες που απευθύνονται αποκλειστικά σε ενήλικες, μέσω μιας σειράς εύχρηστών υπηρεσιών γονικού ελέγχου (parental control) που έχει αναπτύξει και παρέχει στους πελάτες της. Πιο συγκεκριμένα:

Στο i mode οι κατηγορίες α) Erotic και β) Chat & Date απευθύνονται μόνο σε ενήλικους χρήστες που αποδέχονται τους όρους χρήσης των υπηρεσιών αυτών. Σε κάθε περίπτωση οι γονείς έχουν την δυνατότητα να «κλειδώσουν » την πρόσβαση στο περιεχόμενο αυτό είτε μέσω της ίδιας της υπηρεσίας, επιλέγοντας την σχετική εντολή, είτε με ένα τηλεφώνημα στην Εξυπηρέτηση Πελατών στο 1212 ή στο 1313.

Μέσω WAP οι κατηγορίες Erotic Zone και Chat στο μενού Ψυχαγωγία, απευθύνονται επίσης μόνο σε ενήλικους χρήστες που αποδέχονται τους όρους χρήσης των υπηρεσιών αυτών. Σε κάθε περίπτωση οι γονείς έχουν την δυνατότητα να κλειδώσουν την πρόσβαση στο περιεχόμενο αυτό. Στη περίπτωση του Erotic Zone αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω της ίδιας της υπηρεσίας, επιλέγοντας την σχετική εντολή, είτε με ένα τηλεφώνημα στην Εξυπηρέτηση Πελατών στο 1212 ή στο 1313. Στη περίπτωση του Chat, ο περιορισμός της πρόσβασης γίνεται μόνο μέσω κλήσης στην Εξυπηρέτηση Πελατών.

Eπίσης, οι γονείς, εφόσον το επιθυμούν μπορούν να ελέγχουν τις κλήσεις των παιδιών τους προς τηλεφωνικούς αριθμούς προστιθέμενης αξίας. Συγκεκριμένα, η COSMOTE παρέχει δωρεάν στους συνδρομητές της, την υπηρεσία φραγής κλήσεων στις υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας φωνής που παρέχονται μέσω κλήσης σε δεκαψήφιους της μορφής 901 και 909 (αποκλειστικά για ενήλικες). Ειδικότερα, ο συνδρομητής καλώντας το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών COSMOTE στο 1212, 1313 ή 1200 μπορεί να ζητήσει τη φραγή:
Για όλα τα 901
Για όλα τα 909
Για όλα τα 901 & 909

Διαφημίσεις


Η εταιρία ανέπτυξε το σύστημα “Bad Words list”, το οποίο εφαρμόζεται στην υπηρεσία Chat της COSMOTE μέσω WAP/SMS. Με το σύστημα αυτό αποκλείεται η δυνατότητα χρήσης ορισμένων ανάρμοστων λέξεων στο Chat Room, και η εταιρία διατηρεί το δικαίωμα να απαγορεύει τη χρήση του Chat σε άτομα που παραβαίνουν βασικούς κανόνες καλής συμπεριφοράς.

Για Υπολογιστές MAC δείτε εδώ για οδηγίες γονικού ελέγχου: 2018/03/01/gonikos-elegchos-gia-mac-parental-control/

Πηγή: www.saferinternet.gr http://www.saferinternet.gr:80/Default.aspx?tabid=71

. Bιβλία ENCA Kids in Athens LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami S.O.S. STEM vbac Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διατροφή Δικαιοσύνη Δώρο Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κορωνοϊός Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Πρωτοχρονιά Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σπίτι Συμβουλές Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υποστήριξη Φαρμακεία Φθηνές κατασκευές Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη


This is the First Placement in the SidebarThis is the Second Placement in the Sidebar
"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "

      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: