Ευαισθητοποιήστε τα παιδιά σας απέναντι σε αυτές τις αντίθετες έννοιες.
Εμπιστοσύνη καλείται να αισθανθεί ένα παιδί όταν βρίσκεται με κάποιον άνθρωπο που ακόμα δεν τον ξέρει καλά – με κάποια babysitter ή με την καινούρια του δασκάλα. Πότε όμως θα χρειαστεί να είναι δύσπιστο;
Μην πιέζετε/αναγκάζετε το παιδί σας να είναι διαχυτικό με όλους, ειδικά εάν είναι άτομα τα οποία δεν του είναι ακόμα οικεία.
Αφήστε το να διαλέγει μόνο του πιό άτομο θα αγκαλιάσει ή θα δώσει φιλάκι – με αυτόν τον τρόπο θα ακούει το ένστικτό του και όταν νιώθει άβολα με ένα άλλο άτομο δεν θα νιώθει υποχρεωμένο να ενδώσει σε κάτι που δεν θέλει.
Μάθετε στο παιδί σας να λέει “όχι” και πως να δείχνει ότι το εννοεί κιόλας – μπορείτε να του πείτε: “Κάποιες φορές, ακόμα και άν του πείς όχι μπορεί να μην το καταλάβει κάποιος (παιδί ή και ενήλικας). Τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις την δυνατή σου φωνή και να φωνάξεις όσο μπορείς καλύτερα.” Δοκιμάστε με το παιδί σας πόσο δυνατά μπορεί να φωνάξει “όχι”, “σταμάτα τώρα” ή “βοήθεια”.
Απο την άλλη πλευρά, υπάρχουν παιχνίδια που παίζονται αρκετά στους παιδικούς σταθμούς, ονομάζονται “παιχνίδια εμπιστοσύνης” στα οποία το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι να νιώσουν τα παιδιά άνετα, οικεία και να εμπιστεύονται το ένα το άλλο.
Αυτά είναι συνήθως παιχνίδια που συμπεριλαμβάνουν γαργάλημα ή κουβάλημα του ενός παιδιού απο τα άλλα, παιχνίδια με ζευγαράκια και βοηθούν τα παιδιά να εξοικιωθούν μεταξύ τους.
Αυτές οι τόσο αντίθετες μεταξύ τους έννοιες, είναι και οι δύο απαραίτητες στην καθημερινότητα ενός παιδιού – γονείς και παιδαγωγοί καλούνται να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά απέναντι σε αυτές, δίνοντας τους εργαλεία για το πώς να αποκτήσουν φιλίες αλλά και πως να προστατέψουν τον εαυτό τους από άτομα που ενδεχομένως να μην είναι καλόβουλα.
Διαβάστε επίσης: Κακόβουλα άτομα: πως να προστατέψετε τα παιδιά σας!
Μ.Στυλιανάκη
Διαφημίσεις (5)