Έρευνες δείχνουν ότι εάν κάνετε δίαιτα, είναι πολύ πιθανό τα παιδιά σας να επηρεαστούν στις διατροφικές τους συνήθειες.
Τα παιδιά, σε περίπτωση που οι ένας απο τους γονείς τους κάνουν δίαιτα, είναι δυνατόν να αποκτήσουν μία εμμονή για την εικόνα του σώματός τους και το βάρος τους.
Ακόμα και υποτιμητικά σχόλια στον καθρέφτη, λόγω κάποιων παραπανισιων κιλών στον καθρέφτη, ή χαρά για χαμένα κιλά, δείχνουν σε ένα παιδί πόση σημασία έχει το βάρος του και του μαθαίνουν να δίνει σε αυτό μεγαλύτερη βαρύτητα απο άλλα πράγματα, προσθέτοντας άγχος στην εικόνα του για τον εαυτό του.
Αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό για μία έφηβη μιάς και είναι πιθανό να μάθει να “ζυγίζει” την αυτοπεποίθησή της σε σχέση με το σωματικό της βάρος.
Η έρευνα έγινε στις Η.Π.Α. και έδειξε πως οι κόρες ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της εφηβείας τους όπου το σώμα τους αλλάζει σχήμα και βάρος, εάν έχουν παρατηρήσει την εφαρμογή δίαιτας απο την μητέρα τους, θα εφαρμόσουν και εκείνες στρατηγικές απώλειας βάρους (δίαιτα, πρόκληση εμετού, πρόσληψη καθαρκτικών) σε αντίθεση με κορίτσια των οποίων η μητέρα δεν κάνει δίαιτα.
Έτσι λοιπόν οι γονείς καλούνται να προσπαθήσουν να δείξουν στα παιδιά καλές διατροφικές συνήθειες, αλλά και ταυτόχρονα να μήν δίνουν μεγάλη σημασία στο σωματικό βάρος.
Πηγή: Associated Press
Γενικά δεν είναι καλό η μητέρα να:
Παράγοντες που θα δυσκολέψουν την κόρη:
(https://www.womenshealth.gov/body-image/kids/ Ιστοσελίδα του γραφείου Υγείας της Γυναίκας, παράρτημα του Υπουργείου Υγείας των Η.Π.Α )
Γενικότερα η ενασχόληση (μέσα από καθημερινό σχολιασμό για παράδειγμα) του γονέα με το δικό του βάρος, ή το βάρος του παιδιου του, φαίνεται να είναι προβληματικός παράγοντας.
Η κα.Μπέρτζ, αναφέρει ότι προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το να επικεντρώνουμε στο βάρος του παιδιού ή το να δείχνουμε ότι το στομάχι τους είναι παχουλό, βάζει τα παιδιά σε κίνδυνο μελλοντικών διατροφικών διαταραχών.
Όταν όμως οι γονείς αναφέρουν θετικά πλεονεκτήματα της υγιεινής διατροφής, φαίνεται αυτό να έχει προστατευτική δράση στο μελλοντικό τους βάρος.
“Οι γονείς έχουν ανησυχία για τα παιδιά τους, αλλά πρέπει να προσπαθήσουν να επικεντρώσουν σε υγιής συζητήσεις. Αντί να επικεντρώνεστε στο βάρος, συζητήστε για το πώς η υγειινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει όλους στην οικογένεια να έχουν μεγαλύτερη σωματική δύναμη και να ζούν περισσότερο” αναφέρει.
Παράλληλα σημειώνει και το ότι οι παιδίατροι μπορούν να βοηθούν σε αυτό, όταν μετρούν το βάρος και το ύψος των παιδιών, συζητώντας περί “ανάπτυξης αντί της παχυσαρκίας” ή για το πως μπορεί κάποιος να μπει σε μια καλή “πορεία ανάπτυξης” για το μέλλον στην ζωή του.
Η διατροφολόγος Σαμάνθα Χέλερ (από το κέντρο υγείας Νέας Υόρκης NYU Langone NY) , δεν εξεπλάγη από τα αποτελέσματα των διαφόρων ερευνών:
“Οι γονείς ή κηδεμόνες, πρέπει να είναι τα παραδείγματα. Πρέπει να δημιουργούν ένα περιβάλον υγειινής διατροφής & τρόπου ζωής για τα παιδιά τους. Εάν ένας γονέας “θέματα” με το πως βλέπει το σώμα του ή άλλος έχει κακή σχέση με το φαγητό (τρώει ανθυγειινά), το πιο πιθανό θα είναι να περάσουν αυτό το πρόβλημα και στα παιδιά τους“.
Επίσης συνέστησε το να εστιάζουν οι γονείς στα θετικά αποτελέματα που έχει μια υγειινή διατροφή όπως και η σταθερή συμμετοχή σε σωματικές δραστηριότητες.
“Συζητήστε πως το φαγητό μπορεί να βοηθήσει, για παράδειγμα τι τρώμε για να ετοιμάσουμε το σώμα για αθλητισμό”
Πηγές: Jerica Berge, Ph.D., M.P.H., βοηθός καθηγητή, μέλος ΔΣ του κέντρου υγιεινής διατροφής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα Η.Π.Α. (Healthy Eating and Activity across the Lifespan (HEAL) Center, University of Minnesota Medical School’s Department of Family Medicine and Community Health, Minneapolis)
Samantha Heller, M.S., R.D., New York University Langone Health System, New York City; March 6, 2018, Pediatrics, online
Επεξεργασία, πρόσθεση νέων δεδομένων & ανανέωση συνδέσμων: 2018
Πρώτη δημοσίευση: Αύγουστος 2006
Διαφημίσεις (5)