➔ ParentsCafe.gr

Λεπτή κινητικότητα

Μάθετε για την λεπτή κινητικότητα και την σημασία της

Τι σημαίνει λεπτή κινητικότητα;

Στην επιστήμη (της αναπτυξιολογίας για παράδειγμα) υπάρχει η ονομασία λεπτή & αδρή κινητικότητα. Η λεπτή κινητικότητα σχετίζεται με το πόσο ικανό είναι το παιδί σας να χρησιμοποιεί τα δάχτυλά του για να χειρίζεται με επιδεξιότητα διάφορα αντικείμενα.
Είναι μια δεξιότητα της οποίας η ενίσχυση θα βοηθήσει σημαντικά το παιδί σας στα πρώτα του μαθησιακά βήματα στο σχολείο όπως π.χ. το γράψιμο.

Διαφημίσεις

Η αδρή κινητικότητα έχει να κάνει με την σωματική κίνηση και την ικανότητα ελέγχου αυτής – εξασκείται με κινητικά παιχνίδια όπως τα παραδοσιακά “μήλα” ή παιχνίδια δεξιοτήτων που αφορούν όλο το σώμα.

Πως μπορείτε να ενισχύσετε την λεπτή κινητικότητα;

Όλα τα παιχνίδια που περιλαμβάνουν την παραμόρφωση υλικών (ζυμάρι) ή επεξεργασία μικρών πραγμάτων, δυναμώνουν τους μυς των δαχτύλων και με αυτό το τρόπο βοηθούν στην επιδεξιότητα και στον καλύτερο έλεγχο.

Εδώ βλέπουμε παιχνίδι με μπαλάκια ζυμαριού σε μία πλαστική βάση κουτιού από σοκολατάκια.

Το ζύμωμα ενός ζυμαριού, τα πρώτα παιχνίδια με χρώματα, αλλά και άλλα εύκολα πειράματα, οι πλαστελίνες, τα παιχνίδια στην άμμο, στο χώμα, πχ το βρώμικο παιχνίδι, ή κατασκευές με άλλα υλικά  είναι ιδανικά.

Μέσα από αυτές τις “αφηρημένες” δραστηριότητες, που δεν έχουν συγκεκριμένο στόχο, θα εξασκεί και θα ανακαλύπτει την δύναμη των δακτύλων του  (την ποικιλία των κινήσεων & κλίμακα δύναμης) καθώς και της αίσθηση της αφής..
Αυτά θα συμβάλλουν στο να μάθει το παιδί σας να ελέγχει με μεγαλύτερη ολοένα ακρίβεια τα χεράκια του, και να παίζει με μεγαλύτερη ευκολία παιχνίδια που απαιτούν καλή λεπτή κινητικότητα (να κόβει με το ψαλίδι, να παίζει με τουβλάκια Lego, να βάζει κόλλα με την σπάτουλα κ.α.).
Η λεπτή κινητικότητα είναι ένα σημαντικό κριτήριο όταν ένα παιδί αρχίζει το σχολείο και θα το βοηθήσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που υπάρχουν εκεί όπως η γραφή στο τετράδιο ή στον πίνακα.

Δίνοντας βάσεις νωρίς  (από την πρώτη στιγμή που το παιδί σας κάθεται & επεξεργάζεται αντικείμενα με τα χέρια του) βοηθάτε το παιδί σας, πάντα με τα κατάληλα υλικά ανά ηλικία, να εξασκηθεί στην λεπτή κινητικότητα.

Υπάρχουν ζυμάρια ή εύκολες χειροποίητες μπογιές για παιδιά κάτω των 2 ετών που είναι μάλιστα βρώσιμα (δηλαδή ακόμα και εάν τα τοποθετήσει στο στόμα του δεν θα συμβεί τίποτα) ή κύβοι & τουβλάκια ξύλινα μεγάλα ή και μαλακά (υπάρχουν πλέον στα περισσότερα μεγάλα σούπερμάρκετ κ αλυσίδες παιχνιδιών).

Καθαρά καπάκια απορρυπαντικού & χειροποίητο ζυμάρι από αλεύρι & λάδι

Αυτή η κατηγορία δραστηριοτήτων είναι καλό να υπάρχει στην καθημερινή ρουτίνα παιδιών ακόμα και στην ηλικία των 1.5 ετών, ενώ εκτός από την λεπτή κινητικότητα βοηθά και στην ανάπτυξη της δεξιότητας της εστίασης σε ένα πράγμα – την συγκέντρωση (focus & attention):

Το παιδί μου δεν συγκεντρώνεται σε κάτι….

Μέσω της ενασχόλησης με τέτοιες δραστηριότητες συνηθίζουν τα παιδιά να ασχολούνται με ένα πράγμα. Στην αρχή στην ηλικία των 1.5 ετών μπορεί να είναι 5-10 λεπτά, ενώ αργότερα 15 λεπτά.

Είναι σαφέστατα μια δεξιότητα που μαθαίνεται, καθώς ο εγκέφαλος αναπτύσσεται συνηθίζοντας στην επεξεργασία των ποικίλλων αυτών ερεθισμάτων.

Δηλαδή παράλληλα βοηθάτε το παιδί σας να μάθει και να ασχολείται με ένα πράγμα περισσότερο, ανακαλύπτωντας νέες δυνατότητες χρήσης και παιχνιδιού σε μια ομάδα αντικειμένων που βρίσκεται μπροστά του. Αυτό συμβαίνει με όλες τις δραστηριότητες που είναι open-end δηλαδή δεν έχουν συγκεκριμένο στόχο, αλλά δίνουν στο παιδί την ελευθερία να τα χρησιμοποιήσει όπως θέλει εκείνο – δηλαδή δημιουργικά.  Ένα απλό ζυμάρι, ή καθημερινά μικροπράγματα μπορεί λοιπόν να συνεισφέρουν σε τόσα πολλά πράγματα.

 

. Attachment Babywearing Bonding Bιβλία ENCA Kids in Athens KMOP LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami Quilling S.O.S. Saferinternet STEM Tourette vbac Άγχος Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Ανοσοκαταστολή Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία ΔΕΠΥ Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διαταραχές Διατροφή Δικαιοσύνη Δωρεά ωαρίων Δώρο ΕΨΥΠΕ Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικές δράσεις Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Ισχίο ΚΑΡΠΑ Κακοποίηση Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κατοικίδια Κοινωνικοποίηση Κορωνοϊός Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μπαμπάς Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοηματική Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ορθοπεδική Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παρασυμπαθητικό Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Προσκόλληση Πρωτοχρονιά Πρόληψη Ρολό τουαλέτας Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σεξουαλική αγωγή Σπίτι Στατιστικές Συμβουλές Συμπαθητικό Σχολείο Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεφωνικές γραμμές Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υπερδιέγερση Υποστήριξη Φαρμακεία Φθηνές κατασκευές Φοβίες Φωτιά Φόβος Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη Ωάριο















Διαφημίσεις (5)












"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "





      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: